Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Γιατί το πταίσμα είναι απαραίτητο...

4 σχόλια
Με αφορμή το περιστατικό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης που διαβάσαμε στο ιστολόγιο ΤΡΟΛΕΑΤΖΗΣ (εδώ), γίνεται έκδηλο γιατί ο Υπουργός Υποδομών επέμεινε στην ανάδειξη της μη επίδειξης νόμιμου κομίστρου στις Αστικές Συγκοινωνίες Αθηνών σε ποινικό αδίκημα. Αν και οι αρχικές του φιλοδοξίες ήταν να αναδειχθεί στην μεσαία κατηγορία αδικημάτων (πλημέλλημα), ήταν όντως υπερβολικό και μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης, κατέληξε κατηγορία πταίσματος, το οποίο είναι και το πιο "βολικό" για την εφαρμογή των νομικών διατάξεων που υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, που όμως, λόγω της μη ύπαρξης αδικήματος, η μη επίδειξη εισιτηρίου θα μπορούσε να γυρίσει ακόμη και μπούμερανγκ στις εταιρείες συγκοινωνιακού έργου, όπως παραλίγο να γίνει σήμερα στις ιδιωτικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Αναφορικά με τα δικαιώματα των ελεγκτών του ΟΑΣΘ (και μέχρι πρότινος του ΟΑΣΑ) από το ιστολόγιο "Επιβάτες Θεσσαλονίκης":

Σύμφωνα με τον Ν.1214/1981: «ο καταλαμβανόμενος ως παραβάτης είναι υποχρεωμένος, αν δεν καταβάλλει αμέσως το πρόστιμο στον συντάκτη της πράξης επιβολής του, να επιδείξει στον αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταβολή του προστίμου υπάλληλο την αστυνομική του ταυτότητα ή άλλο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύονται τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Σε περίπτωση άρνησης, ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή αστυνομικού οργάνου.»

(...)

Από καμία όμως νομοθετική διάταξη, δεν προβλέπεται η υποχρέωση του πολίτη να περιμένει την αστυνομία για να τον ελέγξει, αν δεν το επιθυμεί, καθώς δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα (με το νέο νόμο των Αστικών Συγκοινωνίων Αθηνών, η μη πληρωμή εισιτηρίου είναι ποινικό αδίκημα, κατηγορίας πταίσματος. Επομένως, ο επιβάτης είναι υποχρεωμένος να περιμένει)

Αφού θεωρούμε, ότι δεν υφίσταται κανένα ποινικό αδίκημα, στις ως άνω περιγραφόμενες κινηματικές συμπεριφορές, ο ελεγκτής, ο οδηγός, ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν έχει κανένα δικαίωμα να δεσμεύσει, να συλλάβει, να κρατήσει ή να περιορίσει με οποιονδήποτε τρόπο, τον επιβάτη, ούτε βέβαια να κλείσει τις πόρτες του λεωφορείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 325 Π.Κ. «όποιος με πρόθεση κατακρατεί άλλον χωρίς την θέλησή του ή του στερεί με άλλον τρόπο την ελευθερία της κίνησης του, τιμωρείται με φυλάκιση». (γι' αυτό και ο νομικός σύμβουλος των Επιβατών Θεσσαλονίκης απείλησε την επόμενη φορά με μήνυση. Αν και κάτι μας λέει ότι ο υπουργός θα επιληφθεί για την... πταισματοποίηση και για τον ΟΑΣΘ)

ΣΧΟΛΙΟ: Αναμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις σχετικά με το Σώμα Ελέγχου Εισιτηρίων που θυμήθηκε να δημιουργήσει ο ΟΑΣΑ μετά από τόσα χρόνια μετά από παρέμβαση του υπουργού, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το σύστημα περιορισμένης πρόσβασης στον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο.

Άραγε ο εκτελεστής του σιδηροδρόμου θα αναδιαρθρώσει σωστά τις συγκοινωνίες; Ή με ανίκανες διοικήσεις και ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα τις οδηγήσει πλήρως στα νύχια του ιδιωτικού τομέα ή και στο κλείσιμο; Μόνο ο χρόνος θα δείξει και εμείς οι πολίτες θα είμαστε τελικά οι δικαστές του...

4 σχόλια:

 • 8 Μαρτίου 2011 - 9:03 μ.μ.
  Ανώνυμος :

  ενα χέρι βρωμόξυλο σε όποιον τολμίσει την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΟΥ δεν θα το γλυτώσει. Μετά ας τρέξει να κλαίει στον "οδοντίατρο" που παριστάνει τον ... (πως λέγονται είπαμε οι νυν "συνάδελφοι" του τσοχατζόπουλου;)

 • 8 Μαρτίου 2011 - 10:25 μ.μ.
  Ανυπάκουος :

  Μακάρι τα ίδια να κάνουν όλοι οι επιβάτες, φιλαράκι! Δεν πληρώνουμε δεκάρα!

  Ας θυμηθούμε, όμως, να ρυθμίσουμε και το χρονόμετρο μας για τα παρακάτω loops:

  1st Loop: Αύξηση εισιτηρίων στα 2 ευρώ

  2nd Loop : Έλεγχος εισιτηρίων μόνο από αστυνομικούς

  3rd Loop : Μη καταβολή κομίστρου από πταίσμα σε πλημμέλημα

  4th Loop : Ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνίων

  5th Loop : Αύξηση κομίστρου στα 4 ευρώ

  6th Loop : Ζημιές και στους ιδιώτες

  7th Loop : Οι ιδιώτες δεν ανέχονται τις ζημιές και κλείνουν οριστικώς οι συγκοινωνίες

  Have fun! :-D

 • 8 Μαρτίου 2011 - 11:58 μ.μ.
  Ανώνυμος :

  εάν "έχεις την ηλικία" & είσαι μόνιμος κάτοικος Αθηνών θα θυμάσαι πως το κράτος αγόρασε τον "ηλεκτρικό" όταν ο Ανδρεάδης (πρώην ιδιοκτήτης του, επιχειρηματίας, πανεπιστημιακός καθηγητής, τραπεζίτης) απείλησε "να τον κλείσει". τα αυτά συνέβησαν επι κυβερνήσεως Μητσοτάκη με την σημερινή ΕΘΕΛ (την ΠΑΡΕΔΩΣΕ σε καιροσκόπους που την κατέστρεψαν για να την ΞΑΝΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ).
  Απλά ΑΦΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΉΣΟΥΝ "ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ"
  Τ Ο Κ Ρ Α Τ Ο Σ
  θα ξαναγοράσει ΤΙΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ απο τους "φωστήρες" συγκοινωνίες.

 • 10 Οκτωβρίου 2011 - 3:55 μ.μ.
  Ανώνυμος :

  ΜΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΟΔΑΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΔΗΛΑΤΟ, ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.

Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας

Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget