(...) Η εταιρεία που ξεκίνησε ούτως ή άλλως με πολύ κακούς οιωνούς, με μισό δίκτυο, με ανύπαρκτη ηλεκτροκίνηση σήμερα είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

Τα προβλήματα κλοπών, φθορών και βλαβών στα συστήματα είναι σχεδόν καθημερινά και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Μόλις εχτές διορθώθηκε βλάβη από κλοπές καλωδίων ηλεκτροκίνησης, στη γραμμή του Κιάτου είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ στην ηλεκτροκίνηση που είχε εγκατασταθεί εδώ και χρόνια προς Θήβα έχουν κλαπεί χιλιόμετρα καλωδίων.
Το πρόβλημα στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η επόπτευση και λειτουργία του Προαστιακού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι φανερό ότι δεν προχωρά όπως θα έπρεπε και πλέον πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας. Το δίκτυο παραμένει αχρησιμοποίητο και τα έργα δεν λένε να τελειώσουν ποτέ. Η γραμμή Άνω Λιόσια-Αεροδρόμιο είναι πλέον ανά 20 λεπτά και η επιβατική κίνηση έχει πάρει την κατηφόρα.
ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Παλαιότερα η Αττικό Μετρό είχε ενδιαφερθεί να λειτουργήσει το τμήμα του Αεροδρομίου και να επεκτείνει το δίκτυο της, προσέκρουσε όμως στις αντιρρήσεις του τότε Υπουργείου Μεταφορών.
Σήμερα το ενδεχόμενο ανάληψης του δρομολογίου Άνω Λιόσια- Αεροδρόμιο από την ΣΤΑΣΥ θα ήταν σωτήριο τόσο για την Προαστιακός όσο και για τους κατοίκους και επιβάτες της περιοχής που διέρχεται το τρένο.
Με δρομολόγια που να προσομοιάζουν με εκείνα του Μετρό (ανά 5 ή 7 λεπτά) σε ώρες αιχμής η γραμμή αυτή μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες νέους επιβάτες και να δώσει μία νέα διάσταση στο δίκτυο του Μετρό στην Αθήνα. Το δρομολόγιο θα μπορούσε να είναι το κλασσικό Αεροδρόμιο-Άνω Λιόσια καταργώντας το σημερινό δρομολόγιο του Προαστιακού.
Αυτό θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο και στην σιδηροδρομική εταιρεία να ολοκληρώσει το κατασκευαστικό έργο στον Προαστιακό και να λειτουργήσει πάνω στη βασική γραμμή Πειραιάς-Αθήνα-ΣΚΑ με μεγαλύτερη συχνότητα δρομολογίων και να προσδώσει κύρος στη λειτουργία της μιας και τα τρένα που διαθέτει δεν είναι αρκετά για να καλύψει με συχνά δρομολόγια την αστική περιοχή της πρωτεύουσας.
Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν πιέσουν οι Δήμοι της περιοχής, η Περιφέρεια Αττικής αλλά και το Υπουργείο Υποδομών να πάρει την απόφαση για κάτι τόσο δραστικό.
Φυσικά στην χώρα μας μία τέτοια απόφαση θα προσέκρουε σε συμφέροντα που βολεύονται με διαλυμένο σιδηρόδρομο, όμως τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί από Δημόσιο χρήμα για την κατασκευή της υποδομής πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Πηγή:ypodomes.com
"
Σήμερα το ενδεχόμενο ανάληψης του δρομολογίου Άνω Λιόσια- Αεροδρόμιο από την ΣΤΑΣΥ θα ήταν σωτήριο τόσο για την Προαστιακός όσο και για τους κατοίκους και επιβάτες της περιοχής που διέρχεται το τρένο.
Με δρομολόγια που να προσομοιάζουν με εκείνα του Μετρό (ανά 5 ή 7 λεπτά) σε ώρες αιχμής η γραμμή αυτή μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες νέους επιβάτες και να δώσει μία νέα διάσταση στο δίκτυο του Μετρό στην Αθήνα. Το δρομολόγιο θα μπορούσε να είναι το κλασσικό Αεροδρόμιο-Άνω Λιόσια καταργώντας το σημερινό δρομολόγιο του Προαστιακο"
H ΑΜΕΛ(ΜΕΤΡΟ)ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΡΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ. ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ (Δ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ)ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΝΑ 30'. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΟΣ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ....
Ολες αυτες οι ενεργειες διαλυσης που γινονται, γινονται για ενα και μονο σκοπο: Για να ιδιωτικοποιηθουν. Το ιδιο γινετια και στις υπολοιπες αστικες συγκοινωνιες. Κοβουν ΣΥΝΕΧΕΙΑ δρομολογια, αυξανουν τις τιμες των εισητιριων, κλπ. Ολα αυτα γινονται ωστε να μπουχτησουν οι επιβατες και να παρακαλεσουν απο μονοι τους να ξεπουληθουν σε ιδιωτες οι συγκοινωνιες. ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΑ θα ειναι τα πραγματα ετσι και πανε σε ιδιωτες.