Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΟΑΣΑ: Αντιμετώπιση διακίνησης πλαστών εισιτηρίων και λαθρεπιβίβασης

0 σχόλια
Στο τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιαστεί αρκετά δημοσιεύματα με θέμα τα πλαστά εισιτήρια στις Αστικές Συγκοινωνίες. Το παρόν δελτίο τύπου αποσκοπεί στην ενημέρωσή και τη διευκόλυνση σας στην αποτύπωση του προβλήματος και των ενεργειών που έχουν γίνει και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.

Ο Ο.Α.Σ.Α. με τη συνδρομή των αρμόδιων Αρχών, (Δ/νση Δίωξης Οικονομικού εγκλήματος της Γ.Α..Δ.Α., και κατά τόπους τμήματα ασφαλείας & Εισαγγελία Πρωτοδικών), συμβάλλει όπως έχει υποχρέωση και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομης παραγωγής και διακίνησης εισιτηρίων, λαμβάνοντας μέτρα όπως η εντατικοποίηση του ελέγχου γνησιότητας εισιτηρίων και κουπονιών στους επιβάτες των Αστικών Συγκοινωνιών και στα σημεία πώλησης τα οποία διαθέτουν εισιτήρια στο επιβατικό κοινό.

Στο πλαίσιο των παραπάνω ενεργειών, ο Ο.Α.Σ.Α. έχει απευθυνθεί στη δικαιοσύνη με την υποβολή σχετικών μηνύσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (στις 28-7-2010 & στις 11-09-2009) και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Παράλληλα, εντατικοποίησε του ελέγχους και βελτίωσε της διαδικασίες εντοπισμού και προσαγωγής στη δικαιοσύνη σχετικών περιστατικών.

Άλλωστε, μετά από αυτές τις πρωτοβουλίες, σε περισσότερες από πενήντα (50) περιπτώσεις εύρεσης πλαστών εισιτηρίων, οι παραβάτες - διακινητές έχουν προσαχθεί και καταδικαστεί στα δικαστήρια όπου τους επιβλήθηκαν ποινές από 3 έως 18 μήνες φυλάκιση (με τριετή αναστολή).


Επιπλέον από τον Ο.Α.Σ.Α., από το 2010 έχουν οργανωθεί επιπρόσθετες παρεμβάσεις όπως:

· H τροποποίηση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των εισιτηρίων (τα οποία ήδη διαθέτουν εμφανή και αφανή πρόσθετα για την αποφυγή κυκλοφορίας πλαστών και τη διευκόλυνση στον εντοπισμό τους από τους ελεγκτές),

· H διαρκής και περιοδική εκπαίδευση των ελεγκτών κομίστρου για την επικαιροποίηση επί των μεθόδων και των τεχνικών εντοπισμού πλαστών εισιτηρίων,

· H προσπάθεια εντοπισμού της πηγής διάθεσης πλαστών εισιτηρίων, η καταγραφή της και ο συχνότερος έλεγχος σε περιοχές που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για διάθεση πλαστών εισιτηρίου,

· H διάθεση μικρότερων ποσοτήτων στα ελεύθερα σημεία διακίνησης (πχ περίπτερα), ώστε να εντοπίζονται με μεγαλύτερη ευκολία ο χρόνος, ο τρόπος και να αποφεύγεται η συστηματικοποίηση τυχόν παράνομων πράξεων,

· H άμεση διαβίβαση στη δικαιοσύνη και η ενημέρωση των διωκτικών αρχών στην περίπτωση εντοπισμού κατόχων και διακινητών πλαστών προϊόντων κομίστρου.


Αναφορικά, με τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται στο 2011, περιλαμβάνονται:

· Σύσταση ενιαίου σώματος ελέγχου εισιτηρίων, με στόχο τη βελτίωση στον εντοπισμό φαινομένων πλαστών εισιτηρίων και την αποτροπή της λαθρεπιβίβασης

· Συνεργασία με την Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) με σκοπό την άμεση παρέμβαση και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας

· Συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία με σκοπό την αποτροπή φαινομένων διακίνησης πλαστών εισιτηρίων

· Δημιουργία ειδικού τμήματος στον ΟΑΣΑ για άμεση διεκπεραίωση και αποστολή προς τη δικαιοσύνη σχετικών συμβάντων

· Διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποδοτική λύση για την αποφυγή του φαινομένου

Τέλος, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη δημοσίευση και είμαστε στη διάθεση σας για επιπλέον πληροφορίες και διευκρινήσεις.


ΣΧΟΛΙΟ: Μετά από 13 χρόνια της δραστηριοποίησης του με τη σημερινή μορφή, ο ΟΑΣΑ εκτίμησε ότι πρέπει να δημιουργήσει Σώμα Ελεγκτών Εισιτηρίων (τόσα χρόνια δεν υπήρχε) αλλά και να ζητήσει την συνδρομή της ΕΛΑΣ για την εφαρμογή της νομοθεσίας (τόσα χρόνια δεν εφαρμοζόταν). Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί φτάσαμε εδώ. Ίσως επειδή ΟΛΟΙ οι νόμοι, οι ασφαλιστικές δικλείδες βιωσιμότητας και ευημερίας ενός κράτους, ήταν γραμμένοι στα παλιά υποδήματα όλων μας; Υπουργών, διευθυντών, πολιτικών αλλά και απλών πολιτών; Μπα... Όχι! ΚΑΙ γι' αυτά φταίνε η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι λοιποί γνωστοί υπαίτιοι για κάθε μας πρόβλημα...
:wallbash:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget