Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΕΡΓΟΣΕ: (Επανα)δημοπράτηση της ηλεκτροκίνησης Αθήνα - Τιθορέα το καλοκαίρι!

0 σχόλια
Αρχές καλοκαιριού προγραμματίζεται δημοπράτηση για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αχαρνές-Τιθορέα. Πρόκειται για το τμήμα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αρκετές κλοπές από τα εναέρια καλώδια που απέτρεψαν τελικώς και τη χρήση του τμήματος με ηλεκτροκίνητα τρένα.


Το ύψος του προϋπολογισμού είναι περίπου 25.000.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Πριν λίγες μέρες το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ αποφάσισε την έγκριση της διακήρυξης του έργου και πλέον είναι θέμα 2-3 μηνών μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών.

Το παράδοξο είναι πως σε αυτό το τμήμα η ηλεκτροκίνηση έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά η αναβλητικότητα του ΟΣΕ να ηλεκτροδοτήσει το τμήμα έτσι ώστε να μην μπορούν να κλαπούν τμήματα των καλωδίων οδήγησε τελικά στην ανάγκη δημοπράτησης αυτού του έργου.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί επίσης ειδικής φύσης γιατί τα προς ανάταξη τμήματα είναι διασκορπισμένα σε μεγάλο μήκος δικτύου και η αποκατάσταση λειτουργίας τους μετά την ανάταξη απαιτεί την λειτουργική σύνδεσή τους με ήδη υφιστάμενο τμήμα. Επιπλέον οι εργασίες πρέπει να γίνουν σε στενά χρονικά περιθώρια και στις περισσότερες περιπτώσεις σε νυκτερινές ώρες, πράγμα που απαιτεί αυξημένη και συντονιστική εμπειρία από τον ανάδοχο.

Το έργο περιλαμβάνει την μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, δοκιμές και θέση σε πλήρη και κανονική λειτουργία ενός ενιαίου και αυτοτελούς τηλεδιοικούμενου έργου ηλεκτροκίνησης εναλλασσομένου ρεύματος 25 kV/50 Hz μέσω εναέριας γραμμής επαφής ελαχίστης ταχύτητας 120 km/h (v?120km/h).


ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΘΟΡΕΑ
Ένα μεγάλο έργο που προετοιμάζει από πέρυσι η ΕΡΓΟΣΕ αλλά τελικά παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι είναι αυτό της ηλεκτροκίνησης του τμήματος Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός, μήκους 106χλμ. Οι πέντε από τις έξι εργολαβίες είναι σε φάση ολοκλήρωσης ενώ μία από τις εργολαβίες τελικά κρίθηκε έκπτωτη.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος καθυστέρησης καθώς αναγκαστικά το έργο θα περιλαμβάνει και τις όποιες εργασίες υποδομής έχουν απομείνει στο τμήμα των 106χλμ. Με αυτό τον τρόπο η εργολαβία γίνεται «σκούπα» και ο προϋπολογισμός της θα είναι ακόμα μεγαλύτερος από αυτόν που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ υπάρχουν πιθανότητες το έργο αυτό να δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι που διανύουμε αρκεί να μην έχουμε καθυστερήσεις με τις εκλογές (αλλαγή ΔΣ δηλαδή). Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο τότε θα είναι ηλεκτροκίνητο και με διπλές γραμμές όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη μειώνοντας το κόστος του ΟΣΕ σε σχέση με τα σημερινά πετρελαιοκίνητα τρένα αλλά και την χρονοαπόσταση που θα φτάσει σε 3 ώρες και 15 λεπτά για την απόσταση Θεσσαλονίκης-Αθήνας.


Πηγή:ypodomes.com

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ: Τα νέα λογότυπα και σύντομα νέα ιστοσελίδα της ΟΣΥ, άγνωστη η τύχη αυτής της ΣΤΑΣΥ

3 σχόλια
Στην οριστικοποίηση των λογοτύπων ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ κατέληξαν οι διοικήσεις.


Ωστόσο, οι πολλαπλές ιστοσελίδες των προηγούμενων ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΑΜ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ παραμένουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σύγχυση.

Σύντομα θα λειτουργήσει η νέα ιστοσελίδα της ΟΣΥ, καταργώντας (λογικά) τις ιστοσελίδες ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ. Άγνωστη η τύχη της ιστοσελίδας της ΣΤΑΣΥ που παραπέμπει σε αυτή της ΑΜΕΛ.

ΟΣΥ: Οδηγός λιποθύμησε στο τιμόνι!

0 σχόλια

Οδηγός λεωφορείου έχασε τις αισθήσεις του ενώ οδηγούσε στο Παγκράτι, με αποτέλεσμα το όχημα να πέσει πάνω σε σταθμευμένα Ι.Χ.

Το ατύχημα συνέβη λίγο μετά τις 21.00 χτες, στη συμβολή των οδών Χρεμωνίδου και Ευτυχίδου, ενώ δεν υπήρξαν τραυματίες.

Το λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Βύρωνας - Ακαδημία αρχικά παρέσυρε στην τρελή του πορεία όλα τα μεταλλικά κολονάκια στο δεξί πεζοδρόμιο, πέρασε τη διασταύρωση και κατέληξε στα δύο ΙΧ που ήταν σταθμευμένα μπροστά από εμπορικό κατάστημα.

Επί τόπου βρέθηκε η Τροχαία για την καταγραφή του συμβάντος και των ζημιών.


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΣΤΑΣΥ: Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012: 4ωρη στάση εργασίας 11:00 με 15:00 στις 3 γραμμές μετρό και τραμ

Σας γνωρίζουμε ότι την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, λόγω στάσης εργασίας εργασίας των σωματείων των εργαζομένων στην "ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε" ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ (ΓΡΑΜΜΗ 1), το ΜΕΤΡΟ (ΓΡΑΜΜΕΣ 2 και 3), και το ΤΡΑΜ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ μεταξύ των ωρών 11:00 – 15:00. Οι εργαζόμενοι απεργούν για την μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα τελευταία δρομολόγια των γραμμών 2 & 3 μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΣΤΑΣΥ: Τέλος η δικαστική διαμάχη για την επέκταση του τραμ στον Πειραιά

0 σχόλια
Τέλος έλαβε η δικαστική διένεξη της κατασκευαστικής εταιρείας Θέμελη Α.Ε. με την πρώην ΤΡΑΜ Α.Ε. που κρατούσε «παγωμένο» το έργο της επέκτασης του ΤΡΑΜ στον Πειραιά. Το έργο βρισκόταν παγιδευμένο σε σωρεία ενστάσεων που είχαν κατατεθεί από την Θέμελη- που υπήρξε αρχικά η προσωρινή μειοδότρια του έργου- και άλλων τεχνικών ομίλων που το διεκδικούσαν.


Όπως επιβεβαιώνουν πηγές της Θέμελη στο Capital.gr, το Πρωτοδικείο δικαίωσε πριν από μερικές ημέρες την κατασκευαστική και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης προϋπολογισμού ύψους 127,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Η νέα γραμμή 5,4 χλμ θα συνδέει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τον Πειραιά και αναμένεται να ενισχύσει την επιβατική κίνηση του μέσου σταθερής τροχιάς κατά 25.000 άτομα.

Ωστόσο, η υπογραφή της σύμβασης του έργου εκτιμάται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ενώ θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού συνεδρίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία.


Του Δημ. Δελεβέγκου

Πηγή:www.capital.gr

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012: Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις λόγω μαθητικών παρελάσεων της Εθνικής Επετείου

0 σχόλια

Λόγω της Μαθητικής Παρέλασης στις 24-3-2012, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που θα πραγματοποιηθεί στη Λ. Αμαλίας μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, από ώρα 07.00΄ θα απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση και θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω Λεωφόρους, Οδούς και Πλατείες:

  1. Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
  2. Λ. Β. Σοφίας , στο τμήμα της από την συμβολή με την Λ. Β. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Αμαλίας.
  3. Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
  4. Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), σε όλο το μήκος της.
  5. Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.
  6. Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
  7. Λ. Συγγρού , στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως Διον. Αρεοπαγίτου.
  8. Όθωνος, σε όλο το μήκος της.
  9. Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.

Παρόμοιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των Δήμων της Αττικής που θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, ενώ την παραπάνω ημερομηνία και ώρα θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω Οδούς, Λεωφόρους και Πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

ΠΗΓΗ: Αστυνομία

ΣΤΑΣΥ: Σε δοκιμαστική λειτουργία η τηλεματική στην γραμμή 1

1 σχόλια
Στην τελική ευθεία λειτουργίας της τηλεματικής στην γραμμή 1 του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Αθηνών βρίσκεται πλέον η ΣΤΑΣΥ.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η λειτουργία τους, μαζί με το σύστημα αυτόματης επίβλεψης συρμών (ATS - Automatic Train Supervision).

Η φωτό που ακολουθεί είναι από τον φίλο Γιώργο Δογορίτη.


Rethink Athens: Ξανασκέψου την Αθήνα

0 σχόλια
«Η πρόκληση είναι, επιτέλους εμείς οι πολίτες να αντιδράσουμε θετικά, με μία "μεταμόσχευση". Να ξαναφτιάξουμε την πόλη μας ξεκινώντας από την καρδιά της, από το κέντρο της», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ανακοινώνοντας τη φιλοσοφία τού διεθνούς διαγωνισμού που διοργανώνει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση, για την αρχιτεκτονική μελέτη της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας.

Το 'Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί τις δαπάνες για τον διαγωνισμό και για όλες τις μελέτες (περιβαλλοντική, τοπογραφική, συγκοινωνιακή κοκ) που θα πρέπει να εκπονηθούν μέχρις ότου το έργο δημοπρατηθεί.


Πρόκειται για μια πολύπλευρη παρέμβαση στην καρδιά της πόλης, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου η οποία παραδίδεται στο τραμ, τους πεζούς και στο ποδήλατο.

Άλλωστε όλη η παρέμβαση για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, στηρίζεται σε μια νέα κυκλοφοριακή οργάνωση που θα αποτρέπει τη διαμπερή κυκλοφορία και θα ενθαρρύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από το τραμ, μέχρι τα Άνω Πατήσια.

Στόχος, είναι «όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στο κέντρο μόνο για όσους θέλουν να πάνε σε αυτό», είπε ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, που προετοίμασε τον διαγωνισμό.

Το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα «Re-think Athens/ Ξανα-σκέψου την Αθήνα», εκτείνει τις πολεοδομικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις από τη λεωφόρο Αμαλίας (ύψος Φιλελλήνων), τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός έως την οδό Πατησίων (ύψος Αρχαιολογικού Μουσείου). Στον βασικό άξονα της Πανεπιστημίου, ενσωματώνονται τα κτίρια της Tριλογίας, (Πανεπιστήμιο- Ακαδημία- Εθνική Βιβλιοθήκη) και η πλατεία Ομονοίας.


Ο διαγωνισμός για την αναζωογόνηση του ιστορικού και διοικητικού κέντρου της Αθήνας, που φιλοδοξεί να ενώσει τον αρχαιολογικό περίπατο, τα δύο Μουσεία (Αρχαιολογικό και Ακροπόλεως), να τονώσει την εμπορική ζωή, αλλά και να ενθαρρύνει την επιστροφή των κατοίκων στην καρδιά της Αθήνας, θα εξελιχθεί σε δύο στάδια.

Το πρώτο, θα είναι ανοιχτός διαγωνισμός αρχιτεκτονικών ιδεών και θα επιλεγεί ένας μικρός αριθμός 6- 8 μελετητών, οι οποίοι θα διαγωνισθούν στο επόμενο στάδιο, από το οποίο θα προκύψει ο ανάδοχος μελετητής του έργου. Επίσης θα δοθεί βραβείο καλύτερης οραματικής, αλλά όχι υλοποιήσιμης, ιδέας.

Το έργο θα τελειώσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σε 1,5 -2 χρόνια μετά τη δημοπράτηση.

Ο διαγωνισμός περιγράφεται ως ευρωπαϊκός, αλλά βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών και συμβάσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών χωρών, είναι στην ουσία διεθνής.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου τόνισε, μεταξύ άλλων, το στοιχείο «της διαφάνειας του διαγωνισμού», την «ταχύτητα της διαδικασίας» (θα διαρκέσει 1 έτος) και τη μορφή δημόσιας διαβούλευσης που θα έχει ο διαγωνισμός (κύκλος ανοιχτών συζητήσεων για το συγκεκριμένο έργο και έκθεση των τελικών προτάσεων της β΄φάσης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

Πρόεδροι των δύο κριτικών επιτροπών, μία σε κάθε στάδιο, είναι αντίστοιχα ο Αντονυ Βίντλερ, πρύτανης του Cooper Union School of Architecture στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, και ο Petre Cachola Schmall, διευθυντής του Μουσείου Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης (DAM).

Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχει ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με Ελληνες και ξένους θεωρητικούς της αρχιτεκτονικής διεθνούς κύρους, που θα ορισθούν με κοινή συναίνεση του Ιδρύματος Ωνάση και του ΥΠΕΚΑ, ενώ θα συμμετέχουν επίσης και Ελληνες εικαστικοί, καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών.

Για το έργο αυτό συμπράττουν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής, το Αττικό Μετρό, ο ΟΑΣΑ και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

«Δεν εγγυόμαστε εμείς ότι ο διαγωνισμός δεν θα μείνει στα χαρτιά, όπως τόσες άλλες μελέτες» είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

«Όμως πιστεύουμε ότι η δική μας και δική σας πίεση και παρουσία θα το εξασφαλίσει. Είναι απαραίτητη η σύμπραξη των θεσμών που έχουν ταχθεί να μας εκπροσωπούν, των εμπορικών και ξενοδοχειακών φορέων. Κυρίως όμως είναι απαραίτητη η σύμπραξη των ίδιων των ενεργών πολιτών, των αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και πολιτικών μηχανικών (που είναι σε πολλά συνυπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πόλη μας) των κατοίκων και όλων γενικώς των χρηστών της πόλης».


ΠΗΓΗ: Nooz.gr

ΣΧΟΛΙΟ: Όσοι κατοικούν ή επισκέπτονται το κέντρο της Αθήνας γνωρίζουν ότι η υποβάθμιση του προέρχεται κυρίως από την γκετοποίηση του, κάτι που δεν θα αποτελέσει παρελθόν με συγκοινωνιακές και οικολογικές παρεμβάσεις. Πρώτα πρέπει να εξαλειφθεί η γκετοποίηση και η εγκληματικότητα του και μετά να γίνουν οι οικολογικές παρεμβάσεις. Ως συνήθως, στην Ελλάδα θα τα κάνουμε αντίστροφα. Ή το χειρότερο, μισά.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: Ο τουρισμός θα μπορούσε να σώσει το μετρικό δίκτυο της Πελοπόννησο

0 σχόλια
«Εάν είχα το ελεύθερο από τους μετόχους της εταιρίας, θα ξεκινούσα τώρα τουριστικά δρομολόγια και δραστηριότητες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου», εξομολογείται, μιλώντας προς το «Βήμα» έμπειρο στέλεχος της μεταφορικής αγοράς, που αναγνωρίζει σε αυτόν τον κρυμμένο και αφανή πλούτο με τους παλιούς σταθμούς, τις μετρικές ράγες και τα σταματημένα βαγόνια, αναπτυξιακή προοπτική, μέσα από την χρήση αυτής της σπουδαίας παρακαταθήκης που άφησε πίσω της η βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας.


«Με εξαίρεση ορισμένα σημεία, το μετρικό δίκτυο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ποιοτικές τακτικές συγκοινωνίες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο. Τουναντίον, όλη η Πελοπόννησος σηκώνει τουριστικά δρομολόγια. Τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να αφήνουν τους τουρίστες στο Κατάκολο και να κάνουν τον γύρο του Μοριά με το τρένο, ξεκινώντας από την Ολυμπία, διασχίζοντας τις ακτές της Κυπαρισσίας, περνώντας από την Καλαμάτα, ταξιδεύοντας στην ορεινή Αρκαδία και, καταλήγοντας στο λιμάνι του Ναυπλίου. Έτσι, θα μπορούσαν να απολαύσουν τη φύση, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και να δοκίμαζαν την γαστρονομία του Μοριά», συνεχίζει.

Δεκατέσσερις μήνες μετά την οριστική αναστολή των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Πελοπόννησο, με εξαίρεση τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, τον Προαστιακό της Πάτρας και την γραμμή Κατάκολο - Ολυμπία, η κίνηση των συρμών αποτελεί παρελθόν και το δίκτυο είναι σε προσωρινή αναστολή, παρόλο που κατά το 1/3, δηλαδή στο τμήμα Κόρινθος - Καλαμάτα, έχει ξαναφτιαχτεί από την αρχή με Ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως παρατηρούν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, και να ήθελε ο ΟΣΕ να επαναλειτουργήσει το δίκτυο, σήμερα αυτό θα ήταν αδύνατο, αφού έχουν απομείνει μόλις 2.721 εργαζόμενοι για να καλύψουν υπηρεσιακά το δίκτυο του Προαστιακού, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και την συντήρηση της υποδομής και των συρμών, όταν οι συνολικές οργανικές θέσεις, που βέβαια στην πλειονότητά τους παρέμεναν ακάλυπτες, ήταν αρχικά 7.100. «Χρειάζονται χέρια για να δουλέψει ο Μοριάς, δεν γίνεται έτσι», εξηγούν.
Άρα, όπως επισημαίνουν, αν και η είσοδος νέων εταιριών στην αγορά πλέον είναι εφικτή και αρκετοί μικροί ή μεγάλοι πιθανοί επενδυτές έχουν βολιδοσκοπήσει την κατάσταση, η ανάταξη του μετρικού δικτύου είναι, πρακτικά, αδύνατη, αφού ο ΟΣΕ δεν έχει επαρκές προσωπικό, πόσω μάλλον για ένα δίκτυο ηλικίας άνω των 110 ετών, με αυξημένες ανάγκες συντήρησης.

Πάντως, ενδιαφέρον έχουν δείξει πολλοί τοπικοί φορείς με επικεφαλής το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ επισκέψεις έχουν πραγματοποιήσει και εκπρόσωποι ξένων εταιριών, ωστόσο, η δημοσιονομική ασφυξία δεν βοηθάει την αναβίωση του τρένου στον Μοριά.
Το ίδιο το υπουργείο Υποδομών ομολογεί, άλλωστε -αναφερόμενο στην μετρική γραμμή της Δυτικής Αττικής-, ότι «το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής ...είναι εφικτό, κατόπιν συντήρησης της υποδομής, αποκατάστασης της λειτουργίας των Συστημάτων Εξασφάλισης ισόπεδων Διαβάσεων και στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό».

Φορείς όπως ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ), αλλά και το δίκτυο «Επιβάτης» έχουν ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας του δικτύου, ακόμη και για τακτικά δρομολόγια, αφού θεωρούν ότι θα είναι βιώσιμα κι επικαλούνται σχετικές μελέτες. Αντίθετα, πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημειώνουν ότι πλην των τριών εν λειτουργία δρομολογίων του Μοριά, μόνο το Πάτρα-Πύργος μπορεί να συναγωνιστεί το αυτοκίνητο, εάν κι εφ' όσον μπει τάξη στις ισόπεδες διαβάσεις της διαδρομής, οι οποίες, κατά περίεργο λόγο, είναι ιδιαίτερα πολλές και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ταχυτήτων από τους συρμούς.

Κρίσιμο είναι και το ζήτημα των δεκάδων σταθμών και της σιδηροδρομικής υποδομής. Σε καταγγελία του δικτύου «Επιβάτης» ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ παραβιάζει την νομοθεσία, παραχωρώντας τους παλιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς σε δήμους, η εταιρία απάντησε ότι έχει δεχθεί πολλά αιτήματα από τους ΟΤΑ «για την αξιοποίηση των σιδηροδρομικών ακινήτων της ανενεργής μετρικής γραμμής Αγ. Αναργύρων - Κορίνθου».

«Τα αιτήματα εστιάζονται στον ευπρεπισμό των ανενεργών σταθμών, στη χρήση παλαιών κτιρίων για την κάλυψη στεγαστικών τους αναγκών και κυρίως στον καθαρισμό και μετατροπή του σιδηροδρομικού διαδρόμου σε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Είναι γεγονός, ότι μετά την παύση λειτουργίας της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, στην πλειοψηφία των ανενεργών σταθμών παρατηρούνται εκτεταμένες φθορές από βανδαλισμούς, καταλήψεις κτιρίων από λαθρομετανάστες και γενικότερα μία εικόνα εγκατάλειψης που υποβαθμίζει τις περιοχές», σημειώνεται στην απάντηση της εταιρίας.

«Παράλληλα, έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής προγραμματισμός για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής από τον ΟΣΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η ΓΑΙΑΟΣΕ εξετάζει σε συνεργασία με τους Δήμους τη δυνατότητα διάθεσης προσωρινής χρήσης των παλαιών σιδηροδρομικών διαδρόμων για τη διαμόρφωσή τους σε πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο χωρίς την επέμβαση στην σιδηροδρομική υποδομή, ώστε, εφόσον χρειαστεί, να είναι δυνατή η άμεση επανακυκλοφορία του τραίνου», τονίζει.

«Η ΓΑΙΑΟΣΕ πιστεύει ότι η επαναλειτουργία της γραμμής είναι σημαντική αφενός για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των προαστιακών περιοχών, αφετέρου για την συντήρηση και αξιοποίηση των ακινήτων των σιδηροδρομικών σταθμών με βιώσιμες χρήσεις που δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα σέβονται τον χαρακτήρα των κτιρίων», καταλήγει στην απάντησή της η εταιρία.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει υπογράψει σύμβαση με τον δήμο Πειραιά για την παραχώρηση του παλιού σταθμού της πρώτου λιμανιού της χώρας, καθώς και της μετρικής γραμμής. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μίας ριζικής στροφής του υπουργείου Υποδομών, αφού το 2007 προέβλεπε την «ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Σταθμό Αγίου Ιωάννη Ρέντη στο Σταθμό Αγίου Διονυσίου για την εξυπηρέτηση των επιβατών πλοίων της Ακτής Βασιλειάδη» και την «ανακαίνιση του Σταθμού Αγίου Διονυσίου».

Παράλληλα, εκπονεί μελέτη για την αξιοποίηση σταθμών του μετρικού δικτύου των Αθηνών, όπως ο ιστορικός Σταθμός Πελοποννήσου, αλλά και το Αμαξοστάσιο των Αγίων Αναργύρων. Ο πρώτος, ωστόσο, που είναι ανεκτίμητης αξίας και μοναδικής αισθητικής, λόγω της διάλυσης της σύμβασης 994 του προαστιακού, βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε εργοτάξια, γεγονός που κάνει πηγές κοντά στην υπόθεση να δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές για ο,τιδήποτε αφορά την αξιοποίησή του.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΟΣΕ: Ιστορικά βαγόνια - ψυγεία σαπίζουν ησύχως στις γραμμές

0 σχόλια
Δεκάδες βαγόνια ψυγεία που έγραψαν την δική τους ιστορία, μεταφέροντας ευπαθή προϊόντα εντός και έκτος Ελλάδος, σαπίζουν στις σιδηροδρομικές γραμμές των σταθμών της Βέροιας και της Νάουσας.


Βαγόνια - ψυγεία που πριν λίγα χρόνια μετέφεραν φρούτα από τα συσκευαστήρια της Επισκοπής της Νάουσας και της Βέροιας, σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σήμερα σαπίζουν χωρίς καμιά προοπτική αξιοποιήσεις τους. Ίδια εικόνα αντικρίζει κανείς σε πολλούς σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η ιστορία με το ακυβέρνητο τρένο

Περνώντας σήμερα από τον σταθμό της Βέροιας μας ήρθε στον νου η ιστορία με το ακυβέρνητο τρένο που έφυγε από την Βέροια με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη χωρίς τον μηχανοδηγό. Το γεγονός μας το εξιστορεί ο κ. Παναγιώτης Φραντσάκης : « Το γεγονός συνέβη στον σταθμό Βέροιας. Το τραίνο ήταν σταθμευμένο στην κυρία γραμμή με 12 βαγόνια πλήρη φορτίου, κάποια στιγμή ο κλειδούχος ανέβηκε στο σκαλοπάτι της μηχανής προκειμένου να κάνει εργασία ελιγμών χωρίς να γνωρίζει ότι οι μηχανοδηγοί είχαν κατέβει από την ελκτική μηχανή.

Η μηχανή προφανώς δεν είχε πέδη και με τους τρανταγμούς λειτουργίας της ξεκίνησε, ο κλειδούχος αφού το τραίνο πέρασε το κλειδί αλλαγής, έκανε σινιάλο για να έρθει πίσω για να μπει σε άλλη γραμμή, όμως το τραίνο δεν ανταποκρίνονταν στις εντολές του και συνεχώς αύξανε την ταχύτητα του, αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν όλοι οι σταθμοί μέχρι την Θεσσαλονίκη. Όλοι προσπαθούσαν να βρουν λύση η θα έπρεπε να εκτροχιάσουν το τραίνο κατά την πορεία η να εκτροχιαστεί στο σταθμό Διαλογής πριν το τραίνο φτάσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης γιατί οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες. Δώσανε εντολή η γραμμή από την Βέροια μέχρι την Θεσσαλονίκη να είναι σε ευθεία και τα τραίνα που ήταν σε κυκλοφορία να μπουν σε παρακαμπτήριες γραμμές. Η αγωνιά ήταν μεγάλη κάποια στιγμή το τραίνο φτάνοντας κοντά στον σταθμό του Πλατέως έκοψε ταχύτητα και ένας κλειδούχος του σταθμού πήδηξε στην μηχανή και ακινητοποίησε το τραίνο. Το γεγονός έγινε το καλοκαίρι του 1972 τη χρονιά που είχα προσληφθεί στον σιδηρόδρομο». Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι ο θαρραλέος υπάλληλος που με κίνδυνο της ζωή του, όπως μα είπε ο ίδιος, σταμάτησε το τρένο ήταν ο Σπύρος Κατσές.

Δείτε το βίντεο που τραβήξαν τα ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΝΕΑ με τα βαγόνια ψυγεία λίγο έξω από τον σταθμό της Βέροιας ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ: ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Από Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012: Νέο πλέγμα δρομολογίων για τα λεωφορεία Πάτρας - Κιάτου

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από Δευτέρα 19/03/2012,
τα δρομολόγια των λεωφορείων μεταξύ Πάτρας-Κιάτου και αντίστροφα διαμορφώνονται ως εξής:

Διαδρομή Κιάτο - Πάτρα
Σταθμοί Ώρες Αναχώρησης
Κιάτο 07:25 09:30 13:30 15:30 17:30 19:30
Ξυλόκαστρο - 09:50 - - 17:50 -
Δερβένι - 10:15 - - 18:15 -
Αιγείρα - 10:25 - - 18:25 -
Ακράτα - 10:30 - - 18:30 -
Πλάτανος - 10:45 - - 18:45 -
Διακοπτό - 10:55 14:30 16:30 18:55 -
Αίγιο - 11:15 - - 19:15 -
Πάτρα 08:50 12:00 15:20 17:20 20:00 21:00

Διαδρομή Πάτρα - Κιάτο
Σταθμοί Ώρες Αναχώρησης
Πάτρα 06:50 08:50 11:30 13:50 16:30 18:50
Αίγιο 07:35 - - 14:35 - -
Διακοπτό 07:55 - 12:20 14:55 17:20 -
Πλάτανος 08:05 - - 15:05 - -
Ακράτα 08:20 - - 15:20 - -
Αιγείρα 08:25 - - 15:25 - -
Δερβένι 08:35 - - 15:35 - -
Ξυλόκαστρο 09:00 - - 16:00 - -
Κιάτο 09:20 10:20 13:20 16:20 18:20 20:20

Επισημαίνεται ότι από την ημερομηνία εφαρμογής των νέων δρομολογίων
(δηλ. από 19.03.2012) παύει η έκδοση εισιτηρίων εντός των λεωφορείων.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Υπεγράφη η σύμβαση με την SIEMENS, το 2013 η λειτουργία των νέων σταθμών

1 σχόλια

Σήμερα, μετά την πολιτική απεμπλοκή του θέματος, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και της εταιρείας SIEMENS Α.G., ύψους 41,5 εκ. ευρώ, για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης στις επεκτάσεις του Μετρό προς το Χαϊδάρι, Ανθούπολη και το Ελληνικό. Την Αττικό Μετρό Α.Ε. εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος κος. Χρήστος Τσίτουρας, ενώ τον ανάδοχο του έργου εκπροσώπησε ο κ. Frank Gerken, υπεύθυνος για τα αντίστοιχα έργα της εταιρείας διεθνώς.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ κ. Μ. Βορίδη, του Υφυπουργού κ. Γ. Μαγκριώτη και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου, κ. Ι. Οικονομίδη και κ. Αρ. Μπουρδάρα. Επίσης παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι των Δήμων Αγ. Δημητρίου κα. Μ. Ανδρούτσου, Αλίμου κ. Θ. Ορφανός, Ηλιούπολης κ. Β. Βαλασόπουλος, Αργυρούπολης – Ελληνικού κ. Χ. Κορτζίδης, Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδης, Αιγάλεω κ. Χ. Καρδαράς και Αγ. Βαρβάρας κ. Γ. Καπλάνης, δηλαδή των περιοχών όπου θα λειτουργήσουν οι 7 νέοι σταθμοί του Μετρό. Τέλος, παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ΟΑΣΑ κ. Δ. Δημητρίου και ΣΤΑΣΥ Α.Ε. κ. Κ. Βασιλειάδης, τα μέλη της Διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε., καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων της εταιρείας.

Με την ανάθεση αυτού του έργου επιλύεται η τελευταία εκκρεμότητα για την λειτουργία των 7 νέων σταθμών του Μετρό, των οποίων η υπόλοιπη κατασκευή έχει πλήρως ολοκληρωθεί.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του συστήματος σηματοδότησης, τόσο τα δυτικά, όσο και τα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου θα αποκτήσουν σταδιακά εντός του 2013 συνολικά 7 σύγχρονους σταθμούς Mετρό: «Ηλιούπολη», «Άλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Περιστέρι», «Ανθούπολη» και «Αγ. Μαρίνα», ενώ παράλληλα 17 νέοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας θα υποστηρίξουν την ασφαλή και άνετη μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

Με τη λειτουργία των 7 νέων σταθμών θα εξυπηρετούνται συνολικά 160.000 επιβάτες, ενώ παράλληλα αναμένεται μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων κατά 30.000 περίπου ημερησίως, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες κυκλοφορίας στις περιοχές κυρίως των δήμων που προαναφέρθηκαν, αλλά και την ποιότητα του περιβάλλοντος, καθώς θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 130 τόνους ημερησίως.

Με την λειτουργία των 7 νέων σταθμών, καθώς και της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά, η Αττική θα διαθέτει δίκτυο Μετρό (Γραμμές 2 & 3) συνολικού μήκους 68 χλμ με 47 σταθμούς (συμπεριλαμβανομένου και του επίγειου τμήματος προς το Αεροδρόμιο) και θα εξυπηρετεί συνολικά ημερησίως 1.060.000 επιβάτες.

Δείτε εδώ την παρουσίαση για το Σύστημα Σηματοδότησης.

ΠΗΓΗ: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Επίσης, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ διαβεβαιώνει ότι οι σταθμοί θα λειτουργήσουν εντός του 2013.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Ιδέες για υπόγειο πάρκο σε πρώην υπόγειο σταθμό!

1 σχόλια
Πλήθος ξεχασμένων υπόγειων τούνελ και σιδηροδρομικών γραμμών περνούν κάτω από τη Νέα Υόρκη. Δυο νέοι επιστήμονες οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός «πράσινου υπόγειου καταφύγιου» σε ένα από αυτά, σύμφωνα με το econews.gr.


Πρόκειται για τον υπόγειο σταθμό «Delancey Underground» που βρίσκεται στην Ανατολική Πλευρά του Μανχάταν και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα «καταπράσινο καταφύγιο». Ο σταθμός λειτουργούσε από το 1905 μέχρι το 1948 και καλύπτει σε έκταση τα 2/3 της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος και ανήκει στη Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών των ΗΠΑ.

Οι δυο επιστήμονες, ο αρχιτέκτονας James Ramsey και ο Dan Barasch, αντιπρόεδρος του δικτύου κοινωνικής καινοτομίας «PopTech», θέλουν να μετατρέψουν τον αναξιοποίητο υπόγειο χώρο σε ένα γιγάντιο πάρκο. Οι ίδιοι φαντάζονται το χώρο να μετατρέπεται σε ένα δημόσιο πάρκο με φωτισμό, πράσινο καινοτόμο σχεδιασμό και νέες τεχνολογίες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου ο Ramsey ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αιχμαλωτίζει το φως και το μεταφέρει στον υπόγειο σταθμό με μικροσκοπικά καλώδια οπτικών ινών. Σχεδιάζεται επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω από το τούνελ, που θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, φωτίζοντας το υπόγειο χωρίς να περνούν οι βλαβερές ακτίνες UV.

Η τεχνολογία που ανέπτυξε ο Ramsey μεταδίδει τα μήκη κύματος του φωτός στο τούνελ, γεγονός που καθιστά δυνατή τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη χλωρίδας.

Οι νεαροί επιστήμονες ξεκίνησαν εκστρατεία για τη δημιουργία του πάρκου με στόχο τη συγκέντρωση 100.000 δολαρίων μέχρι τις 6 Απριλίου και ήδη κατάφεραν να ξεπεράσουν τον στόχο συγκεντρώνοντας 130.000 δολάρια.

ΠΗΓΗ: NewsKosmos.Com/tvxs.gr μέσω ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επιλογές αποζημίωσης για τους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω της αναστολής της κυκλοφορίας των συρμών των τελευταίων δρομολογίων στο τμήμα Αεροδρόμιο - Άνω Λιόσια- Κιάτο- Αεροδρόμιο από τη Δευτέρα 12/03/2012, οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις παρακάτω εναλλακτικές που προσφέρει η εταιρία :

  • Επιστροφή στο εκδοτήριο της κάρτας απεριορίστων διαδρομών και καταβολή στον δικαιούχο του ποσού που αντιστοιχεί στις ημέρες που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί η κάρτα.
  • Ενίσχυση της κάρτας με παράταση της ισχύος της κατά πέντε (5) ημέρες.

Οι ανωτέρω διαδικασίες πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 12/03/2012, από τα εκδοτήρια των Προαστιακών Σταθμών: Κιάτου, Κορίνθου, Αθήνας, ΣΚΑ, Νερατζιώτισσας, Πλακεντίας, Κορωπίου, Αεροδρομίου, Άνω Λιοσίων και Πειραιά.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 (ή 1110) και στο www.trainose.gr

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Από Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012: Μεταβολές δρομολογίων στον "προαστιακό" Χαλκίδας

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, από την Τετάρτη 14/03/2012 επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές στο τμήμα του Προαστιακού Χαλκίδα-Οινόη-ΣΚΑ-Αθήνα-Αγ. Ιωάννης Ρέντης-Πειραιάς που έχουν ως εξής :

Α. Αμαξοστοιχία 3530 : Αγ. Ιωάννης Ρέντης – Οινόη

ΣΤΑΘΜΟΙ

ΑΜΑΞ/ΧΙΑ 3530

Κυκλοφορεί: Δευτέρα Έως Παρασκευή / Δεν κυκλοφορεί: Σαββατοκύριακα και Αργίες

ΑΦΙΞΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Αγ. Ιωάννης Ρέντης 04:21
Ρουφ 04:25 04:25
Αθήνα 04:30 04:30
Αφίδνες 04:58 04:58
Αυλώνας 05:13 05:13
Οινόη 05:22

Β. Αμαξοστοιχία 3531 : Οινόη – Αγ. Ιωάννης Ρέντης

Η αμαξοστοιχία 3531 θα αναχωρεί καθημερινά εκτός από Σαββατοκύριακα και Αργίες από το Σταθμό της Οινόης στις 05:29 π.μ αντί από το Σταθμό της Χαλκίδας.

ΑΜΑΞ/ΧΙΑ ΑΝΑΧ.
ΧΑΛΚΙΔΑ

ΑΝΑΧ.
ΟΙΝΟΗ

ΣΚΑ ΑΘΗΝΑ

ΑΦΙΞΗ
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗΣ

ΑΦΙΞΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

3531 __ 05:29 06:16 06:35 06:47 __

Γ. Αμαξοστοιχία 1533 : Χαλκίδα – Πειραιάς

Η αμαξοστοιχία 1533 θα αναχωρεί καθημερινά από το Σταθμό της Χαλκίδας στις 05:28 π.μ. αντί από το Σταθμό της Οινόης.

ΑΜΑΞ/ΧΙΑ

ΑΝΑΧ.
ΧΑΛΚΙΔΑ

ΑΝΑΧ.
ΟΙΝΟΗ

ΣΚΑ ΑΘΗΝΑ

ΑΦΙΞΗ
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΕΝΤΗΣ

ΑΦΙΞΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

1533 05:28 05:52 06:41 06:52 07:02 07:12

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 (ή 1110) και στο www.trainose.gr (ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ, ΧΑΛΚΙΔΑ - ΑΘΗΝΑ)

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Από Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012: Μεταβολές δρομολογίων προαστιακού και δρομολογίων Χαλκίδας λόγω εργασιών αναβάθμισης

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από τη Δευτέρα, 12.03.2012 και μέχρι νεωτέρας, λόγω διενέργειας αναγκαίων εργασιών αναβάθμισης στην σιδηροδρομική υποδομή , που αναμένεται να διαρκέσουν για ένα δίμηνο περίπου, επέρχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα του Προαστιακού Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο που έχουν ως εξής :

Αναστέλλεται η κυκλοφορία των συρμών των παρακάτω τακτικών δρομολογίων :

Δρομολόγιο Αεροδρόμιο - Άνω Λιόσια

ΣΥΡΜΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΦΙΞΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
4262 21:11 21:43
4264 21:26 21:58
4266 22:11 22:43
4268 22:26 22:58
4270 23:11 23:43

Δρομολόγιο Άνω Λιόσια - Αεροδρόμιο

ΣΥΡΜΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ ΑΦΙΞΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
4263 21:47 22:20
4265 22:02 22:35
4267 22:47 23:20
4269 23:02 23:35
4271 23:47 00:20

Δρομολόγιο Αεροδρόμιο - Κιάτο

ΣΥΡΜΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΦΙΞΗ ΚΙΑΤΟ
4432 21:44 23:19
4434 22:44 00:19

Δρομολόγιο Κιάτο - Αεροδρόμιο

ΣΥΡΜΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από ΚΙΑΤΟ ΑΦΙΞΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
4433 21:25 23:01
4435 22:25 00:01

Εκτάκτως για την εξυπηρέτηση των επιβατών λόγω των εορτών του Πάσχα θα κυκλοφορούν κανονικά όλες οι παραπάνω αμαξοστοιχίες για το χρονικό διάστημα από 12.04.2012 έως και 17.04.2012 ( Μεγ. Πέμπτη έως Τρίτη μετά το Πάσχα ).

Επίσης:

Καταργείται η κυκλοφορία του συρμού 1531 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Χαλκίδα – Αγ. Ιωάννης Ρέντης

ΑΜΑΞ. ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΦΙΞΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗΣ
1531 05:27 07:11

Τίθεται σε κυκλοφορία καθημερινά εκτός από Σαββατοκύριακα και Αργίες νέα3531 με ώρα αναχώρησης από την Χαλκίδα 05:04 και προορισμό το Σταθμό Αγ. Ιωάννη Ρέντη. αμαξοστοιχία η

Η αμαξοστοιχία 1533* θα αναχωρεί καθημερινά εκτός από Σαββατοκύριακα και Αργίες από το Σταθμό της Οινόης στις 05:52 π.μ.

Τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες η αμαξοστοιχία 1533* θα αναχωρεί από το Σταθμό της Χαλκίδας στις 05:28 π.μ.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 3531 και 1533 έχουν ως εξής :

ΑΜΑΞ. ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΟΙΝΟΗ ΣΚΑ ΑΘΗΝΑ ΑΦΙΞΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗΣ ΑΦΙΞΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
3531 05:04 05:29 06:16 06:35 06:47
1533* 05:28 05:52 06:41 06:52 07:02 07:12

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 (ή 1110) και στο www.trainose.gr

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΟΣΥ: Επίθεση σε οδηγό επειδή έκανε παρατήρηση για κάπνισμα εντός του οχήματος!

0 σχόλια
Δύο οδηγοί από τα ΗΛΠΑΠ δέχτηκαν επίθεση από ομάδα περίπου δέκα νεαρών, αργά σήμερα το βράδυ στη Νίκαια, (γραμμή 21 Νίκαια – Ζάππειο).


Οι νεαροί επιτέθηκαν στον οδηγό και τον συνάδελφό του, στο τέρμα της γραμμής στη Νίκαια διότι ο οδηγός τους έκανε παρατήρηση επειδή κάπνιζαν μέσα στο τρόλεϊ.

Οι συνάδελφοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για τις πρώτες βοήθειες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους μας είπαν ότι παραμένουν για παρακολούθηση καθώς δέχτηκαν χτυπήματα στο σώμα αλλά και στο κεφάλι.


Απο Πρωτοβουλία Οδηγών Ε.ΘΕ.Λ - ΗΛΠΑΠ μέσω ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΟΑΣΑ: Αργά αλλά σταθερά προχωρούν οι διαγωνισμοί τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου

1 σχόλια
Στη δεύτερη φάση τους, δηλαδή στην κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, προχωρούν τα έργα ΣΔΙΤ για το Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) για τις εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επιβατών και Διαχείρισης Στόλου (τηλεματική) για τον ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ) , καθώς απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σύνολο των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έγιναν από υποψηφίους αναδόχους κατά των αποφάσεων προεπιλογής των υποψηφίων για τα δύο έργα.

Ειδικότερα, το έργο της τηλεματικής, ο διαγωνισμός αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών. Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει τη λειτουργία του για διάστημα δώδεκα ετών, ενώ το κόστος του έργου υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 52 εκατομμύρια ευρώ.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, προεπιλέχθηκαν έξι εταιρικά σχήματα, από τα συνολικά εννέα που είχαν εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον τους. Τα σχήματα είναι τα εξής: Intracom[INRr.AT] Σχετικά άρθρα IT Services - Intracom Κατασκευές, Τέρνα Ενεργειακή - Unisystems Elsag Datamat - Swarco, G4S Hellas Holding - G4S Telematix, Ericsson Hellas, ΑΤΕΣΕ. Εκτός διαγωνισμού τέθηκαν τρεις εταιρείες Indra Sistemas, Profile [PRFr.AT] Σχετικά άρθρα - Velti, ’κτωρ Παραχωρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ, επιδίωξη του ΟΑΣΑ αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης, έως τα τέλη του έτους.

Ο ΟΑΣΑ θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής με επιπλέον καταβολή ποσού, που θα ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο διαγωνισμός αφορά στην υλοποίηση «Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», που θα εφαρμοστεί στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ και θα καλύπτει επιχειρησιακά το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.

Παράλληλα, θα παταχθεί το φαινόμενο της διακίνησης πλαστών εισιτηρίων, αλλά και η λαθρεπιβίβαση. Το έργο έχει διάρκεια 12 ετών για τον ανάδοχο. Εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υπέβαλαν έξι εταιρείες, Intracom IT Services- Intrasoft International- Intracom Telecom - Intracat, Indra Sistemas, Τέρνα Ενεργειακή - LG - CNS CO, ΑΤΕΣΕ, Ακτωρ Παραχωρήσεις - Unisystems, Ericsson Hellas, οι οποίες και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

SIEMENS: Θα σας κάνουμε φροντιστήρια διαφάνειας και θα μας ξαναδώσετε έργα!

0 σχόλια
Παραιτείται και από απαιτήσεις 79.450.000 ευρώ από έργα σε νοσοκομεία, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και άλλα.

Σε συμφωνία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση και η Siemens, ώστε να κλείσει η υπόθεση των "μαύρων ταμείων" και να ξεμπλοκάρουν έργα στα οποία εμπλέκεται η εταιρεία.

Η συμφωνία έκλεισε το βράδυ της Πέμπτης και αναμένεται το τελικό κείμενο να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια να κυρωθεί από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει το "Βήμα" η συμφωνία περιλαμβάνει τη "συγγνώμη" της Siemens στο ελληνικό κράτος, 700 νέες θέσεις εργασίας, 170 εκατομμύρια ευρώ και 100 υποτροφίες.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία ζητάει συγγνώμη από το ελληνικό δημόσιο για την ανάρμοστη συμπεριφορά ενάντια στους κανόνες διαφάνειας αξιωματούχων της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εταιρεία δηλώνει ότι θα στηρίξει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα και δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει μέσα στο 2012 με 100 εκατ. ευρώ μετρητά την Siemens Ελλάδος, προκειμένου η εταιρεία, των 600 εργαζομένων, να ανακάμψει.
Δεσμεύεται, επίσης, για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ελλάδα, που θα δώσει 700 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το "Βήμα" η εταιρεία θα δώσει αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεις κρατικών φορέων ενάντια στη διαφθορά και 100 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε γερμανικά πανεπιστήμια.
Παράλληλα παραιτείται από απαιτήσεις 79.450.000 ευρώ από έργα σε νοσοκομεία, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και άλλα.

Τι δίνει η ελληνική πλευρά

Το ελληνικό κράτος παραιτείται από αστικές απαιτήσεις, αλλά και διοικητικά πρόστιμα κατά της εταιρείας και στελεχών της και σε αυτή την παραίτηση περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου.

Αναφέρεται ρητώς ότι παραιτείται και από τις απαιτήσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει από την πλευρά του ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη με την έννοια της ευρωπαϊκής εταιρείας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την περαιτέρω συνεργασία των δυο πλευρών.

Επιπλέον, δημιουργείται εποπτικό συμβούλιο για τη διαφάνεια από τρεις Έλληνες και τρεις εκπροσώπους από τη γερμανική εταιρεία. Επικεφαλής θα είναι Έλληνας. Η συμφωνία, αν υπάρξουν διαφορές, θα κριθεί από το Διεθνές διαιτητικό Δικαστήριο στη Γενεύη.

Για να κλειστεί η συμφωνία συναντήθηκαν υπήρξαν 15 συναντήσεις σε υψηλό επίπεδομετά τις 21η Δεκεμβρίου 2011, ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση και τις δικαστικής διερεύνησης στην Ελλάδα, χωρίς πάντως να αναμένεται να τιμωρηθούν οι πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου.


ΠΗΓΗ: news247.gr

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Υπεγράφη η σύμβαση επέκτασης της γραμμής 3 στον Πειραιά - Το 2017 η λειτουργία

0 σχόλια
Ξεκινούν άμεσα τα έργα για την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, από το Χαϊδάρι μέχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, συνολικού μήκους 7,6 χιλιομέτρων με έξι σταθμούς, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Αττικό Μετρό και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.


Το έργο, προϋπολογισμού 660 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε 5,5 χρόνια και θα παραδοθεί το 2017. Η γραμμή θα διέρχεται από τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού και Νίκαιας και θα καταλήγει στον Πειραιά, ενώ αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 115.000 κατοίκους και συνολικά 132.000 επιβάτες.


Οι έξι σταθμοί που θα δημιουργηθούν είναι στην Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, τα Μανιάτικα, το λιμάνι του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι. «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε όλα τα μεγάλα έργα που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης και ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τη Siemens για την κατασκευή της σηματοδότησης στους επτά σταθμούς των επεκτάσεων του δικτύου που είχαν «κολλήσει» τα τελευταία χρόνια ώστε να παραδοθούν σε περίπου 12 μήνες. Πρόκειται για τις επεκτάσεις προς Ελληνικό, Χαϊδάρι και Ανθούπολη.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε επίσης ότι σύντομα αναμένει πως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο «ξεπάγωμα» των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι το σημαντικό αυτό έργο πριν από μερικούς μήνες «θεωρείτο νεκρό», αλλά όταν «δουλεύουμε όλοι μαζί και διαχρονικά όλα επιτυγχάνονται».

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρ. Τσίτουρας, ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι μελέτες για την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό από Γαλάτσι μέχρι Καισαριανή που θα καταλήγει στη Λυκόβρυση και σχεδιάζεται να δοθεί προτεραιότητα στο τμήμα της από Άλσος Βεΐκου μέχρι Ευαγγελισμό. Επίσης μέσα στο 2012 θα προχωρήσει η επέκταση του Τραμ από το Νέο Φάληρο μέχρι το κέντρο του Πειραιά, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται οι μελέτες για την υπογειοποίηση της Γραμμής 1 του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο, με την προσθήκη ενός νέου σταθμού στην περιοχή του Κεράνη. Επίσης σχεδιάζονται επεκτάσεις του Τραμ προς το Κερατσίνι.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω ypodomes.com

Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget