Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Τα πολλά αυτοκίνητα προκαλούν μέχρι και... εγκεφαλικό!

0 σχόλια
Τελικά, το να μένει κανείς στο κέντρο των πόλεων και μάλιστα δίπλα στις λεωφόρους, μπορεί να του κοστίζει πολύ ακριβά. Μια νέα μελέτη δείχνει πως ο θόρυβος από τα οχήματα θα μπορούσε να ευθύνεται για το ένα στα πέντε εγκεφαλικά επεισόδια στα αστικά κέντρα!

Το εύρημα αυτό δεν σημαίνει πως οι νεώτεροι είναι προστατευμένοι, διευκρινίζουν οι ερευνητές: και αυτοί διατρέχουν κάποιον κίνδυνο, αν και είναι χαμηλός.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ), σε όλες τις ηλικίες ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 14% ανά 10 ντεσιμπέλ αύξηση στα επίπεδα του θορύβου από τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, μετά τα 45 ο κίνδυνος προοδευτικά αυξάνεται και έτσι μετά τα 65 η αύξηση φτάνει το 27% ανά 10 ντεσιμπέλ.

Αν, όμως, ο ήχος των οχημάτων υπερβεί τα 60 ντεσιμπέλ, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Δανία μεταξύ σχεδόν 57.000 εθελοντών, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 10 χρόνια.

Οι εθελοντές είχαν ηλικία 50 έως 64 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη. Στα χρόνια που μεσολάβησαν έως την λήξη της, οι 1.881 είχαν πάθει εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι εθελοντές εκτίθονταν σε επίπεδα ήχου μεταξύ 40 (ο ήχος μιας ήρεμης συζήτησης) και 82 ντεσιμπέλ (ο ήχος σε μια κεντρική λεωφόρο με μποτιλιάρισμα), αναλόγως με τον τόπο κατοικίας τους.

Σε μια μεγάλη πόλη, το μέσο επίπεδο του θορύβου είναι 50-55 ντεσιμπέλ, ενώ δίπλα σε αεροδρόμια τα 60-70 ντεσιμπέλ.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρό τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα για τις ολέθριες επιπτώσεις του ήχου από τα αυτοκίνητα, αφού έλαβαν υπ’ όψιν την ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στον θόρυβο των οχημάτων στους δρόμους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέτε Σόρενσεν, ερευνητής στο Ίδρυμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου, στην Κοπεγχάγη.

«Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τον θόρυβο των οχημάτων με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των εμφραγμάτων, συνεπώς η μελέτη μας επιβεβαιώνει πως ο θόρυβος αυτός είναι επιζήμιος για την καρδιαγγειακή υγεία».

Πως μπορεί, όμως, να οδηγήσει η φασαρία των μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων στο εγκεφαλικό; Ο δρ Σόρενσεν θεωρεί ως πιθανότερη εξήγηση ότι ο θόρυβος διαταράσσει τον ύπνο, με συνέπεια να αυξάνονται οι ορμόνες του στρες στον οργανισμό και η αρτηριακή πίεση – και οι αλλαγές αυτές αποτελούν αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Τα Νεα - ΥΓΕΙΑ"

ΣΧΟΛΙΟ: Εκτός από άσθματα, πνευμονολογικές ανεπάρκειες και δηλητηρίαση όλου του οργανισμού με την μεταφορά μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων καυσαερίων αντί οξυγόνου, τα πολλά αυτοκίνητα προκαλούν ΚΑΙ εγκεφαλικό!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget