Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Η ΓΑΙΑΟΣΕ αναστήθηκε! Ή μάλλον δεν πέθανε (απορροφήθηκε) ποτέ...

0 σχόλια
Μεγάλη έκπληξη μας δημιούργησε η επανεμφάνιση της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο (δείτε εδώ). Ο όμιλος ΟΣΕ στο παρελθόν αποτελούταν από τις θυγατρικές εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και ΕΔΙΣΥ. Σύμφωνα με απόφαση πρώην Υπουργού Μεταφορών το Δεκέμβριο του 2008, η εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ μάζι με την ΕΔΙΣΥ είχαν απορροφηθεί από την εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ. Ο όμιλος ΟΣΕ απέμεινε μόνο με μία θυγατρική, την ΕΡΓΟΣΕ ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανεξαρτητοποιήθηκε από τον όμιλο ΟΣΕ. Κάθε θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΣΕ είχε ξεχωριστό και καλοπληρωμένο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που εκτόξευε το κόστος διοίκησης του ΟΣΕ στα ύψη. Έτσι, για αυτόν, αλλά και για άλλους λόγους, αποφασίστηκε η απορρόφηση. Μετά από 2,5 χρόνια, αντιλαμβάνομαστε πως αυτή η απορρόφηση δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναρωτιούνται γιατί το κόστος διοίκησης του ομίλου ΟΣΕ δεν μειώθηκε όπως προβλεπόταν... Πολύ απλά, γιατί κανένα Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού δεν καταργήθηκε!

Αναδημοσιεύω άρθρο του capital.gr

Δευ, 22/12/2008 - 18:22

(...)

Πιο συγκεκριμένα για την εφαρμογή των αποφάσεων του προγράμματος ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, η Διυπουργική ΔΕΚΟ πήρε τις παρακάτω αποφάσεις που θα υλοποιηθούν άμεσα:


1. Εγκρίνεται η μεταβίβαση από την ΟΣΕ Α.Ε προς το Ελληνικό Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. . Η εποπτεία επί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. εξακολουθεί να ασκείται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ γίνεται έτσι ανεξάρτητη δημόσια εταιρεία, αναλαμβάνοντας το σύνολο των μεταφορικών υπηρεσιών φορτίου και επιβατών, σε απόλυτη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.


2. Εγκρίνεται η συγχώνευση, με απορρόφηση, της ΕΔΙΣΥ Α.Ε. από την Ο.Σ.Ε. Α.Ε. και η συγχώνευση, με απορρόφηση, της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Οι δραστηριότητες τιμολόγησης της υποδομής, στρατηγικού σχεδιασμού, και επενδυτικού προγραμματισμού θα παραμείνουν στον ΟΣΕ ενώ οι δραστηριότητες κατασκευής όλων των έργων, και συντήρησης και λειτουργίας, κυρίως των νέων έργων, θα υπαχθούν στην ΕΡΓΟΣΕ. Ενισχύεται ο ρόλος της ΕΡΓΟΣΕ σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του σχεδίου ανασυγκρότησης που παρουσίασε τον Αύγουστο ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.


3. Εγκρίνεται η σύναψη προσωρινών συμφωνιών που διέπουν τις διεταιρικές σχέσεις μεταξύ της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. της ΕΔΙΣΥ Α.Ε. και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. μέχρι 31/3/2009. Στο επόμενο τρίμηνο θα συνταχθούν τα οριστικά συμβόλαια που θα διέπουν τις εταιρικές σχέσεις και θα εγκριθούν από την Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.


Εξορθολογίζεται ο τομέας κατασκευών και συντήρησης του σιδηροδρόμου που μέχρι σήμερα είχε αδικαιολόγητα δυο πόλους τον ΕΔΙΣΥ και την ΕΡΓΟΣΕ.


Ενισχύεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην οποία, στο πλαίσιο των οριστικών εταιρικών συμφωνιών, θα μεταφερθούν πάγια και τροχαίο υλικό με διαδικασίες συμφωνημένες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να θωρακιστεί οικονομικά για την από εδώ και στο εξής λειτουργία της.


Η ολοκλήρωση επίσης του λογιστικού διαχωρισμού των διαφόρων μεταφορικών δραστηριοτήτων θα επιτρέψει την επεξεργασία μιας νέας πολιτικής επιδοτήσεων του ελληνικού δημοσίου σε απόλυτη συμφωνία με το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ θα λάβουν αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις για την προώθηση των παραπάνω ρυθμίσεων.


(...)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.

Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας

Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget