Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΕ: Δεν μας εξυπηρετούν τα ΜΜΜ, βάζουμε μπρος τα ΙΧ!

0 σχόλια
Το 53% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί το ΙΧ στις μετακινήσεις του και το 22% επιλέγει τις δημόσιες συγκοινωνίες, το 13% επιλέγει το «περπάτημα» και το 7% το «ποδήλατο», ενώ το «μηχανάκι» επιλέγεται μόλις από το 2% στην ευρωπαϊκή επικράτεια (στην Ελλάδα από το 7%).

Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι τα ευρήματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο 2011), όπου επίσης σημειώνεται ότι κυρίως οι άντρες επιλέγουν το ΙΧ (59%), ενώ οι γυναίκες προτιμούν τα δημόσια μέσα ή το περπάτημα.
Στο ερώτημα αν θα δέχονταν ένα σύστημα καταβολής φόρου, σύμφωνα με το οποίο θα ενσωματώνονταν όλα τα κόστη οδήγησης, δηλαδή κυκλοφοριακής συμφόρησης, ηχορύπανσης, ατυχήματα, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στη βάση της αντίληψης ότι ο οδηγός πληρώνει για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, περίπου οι μισοί δήλωσαν πως το αποδέχονται.

Το σύστημα «πληρώνεις τόσο, όσο οδηγείς» το υποστηρίζουν κυρίως οι πολίτες των χωρών των μεγάλων οδικών αξόνων, όπως του Λουξεμβούργου (71%), της Ιταλίας (68%) και της Ολλανδίας (64%), ακολουθούν οι Κύπριοι (που είναι προσκολλημένοι στο ΙΧ τους) με 61% και οι Βέλγοι (60%), αλλά και οι Έλληνες συμφωνούν με 57%.


Το 68% των Ευρωπαίων θα δεχόταν να οδηγεί με χαμηλότερη ταχύτητα για να μειώσει τους ρύπους, ενώ το 62% θα δεχόταν να μειώσει το μέγεθος του αυτοκινήτου για τον ίδιο λόγο και στην κατηγορία «συμβιβασμού» με την ιδέα αλλαγής του επιθυμητού μοντέλου αυτοκινήτου ή του επιθυμητού τρόπου οδήγησης χάριν μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών, σε υψηλή σειρά κατάταξης είναι οι Κύπριοι, Έλληνες, Λουξεμβούργιοι και Γάλλοι, ενώ οι Έλληνες υποχωρούν κατά μία θέση όταν το «κόστος» αγοράς του αυτοκινήτου αναβαθμίζεται ως παράγοντας «πράσινης τεχνολογίας», η κατάταξη εν προκειμένω διαμορφώνεται ως εξής: Κύπριοι, Λουξεμβούργιοι, Έλληνες, Σουηδοί.


Το 71% των ευρωπαίων «γυρνά την πλάτη» του στα δημόσια μέσα μεταφοράς γιατί είναι λιγότερο «βολικά» από το ΙΧ, το 72% υποστηρίζει ότι παρεμποδίζεται από την «έλλειψη ανταποκρίσεων», το 64% μιλά για χαμηλή συχνότητα υπηρεσιών και το 54% θεωρεί «αναξιόπιστα» τα δημόσια μέσα, το 49% τα θεωρεί «πολύ ακριβά», ενώ το 40% θέτει ζήτημα «ασφάλειας». Τα ΙΧ τους επιλέγουν κατά κύριο λόγο οι: Κύπριοι, Σουηδοί, Ιρλανδοί, Γάλλοι. Οι Έλληνες βρίσκονται κάπου στη μέση, ενώ χαμηλά στην κατάταξη είναι οι Λετονοί, Ούγγροι, Ρουμάνοι.
Τα δημόσια μέσα μεταφοράς επιλέγουν οι Τσέχοι, Λετονοί, Ούγγροι, Πολωνοί, Σλοβάκοι και Ισπανοί.

Το ποδήλατο επιλέγουν οι Ολλανδοί, Ούγγροι, Δανοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και Γερμανοί, ενώ το περπάτημα οι Ρουμάνοι, Λετονοί, Σλοβάκοι και Βούλγαροι. Οι Έλληνες επιλέγουν κατά 46% το ΙΧ και 25% τα δημόσια μέσα, ενώ εξηγούν την προτίμησή τους στο ΙΧ επειδή τα δημόσια μέσα εξυπηρετούν «σε χαμηλή πυκνότητα δρομολογίων» (65%), «δεν έχουν ανταποκρίσεις» (60%), το ΙΧ είναι «πιο βολικό» (54%), υπάρχει «έλλειψη ενημέρωσης για τα δρομολόγια» (53%), δεν έχουν «αξιοπιστία» (44%), υπάρχει θέμα «ασφάλειας» (38%) και είναι «ακριβά» (37%).


Φανατικοί οπαδοί του «ενός εισιτηρίου» που θα περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με όλα τα δημόσια μέσα είναι εξάλλου οι Έλληνες, Ισπανοί, Κύπριοι, Λουξεμβούργιοι και Ιταλοί, ενώ δεν συγκινούνται απ΄αυτό οι Λετονοί, Φιλανδοί, Ολλανδοί και Τσέχοι.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω ypodomes.com


ΣΧΟΛΙΟ: Σοκαριστικό και απογοητευτικό... Αλλά αν δεν μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές μετακινήσεις που να καλύπτουν επαρκώς την επικράτεια οι εκάστοτε ανίκανες διοικήσεις με τακίμια με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τι να περιμένει κανείς; Άλλωστε, το καυσαέριο και το χημικό στοιχείο "αρσενικό" είναι πλέον απαραίτητα για την καλή λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget