Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Νέο δάνειο 1,4 δισ. ευρώ ψάχνει ο ΟΣΕ

3 σχόλια

ΣΤΟΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ του δανεισμού έχει μπει για τα καλά πλέον ο ήδη υπερχρεωμένος ΟΣΕ, προκειμένου αφενός να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες και αφετέρου να εξυπηρετήσει προηγούμενα δάνεια που είχε συνάψει τα τελευταία χρόνια για τις επενδύσεις του.

Μόλις πρόσφατα η διοίκηση του ΟΣΕ συμφώνησε με το υπουργείο Οικονομικών ότι εντός του 2010, για την κάλυψη των άμεσων πιεστικών αναγκών του, ο Οργανισμός θα χρειαστεί να αντλήσει μέσω δανεισμού συνολικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ!

Η αναζήτηση του ποσού αυτού συμφωνήθηκε να γίνει τμηματικά (σε τρεις δόσεις). Ηδη, την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, βγήκε στην αγορά για λογαριασμό του ΟΣΕ, για τη σύναψη του πρώτου δανείου ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις τράπεζες που ανταποκρίθηκαν ήταν η Εθνική και η Deutsche Βank. Η Εθνική προσέφερε ποσό ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ η Deutsche Βank παρότι φέρεται να προσέφερε περισσότερα χρήματα, το επιτόκιο δανεισμού κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε απόφαση.

Οπως έχουν ήδη αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», τα δάνεια του ΟΣΕ μέχρι το 2009 ανέρχονταν σε 7,375 δισ. ευρώ! Πρόκειται για συνολικά 32 δάνεια! Το εκτεταμένο δανειακό χαρτοφυλάκιο του ΟΣΕ, το οποίο προέρχεται από 16 εγχώριες και κυρίως διεθνείς τράπεζες, σήμερα έχει διαμορφωθεί σε περίπου 8 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές ανάγκες του Οργανισμού, μόνο το 2008, είχαν αγγίξει τα 1,564 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο εκτιμήθηκε πέρσι στα 1,245 δισ. ευρώ. Πάντως, το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τις χρήσεις μετά το 2007 ανήλθε σε ποσοστό 5,25%.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά ελλείμματα του ΟΣΕ ήδη ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει- εντός του Ιουνίου- το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού.

Απεργία
Αντιδρώντας στο σχέδιο αυτό, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ προχωρούν αύριο σε 24ωρη απεργία, εξαιτίας της οποίας ακινητοποιημένoι θα παραμείνουν όλοι οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σημειώνουν ότι «οι αλλαγές προγραμματίστηκαν και ανακοινώθηκαν χωρίς διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα παρά τις υποσχέσεις του περασμένου Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αύριο δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του ΟΣΕ (εκτός αυτών των κοινωνικών αναγκών) καθώς επίσης και κανένα δρομολόγιο του Μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο, το οποίο εξυπηρετείται από αμαξοστοιχίες του Προαστιακού.

Από την κινητοποίηση των σιδηροδρομικών ωστόσο επηρεάζονται και ορισμένα σημερινά απογευματινά δρομολόγια.

Στο μεταξύ, σε στάσεις εργασίας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσανατολίζονται να προχωρήσουν την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

3 σχόλια:

  • 10 Ιουνίου 2010 στις 1:15 μ.μ.
    τρενομανής :

    Μα είναι δυνατόν το κράτος να αδυνατεί να διαχειριστεί τις υποδομές του; Τόση ανικανότητα πια; Θεωρώ αδιανόητο να κερδοφορούν τα...ΚΤΕΛ και τα Δ.Χ. και ο σιδηρόδρομος να αναζητά δάνεια υψηλού τόκου! Το κράτος οφείλει να αναθεωρήσει (ή να ορίσει) τις άδειες επιβατηγής ή εμπορικής μετακίνησης / μεταφοράς από το Α σημείο στο Β, ευνοώντας πρώτα το ίδιο το κράτος και κατά δεύτερον κατανέμοντας ισόρροπα τις μεταφορές /μετακινήσεις μέσω των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών. Λ.χ. δεν είναι δυνατόν να μποτιλιαρίζεται η Αττική οδός και οι σιδηροδρομικοί συρμοί που εξυπηρετούν την ίδια διαδρομή να πηγαινοέρχονται άδειοι! Οι υποδομές πρέπει να απορροφούν τον φόρτο μετακίνησης ισόρροπα. Εάν κάτι τέτοιο ΔΕΝ γίνεται, οφείλω να ορίσω αντικίνητρα στην χρήση των οδικών μεταφορών και κίνητρα στην χρήση των σιδηροδρομικών. Το ανάποδο οφείλω να πράξω αν συμβαίνει το αντίθετο! Μια ιδέα θα ήταν τα διόδια στις Ε.Ο. να ήταν κυμαινόμενα (όπως ο δείκτης του χρηματιστηρίου) και να εξαρτώνται από την στιγμιαία κατανομή φόρτου μεταξύ οδικών και σιδ/κων μεταφορών. Όταν λ.χ. οι οδικές μεταφορές κατέχουν το 99% του φόρτου και οι σιδ/κες το 1% το αντίτιμο διοδίων για τα φορτηγά οχήματα θα έχει ένα υψηλότατο συντελεστή προσαύξησης, ώστε για τις μεταφορές να προτιμηθεί και ο σιδηρόδρομος. Ο στόχος θα είναι οι μεταφορές / μετακινήσεις να ισοκατανέμονται μεταξύ των δύο οδών (οδικών/σιδ/κων) και όχι να μονοπωλούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο...Επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό και από τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας ότι τις υποδομές τις κατασκευάζουμε όχι για να μπαίνουν μίζες στις τσέπες κάποιων, αλλά για βοηθήσουμε στην καλύτερη μετακίνηση / μεταφορά προσώπων και αγαθών.

  • 11 Ιουνίου 2010 στις 7:39 μ.μ.

    Συμφωνώ απολύτως, φίλε τρενομανή!

    Αν και οι συρμοί στο τμήμα του προαστιακού πάνω στο διάζωμα της Αττικής Οδού μόνο άδειοι δεν πηγαινοέρχονται πλέον. Ειδικά, το τμήμα ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ είναι πλέον τόσο..."δημοφιλές" που δεν βρίσκεις να καθίσεις σε ώρες αιχμής! Μάλιστα, πολύ γνωστοί μου έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την Γραμμή 1 του μετρό για να πάνε Νερατζιώτισσα και συνδυάζουν Γραμμή 3 + Προαστιακό.

    Τέλος, έφριξα με τα σχόλια στην πηγή της είδησης που θέλουν να καταργηθεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, γιατί πηγαινοέρχεται άδειος, αφού αυτοκίνητο (αυτοκίνητα -πληθυντικό- θα έλεγα εγώ) έχουν σχεδόν όλοι ενώ, όπως σχολιάζουν, η ΤΡΑΓΙΚΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ μπορεί να εξυπηρετείται από τα ΚΤΕΛ (!)

    Κάτι τέτοιες επικίνδυνες και απεχθέστατες απόψεις έχω ακούσει και σε χειρότερη κλίμακα, καθώς έχω ακούσει πολλούς να λένε να μην γίνεται κανένα σιδηροδρομικό έργο (τρένα, μετρό, τραμ, κτλ) και τα χρήματα να δίνονται ως...επιδόματα σε όσους δεν έχουν ΙΧ για να αγοράσουν ένα (!)

  • 11 Ιουνίου 2010 στις 8:06 μ.μ.

    Να διευκρινίσω πάντως, γιατί δεν το έκανα στο αμέσως παραπάνω σχόλιο, πως κανένας μας δεν θέλει έναν ελλειματικό και απαξιωμένο σιδηρόδρομο που να του πληρώνει τα ελλείματα του το κράτος (=φορολογούμενοι).

    Εμείς θέλουμε έναν ποιοτικό και σύγχρονο σιδηρόδρομο που να μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική επιλογή από τα 4τροχα και τα έσοδα του από την ιδιαίτερα αυξημένη επιβατική του κίνηση (που προϋποθέτει μείωση της χρήσης ΙΧ) να χρησιμοποιούνται για να καλύπτει τα έξοδα του και όχι να "ζητιανεύει" για δανεικά από τράπεζες επειδή είναι απαξιωμένος, παρακμιακός και με ακατάλληλη διοίκηση με υπέρογκες αμοιβές.

    Η απαξίωση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα προήλθε από τον μη-εκσυγχρονισμό του, από τις μη-ποιοτικές υπηρεσίες του, από τα άβολα δρομολόγια του, από τις ακατάλληλες διοικήσεις του από άτομα που δεν έχουν καμία επαφή ή αγάπη για τον σιδηρόδρομο και ταυτόχρονη παροχή αστρονομικών αμοιβών στα άτομα αυτά, από την αδιαφορία του κράτους για τα παραπάνω αλλά και από την κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων, την ανάδειξη του ΙΧ ως απαραίτητο αγαθό που φανερώνει και την θέση σου στην κοινωνική ιεραρχία και την παράδοση των πόλεων (με πρώτη την Αθήνα) σε ένα αυτοκινιτιστικό-κεντρικό μοντέλο διαβίωσης.

    Όλα τα παραπάνω, αλλά εν μέρει και άλλοι παράγοντες που δεν ενδιαφέρουν άμεσα το ιστολόγιο, συντέλεσαν στην ανάδειξη της Αθήνας ως την πρωτεύουσα Ευρωπαϊκης χώρας με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική μόλυνση και την πιο χαμηλή ποιότητα ζωής.

    Νομίζω πως είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από αυτό το μοντέλο. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός πως μόλις το 25% των μετακινήσεων μέσα στην Αθήνα να γίνεται με ΜΜΜ ενώ σε κάθε άλλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το ποσοστό αυτό είναι άνω του 50%.

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget