Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

16 - 22 Σεπτεμβρίου 2010: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης

0 σχόλια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΑΣΑ


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

16-22 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ -ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης (16 έως 22 Σεπτεμβρίου) αποτελεί μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, της χρήσης ποδηλάτου και της πεζής κίνησης.


Κινητοποιεί τις πόλεις της Ευρώπης να αναδείξουν αυτές τις χρήσεις και να
επενδύσουν στις απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές.


Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να δράσουν ενάντια στη μόλυνση του αστικού περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις, βελτιώνοντας ταυτόχρονα της ποιότητα της αστικής ζωής.


Συγκεκριμένα προβλέπει την: α) προώθηση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης εκτός του αυτοκινήτου, β) αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τη μόλυνση και γ) προβολή της πόλης σε διαφορετικές συνθήκες, ιδιαίτερα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές.


Είναι μια ευκαιρία για τις πόλεις που συμμετέχουν, να δοκιμάσουν τις πολιτικές μετακίνησης και να τις παρουσιάσουν στους πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης είναι μία εβδομάδα αφιερωμένη στην προσπάθεια προώθησης τρόπων μετακίνησης πιο φιλικών προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικών όσον αφορά την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μαζί με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, ( ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ), το Δήμο Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, τη ΜΚΟ Επιβάτης, το Ecocity, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, οργανώνουν δράσεις σε όλη την Αθήνα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, που κορυφώνονται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, η οποία θα δοθεί στο κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Με σύνθημα «Μετακινούμαστε έξυπνα ζούμε καλύτερα», φορείς και οργανώσεις επιχειρούν μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό.

Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχουν 1468 πόλεις.

Η Ελλάδα συμμετέχει επισήμως με πέντε πόλεις: Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Βέροια. Ακολουθούν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

στην οδό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ & στην πλατ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Εκδηλώσεις στην οδό Πανεπιστημίου από τις 11:00 μέχρι τις 16:00 και στην πλατεία Συντάγματος από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 για τα παιδιά και όσους αισθάνονται σαν παιδιά.

Για την διευκόλυνση της πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στο Σύνταγμα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια του μετρό, του τραμ και κεντρικών γραμμών λεωφορείων και τρόλλεϋ.

Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων θα γεμίσει την ατμόσφαιρα με τις μουσικές της και τα τραπεζάκια των καφέ θα «βγουν» στο δρόμο για να σας δροσίσουν.

1) Για τα παιδιά

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχουν ετοιμάσει μια σειρά από δραστηριότητες για ένα αξέχαστο Σάββατο πρωί στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

Το Ι.Ο.ΑΣ. θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» για τα παιδιά του Δημοτικού, θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES, που αφορά στην υιοθέτηση προτύπων σωστής συμπεριφοράς για τους νέους με έμφαση στις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση, Έκθεση Αφίσας με θέμα «Συμπεριφορά στο δρόμο» και θα διανείμει υλικό για τη «Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό».

Οι δραστηριότητες του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων περιλαμβάνουν δημιουργικά παιχνίδια που στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των μέσων μεταφοράς.

Λίγο πιο πέρα από την Πανεπιστημίου, στην πλατεία Συντάγματος και από τις 10 το πρωί σας περιμένει ο ΟΡ.ΟΔ.Α. (Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας) του Δήμου Αθηναίων που έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ, τον ΣΕΣ και την Quality & Safety ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους με προσομοιωτές οδήγησης και ανατροπής αυτοκινήτου, καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας μέσω του παιχνιδιού. Επίσης θα υπάρχουν δώρα, αλλά και ξυλοπόδαροι, μουσικές και άλλες εκπλήξεις.

Τέλος, τα ΗΛΠΑΠ θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους «Με λύση για την πόλη» που αφορά στην εξοικείωση των παιδιών του δημοτικού με τις αστικές συγκοινωνίες και ιδιαίτερα τα τρόλλεϋ.

2) Για τους φίλους του ποδηλάτου

Η ΤΡΑΜ ΑΕ, ο Δήμος Ν. Ερυθραίας και το ΜBIKE σχεδίασαν για σας show με ποδήλατα, παιχνίδια δεξιοτεχνίας θα έχουν πολλά- πολλά ποδήλατα προς διάθεση για να δοκιμάσετε τις ποδηλατικές σας ικανότητες και να πάρετε και το δωράκι σας.

Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, όλη την ημέρα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.

3) Για όσους αγαπούν την ιστορία και τον Ηλεκτρικό

Στον Πειραιά στο Μουσείο των ΗΣΑΠ που βρίσκεται μέσα στο σταθμό θα σας περιμένουν συνταξιούχοι εργαζόμενοι της Εταιρείας για να σας ξεναγήσουν με χαρά και υπερηφάνεια στην ιστορία του τρίτου αστικού σιδηροδρόμου στον κόσμο μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

4) Για όσους θέλουν να αλλάξουν….συνήθειες

Σε δύο τροχοφόρα περίπτερα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις υπηρεσίες των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας.

Θα μπορείτε επίσης να πάρετε πληροφορίες για να συμμετέχετε στην κλήρωση του ΟΑΣΑ με έπαθλο δωρεάν μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

5) Για όσους προσέχουν και το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη τους

Όλη την ημέρα μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μετακίνησης μόνο με €1 και για όσους είναι μικροί ή μεγάλοι με €0.50.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

16 – 22 Σεπτεμβρίου 2010

· Επισκεφθείτε την Έκθεση του ECOMOBILITY στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και εμπνευστείτε από τα έργα των παιδιών. Η Έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 14/11/2010.

· Επισκεφθείτε το Μουσείο του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας (ΗΣΑΠ) στο σταθμό του Πειραιά.

· Μάθετε για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας από τα περίπτερα των ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ στο Σύνταγμα (απέναντι από τη Βουλή).

· Το απόγευμα της Τετάρτης 22/9/2010 και ώρα 17:00 κάντε μια βόλτα στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων σε επιβάτες ΜΜΜ που οργανώνει η ΤΡΑΜ Α.Ε., προωθώντας τη συνδυασμένη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ποδηλάτου. Καλές διαδρομές με τραμ και ποδήλατο ασφαλώς!

· Και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το BIKE FESTIVAL στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100) που θα υποδέχεται τους φίλους του ποδηλάτου από την Παρασκευή 17/9 μέχρι την Κυριακή 19/9.

Πάντα να θυμάστε:

Οι Αστικές Συγκοινωνίες, το περπάτημα, το ποδήλατο

μας βοηθούν να

ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

και να

ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Διοργανωτές Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης:

ΥΠΥΜΕΔ, ΥΠΕΚΑ, ΟΑΣΑ,

Δήμος Αθηναίων, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Με την Υποστήριξη:

ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ(ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ), ΔΑΑ, ΕΑΧΑ, ΟΡΣΑ, ΟΡΟΔΑ, ECOCITY,ΣΕΣ, Ι.Ο.ΑΣ., ΕΠΙΒΑΤΗΣ, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Χορηγός Επικοινωνίας: ΣΚΑΙ

Δείτε εδώ την παρουσίαση (σε μορφή pdf) ή εδώ (σε μορφή pps)


Τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών


Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης (16 έως 22 Σεπτεμβρίου), το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010, θα γίνουν εκδηλώσεις στην οδό Πανεπιστημίου από τις 11:00 μέχρι τις 16:00 και στην πλατεία Συντάγματος από τις 10:00 μέχρι τις 16:00.

Για το λόγο αυτό θα γίνουν τροποποιήσεις στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών και των γραμμών τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα :

Ø Οι γραμμές 024, 057, 103, 106, 126, 134, 135, 136, 137, 155, 206, 208, 227, 237, 856, Α2, Α3, Α4, Β2, Β3, Β4, Ε22 και οι γραμμές τρόλεϊ 1, 2, 4, 5, 11, 15 θα αναστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος μέσω της οδού Βασ. Γεωργίου Α΄.

Ø Οι γραμμές 022, 054, 220, 221, 235, 608, 622, 732, 815 και οι γραμμές τρόλεϊ 3, 13 από τη Βασ. Σοφίας θα στρίβουν δεξιά στην οδό Σέκερη και συνέχεια στην οδό Σόλωνος.

Ø Οι γραμμές 025, 026, 027, 813 και οι γραμμές τρόλεϊ 12 και 21 από την πλατεία Ομονοίας θα στρίβουν αριστερά στην οδό Σταδίου, αριστερά στην οδό Αιόλου και αριστερά στην οδό Πανεπιστημίου.

Ø Η γραμμή 230 στη διαδρομή προς το κέντρο από την Ιπποκράτους θα στρίβει δεξιά στην οδό Σόλωνος και δεξιά στην οδό Χαρ. Τρικούπη, ενώ στη διαδρομή προς Ζωγράφου από τη Βασ. Αμαλίας θα στρίβει αριστερά στην οδό Βασ. Γεωργίου Α΄.

Ø Η γραμμή 100 θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: από Μάρνη, δεξιά Καματερού, Σωκράτους, αριστερά Πειραιώς, πλατεία Ομονοίας, Σταδίου, δεξιά Καρ. Σερβίας.

Ø Η γραμμή 200 θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: από Κολοκοτρώνη, δεξιά Σταδίου, δεξιά Καρ. Σερβίας.

Για την συγκεκριμένη ημέρα και από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια των εξής διαδρομών των λεωφορειακών γραμμών και των γραμμών τρόλεϊ :

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

155, Α13, Β13, 856, 106, Β2, 024, 732, 054, 036, 035

ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΡΟΛΕΪ

2, 3, 4, 13

Επίσης οι επιβάτες των Αστικών Συγκοινωνιών θα μπορούν καθ΄όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας 18/9/2010, να μετακινούνται, με ένα εισιτήριο του 1€, με εξαίρεση τις μετακινήσεις στις γραμμές του Αεροδρομίου και της Σαρωνίδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες θα πρέπει στην πρώτη τους διαδρομή να επικυρώσουν το εισιτήριο τους και να το κρατήσουν για όλες τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο.

Όσοι επιβάτες χρησιμοποιήσουν τις γραμμές Αεροδρομίου (λεωφορεία, μετρό, προαστιακό) και Σαρωνίδας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για κάθε ξεχωριστή διαδρομή τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση εισιτήρια.


ΠΗΓΗ: Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.

Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας

Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget