Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΣΦΣ: Γιόρτασαν τα 130 χρόνια ΣΠΑΠ - Ενδιαφέρον από Γερμανία και Αυστρία για σιδηροδρομικό τουρισμό

3 σχόλια
Τα 130 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Γενικής Πιστωτικής Τραπέζης της Ελλάδος, με την οποία ξεκίνησε η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, γιόρτασε το βράδυ της Τετάρτης στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ).


Στην εκδήλωση του ΣΦΣ έγινε εκταταμένη παρουσίαση της ιστορίας των θρυλικών Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ), που διαχειρίζονταν το δίκτυο της Πελοποννήσου και αργότερα τμήμα του δικτύου της Αττικής.

Επίσης, αναφέρθηκαν τα εκτεταμένα περιστατικά λεηλασίας της σιδηροδρομικής υποδομής του Μοριά, ενώ προβλήθηκαν και βίντεο από τις εξορμήσεις των φίλων του σιδηροδρόμου στις ράγες της μη χρησιμοποιούμενης, πια, μετρικής γραμμής, τις οποίες, μάλιστα, εξερευνούν με τα δικά τους, αυτοσχέδια οχήματα.

Οι φίλοι του σιδηροδρόμου χρησιμοποιούν πειραματικά, σιδηροδρομικά οχήματα, κατάλληλα για χρήση στην μετρική γραμμή. Ήδη, έχουν κατασκευαστεί δύο τέτοια οχήματα (το SD1 και το SD2), ενώ βρίσκεται υπό κατασκευή κι ένα νέο πρωτότυπο όχημα το SD3.

Με αυτά τα οχήματα, αλλά και με ποδηλατοδρεζίνες (δηλαδή ποδήλατα προσαρμοσμένα για χρήση στο δίκτυο) οι φίλοι του σιδηροδρόμου κάνουν εκδρομές στην - υπό αναστολή σήμερα - γραμμή της Πελοποννήσου, η οποία, μάλιστα, είχε πρόσφατα ανακαινισθεί πλήρως.

Κρούσεις από το εξωτερικό

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΦΣ, κ. Σπύρος Νικολόπουλος, μιλώντας προς «Το Βήμα», όταν αναρτήθηκαν αυτά τα βίντεο στο Youtube, Γερμανοί και Αυστριακοί φίλοι των σιδηροδρόμων ήρθαν σε επαφή με τον ΣΦΣ, ζητώντας να μάθουν το κόστος συμμετοχής σε αυτές τις εκδρομές, πιστεύοντας ότι προσφέρονται επίσημα από τον ΟΣΕ, ενώ εκδήλωσαν και το ενδιαφέρον τους να ναυλώσουν πτήση τσάρτερ για την Καλαμάτα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτές τις εναλλακτικές δραστηριότητες.

Ο ΣΦΣ τους ενημέρωσε ότι οι εκδρομές στο δίκτυο του Μοριά γίνονται άτυπα, αφού δεν προσφέρονται ως πακέτο από τον ΟΣΕ. «Μας ρωτούσαν τι τιμές και τι άλλο χρειάζεται για να πάρουν το αεροπλάνο και να συμμετάσχουν στο event» λέει ο κ. Νικολόπουλος.

«Το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου είναι ιδεώδες για την ανάπτυξη του τουρισμού, μέσα από ήπιες μορφές, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Γιατί να μην έρθουν εδώ ξένοι για να απολαύσουν μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση, την τοπική γαστρονομία, να δουν παραδοσιακά ελαιοτριβεία και οινοποιεία, και να επισκεφθούν μοναδικά μνημεία;» διερωτάται ο πρόεδρος του ΣΦΣ.

Δίκτυο με μακρά ιστορία


Η σύμβαση παραχώρησης για τον σιδηρόδρομο του Μοριά έγινε με τον Ν.1046/1882, που προέβλεπε την κατασκευή, σύσταση και χρήση σιδηροδρόμου «από Πειραιώς δια Μεγάρων, Νέας Κορίνθου και Αιγίου εις Πάτρας, από Κορίνθου δι' Άργους εις Ναύπλιον και από Άργους εις Μύλους (Ναυπλίου)» και υπό την αίρεση της παραχώρησης των γραμμών από Πάτρα προς Πύργο και «από Μεσολογγίου εις Αγρίνιον ή από Μεσολογγίου εις Άρταν μετά διακλαδώσεως αποληγούσης εις Αγρίνιον».

Έως το 1890 η εταιρία ΣΠΑΠ είχε κατασκευαστεί μεγάλο τμήμα της γραμμής, φτάνοντας μέχρι τον Πύργο, ενώ τα επόμενο χρόνια ενεπλάκη στην κατασκευή και την εκμετάλλευση και των υπόλοιπων κομματιών του σημερινού Πελοποννησιακού δικτύου.

Έως τον Μεσοπόλεμο, η εταιρία ήταν ισχυρή, είχε μεγάλη ρευστότητα και σχεδίαζε φιλόδοξες επεκτάσεις και διακλαδώσεις τόσο εντός της Πελοποννήσου όσο και προς την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ωστόσο, η παγκόσμια κρίση, τα τραγικά δημοσιονομικά προβλήματα του Ελληνικού κράτους, αλλά και η ανάδυση του αυτοκινήτου κατέστησαν τους ΣΠΑΠ ζημιογόνους, με αποτέλεσμα η εταιρία να καταρρεύσει και να κρατικοποιηθεί.
Μεταπολεμικά, οι ΣΠΑΠ απορροφήθηκαν από τους Σιδηροδρόμους του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ), τον «πρόγονο», δηλαδή του σημερινού ΟΣΕ.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  • 30 Ιουνίου 2012 στις 12:35 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    Και για ποιό λόγο γιορτάσανε οι άνθρωποι;Αφου δεν υπάρχει πλέον δίκτυο σιδηροδρόμου στην Πελοπόνησσο,σχεδόν 200 χιλιόμετρα έχουν απομείνει απο το δίκτυο και αυτά υπολειτουργούν.Διαφωνώ με την λειτουργία τουριστικου σιδηροδρόμου μόνο,σε τόσο μεγάλο δίκτυο,μιλάμε για πρωτεύουσες νομών οι όποιες θα έπρεπε να συνδένται με την Αθήνα με τακτικά δρομολόγια κυριώς λόγο της εγγύτητας τους με την πρωτεύουσα και μεταξύ τους με προαστιακό.Εκτός αυτών σίγουρα υπάρχουν δυνατότητες για εμπορευματικές μεταφορές,η Πάτρα και η Κυλλήνη είναι πύλες εισόδου απο τα δυτικά,τα λιμάνια της Καλαμάτας και του Γυθείου(με την κατασκευή νέας γραμμής Τρίπολη-Σπάρτη-Γύθειο)θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να αναλάβουν την μεταφορά προιόντων προς Αφρική και Κρήτη.Η τεράστια παραγωγή πορτοκαλιών θα μπορούσε να μεταφέρεται με τρένα,εντός και εκτός συνόρων αντι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα.Βέβαια αυτά ισχύουν για όλο τον ελληνικό σιδηρόδρομο,ειναί κρίμα να μην έχουμε δίκτυο που να διατρέχει ολόκληρη την χώρα και να εκμεταλλευτούμε την θέση της χώρας μας ώς διακομιστή προιόντων μεταξύ Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής.Ενα είδος χωρας-logistics και οχι χώρας σερβιτόρου
    jwudalas

  • 30 Ιουνίου 2012 στις 6:02 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    @ jwudalas,

    βαλε και οτι παει για ξεπουλημα ο ΟΣΕ, αλλα και τις υπολοιπες ΔΕΚΟ. Αυτοι οι σημερινοι κυβερνωντες θα ξεπουλησουν οτι δεν ξεπουλησε ολη η μεταπολιτευση μεσα σε 38 χρονια! Και συγκεκριμενα:


    http://epanastasi-gr.blogspot.com/2012/06/blog-post_7153.html#more

  • 30 Ιουνίου 2012 στις 10:32 μ.μ.
    Ανώνυμος :

    Εγώ αναρωτιέμαι γιατί οι ξένοι, (και μάλιστα αυτοί οι δύο που δεν χάνουν στιγμή να μας προσβάλουν χυδαία, και εμάς και την πατρίδα μας), ενδιαφέρονται για ένα δίκτυο το οποίο οι δικοί μας "επιστήμονες οικονομολόγοι και ανανεωτές" το βλέπουν σαν άχρηστο και μη κερδοφόρο... Πως αυτοί βλέπουν το δίκτυο της Πελοποννήσου και τους τρέχουν τα σάλια; Μήπως είναι κάτι παραπάνω από κερδοφόρο και όλες οι άχρηστες ηγεσίες "δούλευαν" έτσι ώστε να καταντήσει έτσι; Νομίζω πως είναι προφανές...
    Συμφωνώ πως είναι ένα δίκτυο που έχει πολλές μορφές. Εμπορικές και τουριστικές. Μπορεί να κάνει τις πόλεις της Πελοποννήσου πύλες προς την Ευρώπη και την Αφρική. Να τις συνδέει καθημερινά με τακτική συγκοινωνία σαν ένα "άλλο Μετρό", αλλά και με την Αθήνα, και να γίνει ίσως η βάση για μια μελλοντική σύνδεση με ένα Κρητικό Σιδηρόδρομο.

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget