Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Μαραθώνα, σύμφωνα με το νέο δασικό χάρτη, 3.231 στρέμματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει χρήση. Ειδικότερα, με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 (σε συνδυασμό με εκείνες του 1937, 1938 και 1939) τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην περιοχή ήταν 53.206 στρέμματα ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 49.975 στρέμματα.
Στην περιοχή της Νέας Πεντέλης αλλαγή χρήσης φαίνεται μόνο στο 2% των εκτάσεων, δηλαδή σε 27 στρέμματα, ενώ στην Παλαιά Πεντέλη τα τελευταία 66 χρόνια άλλαξαν χρήση 506 στρέμματα. Συνολικά, και στις τρεις περιοχές, όπως προκύπτει από τους νέους δασικούς χάρτες, χάθηκαν 3.764 στρέμματα.
Σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα σήμερα (5/4) στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με αφορμή την παρουσίαση των δασικών χαρτών για Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε μεταξύ άλλων τα κάτωθι:
“Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, αναρτώνται οι πρώτοι δασικοί χάρτες, για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και το Μαραθώνα. Ξεκινάμε μια μικρή επανάσταση, που οδηγεί στην κατοχύρωση και διασφάλιση του τι και πού είναι δάσος στην Ελλάδα.
“Τα οφέλη από τους δασικούς χάρτες είναι καταλυτικά και για το περιβάλλον και για τους πολίτες και για τις περιοχές που αφορούν και για τη χώρα μας.
“Για το περιβάλλον, γιατί θωρακίζουμε το δάσος και τις δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Διασώζουμε και διασφαλίζουμε ό,τι έχει απομείνει.
“Για τους πολίτες, γιατί διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία. Από μια κατάσταση άναρχη, προσδιορίζουμε με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο τι είναι δάσος και τι όχι. Δεν θα χρειάζονται πλέον πράξεις χαρακτηρισμού για να γνωρίζει κάποιος τι είναι η έκταση στην οποία θέλει να δομήσει, να επενδύσει, να έχει απλά στην κατοχή του. Τέρμα οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία, η συναλλαγή.
“Για τις συγκεκριμένες περιοχές γιατί ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
“Για την Ελλάδα γιατί επιτέλους οριοθετούμε και καταγράφουμε με διαφάνεια τι είναι δάσος και δασική έκταση ξεκινώντας από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Μετά από κάθε πυρκαγιά στο δάσος, λέγαμε δασικοί χάρτες. Τώρα τους αποκτούμε.
“Με τους δασικούς χάρτες, βάζουμε τέλος στην ασάφεια, την αδράνεια και τη συναλλαγή γύρω από τα δάση της χώρας μας. Λέμε τέλος στον φαύλο κύκλο μιας νόμιμης ή μη συναλλαγής η οποία, δεν έβγαζε πουθενά και δημιουργούσε φοβερά αναπτυξιακά αδιέξοδα και το μεγάλο αδιέξοδο της αυθαιρεσίας μέσα στα δάση και τις δασικές μας περιοχές.
“Εκφράζουν τη βούληση της πολιτείας να ξεχωρίσει την πολιτική διαχείριση των δασών μας που έχει σχέση με τη διαμόρφωση πολιτικής για τα δάση και την προστασία τους από την τεχνική διαχείριση, που θα έπρεπε να είναι υπόθεση τεχνοκρατών.
“Η χώρα μας για να βγει από την κρίση, μια κρίση πολυδιάστατη που ακουμπά και σε κακώς κείμενα άλλα και σε νοοτροπίες, πρέπει να κάνει τομές. Η κύρωση των δασικών χαρτών, είναι μια από τις τομές αυτές.
“Γνωρίζω καλά ότι οι μεγάλες τομές φαίνεται να αδικούν κάποιους ανθρώπους. Και συνήθως προκαλούν αντιδράσεις. Μπορεί πράγματι κάποιοι να αδικούνται. Ακριβώς γι’ αυτό δώσαμε προτεραιότητα και στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμού στον οποίο μπορούν να καταφύγουν όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται.
“Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση, έγνοια και φροντίδα μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος κάτοικος της περιοχής που αναρτώνται οι χάρτες μέσα από έντυπα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και μέσα από δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, μέσα από το internet, καθώς και τηλεφωνικό κέντρο.
“Σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές αντιδράσεις, τις σεβόμαστε και δημιουργήσαμε μηχανισμό υποβολής ενστάσεων απ’ όσους νομίζουν ότι αδικούνται. Οι ενστάσεις αυτές θα κριθούν από ανεξάρτητο μηχανισμό και το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι απολύτως σεβαστό. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Δεν βάζουμε τους πολίτες απέναντι. Τους θέλουμε δίπλα μας.
“Θέλω κλείνοντας να πω ότι το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο προσωπικό αλλά ένα στοίχημα συλλογικό, ένα στοίχημα για την πολιτεία και την κεντρική διοίκηση, για την αποκεντρωμένη Περιφέρεια, για τις Δ/νσεις Δασών, για την Κτηματολόγιο, για τους δασολόγους, για τους δημάρχους, για τους πολίτες. Το εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά. Αλλάξαμε και αλλάζουμε τις δομές που δεν επέτρεπαν στην ουσία την ανάρτηση και την κύρωση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα, να αλλάξουμε ό,τι διαπιστώσουμε ότι δεν πάει καλά. Σας θέλουμε δίπλα κι εσάς να εντοπίσουμε τα πιθανά μικρά ή μεγάλα προβλήματα.
“Στην υπόθεση των δασικών χαρτών, σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, αλλά πάνω απ΄ όλα σεβόμαστε το δικαίωμα αυτών που θα έρθουν μετά από εμάς να ζήσουν σε μια χώρα που θα εξακολουθεί να έχει δάση.
“Στο δίλημμα αν θα αφήσουμε τα πράγματα στην ίδια κατεύθυνση ή θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, η απάντηση μας οφείλει να είναι: Θα κάνουμε το βήμα μπροστά. Θα κάνουμε πράξη το αυτονόητο. Έστω και αργά, θα ορίσουμε τι και που είναι δάσος, προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης, των πολιτών, του περιβάλλοντος, τελικά προς όφελος της Ελλάδας”.
econews, ΥΠΕΚΑ
Ομιλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Θάνου Μωραΐτη
Φωτογραφίες από τους πρώτους δασικούς χάρτες: 1, 2, 3
To βίντεο του ΥΠΕΚΑ για τους Δασικούς Χάρτες
Παρουσίαση "Ανάρτηση Δασικών Χαρτών"
Δεν μπορούσαμε να βρούμε το mail σας και έτσι σας στέλνουμε ως σχόλιο την ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας πολιτών: Διεκδικούμε το ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ"
http://metrodyt.blogspot.com/2011/04/1.html