Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Η Αθήνα αποκτά την πρώτη «πράσινη» γειτονιά της

0 σχόλια
Η πρώτη «πράσινη» γειτονιά της Αθήνας άρχισε να φτιάχνεται από σήμερα το πρωί στην Αγία Βαρβάρα, παρά τις δραματικές εξελίξεις που συγκλονίζουν την πολιτική ζωή της χώρας και έχουν στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο Κοινοβούλιο.

Το έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων εργατικών πολυκατοικιών και τη μετατροπή τους σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με στόχο τη βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος.

Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά. Περιλαμβάνει τέσσερις τετραώροφες πολυκατοικίες (ισόγειο και τρεις υπέργειοι όροφοι) οι οποίες περικλείουν έναν ελεύθερο χώρο. Είναι οι λεγόμενες πολυκατοκίες Πρόνοιας τις οποίες είχε παραχωρήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το 1965 σε Ελληνες πρόσφυγες. Κάθε πολυκατοικία διαθέτει 16 όμοια διαμερίσματα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει ελάχιστα χρήματα για θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, η γειτονιά θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά καθώς θα αποκτήσει περισσότερους χώρους πρασίνου για όλους τους κατοίκους.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ πρόκειται για το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο αναβάθμισης κτιριακού αποθέματος πολιτών χαμηλού εισοδήματος σε όλη τη νότια Ευρώπη και έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ. Επιχορηγείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και σχεδιάστηκε και εποπτεύεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012 και περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση στους τοίχους των κτιρίων και στο δώμα, θα αντικατασταθούν τα κουφώματα και τα υαλοστάσια, θα τοποθετηθούν ψυχρά επιχρίσματα στα δώματα και στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία, θα αντικατασταθούν τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης με ένα πρωτοπόρο σύστημα κλιματισμού γεωθερμικών αντλιών θερμότητας.

Σημαντική είναι η συμμετοχή και συνεισφορά ενός μεγάλου αριθμού ελληνικών βιομηχανιών και εμπορικών εταιρειών, οι οποίες στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί χορηγούν πλήρως τμήματα του έργου.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια ενός επιβάτη για ενημέρωση των συμπολιτών του σχετικά με τα ΜΜΜ της Αθήνας.

ΔΕΝ αποτελεί επίσημο ιστολόγιο του ΟΑΣΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, κτλ ούτε κάποιου σωματείου εργαζομένων και δεν έχει καμία διασύνδεση με τους αναφερθέντες (αρα και καμία ευθύνη για ό,τι αυτοί αποφασίζουν).

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε σχόλιο σε β' ενικό ή πληθυντικό καθώς και επίρριψη ευθυνών σε εμάς, θα καταργείται.


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget