Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ: Καπνιστές στους μη υπόγειους σταθμούς + ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Καμουφλαρισμένα τασάκια σε γνωστή καφετέρια στη Ν.Ιωνία!

17 σχόλια
Έχει παρατηρηθεί εδώ και μήνες ότι πολλοί θεριακλήδες χρησιμοποιούν το πρόσχημα των επίγειων σταθμών του προαστιακού και μητροπολιτικού σιδηροδρόμου (γραμμή 1) για να κάνουν το τσιγάρο τους. Ας μάθουν ότι άσχετα αν ο σταθμός είναι επίγειος, ανοικτός, υπέργειος, κτλ ο χαρακτηρισμός του ως σιδηροδρομικός σταθμός απαγορεύει το κάπνισμα δια ροπάλου. Αλλιώς, θα υπήρχαν τασάκια στους κάδους απορριμάτων (όπως έχουν οι στάσεις του τραμ, όπου άτυπα επιτρέπεται το κάπνισμα, καθώς χωροταξιακά δεν αποτελούν σιδηροδρομικούς σταθμούς αλλά απλές στάσεις - που μάλιστα ανήκουν στον εκάστοτε δήμο). Μάλιστα, τόσο η ΗΣΑΠ όσο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει μεριμνήσει να βάλει σήματα σαν το διπλανό στις αποβάθρες, αλλά όχι σε τόσο εμφανείς σημεία και φυσικά ουδείς υπεύθυνος υπάρχει για να ελέγξει και να αποτρέψει αυτά τα γεγονότα.

-----------------------------------------------------------------------------

Υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας καφετεριών που απέχει ελάχιστη απόσταση από τον σταθμό ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ της γραμμής 1 αψηφά τους νόμους και την προάσπιση της υγείας των μη καπνιστών, τοποθετώντας καμουφλαρισμένα τασάκια σε περιτύλιγμα... κεριού!

Την απίστευτη έκρηξη ευρηματικότητας, κουτοπονηριάς και καφρίλας από την οποία διακατέχεται ο νεοέλληνας όταν βρίσκει μπροστά στα σχέδια του εμπόδιο από το νόμο απέδειξε για άλλη μια φορά ο υπεύθυνος του υποκαταστήματος Νέας Ιωνίας γνωστής αλυσίδας καφετεριών.

Αγόρασε τεράστια κεριά τα οποία είναι... κούφια! Το 1/4 του κεριού είναι θήκη για μικρό κεράκι και τα υπόλοιπα 3/4 καμουφλάζ για το τασάκι. Το τασάκι τοποθετείται μέσα στο κερί και ένας μικρός κέρινος πάτος με κλιπάκια σφραγίζει το σταχτοδοχείο για να μην αποκαλυφθεί η απάτη. Το κερί έχει 2 διακριτικές τρυπούλες όπου ο καθένας μπορεί να βάζει το τσιγάρο του για να ρίξει τις στάχτες. Μάλιστα, τα κεράκια είναι ελαφρώς αρωματικά για να σπάνε την μυρωδιά του τσιγάρου. Οι περισσότεροι θαμώνες είχαν συνεχώς το τσιγάρο τους μέσα στο κερί για να μην εξαπλωθεί η κάπνα και λάμβαναν γρήγορα μια τζούρα ηδονής.


Όμως, μερικές θυληκές καφρίλες νεαρής ηλικίας που το παρίσταναν τις πρωταγωνίστριες του Sex and the City, κάπνιζαν εντελώς απροκάλυπτα έτσι ώστε να γίνουν άξιες προσοχής και να αποκαλυφθεί η απάτη του κεριού. Απλά ΑΙΣΧΟΣ!

Τέλος, χαρήκαμε που τελικά υπάρχει μια νότα ελπίδας, καθώς νεαρός θαμώνας προτίμησε να εγκαταλείψει για λίγα λεπτά την παρέα του και να βγει έξω να καπνίσει το τσιγάρο του, ακόμη και αν η εξωτερική θερμοκρασία ήταν 12 C...

ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ (ΚΑΘΩΣ ΟΥΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ ΟΥΤΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ), ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ! ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ!

17 σχόλια:

  • 19 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:11 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι φασισμός σε μαλακό πακέτο .....


    Δεν καπνιζω αλλα δεν με ενοχλεί να καπνίζουν και οι άλλοι .

    Τέλος λυπάμαι για τον συντάκτη-ρια του παραπάνω άρθρου γιατί το μενος και η εμπάθεια του-ης μπορούν κάλλιστα να τον-ην καταταξουν στη κατηγορία των καφρων και των φασιστών !!!!!!

  • 19 Φεβρουαρίου 2011 στις 4:38 μ.μ.

    Η νομοθέτηση για χώρο μη καπνιστών σε κάθε κατάστημα εστίασης είναι δικαίωμα και οχι φασισμός!

    Φασισμός είναι η επιβολή του καπνού των τσιγάρων των καπνιστών στους μη καπνίζοντες και οχι το αντίστροφο!

    Φασισμός είναι και ο ισχυρισμός σου: Επειδή δεν ενοχλεί εσένα ο καπνός, συνεπάγεται ότι δεν ενοχλεί και όλους τους άλλους;!

    Ας μάθουμε επιτέλους να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο μας!

  • 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:14 π.μ.
    Ανώνυμος :

    Δεν μίλησα για ΜΗ Θέσπιση χώρου μη καπνιστων!!!
    Μίλησα για την αντικαπνιστηκη υστερία που σε διακατέχει ....

  • 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:20 μ.μ.

    Από που συμπεραίνεις ΥΣΤΕΡΙΑ;

    Είναι υστερία που θέλουμε ένα χώρο ΜΗ καπνιστών σε κάθε κατάστημα εστίασης να απολαύσουμε και εμείς την έξοδο μας;

    Και πάνω απ' όλα...

    Είναι υστερία να θέλω να τηρούνται οι νόμοι;

    Είναι υστερία να μην δέχομαι απαράδεκτες καταστάσεις σαν τις παραπάνω;

    Δηλαδή εσύ είσαι υπέρ του καπνίσματος στους σταθμούς και επικροτείς την γλοιώδη κίνηση του καταστηματάρχη με τα καμουφλαρισμένα τασάκια;

    Όσο για τον φασισμό της απαγόρευσης... Επέτρεψε μου να κάνω μια περιληπτική λογική ανάλυση...

    Το να μολυνεις τον αερα που αναπνεω (αναγκαστικα) οταν βρισκομαστε στον ιδιο χωρο εστιασης, ειναι δημοκρατια!

    Το να επιβαρυνεις την υγεια μου και να αυξανεις την πιθανονητα να εμφανισω καρκινο ειναι δημοκρατια!

    Και το να επιβαλεται ενας νομος που ψηφισε η Βουλη, ειναι φασισμος!

    Μαλιστα.... Τωρα ειναι ξεκαθαρο... Ευχαριστω...

    Δεν ηξερα οτι το τσιγαρο εχει αρνητικη επιδραση και στη λογικη των καπνιστων και στην αντιληψη τους περι δημοκρατιας...

  • 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:22 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    Συγγνώμη και εγώ δεν είμαι καπνιστής, αλλά μια υστερία την έχεις! καταρχήν για τους δημόσιους χώρους έχεις 200% δίκιο. Για τους ιδιωτικούς όμως, καφέ και λοιπά όπως αυτό που αναφέρεις, σε πήγε κανείς με το ζόρι; Σε υποχρέωσε κανείς να κάτσεις και να πιεις τον καφέ σου εκεί; Γιατί δεν πας σε ένα μαγαζί που σύμφωνα με εσένα θα σε σέβεται; Γενικώς την απαγόρευση στα μαγαζιά δεν την καταλαβαίνω - ή μάλλον την καταλαβαίνω, ας είναι καλά οι ασφαλιστικές εταιρείες. ακου τώρα, θα έχω εγώ ένα μαγαζί και θα αποφασίζει ο αλλος τι πελάτες θα θέλω σε αυτό. Παγκόσμια πατέντα, και όχι ελληνική βεβαια...

  • 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:56 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    Το θέμα είναι πολυσύνθετο.
    Συμφωνώ οτι ο τρόπος γραφής σου - βλέπε χαρακτηρισμούς -(και όχι η ουσία όσων γράφεις) είναι υστερικός και εμπαθής, αλλα κυρίως συγχισμένος. Είμαι πρώην καπνιστής.
    Το κάπνισμα είναι εξάρτηση. Οπότε πρέπει να σεβόμαστε τους εξαρτημένους τόσο όσο και τους μη καπνιστές και το δικαίωμα τους στο να αναπνέουν καθαρό οξυγόνο, και να δώσουμε σε όλους τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστούν! Όμως πρέπει να συνυπολογίσουμε τα εξής πριν αρχίσουμε να λιθοβολούμε τον καθένα καθ΄οτι όλοι είμαστε έλληνες και κυρίως άνθρωποι:
    - Καταρχήν συμφωνώ οτι είναι καταδικαστέα η εκάστοτε ελληνική κουτοπονηριά εις βάρος των πολλών για οικονομικό όφελος (ανεξαρτήτου νομοθεσίας). Εξάλλου υπάρχουν πολλά δεινά που επιβάλλονται με τους ΝΟΜΟΥΣ τους οποίους υπαρασπίζεσαι ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
    Πρίν όμως ρίξουμε στη ΠΥΡΑ τον κάθε ένα με αφορμή τον παραπάνω συλογισμό ας συν υπολογίσουμε τα εξής:
    - Το μέτρο εφαρμόζεται βίαια σε μία εποχή οικονομικού μαρασμού της κοινωνίας λόγω ύφεσης. Θα καταδίκαζα τον καταστηματάρχη αυτόν σε άλλες εποχές. Τώρα όμως δεν γνωρίζω που και πόσα χρωστάει και αν οντως ήταν κουτοπονηριά αυτό που έκανε ή αναγκαστική ριψοκίνδυνη πράξη για να επιβιώσει.
    - Οι καπνιστές σαν εξαρτημένοι δεν εχουν επιθυμία να βλάψουν κανένα, ούτε τον εαυτό τους. Καπνίζουν γιατι είναι εξαρτημένοι και προσπαθούν να καλύψουν την εξάρτησή τους. Οπότε θα ήταν πιο συνετό να υπάρχουν χώροι για καπνιστές και χώροι για μή καπνιστές και όποτε κρίνει ο καθένας ότι είναι έτοιμος να το κόψει, τότε να το κάνει. Θα έπρεπε η νομοθεσία (την οποία επικαλείσαι) να είναι πιο αντικειμενική και ανθρώπινη με τους εξαρτημένους καπνιστές, όταν μάλλιστα για λόγους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ και μόνο (ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ) μάθανε τον κόσμο ΜΕ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ να καπνιζει (βλεπε φόρους). Τώρα ποια είναι αυτα τα συμφέροντα τα οποία ωθούν στην ΚΑΠΝΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ; Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.
    Οπότε πριν λιθοβολήσεις σκέψου πρώτα.
    Οι καπνιστές είναι εξασρτημένοι, εμείς οι μη καπνιστές με ποια αιτιολογία θα γίνουμε δυνάστες;
    Επειδή έχει συμφέρον το σύστημα;
    ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΑΙ αν νομίζεις οτι η ΚΑΠΝΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ εφαρμοζεται για το κοινό καλό και την υγεία του κοσμου. ΔΥΣΤΗΧΩΣ. Νόμιζα οτι ήσουν σκεπτόμενο άτομο κοιτώντας το blog σου αλλά και σύ σταματάς να σκέφτεσαι ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

  • 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:01 μ.μ.

    @5:

    Δεν το καταλαβαίνω αυτό... Πήγαινε σε όποιο μαγαζί το εφαρμόζει...

    Σημασία έχει το εξής ερώτημα: Έπρεπε ή δεν έπρεπε να εφαρμόζετε σε ΟΛΑ τα μαγαζιά από τη στιγμή που είναι νόμος; Θα καθίσω να κάνω λίστα για το ποιά μαγαζιά είναι νομοταγή και ποιά παρανομούν ώστε να επιλέγω τα κατάλληλα; Αυτό είναι το πλέον φασιστικό, παράλογο και υστερικό που έχω ακούσει!


    @6:

    Οι δικαιολογίες περί πλυσίματος εγκεφάλου για να σε εξαναγκάσει κάποιος να καπνίζεις είναι τουλάχιστον αστείες. Όποιος είναι ψυχικά και λογικά αδύναμος πέφτει θύμα στις ανθυποβολές και γι' αυτή του την αδυναμία δεν θα έπρεπε να επωμίζεται τα αποτελέσματα και ο ψυχικά πιο δυνατός που είχε την λογική να σκέφτεται με το δικό του κεφάλι και όχι με ό,τι του σερβίρουν.

    Όμως, δεν διάβασες καλά την ανάρτηση.

    Όπως γράφω και στα σχόλια και στην ανάρτηση, όντως ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί είναι υπερβολικός - και το αναγνωρίζω. Επίσης αναγνωρίζω ότι την παρούσα χρονική στιγμή είναι ταφόπλακα για τους καταστηματάρχες.

    Γι' αυτό και προτείνω να υπάρχει χώρος για μη καπνιστές σε ΚΑΘΕ σημείο εστίασης αντί να απαγορεύσουμε καθολικά το κάπνισμα. (όπως προτείνεις και εσύ)

    Δες ξανά τη λέω στο τέλος της ανάρτησης:
    ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ (ΚΑΘΩΣ ΟΥΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ ΟΥΤΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ), ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ!

    Επίσης, θα ήθελα να μάθω ποίοι είναι οι "μυστήριοι" λόγοι που επικαλείσαι για την καπναπαγόρευση.

    Τέλος, καθώς αναφέρεσαι ως πρώην καπνιστής, σου δίνω και συγχαρητήρια που το έκοψες! :-)

    ΥΓ. Αν δεις και άλλες μου αναρτήσεις - όπου αναφέρομαι σε καταπάτηση νόμων, δεν θα πρέπει να σε παραξενέψει η υστερικότητα και η εμπάθεια μου... Έτσι αντιδρώ σε τέτοια γεγονότα, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια αίσθηση ευθυμίας ;-) και οχι αγανάκτισης που πιθανόν να προκάλεσε αυτή η συγκεκριμένη ανάρτηση σε καπνιστές...

  • 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:05 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    Καμία λίστα δεν θα χρειαζόταν να κάνεις, εάν ίσχυε το λογικό: Κάθε μαγαζί να είναι τη δυνατότητα να επιλέξει: 1) Οι πελάτες να καπνίζουν παντού 2) να υπάρχει χώρος για μη καπνιστές ή καπνιστές (ανάλογα την επιλογή του ιδιοκτήτη για το που θέλει να δώσει βάρος στην πελατεία του) 3) να απαγορεύεται παντού το κάπνισμα. ΤΡΕΙΣ όλες και όλες κατηγορίες με τρεις διαφορετικές σημάνσεις στην είσοδο κάθε μαγαζιού, θα έλυναν το πρόβλημα. Είναι ανεπίτρεπτο και παράλογο να μην επιτρέπεται σε έναν ιδιοκτήτη μαγαζιού να ορίζει αυτός το τι πελάτες θα θέλει στο μαγαζί του.

  • 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:28 μ.μ.

    Κατηγορήθηκα πιο πάνω για φασισμό. Αυτό δεν είναι φασιστικό; Μάλλον είναι φιλελεύθερο... :-Ρ

    Δεν θα ήταν καλύτερο να επικρατήσει παντού η 2η λύση που αποτελεί τη χρυσή τομή και ικανοποιεί και καπνιστές και μη καπνιστές;

  • 21 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:52 μ.μ.
  • 22 Φεβρουαρίου 2011 στις 5:29 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    1ο μέρος
    - Οι δικαιολογίες περί πλυσίματος εγκεφάλου για να σε εξαναγκάσει κάποιος να καπνίζεις είναι τουλάχιστον αστείες. Όποιος είναι ψυχικά και λογικά αδύναμος… … δεν θα έπρεπε να επωμίζεται τα αποτελέσματα και ο ψυχικά πιο δυνατός που είχε την λογική να σκέφτεται με το δικό του κεφάλι και όχι με ό,τι του σερβίρουν.
    Το αστείο είναι ότι προφανώς εξέλαβες λάθος το σχόλιο μου πέρι πλύσης εγκεφάλου αν και ήμουν σαφής. Λέω (…όταν μάλλιστα για λόγους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ και μόνο (ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ) μάθανε τον κόσμο ΜΕ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ να καπνιζει (βλεπε φόρους)… ) και φυσικά αναφέρομαι στην εποχή που η Αμερική πολύ διαφήμιζε το τσιγάρο σαν κάτι καλό και αθώο και παρότρυνε με διαφημίσεις τον αντρικό πληθυσμό της χώρας να καπνίζει με σκοπό φυσικά την απολαβή φόρων. Λέω ΜΑΘΑΝΕ δηλ στην αρχή που το κράτος προωθούσε το κάπνισμα τσιγάρου….μιας και τώρα ζούμε το τέλος εποχής της κρατικής αποδοχής του. Αν εξακολουθείς και το θεωρείς αστείο τότε θεωρώ χάσιμο χρόνου το να σου ξανά απαντήσω.
    Τώρα σε ότι αφορά τα περί ψυχικά και λογικά αδύναμου και δυνατού !!! τια να πω…αν εκεί διακρίνει τη ψυχική δύναμη του καθενός το θεωρώ τουλάχιστον νοητική αγκύλωση από μέρους σου.
    - Όμως, δεν διάβασες καλά την ανάρτηση. Όπως γράφω και στα σχόλια και στην ανάρτηση………ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ (ΚΑΘΩΣ ΟΥΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ ΟΥΤΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ), ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ!
    Διάβασα καλά την ανάρτηση σου και τα σχόλια σου. Εσύ τη δική μου πάλι όχι. Οι διαφωνίες για κάποιες απόψεις σου και κυρίως για τον τρόπο γραφής σου (..Συμφωνώ οτι ο τρόπος γραφής σου - βλέπε χαρακτηρισμούς -(και όχι η ουσία όσων γράφεις)…), προέκυψαν διαβάζοντας το κείμενό σου ΜΑΖΙ με τα σχόλιά που ανάρτησες όμως. Καταρχήν το κείμενό μου δεν εκφράζει μόνο διαφωνίες για τις απόψεις σου αλλά ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ και τις δικές μου προσωπικές απόψεις που σε κάποια σημεία συμπίπτουν με τις δικές σου (διαφορετικά θα ήμουν ένας κακοπροαίρετος σχολιαστής κειμένων). Για αυτό και χρησιμοποιώ κάποιες φορές πρώτο πληθυντικό πρόσωπο πχ Όμως πρέπει να συνυπολογίσουμε τα εξής πριν αρχίσουμε να λιθοβολούμε τον καθένα, Πριν όμως ρίξουμε στη ΠΥΡΑ… ας συν υπολογίσουμε τα εξής.
    Επίσης αν διάβαζες καλύτερα το κείμενο μου θα διαπίστωνες ότι οι ενστάσεις μου (με τους ΝΟΜΟΥΣ τους οποίους υπερασπίζεσαι…. Θα έπρεπε η νομοθεσία (την οποία επικαλείσαι)) ως προς εσένα αφορούν τη προσήλωση σου στο νομοθετικό σύστημα και τους νόμους της Βουλής (Είναι υστερία να θέλω να τηρούνται οι νόμοι; Το να μολύνεις.. είναι δημοκρατία! Το να επιβαρύνεις…είναι δημοκρατία! Και το να επιβάλλεται ένας νόμος που ψήφισε η Βουλή, είναι φασισμός! ) και όχι τόσο στο τι λένε μιας και οι δύο ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι επιβλήθηκε απότομα και βίαια ο συγκεκριμένος νομός για το κάπνισμα.

  • 22 Φεβρουαρίου 2011 στις 5:33 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    2ο μέρος
    - Επίσης, θα ήθελα να μάθω ποίοι είναι οι "μυστήριοι" λόγοι που επικαλείσαι για την καπναπαγόρευση.
    Οι λόγοι ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ. Η ιστορία ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ. Θα έπρεπε να το γνωρίζεις.
    Δανείζομαι ένα απόσπασμα (με γνώμονα την ανωτέρω πεποίθηση μου και χωρίς να έχω διασταυρώσει τα γραφόμενα του. ) από το κείμενο «Η επανάσταση της γόπας» του blog με τη δ/νση: http://forza-grecia.pblogs.gr/2010/09/h-epanastash-ths-gopas-tsigaroy.html
    Η αγνότητα των προθέσεων τελειώνει εκεί που ξεκινά η κουβέντα όχι για το ανθρώπινο ή κοινωνικό κόστος, αλλά για το οικονομικό. Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι αρκετά ακριβές για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για την Ελλάδα, συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το κόστος νοσηλείας για ασθένειες που αποδίδονται στο τσιγάρο ανέρχεται στα 2 δισ. ετησίως.
    Την ίδια στιγμή που κάποιοι επιθυμούν να απαλλαγούν από ένα τέτοιο βάρος, κάποιοι άλλοι προσβλέπουν στην αύξηση των κερδών τους. Οι φαρμακοβιομη- χανίες, η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά τις βιομηχανίες όπλων, είναι βασικός χρηματοδότης των αντικαπνιστικών εκστρατειών, εκτιμώντας ότι η μείωση του τσιγάρου συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης των σκευασμάτων υποκατάστατων της νικοτίνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Pfizer, όταν ξεκίνησε η καπνοαπαγόρευση στη Γαλλία το 2007, προέβλεπε ότι τα κέρδη της θα αυξάνονταν έως και 50%. Σε κέρδη από τη διακοπή του καπνίσματος και σε καλύτερη οργάνωση της εργασίας προσβλέπουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η γαλλική εταιρεία Total δαπάνησε 200.000 ευρώ για την αντικαπνιστική εκστρατεία πριν από μερικά χρόνια και πέτυχε να κόψουν το τσιγάρο 300 από τους 1.300 εργαζόμενους καπνιστές της. Υπολογίζει, πλέον, ότι έχει αποσβέσει και με το παραπάνω αυτό το ποσό, κερδίζοντας 780.000 ευρώ από τις λιγότερες παύσεις εργασίας ή άδειες ασθενειών που σχετίζονταν με το κάπνισμα. Το περιοδικό «Capital» σε παλιότερη έρευνά του υπολόγισε ότι 10 λεπτά διάλειμμα την ημέρα για τσιγάρο μεταφράζονται σε 15 μέρες πληρωμένης άδειας. Παρέλειψε, βέβαια, να υπολογίσει σε τι ποσοστό θα αυξήσει η έλλειψη αυτού του δεκάλεπτου διαλείμματος τις δαπάνες για την ψυχολογική υποστήριξη των εργαζομένων. Ο ηθικός πανικός που διοχετεύεται στη δημόσια σφαίρα για το κάπνισμα έχει ευρύτερες κοινωνιοψυχολογικές διαστάσεις. Στον πυρήνα του υπάρχει η προσπάθεια για απαγόρευση των απολαύσεων και πειθάρχηση των επιθυμιών. «Η απαγόρευση του καπνίσματος δεν αποτελεί απλώς πρόνοια για την υγεία, αλλά και μορφή εμπέδωσης σχέσεων εξουσίας, εθίζει στη δυνατότητα επέκτασης κατασταλτικών μέτρων και εξοικειώνει με συνθήκη μειωμένων ελευθεριών. Οι στατιστικές της υγείας και της θνησιμότητας δείχνουν ότι το κοινωνικο-οικονομικό στρες και η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες. Είναι επομένως πιθανό το μνημόνιο να στοιχίσει πολύ περισσότερο σε ζωές απ' αυτές που θα σώσει η απα- γόρευση του καπνίσματος» μας λέει ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

  • 22 Φεβρουαρίου 2011 στις 5:34 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    3ο μέρος
    - Τέλος, καθώς αναφέρεσαι ως πρώην καπνιστής, σου δίνω και συγχαρητήρια που το έκοψες! :-)
    Αν υπήρξες πρώην καπνιστής τα δέχομαι. Αν πάλι δεν υπήρξες, τότε θα το εκλάβω σαν αγαθή πρόθεση το να μου ευχηθείς. Διαφορετικά αγγίζει τα όρια της αλαζονείας το να συγχαίρεις κάποιον για κάτι το οποίο δεν κατέχεις, ιδιαίτερα όταν το κάνεις με την αρμοδιότητα του ψυχικά και λογικά δυνατού; Μη ξεράσω! Έλεος.
    - ΥΓ. Αν δεις και άλλες μου αναρτήσεις - όπου αναφέρομαι σε καταπάτηση νόμων, δεν θα πρέπει να σε παραξενέψει η υστερικότητα και η εμπάθεια μου...
    Να γνωρίζεις ότι ο τρόπος που εκφέρεις μια άποψη είναι εξίσου σημαντικός με την ίδια την άποψη και κάποιες φορές πιο σημαντικός. Για αυτό και κάποιοι χάνουν το δίκιο τους από τον τρόπο τους και μόνο. (Αυτό αφορά και συμπεριφορές). Όσο για τους νόμους και κατά πόσο πρέπει να τηρούνται είναι μεγάλη συζήτηση. Αν τους τηρούν και οι νομοθέτες τότε δεν έχω καμία αντίρρηση να το κάνουμε και ο λαός.
    - Έτσι αντιδρώ σε τέτοια γεγονότα, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια αίσθηση ευθυμίας ;-)
    Δέχομαι το αγαθό των προθέσεων σου αλλά έχε υπόψη σου ότι εκφράζεσαι δημόσια και θα πρέπει να υπενθυμίζεις αυτή σου την αίσθηση μιας και κανένας μας δεν σε γνωρίζει προσωπικά.

  • 23 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:57 μ.μ.

    Σε ευχαριστώ για το κείμενο, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον...

    Όσο για τα υπόλοιπα (3 σχόλια μάλιστα!) το παραπήρες σοβαρά το θέμα...

    Δεν αντιπολιτευόμαστε σε ολομέλεια... Συζητάμε...

    Και στο μέτρο του δυνατού, συμφωνούμε σε κάποια πράγματα...

    Αλαζόνας δεν υπήρξα και ούτε πρόκειται να υπάρξω. Η ευχή μου ήταν αγαθή και ουδέποτε θα αστειευόμουν με τέτοια πράγματα.

    Αν και το ήξερα ότι η ανάρτηση αυτή θα πυροδοτήσει γκρίνιες, δεν μπορούσα να κρατηθώ να μην την δημοσιεύσω... Και ίσως έχεις δίκιο ότι ο τρόπος έκφρασης και οχι το περιεχόμενο προκάλεσε την ένταση...
    Είπα να τηρήσω για μια φορά την λέξη "ιστολόγιο" και να χρησιμοποιήσω το παρών για το σκοπό που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα των ιστολογίων. Την έκφραση προσωπικού λόγου. Βέβαια, εγώ το χρησιμοποιώ για κάτι άλλο (πληροφόρηση) και ίσως και καλά έπαθα...

    Προτιμώ να αποφορτιστεί εκ μέρους όλων μας η ένταση που δημιουργήθηκε, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις προθέσεις μας. Σας διαβεβαιώ πως δεν ήταν μια λεκτική διαμάχη.

    Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν "ευκαιριακή", το ιστολόγιο δεν αφορά το κάπνισμα, αλλά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όμως, επειδή τα ΜΜΜ συνδέονται άμεσα και με την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, δεν λείπουν αναρτήσεις και γι' αυτά.

  • 23 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:24 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    Προσπαθείς να με μειώσεις λέγοντάς μου οτι το παραπήρα σοβαρά στηρίζοντάς το στο μέγεθος του κειμένου μου...,αλλά εσένα σίγουρα δε θα σε πάρω στα σοβαρά. Θα σου υπενθημίσω μόνο -μιας και σκοπίμως δεν το αναφέρεις- οτι τα 2/3 του κειμένου αποτελούνται απο παρατειθέμενα απο μένα δικά σου σχόλια στα οποία χρειάστηκε να απαντήσω, ενώ το υπόλοιπο μεγάλο κείμενο αφορά τους μυστήριους λόγους τους οποίους ζήτησες εσύ να μάθεις για την καπνοαπαγόρευση. Κρίνοντας λοιπόν από τις απαντήσεις... σου μέχρι τώρα και απο το ότι τελικά αναγκάστηκες να το μαζέψεις το όλο θέμα μιας και εκτέθηκες, θα συμφωνήσω οτι πρέπει να κλέίσει εδώ. Εξάλλου ότι είχα νά σου πώ το είπα. Πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων. Καλή συνέχεια στο blog σου.

  • 24 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:34 μ.μ.

    Προσπάθησα να είμαι υποχωρητικός, αλλά δεν με βοηθάς γιατί βλέπεις φαντάσματα...

    Προσπαθώ να σε μειώσω, αλαζονικά σε συγχαίρω, κτλ...

    Γιατί και ποιός ο λόγος να έχω κάτι εναντίον σου; Επειδή δεν συμφωνούμε σε κάποια θέματα; Δεν είμαι άτομο που θα αντιπαθήσω κάποιον επειδή έχει διαφορετική γνώμη από εμένα. Αντίθετα, τον συμπαθώ ιδιαίτερα αν μου την τεκμηριώσει, γιατί μου αρέσει πάντα να βλέπω την άλλη πλευρά του νομίσματος. Η σφαιρική άποψη των θεμάτων μας επιτρέπει να ανέλθουμε σε υψηλότερες πνευματικές σφαίρες. Είναι μια απαραίτητη διαδικασία και όντως έμαθα πολλά από τις αναρτήσεις σου και σε ευχαριστώ γι' αυτό. Αντίθετα, εσύ σχηματίζεις μια τόσο άσχημη γνώμη που με λυπεί ιδιαίτερα.

    Είναι κρίμα να βγάζεις τέτοια ανυπόστατα συμπεράσματα τα οποία σε διαβεβαιώ ότι είναι αναληθή.

    Όμως, αφού δεν θες να με παίρνεις στα σοβαρά, τότε λυπάμαι ειλικρινά αλλά δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση.

  • 24 Φεβρουαρίου 2011 στις 7:57 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    Προσπάθησε όταν διαβάζεις τα κείμενα μου ΜΜΜΑ να είσαι συγκεντρωμένος γιατι εστιάζεις μονο εκεί που σε βολεύει.

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget