
Ο Υπουργός δήλωσε ότι «η θετική ανταπόκριση των επιχειρηματικών φορέων με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, προοιωνίζεται την επιτυχή ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου προγράμματος που με τη λειτουργία του αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών».
Στο διαγωνισμό υπέβαλλαν φάκελο ενδιαφέροντος εννέα (9) κοινοπραξίες εταιριών, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς προς τους σχεδιασμούς του Υπουργείου.
Στόχος είναι η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου τόσο για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη όσο και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος αστικών συγκοινωνιών. Με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεματικής για την πληροφόρηση των επιβατών και τη διαχείριση του στόλου των Επιφανειακών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ), προχωράμε προς την υλοποίηση του οράματος για σύγχρονες, αναβαθμισμένες και ποιοτικές αστικές συγκοινωνίες στην Αττική, που δεν θα υπολείπονται των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόλεων.
Το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του έργου, αλλά και τα υποσυστήματα και οι λειτουργίες που προβλέπονται για τη λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος Τηλεματικής, καθώς και ο συνυπολογισμός του συνόλου του λειτουργικού του κόστους για μία 12ετία, αναμένεται να προσεγγίσουν το ύψος των 52 εκατ. ευρώ συνολικά. Για την υλοποίηση του Έργου έχει προβλεφτεί ότι ο ΟΑΣΑ θα καταβάλει σε Ανώνυμη Εταιρία Ειδικού Σκοπού (ΑΕΕΣ) που θα ιδρυθεί για το σκοπό αυτό, πληρωμές διαθεσιμότητας που έχουν, αρχικά, εκτιμηθεί στα 42 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ (στη 12ετία) μέσω πόρων του ΠΔΕ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ασφάλισης και αντικατάστασης του κύκλου ζωής των συστημάτων και υποδομών.
Επίσης ο ΟΑΣΑ θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής με ανώτατο χρηματικό ποσό 10 εκατ. ευρώ μέσω κοινοτικών πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Για το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του έργου θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι συμπεριλαμβάνεται ένας σημαντικός αριθμός (1.000) έξυπνων στάσεων που αναμένεται να αναβαθμίσουν πολύ σημαντικά την ελκυστικότητα στις αστικές συγκοινωνίες με έμφαση στον τομέα της αξιοπιστίας και του χρόνου αναμονής στις στάσεις, όπου σήμερα διαπιστώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης, προβλέπεται η παροχή πληροφοριών αντίστοιχων με αυτές των έξυπνων στάσεων και σε όλες τις υπόλοιπες (7.000) στάσεις στο δίκτυο της Αττικής, μέσω κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου.
Με την εφαρμογή του συστήματος οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των μέσων μεταφοράς (λεωφορείων και τρόλεϊ) σε φωτεινό πίνακα στη στάση, στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της λειτουργίας του συστήματος, έτσι ώστε να είναι εφικτή οποιαδήποτε παρέμβαση για τη βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική απόπειρα είχε γίνει και στο παρελθόν χωρίς όμως τελικά να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο. Μέσα στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, το έργο προγραμματίσθηκε να υλοποιηθεί με διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προσδοκώντας στην ανταπόκριση της αγοράς για την υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τον πολίτη.
ΠΗΓΗ: Υπουργείο Υποδομών
Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη που δε συστήσανε καμία ΑΕΕΣ και βάλανε πινακίδες στη στάση είναι χαζοί; Και να ρωτήσω, θα μπαίνουν οι γιαγιάδες με τα Blackberry από τη στάση στο Ίντερνετ να δουν πότε θα έρθει το λεωφορείο;
*σε όλες τις στάσεις ήθελα να πω.
χαχαχαχαχα! :D Στις κεντρικές στάσεις και στις αφετηρίες θα υπάρχει και κανονικός πίνακας τληεματικής, η τηλεματική δεν θα είναι μόνο μέσω διαδικτύου. ;-)
Ναι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί όχι σε όλες... Λόγω κόστους υποθέτω, αλλά αφού το κάνουμε δεν το κάνουμε σωστά καλύτερα;
Υπάρχουν εκατοντάδες απομακρυσμένες στάσεις στο Λεκανοπέδιο, σε σημεία που ανεβοκατεβάζουν 10-20 επιβάτες κάθε μέρα. Δε νομίζω πως αξίζει να μπει και εκεί τηλεματικός πίνακας. Συνολικά, θα εγκατασταθούν πίνακες σε 1000 υπάρχοντες στάσεις, με προτίμηση σε αυτές με μεγάλη επιβατική κίνηση και στις αφετηρίες.
Εκεί είναι που αξίζει πιο πολύ να μπει τηλεματική... στις κεντρικές στάσεις ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα, κάτι θα περάσει. Ενώ όταν θέλεις να πάρεις το συνοικιακό λεωφορείο που σε πάει στο κέντρο του δήμου (απόσταση 20-30 λεπτών με τα πόδια) και το οποίο περνάει ανά 30-45 λεπτά, το σκέφτεσαι... να το περιμένω ή μέχρι να περάσει θα έχω φτάσει ήδη με τα πόδια;
Και αν είναι να σε πάει σε μεγαλύτερη απόσταση... να το περιμένω ή να πάρω κάνα ταξί;
(Δεν είμαι ο προηγούμενος ανώνυμος.)
Πάρα πολύ σημαντικό είναι να μπουν οι πίνακες τηλεματικής σε όλες τις στάσεις όλων των νυχτερινών λεωφορείων.