
Η κυκλοφορία στο δίκτυο γίνεται με «σκονάκια», μέσω ασυρμάτου και χειροκίνητα, καθώς, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια...
που έχουν ξοδευτεί, τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του οργανισμού υπολειτουργούν.
Το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει ημιτελές, αν και έχει λάβει για τον εκσυγχρονισμό του 11,3 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους! Στην Ελλάδα, εδώ και 20 χρόνια δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε τη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όταν ολόκληρη η ανακαίνιση του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου κόστισε 5,5 δισ. ευρώ!
Τραγική απόδειξη, οι δυο πρόσφατοι εκτροχιασμοί τρένων -που έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα- στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ). Αν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, οδήγησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην αναστολή όλων των δρομολογίων του προαστιακού Πειραιάς - Λιόσια (πιθανότατα θα επαναλειτουργήσουν σε 5-7 ημέρες).
Τα δύο συμβάντα αποδίδονται σε τεχνικό πρόβλημα. Στο ΣΚΑ δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα, με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις των δεκάδων τρένων με κατεύθυνση τα Λιόσια, το αεροδρόμιο, τη Χαλκίδα και τη Θεσσαλονίκη να γίνονται από κλειδούχο, δηλαδή χειροκίνητα, κατόπιν εντολών μέσω τηλεγραφημάτων!
Με περισσή ευκολία όλα αυτά τα χρόνια ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέδιδαν τους εκτροχιασμούς τρένων στην παραβίαση των ισόπεδων διαβάσεων, αλλά κυρίως σε ανθρώπινα λάθη, είτε μηχανοδηγών είτε κλειδούχων.
Οποιαδήποτε αναφορά στην πανσπερμία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, που υπολειτουργούν στο δίκτυο του ΟΣΕ, απαλείφεται εντέχνως.
Αν και έχουν παρέλθει οι χρηματοδοτήσεις τριών κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Α', Β' και Γ' ΚΠΣ), το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει ημιτελές.
Το χειρότερο είναι ότι σε αρκετά σημεία του δικτύου οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λαμβάνουν την έγκριση των σταθμαρχών να διέλθουν τμήματα με κόκκινο, κάτι το οποίο αποτελεί σήμερα σύνηθες φαινόμενο, αν όχι τον κανόνα, στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
H διαχείριση της κυκλοφορίας των συρμών του ΟΣΕ δεν διεξάγεται σε όλο το δίκτυο ηλεκτρονικά (τηλεδιοίκηση), αλλά κατόπιν συνεννόησης μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών.
Υπό κανονικές συνθήκες τα παραπάνω θα ίσχυαν μονάχα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία θα είχαν «πέσει» τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα αποτελούν τον γενικό κανόνα.
Φώτης Φωτεινός
ΠΗΓΗ troleatzis.com
Μήπως προετοιμάζεται πώληση κοψοχρονιά; Αφού έτσι θέλουν. Τόσα χρόνια αυτό προετοιμάζουν. Να το πάρει κάποιος, ξένος στα σίγουρα, και δει γερμανός, να το ανακαινίσει, να το φτιάξει το δίκτυο όπως πρέπει και μετά να το καρπωθεί για τον επόμενο αιώνα. Έτσι για να πειστούμε και εμείς οι αφελείς ότι θέλουμε κάποιον ξένο πάνω από το κεφάλι μας για να φτιάξουν τα πράγματα.
Τόσα χρόνια φάγαμε το παραμύθι από τις κλίκες που έλεγχαν τον σιδηρόδρομο, που δεν ήθελαν την πρόοδο του, που ήθελαν να τον κάνουν χάλια όπως είναι, και μας πούλαγαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ότι και καλά με τους Ολυμπιακούς θα δούμε έναν Προαστιακό και δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας, ότι θα εκσυγχρονιστεί όλο το δίκτυο κλπ. Αντ'αυτού είδαμε έναν Προαστ(ε)ιακό και ένα δίκτυο εγκαταλελειμμένο και ενώ στις υπόλοιπες χώρες ο σιδηρόδρομος επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ηλεκτροκινούμενος ακόμη και σε κωμοπόλεις και χωριά.
Αλλά οι κύριοι που τσέπωσαν το χρήμα, υπουργοί και πρωθυπουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, ζουν ζωή χαρισάμενη στο περιθώριο και παρεμβαίνουν όποτε το θελήσουν και πουλούν πνεύμα και εξυπνάδα για το τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε την κατάσταση.
Αλέξης Π.