Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Στον αέρα η αναδιάρθρωση - Ζημιές για τον Ιανουάριο για όλες τις συγκοινωνιακές εταιρείες πλην της κερδοφόρας ΑΜΕΛ

9 σχόλια
Στον αέρα τινάζεται η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών (όπως ήταν και αναμενόμενο), σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Οι ζημιές των συγκοινωνιακών εταιρειών αυξήθηκαν περαιτέρω σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (κυρίως λόγω της μείωσης επιδοτήσεων από το κράτος -ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ όταν ήδη χρωστά τις επιδοτήσεις ετών για τις οποίες οι πολίτες έχουν φορολογηθεί, αλλά τα λεφτά μάλλον "χάθηκαν" στον δρόμο προς τις συγκοινωνίες) με την ΤΡΑΜ να πρωταγωνιστεί με τεράστια αύξηση στα έξοδα τρίτων.

Η μοναδική εταιρεία που επαναφέρθηκε στην κερδοφορία (μετά τη λήξη/μη ανανέωση των συμβάσεων
ορισμένου χρόνου 270 εργαζομένων) είναι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΑΜΕΛ) η οποία από την ίδρυση της ήταν κερδοφόρα.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο και κανείς δεν μπορεί να πει ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πετύχει με τις παρούσες συνθήκες. Και αυτό γιατί:

-Η σπατάλη σε υπέρογκους μισθούς των Διοικητικών Συμβουλίων και των προκλητικών ανέσεων (εταιρικά πολυτελή αμάξια με σοφέρ για μεταφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου) συνεχίζονται αμείωτα

-Η ανάθεση εργασιών σε ιδιωτικές εταιρείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ πιο φθηνά με ίδιο δυναμικό ή με συνεργασία με τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό και μάλιστα με υπερτιμολογήσεις ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες
μιζούλες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ιστοσελίδα ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΡΑΜ αστρονομικής αξίας 1.600 ευρώ για να φιλοξενηθεί η συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή (μπορούσε να γίνει μέσα από την ιστοσελίδα της ΤΡΑΜ ή με ένα ιστολόγιο αλλά ακόμη και με ξεχωριστή ιστοσελίδα δεν θα κόστιζε 1.600 ευρώ!), τα σεμινάρια μισθοδοσίας της ΤΡΑΜ σε ιδιωτική εταιρεία αξίας 9.225 ευρώ, όταν θα μπορούσε να γίνει με μηδαμινό κόστος με σεμινάρια από τους εργαζομένους της ΑΜΕΛ, οι οποίοι θα έπαιρναν ένα μπόνους που σε καμία περίπτωση δεν θα έφτανε το ύψος των σχεδόν 9.225 ευρώ (δείτε εδώ) αλλά και της φυτοτεχνικής συντήρησης των χώρων με πράσινο της ΑΜΕΛ όπου ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία με αστρονονικά κόστη, όταν αρκετοί από τους προαναφερόμενους συμβασιούχους ήταν κηπουροί και θα μπορούσαν να μονιμοποιηθούν και η εργασία της φυτοτεχνικής συντήρησης να γίνεται με ίδιο δυναμικό. Άγνωστο είναι το γεγονός για τις φυτοτεχνικές συντηρήσεις της ΤΡΑΜ, ενώ αρκετοί πάλι από τους πραναφερόμενους συμβασιούχους της ΑΜΕΛ εργάζονταν στο τμήμα ελέγχου κομίστρου - όλοι θα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι έλεγχοι στην ΑΜΕΛ έχουν σχεδόν καταργηθεί! Τα παραπάνω δείχνουν την έλλειψη εποπτείας από το υπουργείο υποδομών αλλά και της επικινδυνότητας της ακατάλληλης διοίκησης για την βιωσιμότητα των εταιρειών. Μερικοί υποψιάζονται και εσκεμμένη προσπάθεια αποτυχιάς της αναδιάρθρωσης μέσω της επικίνδυνης διοίκησης για την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών.

-Τα δρομολόγια μειώνονται με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια των επιβατών και την στροφή τους σε άλλα μέσα μετακίνησης (απώλεια δυνητικών εσόδων)

-Η αύξηση του εισιτηρίου κατά 40% πυροδότησε το γνωστό κίνημα ΔΕΝ
ΠΛΗΡΩΝΩ το οποίο συνεχώς αυξάνεται, ενώ η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου υποδομών για την κάλυψη το νομικού μπούμερανγκ μένει "κουλή", όσο οι ελεγκτές δεν συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις για την προσαγωγή στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για αναγνώριση του λαθρεπιβάτη και την επιβολή προστίμου

-Οι ελεγκτές είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να ελέγξουν τους πάντες, να κόψουν πρόστιμα και να πείσουν τους λαθρεπιβάτες να τους δώσουν τα στοιχεία τους, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για τις λεπτομερείς υποχρεώσεις του επαγγέλματος τους, τις επιπτώσεις όταν κάνουν τα "στραβά μάτια" στην
εταιρεία που δουλεύουν και για τη νέα νομοθεσία

-Εκτός της απροθυμίας τους, φαίνεται ότι και η θέση η οποία έχουν τους δυσαρεστεί πολύ (όντως, δεν είναι και η καλύτερη δουλειά)

-Συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας μας φαίνεται να έχουν ανοσία στους ελεγκτές, καθώς αυτοί είτε δεν θα τους ελέγξουν είτε αν το κάνουν δεν θα επιβάλουν πρόστιμο. Αυτές οι ομάδες είναι συμπολίτες μας με ιδιαίτερα αυξημένη λιπώδη ή μυϊκή μάζα,
αγριόφατσες, παρανοϊκοί, επαίτες, μετανάστες, ηλικιωμένοι με μαγκούρες, γυναίκες με πλάστη, κτλ.

Δυστυχώς, είναι έκδηλο ότι τα αρμόδια υπουργεία
ρεμβάζουν νυσταλέα και αναίσθητα με την εφαρμογή προεξοφλημένα αποτυχημένων πολιτικών από την έλλειψη γνώσεων, εμπειρίας και κοινής λογικής, οι συγκοινωνιακές εταιρείες στελεχώνονται από αναποτελεσματική, ασύμφορη, ακατάλληλη και επικίνδυνη διοίκηση και οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη παρακίνηση και προθυμία για την διεκπεραίωση των εργασιών τους, κυρίως λόγω της έλλειψης δικαιοσύνης και μηχανισμού ελέγχου-ανατροφοδότησης (feedback) στα ιεραρχικά επίπεδα της εταιρείας.

9 σχόλια:

  • 29 Μαρτίου 2011 στις 6:03 μ.μ.
    O405N :

    Φίλε ΜΗΝ γράφεις ότι παπάρα δημοσιέυει ο καθένας ΠΡΙΝ κάνεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ!!!!!

    Πέφτεις σε ΠΑΓΙΔΕΣ!!!

    Ποιος σου είπε ότι τα μηχανήματα εισιτηρίων στο ΜΕΤΡΟ, ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ;;;;;;;;;;;

    Από ιδρύσεως της ΑΜΕΛ τα είχαν ΠΑΝΤΑ εργολάβοι!!!!!!!!

    Μην κάνουμε και το άσπρο μάυρο!!!!!

  • 29 Μαρτίου 2011 στις 6:46 μ.μ.

    Σε ευχαριστώ, Ο405Ν... Θα προβώ στην κατάλληλη διόρθωση.

    Πιστεύεις ότι η συντήρηση τους μπορεί να γίνει με ίδιο δυναμικό ακόμη και αν αυτό σημαίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού; Θα είναι πιο φθηνό για την εταιρεία;

  • 29 Μαρτίου 2011 στις 11:18 μ.μ.
    O405N :

    Δεν είμαι πλεόν σίγουρος...
    Το κόστος πάντως με τα μισθολόγια inhouse θα ήταν -με σημερινές τιμές- σχεδόν το διπλάσιο από την προσφορά του εργολάβου...

    Βέβαια, από την άλλη δεν μπορώ και να υπερασπιστώ και τους μισθούς Κίνας, άλλα ούτε μπορώ να υπερασπιστώ ΤΟ ΚΑΘΙΣΙΟ και ΤΟ ΚΟΠΡΙΣΜΑ!!!

    Οπότε το πρόβλημα δεν είναι το κόστος, είναι η παραγωγικότητα...

    Και δυστυχώς οι εργολάβοι, με τον βούρδουλα τα πετυχαίνουν αμφότερα...

  • 24 Ιανουαρίου 2012 στις 1:05 π.μ.
    Ανώνυμος :

    φίλε εσύ μην λες παπαριές ...και βέβαια εργαζόμενοι της ΑΜΕΛ συντηρούσαν τα μηχανήματα πριν την απόλυση των 270 πέρσι...σίγουρα κι ήταν σε καλύτερη κατάσταση και πολύ λιγότερο κόστος από τα λεφτά που παίρνει τώρα ο εργολάβος...κι όσο για το κομματόσκυλο που έχει γράψει το κείμενο ..να του πω ότι οι 270 απολύθηκαν με κομματικές διώξεις ...αει στο διάολο που γράφει ο καθένας σας ότι θέλει ....ΗΛΙΘΙΟΙ !!!!!!!

  • 24 Ιανουαρίου 2012 στις 1:09 π.μ.
    Ανώνυμος :

    ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ???????????? ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ ...ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ....ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΑΛΑΚΑ ........ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΠΠΑΣ ...ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ !!!!!!!!!!!!

  • 24 Ιανουαρίου 2012 στις 1:28 π.μ.
    Ανώνυμος :

    TO ORISMENOY XRONOY POU EGRAPSES MONO ME XALAEI ...KATA TA ALLA EISAI SWSTOS...........APOLYMENOS APO TO PASOK ....OXI SYMVASIOYXOS

  • 24 Ιανουαρίου 2012 στις 11:54 π.μ.
    Mystic_Bard :

    Παρακαλούνταi τα παραπάνω κοματόσκυλα να πάνε αλλού να ρυπάνουν με τα κοματικά τους :-)

  • 31 Ιανουαρίου 2012 στις 4:43 μ.μ.

    Παιδιά, ηρεμία. Πρώτον, θα συμφωνήσω με τον Mystic_Bard. Τα κομματικά μακριά από αυτό το ιστολόγιο. Κομματόσκυλα δεν ήταν ποτέ η διαχείριση του παρόντος ιστολογίου, ούτε οι μόνιμοι θαμώνες. Η ανάρτηση δημιουργήθηκε με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας που είπαν ότι ήταν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Αν είναι ψέμα (δεν το αποκλείω, ξέρουμε τι κομπίνες μπορούν να στήσουν οι ΑΕ), ας βγούν στο διαδίκτυο με σβησμένα ονόματα,ΑΦΜ, κτλ οι εκκαθαρίσεις μισθοδοσίας που αναγράφουν και το είδος της σύμβασης (ορισμένου, αορίστου, συλλογική, κτλ) από τους απολυμένους.

  • 30 Οκτωβρίου 2012 στις 3:43 μ.μ.

    Οί ὰπολυμένοι ἦσαν δόκιμοι, ὄχι ορισμένου χρόνου, ὅπως ὅλοι μας στήν ἀρχή τῆς σταδιοδρομίας μας στό Μετρό. Αὐτό σημαίνει πώς ὅποιος ἀποδειχθεῖ ἐπαρκής στή δουλειά του παραμένει, βάσει τῶν ἰσχυουσῶν standard operating procedures, γιά τούς δε ἀνεπαρκεῖς προβλέπεται μία σειρά διορθωτικῶν μέτρων (προφορικές, γραπτές προειδοποιήσεις, δοκιμή σέ διαφορετικά καθήκοντα) μέ τελευταῖο μέτρο τήν ἀπόλυση. Αὐτό φυσικά δέν τηρήθηκε στήν πειρατική ἐταιρεία μας ἀπό τούς διωρισμένους παρασιτικούς δυνάστες μας.

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget