Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Δεν θέλουμε τραμ, θέλουμε μετρό!

28 σχόλια
Ο γνωστός παραλογισμός των κατοίκων του Νομού Πειραιώς ξαναχτυπά!

Μετά την δημιουργία της ομάδας "Ενάντια στα τραμ/τρένα/προαστιακό", με τους ανυπόστατους και παράλογους ισχυρισμούς ότι προκαλούν μποτιλιάρισμα η προτεραιότητα τους, υποβαθμίζουν τι περιοχές που διέρχονται, κτλ, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και της ΤΡΑΜ και ζήτησε την άμεση αφαίρεση του σχεδιασμού για έλευση τραμ και άμεση ένταξη της περιοχής του στον σχεδιασμό μετρό με τις λαϊκιστικές δικαιολογίες τύπου: "Δεν μπορείτε να αφήνετε την μισή εργατιά των νομών χωρίς μετρό!"


Η εργατιά όμως αυτή, καθώς φαίνεται, πέραν για πέραν μα καθόλου σεμνή και ταπεινή δεν είναι, καθώς θέλει την επιφάνεια του εδάφους ελεύθερη να αλωνίζει με τα καθόλου σεμνά και ταπεινά αυτοκινητάκια και να κάνει τον ιστορικό Πειραιά θάλαμο αερίων.

Ο δήμαρχος συνέχισε με την εξής ρήτρα: Είτε μετρό, είτε ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΡΑΜ!

Ο δήμαρχος εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την διέλευση επίγειου τραμ από τις περιοχές του καθώς "θα κόψει τις (κατά τα άλλα τέλειες = πανέμορφες, καταπράσινες, πεντακάθαρες, ασφαλείς) γειτονιές στη μέση" ενώ το ίδιο το τραμ το χαρακτήρισε το πιο αργό μέσο σταθερής τροχιάς.

Μάλιστα, είπε ότι δεν μπορείτε να πηγαίνετε το μετρό στην Λυκόβρυση και τη Βούλα (Τι λεεεεειιιιιι;;;;!!!!) και να αφήνετε το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα!

Λοιπόν, αγαπητέ δήμαρχε, μπορείτε να περιμένετε την επέκταση της γραμμής 1, που έχει σχεδιαστεί να έρθει κατά εκεί... Έως τότε, καλό κουράγιο στα λεωφορεία και τα πνευμόνια σας!

ΥΓ. Και που να σου προτείνει και ο ΟΛΠ... monorail!!!

ΠΗΓΗ: Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

ΣΧΟΛΙΟ: Η υπερπληθυσμικότητα του Κερατσινίου και του Περάματος, όντως δικαιολογεί την έλευση μετρό και ασφαλώς είμαστε υπέρ, μέσω της υπόγειας επέκτασης της γραμμής 1 προς εκεί. Είμαστε όμως υπέρ και της επέκτασης του τραμ σε Πειραιά (μέσω οδού Τζαβέλλα), Κερατσίνι και Πέραμα, που ο συνδυασμός των δυο αυτών καλύτερων μέσων μαζικής μεταφοράς θα προσφέρει ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή κάλυψη. Το μετρό θα αναλάβει τον κορμό της περιοχής και την γρήγορη απομάκρυνση από αυτό με την μεγάλη μεταφορική του ικανότητα και ταχύτητα, ενώ το τραμ, ως συμπληρωματικό, θα υποκαταστήσει τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, εξυπηρετώντας τις παρακείμενες γειτονιές, προσφέροντας τους πράσινο, εξορίζοντας τα αυτοκίνητα και αναδιανέμοντας τον χώρο υπέρ των πολιτών, ολοκληρώνοντας το παζλ μιας ονειρεμένα ονειρικής και βιώσιμης πόλης.
..

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου - Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011: Απεργίες στα ΜΜΜ

H εβδομάδα που ακολουθεί (και όχι μόνο) θα είναι ιδιαίτερα ταλαιπωριακή. Με μια κίνηση ανωριμότητας, η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών ΠΡΙΝ τελειώσει ο διάλογος με τους εργαζομένους, κοροϊδεύοντας τους, ουσιαστικά, ότι είχαν δήθεν δυνατότητα να το συζητήσουν με τον υπουργό. Έτσι, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέο μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως φαίνεται παρακάτω:

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

24ωρη απεργία σε ΑΜΕΛ (γραμμές μετρό 2& 3) και ΗΣΑΠ (γραμμή μετρό 1)
Στάση εργασίας 11:00 με 16:00 σε ΕΘΕΛ (λεωφορεία)

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

24ωρη απεργία σε ΕΘΕΛ (λεωφορεία), ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και ΑΜΕΛ (γραμμές μετρό 2 & 3)

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

24ωρη απεργία σε ΕΘΕΛ (λεωφορεία), ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ΗΣΑΠ (γραμμή μετρό 1) και ΑΜΕΛ (γραμμές μετρό 2 & 3)

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

(Καμία εξαγγελθείσα απεργία)

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Στάση εργασίας 11:00 με 15:00 στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), 11:00 με 15:30 στην ΕΘΕΛ (λεωφορεία) και 12:00 με 16:00 σε ΗΣΑΠ (γραμμή μετρό 1) και ΤΡΑΜ.

Σταδιακή απόσυρση οχημάτων και πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων -+1 ώρα αντίστοιχα για ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΤΡΑΜ.


Σύμφωνα με το site των εργαζομένων της ΕΘΕΛ (λεωφορεία), το δικό τους αναλυτικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχει ως εξής:


► 31-1-2011 στάση εργασίας 11.00 - 16.00 ( και γενική συνέλευση )
► 1-2-2011 και 2-2-2011 48ωρη απεργία... ( 1-2-2011 συγκέντρωση στην ομόνοια και πορεία )
► 4-2-2011 στάση εργασίας 11.00 - 15.30
► 7-2-2011 στάση εργασίας 11.00 - 16.00
► 9-2-2011 στάση εργασίας 11.00 - 15.30
► 11-2-2011 στάση εργασίας 11.00 - 15.30
► 14-2-2011 στάση εργασίας 11.00 - 16.00 ( και γενική συνέλευση )
► 24ωρη απεργία όταν θα πάει το νομοσχέδιο για ψήφιση

Ως γνωστόν, οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών θα καταγγείλουν τις απεργίες στην δικαιοσύνη, επομένως να είστε συνεχώς συντονισμένοι για αλλαγές της τελευταίας στιγμής!

Όλες οι κινητοποιήσεις, βέβαια, δεν έχουν κανένα
απολύτως νόημα πλέον, αφού η κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκέψη τροποποιήσης του και είναι θέμα χρόνου να γίνει νόμος του κράτους. Άλλωστε, πως να υπάρχει σκέψη τροποποίησης του, όταν φήμες κυκλοφορούν ότι ο πλέον αποτυχημένος οργανισμός του πλανήτη (και τον καλούμε αποτυχημένο γιατί ως τώρα δεν έχει καταφέρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ αυτό που υποτίθεται οτι κάνει) που τιτλοφορείται ως "Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ΔΝΤ" θα προτείνει με τον ερχομό αυτή την εβδομάδα, την μερική ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών;

ΤΡΑΜ: Σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια για την επέκταση στον Πειραιά!

2 σχόλια
Εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο προσέλαβε η Τραμ ΑΕ για την υποβοήθηση και εκπροσώπηση της εταιρείας στη δικαστική διένεξη με κατασκευάστρια εταιρεία για την επέκταση του Πειραιά.


Η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, προϋπολογισμού 92 εκατ. ευρώ, εξελίσσεται σε «θρίλερ», έπειτα από την απόφαση της διοίκησης να κατοχυρώσει το έργο στον τέταρτο μειοδότη του διαγωνισμού, την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - Τομή.


Προσωρινός ανάδοχος είχε ανακηρυχτεί η Θεμέλη και ακολουθούσαν οι εταιρείες Ελληνική Υδροκατασκευή και Γαντζούλας ΑΤΕ.

Η εταιρεία Θεμέλη, πέρα από τα εθνικά, κατέφυγε και στα διεθνή δικαστήρια (ΕΕ), καταγγέλλοντας την απόφαση της Τραμ ΑΕ.

Η απάντηση της ΕΕ ήταν επιβαρυντική για την Τραμ ΑΕ, η οποία προσέλαβε εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο, εξαιτίας της «σπουδαιότητας της δικαστικής υπόθεσης».


Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, το Τραμ διακινεί ετησίως 18-19 εκατ. επιβάτες, με τα έσοδα από τα εισιτήρια (εξαιρούνται οι κάρτες) να ανέρχονται μόλις στα 3,4 εκατ., όταν το αντίστοιχο μέγεθος στην ΕΘΕΛ φτάνει τα 65 εκατ. ευρώ.


Εξαιτίας των ανωτέρω μεγεθών, το Τραμ αδυνατεί να αποπληρώσει με ίδιες δυνάμεις προσωπικό και προμηθευτές, καταφεύγοντας συνεχώς σε νέο δανεισμό και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (η τελευταία ΑΜΚ ήταν 5 εκατ. ευρώ).


Ως τα τέλη του 2009, τα έντοκα δάνεια ανέρχονταν στα 118 εκατ. ευρώ, οι συσσωρευμένες ζημιές στα 150 εκατ., το σύνολο των υποχρεώσεων στα 131 εκατ. και οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού στα 21 εκατ., για μια εταιρεία με 650 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μόλις 5,6 εκατ. ευρώ.


Εφόσον συγχωνευτεί με το Αττικό Μετρό και τον ΗΣΑΠ, το Τραμ έχει ως μοναδική διέξοδο ανάπτυξης την επέκταση στο Πειραιά, με τη συνεπακόλουθη γενναία αύξηση επιβατών και εσόδων.


Η επέκταση στον Πειραιά θεωρείται αυτοσκοπός για την οικονομική βιωσιμότητα της Τραμ ΑΕ, καθώς θα επιφέρει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 25.000 ημερησίως.

ΠΗΓΗ: Ισοτιμία

ΣΧΟΛΙΟ: Θα μας κάνει τον κόπο η νέα διοίκηση της ΤΡΑΜ να μας εξηγήσει γιατί δεν τα άφησε όπως τα βρήκε και πήρε την εργολαβία από την Θεμέλη και την δίνει στην κοινοπραξία; Γιατί η προηγούμενη διοίκηση είχε κουμπαριές με την Θεμέλη και η νέα με την Τέρνα; Για να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο αυτό το άχρηστο (από άποψης χάραξης) έργο και να πληρώνουμε δικαστήρια και νομικούς συμβούλους σε Ελλάδα, Ευρώπη και πλανήτη Γη;

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη!

Απαιτούμε ακύρωση αυτής της απαράδεκτης επέκτασης μονής γραμμής με τη μισή διαδρομή χωρίς αποκλειστικό διάδρομο (που μόνο επιβάτες δεν θα προσθέσει στο μέσο) και ζητούμε την άμεση προκήρυξη και έναρξη εργασιών διπλής γραμμής μέσω οδού Τζαβέλλα (ναι, και ας ενοχλήσει τα ΙΧ) για να ανακουφιστεί ο θάλαμος αεριών που καλείται Πειραιάς, για να εξυπηρετηθούν πραγματικά οι Πειραιώτες και να μπορέσει ταυτόχρονα να κερδοφορήσει η δημόσια συγκοινωνιακή εταιρεία ΤΡΑΜ Α.Ε.!

Παράλληλα, άμεση επέκταση μέσω του αμαξοστασίου (και ΟΧΙ μέσω Λ.Αλίμου) στον σταθμό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ του μετρό, ώστε το μέσο να απορροφήσει και Γλυφαδιώτες (που σε καμία περίπτωση δεν προτιμούν μονοκοπανιά ΓΛΥΦΑΔΑ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ με το τραμ, αλλά σίγουρα θα λατρέψουν την κάλυψη με μετρό του τμήματος Αργυρούπολη-Σύνταγμα, που από τα 50 λεπτά που καλύπτεται η διαδρομή μόνο με τραμ θα μειωθεί στα 20-25 με τον συνδυασμό των δύο μέσων!)


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΑΧΡΗΣΤΟΙ! Έχετε θησαυρούς στα χέρια σας και τους κάνετε στάχτη!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΟΑΣΑ: Ισχύς – Αλλαγή παλαιών εισιτηριών

7 σχόλια
Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώνεται ότι, οι νέες τιμές των εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών, όλων των τύπων, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ισχύσουν από την Τρίτη 1/2/2011.

Τα εισιτήρια με την παλαιά τιμή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέχρι και την Δευτέρα 14/2/2011.

Από την Τρίτη 15/2/2011 και για διάστημα 2 μηνών, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 6/5/2011, τα παλαιά εισιτήρια θα ανταλλάσονται με ισόποσης αξίας νέα εισιτήρια. Δηλαδή είτε θα επιστρέψετε πχ. 14 εισιτήρια του 1 ευρώ και θα πάρετε 10 εισιτήρια του 1,4 ευρώ, είτε θα πληρώσετε την διαφορά του 0,4ο ευρώ για κάθε εισιτήριο.

Η ανταλλαγή θα γίνεται στα γραφεία του ΟΑΣΑ, Μετσόβου 25, στο ισόγειο του κτηρίου, από τις 08.00 μέχρι τις 13.30 εργάσιμες μέρες.


Επίσης, από την Δευτέρα 11/4/2011, η ανταλλαγή των εισιτηρίων θα γίνεται και στο σταθμό του Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ, από τις 10:00 μέχρι τις 18:00, τις εργάσιμες ημέρες.

Για τον προαστιακό, οι αλλαγές θα γίνονται στα εκδοτήρια των σταθμών Αθηνών, Νερατζιώτισσας και Κορίνθου.

----------------------------------------------------------------------------------------

Υπενθυμίζουμε ότι από 01/02/2011... Οι νέες τιμές των εισιτηρίων και καρτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διαμορφώνονται ως εξής :

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

• Ενιαίο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρονικής διάρκειας 90 λεπτών από την επικύρωση της 1ης επιβίβασης : 1,40 ευρώ , μειωμένο 0,70 ευρώ.

Στην περίπτωση που στη λήξη του 90λεπτου η τελευταία διαδρομή δεν έχει ολοκληρωθεί, ο επιβάτης υποχρεούται με ευθύνη του να επικυρώσει για δεύτερη φορά το εισιτήριό του, είτε στο όχημα είτε στο επικυρωτικό μηχάνημα του σταθμού, ώστε αυτό να ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί η τελευταία μετακίνησή του. Το εισιτήριο αυτό δεν ισχύει για μετακινήσεις με τις γραμμές EXPRESS Αεροδρομίου και Σαρωνίδας των λεωφορείων της ΕΘΕΛ.

• Εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ για μια μόνο διαδρομή: 1,20 ευρώ μειωμένο 0,60 ευρώ.

• Ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς : 4 ευρώ.

• Εβδομαδιαίο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς : 14 ευρώ.

• Το εισιτήριο στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ για Σαρωνίδα : 1,60 ευρώ, μειωμένο 0,80 ευρώ.

• Το εισιτήριο στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ για τις λεωφορειακές γραμμές express από και προς Αεροδρόμιο : 5 ευρώ, μειωμένο 2,50 ευρώ.

• Το εισιτήριο του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο: 8,00 ευρώ, μειωμένο 4,00 ευρώ.

• Το εισιτήριο του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο δύο και τριών ατόμων: 14,00 και 20,00 ευρώ αντίστοιχα.

• Το μετ' επιστροφής εισιτήριο από και προς το αεροδρόμιο του Μετρό: 14,00 ευρώ. Το εισιτήριο αυτό ισχύει ΚΑΙ στα λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ για 90 λεπτά, τόσο μετά την 1η επικύρωση στην 1η διαδρομή όσο και μετά την δεύτερη επικύρωση κατά την επιστροφή.


ΚΑΡΤΕΣ

• Η μηνιαία κάρτα του Μετρό για τη διαδρομή από και προς αεροδρόμιο: 140 ευρώ, η αντίστοιχη ετήσια : 1.000 ευρώ.

• Η τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ: 20,00 ευρώ, μειωμένη 10,00 ευρώ.

• Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ : 200 ευρώ,

• Η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 45,00 ευρώ, μειωμένη 23,00 ευρώ

· Καταργούνται οι μηνιαίες κάρτες του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ (μέχρι το Κορωπί).

· Η ετήσια κάρτα για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς : 450 ευρώ.


Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται οι παρακάτω κατηγορίες πολιτών:

- Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου

-Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.

-Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές που είναι κάτοχοι δελτίου ΟΑΣΑ

-Νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου

-Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου του ΟΑΣΑ (ΠΑΣΟ)

-Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής μέχρι την ηλικία των 25 ετών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας «student card university I.D.» και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου

-Πολύτεκνοι γονείς και μέλη των οικογενειών τους, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 30 Ιανουαρίου 2011: Κλείνουμε και τα υπόλοιπα!

1 σχόλια
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει πως από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 επέρχονται στα δρομολόγια του δικτύου οι παρακάτω μεταβολές:


Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλα τα επιβατικά δρομολόγια της μετρικής γραμμής του δικτύου της Πελοποννήσου πλην των:

* Τοπικών δρομολογίων Πάτρας – Ρίου – Αγ. Ανδρέα & αντιστρόφως και των συνδυασμένων με αυτά λεωφορείων.
* Τοπικών δρομολογίων Κατάκολου – Πύργου – Ολυμπίας & αντιστρόφως.
* Δρομολόγιων Διακοφτού – Καλαβρύτων & αντιστρόφως.
* Όλων των Λεωφορείων Κιάτου – Πάτρας & αντιστρόφως.

Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλα τα επιβατικά Τοπικά Δρομολόγια Λάρισας – Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας και αντιστρόφως, καθώς και Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας & αντιστρόφως πλην των:

* 563/882, 883/592, 591/886, 887/564 & των 884, 885 στο συγκεκριμένο τμήμα.

Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλα τα επιβατικά δρομολόγια στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης –Δικαίων – Ορμένιου – Σβίλενγραντ & αντιστρόφως πλην των:

* 604, 605, 613, 614, καθώς και πλην των διεθνών δρομολογίων 460, 461, 360, 361, 362, 363, 444, 445.

Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλα τα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ Έδεσσας – Φλώρινας & αντιστρόφως.

Τέλος, για κυκλωματικούς λόγους, το δρομολόγιο 753 (Έδεσσας – Φλώρινας) αναστέλλεται από το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011.

Όλοι οι επιβάτες που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για τα αναστέλλοντα δρομολόγια πέραν της 30ης Ιανουαρίου 2011, μπορούν να αποταθούν στα σημεία πώλησης εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να τους επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου τους.

ΣΧΟΛΙΟ: Ελέω επίσκεψης του ΔΝΤ, έπρεπε να τους δείξουμε ότι είμαστε πειθαρχημένοι στα σχέδια τους και αποφασισμένοι να μειώσουμε τα ελλείμματα (με την αντικατάσταση τους με ακόμη περισσότερο χρέος), αλλά αυτό δεν είναι καθόλου ανησηχυτικό... Άλλωστε, είναι και ο απώτερος σκοπός του Αμερικάνικου αυτού οργανισμού. Απόφθευγμα πρώην προέδρου της Αμερικής: "Υπάρχουν δυο τρόποι για να κατακτήσεις μια χώρα. Με πόλεμο ή με χρέος." Το πρώτο, με την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ είναι λίγο δύσκολο. Το δεύτερο, όμως... A piece of cake!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Μέχρι και... αρσενικό στην ατμόσφαιρα της Αθήνας!

0 σχόλια
Αρσενικό στην ατµόσφαιρα της Αθήνας ανακάλυψαν επιστήµονες που εξέτασαν για πρώτη φορά τη χηµική σύσταση των αιωρούµενων µικροσωµατιδίων στον αέρα του Λεκανοπεδίου. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας των ελλήνων ειδικών, τα µικροσωµατίδια (ρύποι) που υπάρχουν στον (καθαρό) αέρα που αναπνέουµε όχι µόνο προέρχονται από επικίνδυνα βαρέα µέταλλα αλλά από το πιο τοξικό χηµικό στοιχείο που υπάρχει, το αρσενικό.

Η έρευνα, που θα δηµοσιευτεί στην επιθεώρηση πυρηνικής φυσικής «Nuclear Instruments and Methods in Physics Research», στηρίχτηκε σε εξειδικευµένες µετρήσεις στη Γερµανία και είναι η πρώτη του είδους που διενεργείται στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Το αρσενικό είναι γνωστό δηλητήριο και σύµφωνα µε τη λίστα που εκδίδει κάθε χρόνο η ΥπηρεσίαΠεριβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (Enviromental Protection Agency) αποτελεί την πιο τοξική χηµική ουσία. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι έλληνες επιστήµονες που έκαναν τις εξειδικευµένες µετρήσεις στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, στον υποθετικά καθαρό ουρανό της Αθήνας υπήρχαν µικροσωµατίδια (τα γνωστά PM 2,5) που αποτελούνταν µόνο από αρσενικό, χωρίς άλλη πρόσµειξη από βαρέα µέταλλα.

«Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ αυτή µας κάνει να πιστεύουµε ότι το αρσενικό προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την καύση ντίζελ και ενδεχοµένως κακής ποιότητας. ∆ηλαδή από αυτοκίνητα, λεωφορεία ή καυστήρες θέρµανσης και πιθανώς όχι από βιοµηχανικές µονάδες», λέει στα «ΝΕΑ» ο λέκτορας Ορυκτολογίας - Ορυκτοχηµείας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Θανάσης Γκοντελίτσας. Ο ίδιος διενήργησε την έρευνα µαζί µε τον αναπληρωτή καθηγητή στο Εργαστήριο Κλιµατολογίας και Ατµοσφαιρικού Περιβάλλοντος Παναγιώτη Νάστο και τον Θεόδωρο Μερτζιµέκη, επίκουρο καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και επιστηµονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής στον «∆ηµόκριτο».

Οι τρεις επιστήµονες συνέλεξαν από λόφους της Αθήνας δείγµατα αέρα και µε ειδικά φίλτρα παγίδευσαν τα αιωρούµενα σωµατίδια που είχαν αεροδυναµική διάµετρο από 10 µικρόµετρα (PM 10) µέχρι 2,5 µικρόµετρα (PM 2,5) τα οποία είναι και εισπνεύσιµα. Τα δείγµατα αυτά ελήφθησαν στη διάρκεια ηµερών όπου η ατµόσφαιρα ήταν φαινοµενικά πεντακάθαρη, χωρίς ανέµους και µεταφορά σκόνης. «Οι λίγες προηγούµενες µελέτες για τα PM 2,5 της Αθήνας δίδουν µόνο ολικές χηµικές αναλύσεις χωρίς να αναφέρουν το τι περιέχει το κάθε µικροσωµατίδιο ξεχωριστά», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Γκοντελίτσας. «Τα αποτελέσµατα µάς προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση όχι µόνο γιατί είδαµε για πρώτη φορά ότι οι µεµονωµένοι ρύποι αποτελούνταν από συγκεκριµένους συνδυασµούς βαρέων µετάλλων αλλά κυρίως επειδή υπήρχαν και σωµατίδια, και µάλιστα σε εισπνεύσιµο µέγεθος, που αποτελούνταν µόνο από αρσενικό» προσθέτει.
Καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε κανέναν ερευνητικό φορέα ο εξοπλισµός, για να χαρτογραφηθεί µε σαφήνεια η σύσταση των σωµατιδίων που επιβαρύνουν τον αέρα της πόλης, οι τρεις επιστήµονες πέτυχαν κι έλαβαν την άδεια να διενεργήσουν τις εξειδικευµένες µετρήσεις τους στον κυκλικό επιταχυντή ηλεκτρονίων (σύγχροτρο) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερµανία.

ΤΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ οι επιστήµονες µελέτησαν τη σύσταση µικροσωµατιδίων µε αεροδυναµική διάµετρο από 10 µικρόµετρα (PM 10) µέχρι 2,5 µικρόµετρα (PM 2,5) που είναι εισπνεύσιµα. Και διαπίστωσαν ότι: Τα PM 10 περιέχουν βανάδιο, χρώµιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο, µόλυβδο, αρσενικό. Τα PΜ 2,5 που εισχωρούν στους πνεύµονες αποτελούνται κυρίως από συνδυασµό ψευδαργύρου - βαναδίου ή µόνο από αρσενικό ή µόλυβδο. υποπτεύονται ότι τα σωµατίδια από αρσενικό και βαρέα µέταλλα προέρχονται από καύσεις κακής ποιότητας ντίζελ.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

ΤΥΠΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ: Έλα μωρέ τώρα, ανοησίες των σπασίκλων επιστημόνων... Πάμε μια βολτούλα στην Γλυφάδα με το Jeep, να αναπνεύσουμε καθαρό άερα στην θάλασσα!


Δείτε και την ανάρτηση όπου τα πολλά αυτοκίνητα προκαλούν... εγκεφαλικό(!) ΕΔΩ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Τα πολλά αυτοκίνητα προκαλούν μέχρι και... εγκεφαλικό!

0 σχόλια
Τελικά, το να μένει κανείς στο κέντρο των πόλεων και μάλιστα δίπλα στις λεωφόρους, μπορεί να του κοστίζει πολύ ακριβά. Μια νέα μελέτη δείχνει πως ο θόρυβος από τα οχήματα θα μπορούσε να ευθύνεται για το ένα στα πέντε εγκεφαλικά επεισόδια στα αστικά κέντρα!

Το εύρημα αυτό δεν σημαίνει πως οι νεώτεροι είναι προστατευμένοι, διευκρινίζουν οι ερευνητές: και αυτοί διατρέχουν κάποιον κίνδυνο, αν και είναι χαμηλός.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ), σε όλες τις ηλικίες ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 14% ανά 10 ντεσιμπέλ αύξηση στα επίπεδα του θορύβου από τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, μετά τα 45 ο κίνδυνος προοδευτικά αυξάνεται και έτσι μετά τα 65 η αύξηση φτάνει το 27% ανά 10 ντεσιμπέλ.

Αν, όμως, ο ήχος των οχημάτων υπερβεί τα 60 ντεσιμπέλ, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Δανία μεταξύ σχεδόν 57.000 εθελοντών, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 10 χρόνια.

Οι εθελοντές είχαν ηλικία 50 έως 64 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη. Στα χρόνια που μεσολάβησαν έως την λήξη της, οι 1.881 είχαν πάθει εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι εθελοντές εκτίθονταν σε επίπεδα ήχου μεταξύ 40 (ο ήχος μιας ήρεμης συζήτησης) και 82 ντεσιμπέλ (ο ήχος σε μια κεντρική λεωφόρο με μποτιλιάρισμα), αναλόγως με τον τόπο κατοικίας τους.

Σε μια μεγάλη πόλη, το μέσο επίπεδο του θορύβου είναι 50-55 ντεσιμπέλ, ενώ δίπλα σε αεροδρόμια τα 60-70 ντεσιμπέλ.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρό τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα για τις ολέθριες επιπτώσεις του ήχου από τα αυτοκίνητα, αφού έλαβαν υπ’ όψιν την ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στον θόρυβο των οχημάτων στους δρόμους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέτε Σόρενσεν, ερευνητής στο Ίδρυμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου, στην Κοπεγχάγη.

«Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τον θόρυβο των οχημάτων με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των εμφραγμάτων, συνεπώς η μελέτη μας επιβεβαιώνει πως ο θόρυβος αυτός είναι επιζήμιος για την καρδιαγγειακή υγεία».

Πως μπορεί, όμως, να οδηγήσει η φασαρία των μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων στο εγκεφαλικό; Ο δρ Σόρενσεν θεωρεί ως πιθανότερη εξήγηση ότι ο θόρυβος διαταράσσει τον ύπνο, με συνέπεια να αυξάνονται οι ορμόνες του στρες στον οργανισμό και η αρτηριακή πίεση – και οι αλλαγές αυτές αποτελούν αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Τα Νεα - ΥΓΕΙΑ"

ΣΧΟΛΙΟ: Εκτός από άσθματα, πνευμονολογικές ανεπάρκειες και δηλητηρίαση όλου του οργανισμού με την μεταφορά μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων καυσαερίων αντί οξυγόνου, τα πολλά αυτοκίνητα προκαλούν ΚΑΙ εγκεφαλικό!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΑΜ: "Πάμε Θέατρο & Λυρική με τραμ"

0 σχόλια
Για 6η συνεχόμενη χρονιά «Πάμε Θέατρο με τραμ» για να απολαύσουμε κλασικά ή σύγχρονα ελληνικά και ξένα έργα έως μιούζικαλ και παδικές σκηνές. Το καθιερωμένο πρόγραμμα της ΤΡΑΜ Α.Ε. το 2011 κάνει «στάση» σε 85 θεατρικές παραστάσεις προσφέροντας στους επιβάτες εκπτώσεις έως και 50% στις τιμές των εισιτηρίων.
Από φέτος το τραμ σας πάει και Λυρική Σκηνή για όπερα, ελληνική οπερέτα, μπαλέτο και όπερα για παιδιά με σημαντικές εκπτώσεις από 25% έως 40%.


Μοναδικές προϋποθέσεις για να συμμετέχουν οι επιβάτες στο πρόγραμμα «Πάμε Θέατρο και Λυρική με τραμ» και να επωφεληθούν των εκπτώσεων είναι οι εξής:

* η επίδειξη του ακυρωμένου εισιτηρίου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο θέατρο της επιλογής τους ή στη Λυρική Σκηνή (έως και 90 λεπτά μετά την ακύρωσή του)

* η επιβεβαίωση της προσφοράς απευθείας με το συνεργαζόμενο θέατρο ή τη Λυρική Σκηνή.


Χορηγός του προγράμματος είναι η διαφημιστική εταιρεία INTERBUS, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι ο «Ελεύθερος Τύπος» και ο «Flash 96» που κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των καλλιτεχνικών δρώμενων στην πόλη μας.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα θα παρέχονται από το σχετικό ενημερωτικό έντυπο φυλλάδιο που διανέμεται από τα εκδοτήρια τραμ και τους υπαλλήλους Εξυπηρέτησης Κοινού επί των στάσεων τραμ, από την ειδικά διαμορφωνένη ιστοσελίδα www.pamemetram.gr, από τις αφίσες που θα αναρτηθούν στα panels των στάσεων του δικτύου τραμ, από τις οθόνες εντός των οχημάτων αλλά και από το τηλεφωνικό κέντρο της ΤΡΑΜ Α.Ε. και τον Τομέα Εξυπηρέτησης Κοινού (210 – 99.78.000).

Πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου
ΤΡΑΜ Α.Ε.
τηλ. 210 9978 078
e-mail: press_office@tramsa.gr

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τρίτη 25 - Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011: Απεργίες ΟΣΕ και προαστιακού

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει ότι, παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων από την Π.Ο.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών) για την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω μεταβολές στα δρομολόγια του Σιδηροδρόμου και του Προαστιακού, καθώς η ΠΕΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης) αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία για τις ίδιες ημέρες:

Την Τρίτη 25.01.2011 (προηγούμενη ημέρα της απεργίας)

1. Μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης – Αθήνας

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια :

  • IC 74, IC 75, 604, 504, 505
  • Το δρομολόγιο 605 καταργείται στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα
  • Το δρομολόγιο 614 καταργείται στη διαδρομή Αλεξανδρούπολη – Δίκαια

2. Μεταξύ Αθήνας – Χαλκίδας – Αθήνας

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια:

  • 1558, 2530, 2533

3. Μεταξύ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας – Θεσσαλονίκης

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια:

  • 753, 757

4. Μεταξύ Λάρισας – Βόλου – Λάρισας

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια:

  • 1586, 1587

5. Μεταξύ Αεροδρομίου – Κιάτου – Αεροδρομίου (Προαστιακός Αθήνας)

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια:

  • 4430, 4432, 4434, 4435

6. Μεταξύ Αεροδρομίου – Μαγούλας – Αεροδρομίου (Προαστιακός Αθήνας)

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια:

  • 4236, 4237

7. Μεταξύ Αεροδρομίου – Λιοσίων – Αεροδρομίου (Προαστιακός Αθήνας)

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια:

  • 4136, 4137

8. Μεταξύ Πειραιά – Λιοσίων – Πειραιά (Προαστιακός Αθήνας)

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια:

  • 4336, 4337

Παρατήρηση: Τα δρομολόγια 4332 και 4334 δεν θα εξασφαλίζουν ανταπόκριση για Κιάτο.

9. Διεθνή Δρομολόγια

Καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια:

  • 444, 445
  • Το δρομολόγιο 461 που αναχωρεί από εξωτερικό 25 & 26.01.2011 και εισέρχεται στην Ελλάδα στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2011 αντίστοιχα (ημέρες της απεργίας), καταργείται στην ελληνική του διαδρομή και οι επιβάτες θα προωθηθούν στον προορισμό τους με λεωφορεία.
  • Τα δρομολόγια 337 & 336 καταργούνται στη διαδρομή Γευγελή – Θεσσαλονίκη & Θεσσαλονίκη – Γευγελή αντίστοιχα. Οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στην ελληνική διαδρομή των δρομολογίων με λεωφορεία.

Την Τετάρτη 26.01.2011 (1η ημέρα της απεργίας)

Καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια -καθώς και τα λεωφορεία μεταξύ Κιάτου – Πάτρας – Κιάτου-, πλην των παρακάτω:

1. Διεθνή δρομολόγια

Τα δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, καταργούνται στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

Την Πέμπτη 27.01.2011 (2η ημέρα της απεργίας)

Καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια -καθώς και τα λεωφορεία μεταξύ Κιάτου – Πάτρας – Κιάτου-, πλην των παρακάτω:

Μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης – Αθήνας

  • Το δρομολόγιο 604 θα αναχωρήσει μετά τη λήξη της απεργίας.
  • Το δρομολόγιο 605 θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη για Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας.

2. Διεθνή δρομολόγια

Τα δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, καταργούνται στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

Την Παρασκευή 28.01.2011 (επόμενη ημέρα της απεργίας)

Μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δικαίων – Αλεξανδρούπολης

  • Το δρομολόγιο 613 καταργείται στη διαδρομή Δίκαια – Αλεξανδρούπολη
  • Το δρομολόγιο 734 καταργείται στη διαδρομή Φλώρινα – Έδεσσα

Τέλος, καταργούνται τα δρομολόγια 444 & 445.

Για τις δύο ημέρες της 48ωρης απεργίας, η Υπηρεσία Κυκλοφορίας για τις αμαξ/χίες της ΑΜΕΛ, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας –Αεροδρόμιο θα εξασφαλίζεται κανονικά.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΟΣΕ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Εικόνες οργής λίγο πριν το τέλος...

2 σχόλια

Όπως παροτρυνθήκαμε από φίλους του Amnizia Forum, σας παραθέτουμε τις παρακάτω πληροφορίες και εικόνες οργής, πνευματικής ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του ΣΦΣ Μεσσηνίας. (Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση με μεγαλύτερη ανάλυση των εικόνων στην περιορισμένη ιστοσελίδα μας, ΕΔΩ)

-----------------------------------------------------------------------------

Η κατάσταση στο μηχανοστάσιο της Καλαμάτας είναι τραγική λίγο πριν το τέλος. Είναι η εγκατάσταση που μάλλον δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα της "εξυγίανσης" μιας και παύει εντελώς κάθε δραστηριότητά του και μετατρέπεται σε απλή αποθήκη υλικού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ΟΛΟ το προσωπικό φεύγει με μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες ή μετάθεση στην Αθήνα. Παραμένει μόνον ένας ΜΕΚ και ένας φύλακας για τυπικούς λόγους και εάν χρειαστεί να λειτουργήσει ο τόρνος (που δεν πιστεύει κανείς πως θα χρειαστεί ποτέ) θα γίνεται με ημερήσια μετακίνηση υπαλλήλου από την Αθήνα. Η οργή και η απογοήτευση στο προσωπικό είναι πολύ έντονη, μιας και ακόμα κι αυτοί που δεν ήθελαν να δηλώσουν μετάταξη αναγκάστηκαν να το κάνουν κατόπιν άνωθεν πιέσεων. Η κυρίαρχη αίσθηση είναι πως το μετρικό δίκτυο πουλήθηκε κάτω από το τραπέζι για να σωθεί το υπόλοιπο δίκτυο....

Κατά τ' άλλα, ακόμη κι αν το δίκτυο είναι ακόμη σε λειτουργία, έχει ήδη πάψει κάθε είδους εργασία έστω για τα στοιχειώδη. Το αποτέλεσμα:
:arrow:
Δεν βρίσκεται σε λειτουργική κατάσταση ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΝ-4 (μόνο σε ένα λειτουργούν οι κινητήρες του αλλά δεν έχει τροχούς και δεν υπάρχει κανείς να "μεταγγίσει" φορεία από κάποιο άλλο που ακινητεί)
:arrow:
Από τα 10 διαθέσιμα ΜΑΝ-1, λειτουργούν μόνο τα 5 (ένα εκ των οποίων με έναν κινητήρα) ίσα για να βγαίνουν τα δρομολόγια της Πάτρας και της Μεσσήνης.
:arrow:
Από τα 12 RALBUS τα 7 είναι ακινητοποιημένα λόγω σοβαρών βλαβών, εκ των οποίων τα 3 είναι ήδη εκτός δύναμης. Στα υπόλοπα λείπουν ποδιές, ταμπόνια κτλ... Τα 5 λειτουργικά βρίσκονται όλα σε Πάτρα Πύργο εδώ και 10 μέρες και ήδη άρχισαν να βγάζουν βλάβες (πως θα συντηρηθούν αφού οι λίγοι που απέμειναν δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία;). Αλήθεια τι θα γίνει με τον επιτυχημένο Προαστιακό της Πάτρας υπό αυτές τις συνθήκες;;;
:arrow:
Ψευτολειτουργούν οι 2 από τις 4 ALCO (και το Mitsubishi...)

Στο Μηχανοστάσιο επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς έχει συσσωρευθεί όλο το τροχαίο υλικό για αποθήκευση. Μόνο μια γραμμή είναι ελεύθερη, στην οποία διανυκτερεύουν τα 3 κυκλοφορούντα ΜΑΝ-1 το ένα πίσω από το άλλο...
Το θέαμα για όποιον περιπλανηθεί στο χώρο είναι πραγματικά ανατριχιαστικό με τις εικόνες εγκατάλειψης και μαρασμού των εγκαταστάσεων και ιδίως των συρμών που μέχρι πριν λίγο καιρό έτρεχαν πάνω κάτω στο δίκτυο, και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την κατάσταση που θα υπάρχει σε ένα μήνα... :cry:


Ορισμένες φωτό από το.... νέο Σύρτη....

Παροπλισμένο RAILBUS
Εικόνα

Όλη η ΣΠΑΠ σε παράταξη.... εγκατάλειψης...
Εικόνα

Όλα εκτός λειτουργίας
Εικόνα

Φρίκη.......
Εικόνα

Το έρμο το GMN
Εικόνα

Εγκατάλειψη... Κρίμα...
Εικόνα

Τουλάχιστον η ρυμούλκα μπήκε μέσα στο Μηχανοστάσιο μήπως διασωθεί τίποτα... Ας είναι καλά γνωστός πανάξιος ΜΕΚ... :allrightman:

Εικόνα

Τουλάχιστον, μετά απ' όλ' αυτά θα μπορεί να καυχιέται ο Ζηλιασκόπουλος ότι κατάφερε να μειώσει το έλλειμα του ΟΣΕ, να τον καταστήσει βιώσιμο και να εξασφαλίσει τη συνέχεια της ύπαρξης του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.... Τον ευχαριστούμε θερμά.......
:bash: :bash: :bash: :bash: :bash:

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: (Κι άλλη!) Χρηματοδότηση για μερικά από τα ηδη χρηματοδοτημένα των ηδη χρηματοδοτούμενων έργων!

1 σχόλια
Τη διάθεση πίστωσης 357.675.000 ευρώ, για τη μερική χρηματοδότηση του προγράμματος κατασκευών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενέκρινε με απόφασή του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

Ειδικότερα, για την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης και σταθμών μετεπιβίβασης, εγκρίθηκε πίστωση 163,0 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό Αθήνας (τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς) εγκρίθηκε πίστωση 41,3 εκατ. ευρώ, για το τμήμα Αιγάλεω Χαϊδάρι (σταθμός μετεπιβίβασης «Χαϊδάρι» και αμαξοστάσιο «Ελαιώνα») εγκρίθηκε πίστωση 75,375 εκατ. ευρώ. Για σταθμούς και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στην επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό Αθηνών, εγκρίθηκε πίστωση 36,75 εκατ. ευρώ.

Για την επέκταση της γραμμής 2 προς Ελληνικό (από σταθμό «Αλ. Παναγούλης» μέχρι «Παλαιό Αεροδρόμιο») εγκρίθηκε πίστωση 41,25 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΟ: Μετά το δάνειο των 150 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (εδω) για να μπορέσει να ολοκληρώσει τα ηδη χρηματοδοτημένα έργα της, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ζήτησε και έλαβε 358 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υποδομών για να χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, τα ηδη χρηματοδοτημένα (από το ευρωπαϊκό δάνειο) των ηδη χρηματοδοτημένων έργων (από εθνικούς πόρους & Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Να φταίει η ΤΟΣΟ λανθασμένη κοστολόγηση, να φταίει ο πληθωρισμός ή να φταίει το χέρι των ΔΣ και των άλλων golden boys της διοίκησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ;

ΟΑΣΑ: Από 1η Φεβρουαρίου, αυξήσεις 40% σε εισιτήρια και 30% σε κάρτες

1 σχόλια
Δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι νέες τιμές των εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς των Αθηνών, που θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου θα είναι 1,40 ευρώ και θα ισχύει για 90 λεπτά σε όλα τα μέσα μεταφοράς μέχρι το Κορωπί. Εάν η ισχύς του 90λεπτου παρέλθει ενόσω ο επιβάτης βρίσκεται καθ’ οδόν, υποχρεούται να το επικυρώσει για δεύτερη φορά. Το εισιτήριο δεν θα ισχύει για τις μετακινήσεις με τις γραμμές express της ΕΘΕΛ για Αεροδρόμιο και Σαρωνίδα. Η τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου θα είναι 0,70 ευρώ.


Η τιμή του εισιτηρίου μίας διαδρομής και χρήσης, το οποίο θα ισχύει μόνο για τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ), τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και το Τραμ, θα είναι 1,20 ευρώ, ενώ το μειωμένο 0,60 ευρώ.


Το ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα μέσα μεταφοράς αναπροσαρμόζεται στα 4 ευρώ, ενώ το εβδομαδιαίο στα 14 ευρώ.


Το εισιτήριο της ΕΘΕΛ για Σαρωνίδα αναπροσαρμόζεται στα 1,60 ευρώ, ενώ το μειωμένο στα 0,80 ευρώ.



Από και προς αεροδρόμιο

Το εισιτήριο των λεωφορείων της ΕΘΕΛ για τις γραμμές express προς Αεροδρόμιο αυξάνεται στα 5 ευρώ, ενώ το μειωμένο αναπροσαρμόζεται στα 2,50 ευρώ.
Τα εισιτήριο του Μετρο (ΑΜΕΛ και ΗΣΑΠ) από και προς το «Ελ. Βενιζέλος» αυξάνεταιι στα 8,00 ευρώ, ενώ το μειωμένο στα 4,00. Τα εισιτήρια δύο και τριών ατόμων της ίδιας κατηγορίας αναπροσαρμόζονται στα 14,00 και 20,00 ευρώ αντίστοιχα. Τα μετ’ επιστροφής εισιτήρια από και προς το αεροδρόμιο καθορίζονται πλέον στα 14,00 ευρώ. Τα εισιτήρια θα ισχύουν για όλα τα μέσα για 90 λεπτά. Επίσης, και τα εισιτήρια του προαστιακού (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) θα ισχύουν για όλα τα μέσα μεταφοράς για 90 λεπτά. Οι μηνιαίες κάρτες του Μετρό από και προς αεροδρόμιο αναπροσαρμόζονται στα 140 ευρώ, ενώ οι ετήσιες αυξάνονται στα 1.000 ευρώ.


Μηνιαίες και ετήσιες κάρτες


Η τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) αναπροσαρμόζεται στα 20,00 ευρώ, ενώ η αξία της μειωμένης στα 10,00.


Η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα θα φτάσει τα 45,00 ευρώ, ενώ η μειωμένη τα 23,00.


Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ θα φτάνει τα 200 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη κάρτα για όλα τα μέσα μεταφοράς θα αγγίξει τα 450 ευρώ.


Ωστόσο, κατά πληροφορίες, έχει αποφασιστεί η διεύρυνση της τιμολογιακής πολιτικής του ΟΑΣΑ και σε άλλες οργανωμένες σε συλλόγους ή σωματεία ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες θα έχουν σημαντική έκπτωση, με την ετήσια κάρτα να φτάνει τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή τα 350 ευρώ. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν συντόμως.


Επίσης, καταργούνται τόσο οι μηνιαίες όσο και οι ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) και του Μετρό (μέχρι το Κορωπί).



Τιμές εισιτηρίων κοινωνικής πολιτικής


Δικαίωμα για μειωμένο εισιτήριο, κατά 50% σε όλα τα μέσα μεταφοράς, παρέχεται στις εξής κατηγορίες:


- Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου.


- Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.


- Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές που είναι κάτοχοι δελτίου ΟΑΣΑ


- Νέους ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου.


- Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης της Σχολής.


- Σπουδαστές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ), τα οποία λειτουργούν νόμιμα, μέχρι την ηλικία των 22 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και σχετικής βεβαίωσης της Σχολής.


- Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής μέχρι την ηλικία των 25 ετών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας «student card university I.D.» και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου


- Πολύτεκνους γονείς και μέλη των οικογενειών τους, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου.



Δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης


Δωρεάν μετακινούνται:


- Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών

- Οι οπλίτες θητείας όλων των Σωμάτων, με την επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας


- Οι κάτοχοι των καρτών ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Το Βήμα

ΟΑΣΑ: Η διοίκηση ασφαλίζεται για... αστική ευθύνη!

0 σχόλια
Μετά τα ασφάλιστρα κινδύνου που μπήκαν στη ζωή μας μαζί με τα spreads των ομολόγων πέρυσι, το νέο έτος φέρνει ένα ακόμη ειδικό ασφάλιστρο.

Πρόκειται για το ασφάλιστρο της …..διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) για την κάλυψη αστικής ευθύνης των μελών του Δ.Σ. και των διευθυντικών στελεχών....

Η σχετική πρόσκληση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες δημοσιεύτηκε μέσα στις γιορτές. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει σήμερα το μεσημέρι και το ποσό που προβλέπεται να δοθεί για το σκοπό αυτό προϋπολογίζεται σε 60.000 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Είναι η πρώτη φορά που διοίκηση ΔΕΚΟ ασφαλίζεται για το ενδεχόμενο μελλοντικών αξιώσεων από τρίτους. Φυσικά το ασφάλιστρο θα το πληρώσουν οι πολίτες. Το ερώτημα είναι αν αυτή η πρακτική προβλέπεται από το νόμο για τον ΟΑΣΑ και ποια στελέχη καλύπτει;

ΠΗΓΗ: Ιστολόγιο "ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛ"

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΟΑΣΑ: Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο...

4 σχόλια
Η επένδυση στο έξυπνο εισιτήριο μαζί με συστήματα ελέγχου πρόσβασης θα μειώσει δραστικά τη λαθρεπιβίβαση και θα αποφέρει, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, αύξηση των εσόδων κατά 5 εκατ. ευρώ το 2011, 10 εκατ. ευρώ το 2012 και 15 εκατ. ευρώ το 2013.

Θα κυκλοφορεί σε τρεις βασικούς τύπους....

Πολλαπλό: Εξυπνη κάρτα μνήμης χωρίς μικροεπεξεργαστή, στην οποία θα αποθηκεύεται χρηματική αξία. Θα αφορά κυρίως σε περιστασιακούς επιβάτες ή τουρίστες και η χρηματική της αξία θα μειώνεται κατά την ακύρωση, ενώ θα επαναφορτίζεται από τα σημεία πώλησης.

Κάρτα: Εξυπνη κάρτα με μικροτσίπ, η οποία θα υποκαταστήσει τις μηνιαίες, ετήσιες και ελευθέρας κάρτες και θα περιέχει ηλεκτρονικά τη χρονική ισχύ των απεριόριστων διαδρομών ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της. Θα απευθύνεται σε τακτικούς χρήστες και θα έχει χαμηλότερο κόμιστρο από το πολλαπλό.

Γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου για την περίπτωση μεμονωμένης διαδρομής. Οι έξυπνες κάρτες θα επαναφορτίζονται από τα σημεία πώλησής τους, από τα ΑΤΜ, μέσω e-banking, διαδικτύου, σταθερού ή κινητού τηλεφώνου ενώ θα δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης ζωνικής και χρονικής χρέωσης.

Διαδικασία


Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχωρεί άμεσα στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού που αφορά το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο), αρχικού προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Φεβρουαρίου ώστε μέσα στο 2011 να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

ΠΗΓΗ: Blog ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Δευτέρα 17 - Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011: Απεργίες στα ΜΜΜ

Οι εργαζόμενοι στην ΑΜΕΛ και την ΤΡΑΜ αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους για να μετέχουν στον διάλογο με το Υπουργείο Υποδομών. Ωστόσο, οι συνάδελφοι τους σε ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ θέλουν και να απεργούν και να μετέχουν στον διάλογο. Ο Υπουργός Υποδομών διαμήνυσε ότι διάλογος με αυτούς που την ίδια στιγμή κρατάνε όμηρο το επιβατικό κοινό δεν μπορεί να γίνει και πιθανότατα την Τρίτη 18 Ιανουαρίου ο υπουργός να μην δεχτεί τους εργαζομένους της ΕΘΕΛ, της ΗΛΠΑΠ και της ΗΣΑΠ για διάλογο.

Έτσι, οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ (λεωφορεία), της ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και της ΗΣΑΠ (Γραμμή μετρό 1) αποφάσισαν τις παρακάτω κοινητοποιήσεις για αυτή την εβδομάδα:


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΕΘΕΛ: Στάση εργασίας στο χρονικό διάστημα 11:00 με 15:30 ΗΛΠΑΠ: Στάση εργασίας στο χρονικό διάστημα 11:00 με 15:00 -----------------------------------------------------------------------------
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΗΣΑΠ: Στάση εργασίας στο χρονικό διάστημα 12:00 με 16:00
ΟΣΕ & ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Καταργήσεις ορισμένων δρομολογίων λόγω επερχόμενης 48ωρης απεργίας της Τετάρτης 19 & Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2011.
Δείτε τα δρομολόγια που θα καταργηθούν ΕΔΩ.
-----------------------------------------------------------------------------
Τετάρτη 19 & Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011


ΕΘΕΛ: Στάση εργασίας στο χρονικό διάστημα 11:00 με 15:30
ΗΛΠΑΠ: Στάση εργασίας στο χρονικό διάστημα 11:00 με 15:00
ΟΣΕ & ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: 48ωρη απεργία.
Δείτε τα διεθνή δρομολόγια που ΔΕΝ θα καταργηθούν ΕΔΩ. (ΟΛΑ τα δρομολόγια του προαστιακού καταργούνται).

Το μετρό θα πηγαίνει κανονικά Αεροδρόμιο και στους ενδιάμεσους σταθμούς, παρά την 48ωρη απεργία του προσωπικού του ΟΣΕ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως συνηθίζετε, για να μην καταγγελθούν στην δικαιοσύνη, οι στάσεις εργασίας πιθανότατα να αλλάξουν τελευταίες ώρες ανήμερα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Ανάγκη οι ποδηλατόδρομοι και στην Δυτική Αττική

0 σχόλια
Την ανάγκη να συνεχιστεί ο σχεδιασμός των ποδηλατοδρόμων και για τη Δυτική Αττική εξέφρασαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι. Σγουρός και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Ηλ. Λιακόπουλο σε συνάντηση που είχαν νωρίς το απόγευμα στα γραφεία του υπουργείου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πρόταση ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών από την ΔΗΣΥ!

1 σχόλια
Πριν από λίγες μέρες, η ανεξάρτητη βουλευτής κ.Ντόρα Μπακογιάννη με το κόμμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΔΗ.ΣΥ.) μας διασκέδασε με τις δηλώσεις-σαρδάμ που έκανε για τα έργα ανακαίνισης της γραμμής μετρό 1. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτήν, η ανακαίνιση της γραμμής μετρό 1 αφορά μόνο την επιδομή και όχι την υποδομή της σιδηροδρομικής γραμμής και ανάλογα τέτοια έργα στο εξωτερικό χρειάζονται λίγες μέρες για να αποπερατωθούν(!). Το σαρδάμ παραλογισμού συνεχίστηκε με δηλώσεις για την επέκταση του προαστιακού στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου, σύμφωνα με την ΔΗ.ΣΥ. η επέκταση προχωρά με ρυθμούς χελώνας και δεν θα είναι έτοιμη πριν το καλοκαίρι του 2011. Παρόλα αυτά, ο προαστιακός έχει φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά από το 2007! (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Το σαρδάμ-βόμβα σήμερα ήταν ακόμη πιο παράλογο. Προτάθηκε η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών (ακολουθώντας την πολιτική του μπαμπά της), εις το όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας (με την ίδια αδιανόητη πρόφαση που η κυβέρνηση προχώρησε στην δημιουργία των επιχειρησιακών συμβάσεων, στη μείωση μισθών και στην αύξηση του ορίου των απολύσεων. Και στο κάτω κάτω, λες και μπορούν να ανταγωνιστούν οι ιδιώτες σε αυτό τον τομέα, πχ. εγω θα φτιάξω τη γραμμή 5 του μετρό, ένας άλλος την γραμμή 6 και θα ανταγωνιστούμε ποιός θα καλύψει περισσότερες περιοχές,κτλ) και την πάταξη του μονοπωλίου (Λες και ο τομέας των μεταφορών στην Αθήνα είναι μονοπώλιο, ΔΕΝ κυκλοφορούν εναλλακτικά προϊόντα μετακίνησης πχ. ιδιωτικά αυτοκίνητα, ταξι, ποδήλατα,κτλ).

Όπως είπαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση... Ψάξτε το λιγάκι παραπάνω πριν προχωρήσετε σε ΔΗΜΟΣΙΑ δήλωση! Κρίμας είναι...

ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Συνοπτική παρουσίαση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των Αστικών Συγκοινωνιών

4 σχόλια
Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των Αστικών Συγκοινωνιών αλλά και μια μικρή παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, θα σας το παρουσιάσουμε με συν και πλην:


Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) μετατρέπεται σε Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ), ένας μητροπολιτικός φορέας που θα δρα στη νέα Καλλικρατική περιφέρεια και θα εντάσσει υπό την "ομπρέλα" του όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (δημόσια και ιδιωτικά - πχ. ΚΤΕΛ αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - πχ. Δημοτικές Συγκοινωνίες).

Καμία διευκρίνιση δεν δόθηκε για το αν θα ενταχθεί και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (που λειτουργεί τον προαστιακό) στον ΟΑΣΑ, κάτι που είναι πολύ πιο βασικό και αναγκαίο.

Προκύπτει συγχώνευση των συγκοινωνιακών εταιρειών ως εξής:
Η ΕΘΕΛ (Εταιρεία ΘΕρμικών Λεωφορείων) και η ΗΛΠΑΠ (Ηλεκτρικά Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς) συγχωνεύονται σε έναν νεο οργανισμό με την ονομασία ΟΣΥ (Οδικές ΣΥγκοινωνίες). Η ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας), ο ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών Πειραιώς) και η ΤΡΑΜ (Αθηναϊκό Τραμ) συγχωνεύονται σε έναν νέο οργανισμό με την ονομασία ΣΤΑΣΥ (ΣΤΑθερές ΣΥγκοινωνίες)

Δεν παρουσιάστηκε διευκρίνιση για το μέλλον της ΑΜ (Αττικό Μετρό) που ασχολείται με την κατασκευή του μετρό και είναι ουσιαστικά ο πραγματικός ιδιοκτήτης του έργου (η ΑΜΕΛ απλά το μισθώνει και το λειτουργεί, ΔΕΝ το κατέχει), αλλά το πιο πιθανόν είναι να συγχωνευθεί και αυτή στον ΣΤΑΣΥ.

Ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε ότι τόσο το τροχαίο υλικό, όσο και αναξιοποίητοι χώροι (πχ. σε σταθμούς για δημιουργία καταστημάτων) που ανήκουν στην ΑΜ θα μεταφερθούν στο ενεργητικό της ΑΜΕΛ.

Ο ΟΑΣΑ θα συνάπτει συμβατικές σχέσεις με τις Εταιρείες Παροχής Συγκοινωνιακού Έργου (ΕΠΣΕ), είτε αυτές είναι ο ΟΣΥ και η ΣΤΑΣΥ, είτε οι δημοτικές συγκοινωνίες, είτε τα ΚΤΕΛ. Μέσω αυτών των συμβάσεων αποσαφηνίζεται απολύτως η δέσμευση που αναλαμβάνει η κάθε πλευρά με το συνεπαγόμενο κόστος, για συγκεκριμένο έργο.

Το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση της λειτουργίας των φορέων αυτών, θα προβλέπεται στις συμβάσεις που θα υπογράφονται, με δείκτες ποιοτικούς και ποσοτικούς για το παραγόμενο έργο, δείκτες, που αφορούν και στην ικανοποίηση που εκφράζουν οι πολίτες - χρήστες από την υπηρεσία που τους παρέχεται.

Τέλος στην άνευ όρων κρατική εγγύησή και επιδότηση εμμέσως πλην σαφώς εννόησε ο υπουργός, καθώς, όπως είπε, για να λαμβάνεται η προκαθορισμένη κρατική επιδότηση και εγγύησή, θα πρέπει ο κάθε οργανισμός να έχει πετύχει κάποιους στόχους που θα περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο επιχειρησιακό σχέδιο.
Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους κατά 10%, θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.

Σε καμία περίπτωση η κρατική επιδότηση δεν θα ξεπερνά το 40% των λειτουργικών εξόδων.


Ουδεμία δικαιολογία δεν παρουσίασε ο υπουργός για τις κρατικές επιδοτήσεις που χρόνια τώρα χρωστά το Δημόσιο τόσο στις Αστικές Συγκοινωνίες, όσο και στον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε δανεισμό με εγγυητή το Δημόσιο. Πρόκειται για δουλευμένες επιδοτήσεις, οι οποίες ακόμη παραμένουν ως "εισπρακτέες" στα λογιστικά βιβλία των οργανισμών. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ;;;;

Το έλλειμμα των αστικών συγκοινωνιών για το 2009 ανήλθε στα 3,8 δις ευρώ. Παρατηρήθηκε αύξηση κατά 2,5 δις ευρώ την περίοδο 2004-2009.

Χωρίς να θέλει να το δηλώσει ευθέως, ο υπουργός από τα συμφραζόμενα καταλόγισε ευθύνες στους λαθρεπιβάτες για την νέα αύξηση του εισιτηρίου στα 1,40 ευρώ, καθώς τα διαφυγόντα έσοδα των οργανισμών από την λαθρεπιβίβαση πρέπει κάπως να καλυφθούν (από τους λιγότερο εξυπνάκηδες, που χτυπάνε εισιτήριο = LOOSERS! Greek perception)

Πάταξη στο φαινόμενο της απώλειας εσόδων, με "χτυπήματα" στην λαθρεπιβίβαση και στην χρήση του ενιαίου εισιτηρίου από πολλά άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά λαθρεπιβίβασης κυμαίνονται στο 7% στο μετρό, ενώ στα λεωφορεία έχει ξεπεράσει το 40%.

Για την λαθρεπιβίβαση, αναφέρθηκε η πρόσφατη δημιουργία ενός άτυπου σώματος ελεγκτών επιθεωρητών με μέλη εργαζόμενους από τις συγκοινωνιακές εταιρείες και τον ίδιο τον ΟΑΣΑ, που δραστηριοποιείται τον τελευταίο καιρό κυρίως στα λεωφορεία και το οποίο θα επισημοποιηθεί, ενώ για τη χρήση του ενιαίου εισιτηρίου από πολλά άτομα, παρουσιάστηκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο υπουργός εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος, καθώς δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (μαζί με τον διαγωνισμό για την τηλεματική) ώστε μέσα στον χρόνο να έχουν ανάδοχους.

Το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως και το έργο της τηλεματικής θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Για τις υπερτιμολογήσεις έργων, τις "στημένες" προμήθειες και την αδιαφανή διαχείριση και πρόσληψη προσωπικού, ο υπουργός δήλωσε ότι "δεν είναι επί του παρόντος να το συζητήσουμε".

Ωστόσο, δήλωσε ότι οι προμήθειες και η διαχείριση θα περνάνε από πολλαπλούς, ηλεκτρονικούς ελέγχους και τις τελικές εγκρίσεις θα δίνει η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ.

Για τα μισθολογικά κόστη του προσωπικού, αναφέρθηκε ότι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ανέρχονται στον αριθμό των 11.850 υπαλλήλων, ενώ το μέσο μισθολογικό κόστος επί του συνολικού κόστους των οργανισμών ανέρχεται στο 78% (Μέσος όρος Ευρώπης 65%).

Από τους 11.850 θα αποχωρήσουν 1.500, είτε με συνταξιοδότηση, είτε με μετάταξη σε άλλους, ελλειμματικούς σε ανθρώπινο δυναμικό οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Επίσης, θα υπάρξει εσωτερική μετάταξη μεταξύ των οργανισμών (πχ. από ΤΡΑΜ σε ΑΜΕΛ).


O υπουργός άφησε ως μόνη λύση για την ανάγκη μείωσης των μισθών ή/και περικοπής επιδομάτων, τις καταγγελίες των υπάρχουσων συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει η εύρεση μιας "χρυσής τομής" μεταξύ των συνδικαλιστών και των διοικήσεων των οργανισμών.

Ο υπουργός εγγυήθηκε δυο βασικούς άξονες. Την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και την περιφρούρηση του δικαιώματος εργασίας του συνόλου των 11.850 εργαζομένων.

Με επιχειρηματολογία επίκλησης στο συναίσθημα, ο υπουργός με συμπονετικό τόνο, υπενθύμισε ότι οι 1.500 μετατάξεις μετρούν ως 1.500 νέες προσλήψεις, και καθώς οι προσλήψεις στο Δημόσιο είναι οριοθετημένες από "το Μνημόνιο", κάποιοι 1.500 άνεργοι, νέοι πολίτες χάνουν την ευκαιρία να διασφαλίσουν μια θέση εργασίας στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Μην ξεχάσετε να σχολιάσετε το νομοσχέδιο στην Ανοιχτή Διαβούλευση (Open Gov) κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ: Ακόμη δεν έχει καταλάβει κανείς, βέβαια, πως με τις απεργίες που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, θα εμποδίσουν την κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Μήπως οι βουλευτές πηγαίνουν στην Βουλή με τις Αστικές Συγκοινωνίες και δεν θα μπορέσουν να παραστούν για να το ψηφίσουν;

Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget