Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

ΣΕΣ: Όχι τα ποδήλατα στις λεωφορειολωρίδες - Δημιουργήστε ποδηλατόδρομους!

0 σχόλια

Την πλέον λογική απάντηση έδωσε το Σώμα Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στην απόφαση του υπουργείου να παραχωρήσει τις λεωφορειολωρίδες και στην κίνηση ποδηλάτων (υπενθυμίζουμε την οργισμένη αντίδραση του στην παραχώρηση των λωρίδων στα ταξί). Τονίζει πολύ έντονα πως η κίνηση αυτή είναι επικίνδυνη για τους ποδηλάτες και προεξοφλεί περαιτέρω καθυστερήσεις στα μέσα που χρησιμοποιούν τις λωρίδες και προτείνει το υπουργείο να αφήσει στην άκρη τα ημίμετρα και να προχωρήσει στην δημιουργία αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων με συνδρομή στο σχεδιασμό τους από το ίδιο το Σώμα.

Ασφαλώς, οι συγκοινωνιολόγοι δεν βάλλονται κατά των ποδηλάτων - το ακριβώς αντίθετο μάλιστα, ζητούν ποδηλατόδρομους, πάγιο αίτημα των ποδηλατιστών, ενώ από χρόνια έχουν εκφράσει τις δυσαρέσκεια τους που η Αθήνα είναι μια πόλη που απωθεί όσο καμία άλλη τους ποδηλάτες, ενώ σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, αποτελεί πολύ σημαντικό μέσο μεταφοράς (πχ. στην 4η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, πάνω από το 30% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατα!). Οι συγκοινωνιολόγοι θεωρούν το "αλυσιδωτό δίκυκλο" καταλυτικό μέσο μεταφοράς για μια πόλη και είναι εύλογο ότι ο συνδυασμός ποδηλάτων και αστικών συγκοινωνιών έχει ως αποτέλεσμα μια ονειρική πόλη.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΣΕΣ:

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για την πιλοτική χρήση των λεωφορειολωρίδων της Αθήνας από τους ποδηλάτες και τις ποδηλάτισσες, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, αφού αρχικά εκφράσει την αντίρρηση του στο μέτρο αυτό, επισημαίνει τα εξής:

1. Τα ποδήλατα αποτελούν έναν υγιεινό και περιβαλλοντικά σωστό σύγχρονο τρόπο μετακίνησης που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ευρωπαϊκές πόλεις και η κυκλοφορία τους στις ελληνικές πόλεις πρέπει να υποστηριχθεί, εκεί που πρέπει και εκεί που αυτό είναι εφικτό. Η Πολιτεία οφείλει να επανασχεδιάσει τόσο την οδική υποδομή όσο και τον τρόπο οργάνωσης της αστικής κυκλοφορίας ώστε οι συνεχώς περισσότεροι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες να μπορούν να κυκλοφορούν άνετα και με ασφάλεια στις ελληνικές πόλεις, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής της πόλης. Η είσοδος των ποδηλάτων στην κυκλοφορία στις ελληνικές πόλεις πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία της πόλης.

2. Η κυκλοφορία των ποδηλάτων πρέπει, όσο το δυνατόν, να είναι διαχωρισμένη από την υπόλοιπη κυκλοφορία με τη δημιουργία ειδικών ποδηλατοδρόμων, αφού οι ποδηλάτες αποτελούν κατεξοχήν ευάλωτη κατηγορία χρηστών της οδού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε "ευανάγνωστες" κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις διασταυρώσεις ώστε τόσο οι ποδηλάτες όσο και οι πεζοί, και τα άλλα οχήματα (επιβατικά, μοτοσυκλέτες, κλπ) να μπορούν να διασταυρώνονται οργανωμένα και με ασφάλεια.

3. Η ανάμιξη της κυκλοφορίας των ποδηλάτων με τα λεωφορεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού τα ποδήλατα με χαμηλή ταχύτητα και μικρό όγκο θα έχουν να διεκδικούν τη θέση τους απέναντι στα υψηλότερης ταχύτητας και πολύ μεγαλύτερου όγκου λεωφορεία. Η κυκλοφοριακή ανάμιξη πολύ διαφορετικών τύπων οχημάτων αποτελεί διεθνώς μία βασική αιτία οδικών ατυχημάτων και μάλιστα υψηλής σοβαρότητας και για τον λόγο αυτό στις σύγχρονες πόλεις καταβάλλονται προσπάθειες για τον όσο το δυνατόν καλύτερο διαχωρισμό της κυκλοφορίας των διαφορετικών τύπων οχημάτων.

4. Η είσοδος των ποδηλάτων στις λεωφορειολωρίδες θα έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας των λεωφορείων και ουσιαστικά την εκμηδένιση του όποιου πλεονεκτήματος τους έδιναν μέχρι τώρα οι (μη αστυνομευόμενες) λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας. Στους συνεχώς πολλαπλασιαζόμενους ποδηλάτες πρέπει βεβαίως να δοθεί χώρος στους δρόμους της Αθήνας, ώστε να περιορισθεί η μετακίνηση με ΙΧ. Η σύγχρονη πολιτική όμως της βιώσιμης αστικής κινητικότητας απαιτεί την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και των φιλικών προς το περιβάλλον μετακινήσεων (πεζοί, ποδηλάτες) εις βάρος των ρυπογόνων επιβατικών αυτοκινήτων.

5. Η Πολιτεία οφείλει να ανακαλέσει άμεσα την επικίνδυνη και λανθασμένη αυτή απόφαση, η οποία όχι μόνο δημιουργεί σοβαρούς επιπλέον κινδύνους στην κυκλοφορία των ποδηλάτων, αλλά και τορπιλίζει τον πυλώνα του συγκοινωνιακού συστήματος της Πρωτεύουσας, τις Δημόσιες Μαζικές Μεταφορές, αφήνοντας ανέγγιχτα τα ρυπογόνα ΙΧ. Μάλιστα, εάν η Πολιτεία επιδιώκει πραγματικά την αναβάθμιση της κυκλοφορίας των ποδηλάτων, οφείλει να μελετήσει τρόπους περιορισμού της χρήσης των επιβατικών αυτοκινήτων στο σύνολο του οδικού δικτύου των αστικών περιοχών, μέσω και της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα συνοδευόμενου από τους απαραίτητους σταθμούς μετεπιβίβασης, προχωρώντας σε ουσιαστική αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, ώστε να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ΜΜΜ που θα προσφέρει καλλίτερες υπηρεσίες στον πολίτη, εξωστρακίζοντας και περιορίζοντας το αντικοινωνικό φαινόμενο της αποφυγής πληρωμής αλλά και της συνειδητής μη πληρωμής κομίστρου στα ΜΜΜ από τους «Δεν πληρώνω».

Οι Έλληνες Συγκοινωνιολόγοι αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου καθημερινής μετακίνησης των κατοίκων του Λεκανοπεδίου που υπαγορεύεται τόσο από την παρούσα οικονομική συγκυρία όσο και από την θέληση όλων μας για περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης, θεωρούν ότι το ποδήλατο αποτελεί και θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια βασικό στοιχείο αυτής της αλλαγής. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πάντοτε πρόθυμοι να συνδράμουν την Πολιτεία σε κάθε φάση σχεδιασμού, μελέτης, υλοποίησης και λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος ένταξης του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.

Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας

Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget