Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Σύγχρονοι, οικολογικοί, ελαφρύτεροι οι συρμοί 3ης γενιάς

19 σχόλια
Με αέρα οικολογικό φτάνει από την Κορέα, στα τέλη του μήνα, ο πρώτος νέος συρμός του μετρό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στους επτά σταθμούς προς Ελληνικό, Περιστέρι και Χαϊδάρι, που μήνες τώρα περιμένουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η σύμβαση με τη Siemens, να μπει το σύστημα σηματοδότησης και να λειτουργήσουν.


Συνολικά αναμένονται 17 συρμοί των έξι βαγονιών, που είναι απολύτως φιλικοί προς το περιβάλλον και κινούνται και λειτουργούν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Με μέγιστη ταχύτητα τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, η τρίτη γενιά των συρμών διαθέτει «έξυπνο σύστημα» ελέγχου εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας και επιβράδυνσης από τον έναν σταθμό στον άλλον, προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια. Μάλιστα, διαθέτουν τόσο εξελιγμένο σύστημα φρένων, με αναβαθμισμένες λειτουργίες έλεγχου και ακρίβειας του φρεναρίσματος, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σταθμούς στους οποίους, για λόγους ασφαλείας, θα τοποθετηθούν κατά μήκος των αποβαθρών γυάλινες θύρες, που θα ανοίγουν ταυτόχρονα με τις πόρτες εισόδου - εξόδου των συρμών.

Υδατοδιαλυτά χρώματα

Κύριο χαρακτηριστικό των οικολογικών βαγονιών είναι ότι έχουν βαφτεί με υδατοδιαλυτά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον, που σημαίνει ότι η βάση της βαφής τους είναι το νερό και όχι τα διαλυτικά, τα οποία αποτελούν χρωστικές ουσίες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το αμάξωμα, οι επενδύσεις, ακόμη και το δάπεδο είναι αλουμινένια, με την προοπτική όταν αποσυρθούν -δηλαδή στα 30 χρόνια ζωής τους- να ανακυκλώνονται πλήρως, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με τη δημιουργία νέων «νεκροταφείων» βαγονιών, τα οποία συνήθως παραμένουν αναξιοποίητα στην ύπαιθρο.

Ο κλιματισμός είναι ισχυρότερος και αναβαθμισμένος σε όλα τα βαγόνια, τα οποία θα κινούνται με λιγότερο θόρυβο στο δίκτυο, με κινητήρες κλειστού τύπου. Αναβαθμισμένο θα είναι και το εσωτερικό των βαγονιών, με υψηλή αισθητική και βελτιωμένες συνθήκες στη μετακίνηση των επιβατών. Οι χειρολαβές είναι περισσότερες, ενώ τα καθίσματα έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση, αλλά εξυπηρετώντας κατά 28 λιγότερους επιβάτες, σε σύγκριση με τα σημερινά βαγόνια του μετρό.

Οι συρμοί θα διαθέτουν εσωτερικά σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι, ηλεκτρονικούς χάρτες, αντί των τυπωμένων που υπάρχουν σήμερα πάνω από τις θύρες, που θα δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς, κάμερες που θα παρέχουν μόνο στον οδηγό εικόνα του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου και ένδειξη μη λειτουργούσης θύρας για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η προσβασιμότητά τους πλέον θα είναι καλύτερη χάρη στο κινούμενο σκαλοπάτι, το οποίο θα λειτουργεί για κάλυψη του κενού μεταξύ συρμού και αποβάθρας, αλλά και χάρη στον ειδικό χώρο για τα αμαξίδια των ΑΜΕΑ.

Στα θέματα ασφάλειας των επιβατών έχουν προστεθεί νέο σύστημα ανίχνευσης καπνού, εσωτερικά και εξωτερικά του συρμού, παράθυρα έκτακτης διαφυγής των επιβατών σε περίπτωση ανάγκης και υψηλότερη ασφάλεια προστασίας των επιβατών κατά το κλείσιμο των θυρών. Τα «έξυπνα» βαγόνια διαθέτουν ακόμη και σύστημα ανίχνευσης λαθών, ώστε για οτιδήποτε χαλάσει κατά τη διάρκεια ενός δρομολογίου να υπάρχει εφεδρικό σύστημα και να λαμβάνονται μέτρα από το ίδιο το τρένο, προκειμένου να φτάνει στον προορισμό του, χωρίς καμιά επίπτωση. Μάλιστα, με την άφιξή του στο αμαξοστάσιο, θα δίνει αυτόματα και ασύρματα, μέσω Wi-Fi, τη λειτουργική του κατάσταση, τα δεδομένα και τις τυχόν αστοχίες της ημέρας, τα οποία θα προωθούνται ηλεκτρονικά στο κεντρικό ελεγχόμενο σύστημα οργάνωσης και συντήρησης των συρμών, που θα εδρεύει στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.

«Η Αττικό Μετρό, παρά το πολύ κακό οικονομικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα και εν μέσω διεθνών συγκυριών, με την παράδοση του νέου τροχαίου υλικού και τη χρήση των επτά νέων σταθμών σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και την επέκταση προς Πειραιά, αναβαθμίζει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά τις υπηρεσίες του καλύτερου μέσου μεταφοράς των πολιτών», υπογραμμίζει στη Real planet ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Χρήστος Τσίτουρας.


Της Φαίης Χρυσοχόου από την Real.gr

ΣΤΑΣΥ: Επερώτηση στη Βουλή για την επέκταση του τραμ στην Αργυρούπολη

6 σχόλια
Την «ξεχασμένη» επέκταση του δικτύου τραμ προς τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης υπενθυμίζει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθήνας κ. Χατζηδάκης.


Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής υπενθυμίζει πως τον Δεκέμβριο του 2008 η τότε Κυβέρνηση παρουσίασε τον τελικό σχεδιασμό για την επέκταση του Τραμ προς το Ελληνικό και την Αργυρούπολη.

Με βάση αυτόν, το Τραμ από την παραλιακή θα «τρέχει» παράλληλα προς τη Λεωφόρο Αλίμου και θα συνδεθεί με την περιοχή της Αργυρούπολης στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατασκευή νέας γραμμής μήκους 1170 μέτρων τουλάχιστον για την εξυπηρέτηση περίπου 3.000 επιβατών ημερησίως.

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως η νέα γραμμή είναι χαμηλού κόστους.

Προσθέτει ακόμα πως η κατασκευή της διευκολύνεται ακόμα περισσότερο από τα δεδομένα ότι αφενός δεν εμπλέκεται σε οδούς με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο, αφετέρου η δημιουργία νέων σταθμών τραμ είναι πολύ πιο εύκολη σε σύγκριση με το Μετρό Επιπλέον, μπορεί να εξασφαλίσει τη σύνδεση της παραλιακής γραμμής του τραμ από τη στάση ΕΛΛΗΝΙΚΟ έως το νέο σταθμό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ της νότιας επέκτασης του Μετρό επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι, επισκέπτες και εργαζόμενοι του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, αλλά και να υποστηριχθεί ο γενικότερος στόχος της εξασφάλισης συνδυασμένων μετακινήσεων των επιβατών με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό και Τραμ) προς το κέντρο και την παραλιακή ζώνη.

Υπογραμμίζει, ακόμα, ότι ο σχεδιασμός εξακολουθεί να παρουσιάζεται στο διαδικτυακό τόπο της ΤΡΑΜ, αλλά η τύχη των σχεδίων αγνοείται.

Ενόψει, μάλιστα, της παράδοσης των σταθμών της νότιας επέκτασης του Μετρό, ερωτά τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αν παραμένει στις προθέσεις του η εκτέλεση του έργου και, επιπλέον, αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και πού τοποθετείται χρονικά η έναρξη των αναγκαίων εργασιών.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΣΥ: Λαθρεπιβάτης προσπάθησε να διαφύγει μέσω του τούνελ!

12 σχόλια
Πανικός επικράτησε το πρωί της Κυριακής στο Μετρό, καθώς ένας λαθρεπιβάτης «βούτηξε» στις γραμμές του τρένου και άρχισε να τρέχει μέσα στο τούνελ!


Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 11:00 όταν οι ελεγκτές στο σταθμό του Χολαργού, ζήτησαν από τον επιβάτη να τους επιδείξει το εισιτήριό του.

Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να καλέσουν την ασφάλεια. Τότε, απεγνωσμένος ο επιβάτης πήδηξε στις γραμμές και άρχισε να τρέχει στο τούνελ προκειμένου να βρει μία έξοδο κινδύνου.

Οι υπεύθυνοι του σταθμού που παρακολουθούσαν όλες τις κινήσεις του από τις κάμερες διέκοψαν αμέσως τα δρομολόγια και τα τρένα ακινητοποιήθηκαν.

Στη συνέχεια ακολούθησε «υπόγεια» καταδίωξη, όπου λίγα λεπτά αργότερα, οι άνδρες της ασφάλειας κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στην πλατφόρμα του σταθμού.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΣΥ: Στα χνάρια της πρώην ΤΡΑΜ, ετοιμάζει διαφημίσεις με οθόνες εντός των οχημάτων

1 σχόλια
Σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων της, η ΟΣΥ ετοιμάζει να εγκαταστήσει οθόνες εντός τον οχημάτων, από τις οποίες θα προβάλλονται διαφημίσεις, στα πρότυπα της πρώην ΤΡΑΜ. Θα ήταν εξαιρετικό να υπάρχει και μια ενημέρωση για την επόμενη στάση και την ώρα, όπως και στα τρόλεϊ.


Ωστόσο, αμφίβολο είναι αν οι δαπάνες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού θα αποσβεσθούν ικανοποιητικά από τα αμφίβολα έσοδα των διαφημίσεων και κυρίως, αν οι οθόνες θα συντηρούνται, γιατί σίγουρα τα 3/4 του στόλου των τρόλεϊ δεν συντηρούν την προϋπάρχουσα οθόνη (αναγγελίας επόμενης στάσης)...

Πληροφορηθήκαμε το γεγονός από το etheldrivers.blogspot.com

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 26 Ιανουαρίου 2012: Επέκταση δρομολογίων Χαλκίδας στον Πειραιά

0 σχόλια
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, μετά την κατάργηση της κυκλοφορίας των συρμών μεταξύ Πειραιά-Αθήνας-Άνω Λιοσίων, οι επιβάτες της συγκεκριμένης διαδρομής, από 26.01.2012 μπορούν να εξυπηρετηθούν από όλους τους συρμούς των δρομολογίων με προορισμό /αφετηρία τους σταθμούς της Χαλκίδας ή της Οινόης των οποίων η διαδρομή επεκτείνεται πλέον μέχρι τον Πειραιά .

Οι συρμοί με προορισμό /αφετηρία τη Χαλκίδα ή την Οινόη εξυπηρετούν και τους επιβάτες με προορισμό/αφετηρία τους σταθμούς Κιάτο ή Αεροδρόμιο που έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους με μετεπιβίβαση στους συρμούς που κινούνται μεταξύ Αεροδρομίου –Κιάτου και αντίστροφα στο ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) .

Τα δρομολόγια παρακάτω αποτελούν δημιουργία του athenstransport.com

Δρομολόγια Πειραιάς - Χαλκίδα

Δρομολόγια Χαλκίδα - Πειραιάς

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μα γιατί γίνονται ατυχήματα;

2 σχόλια
ΣΧΟΛΙΟ: Ωσάν την Μαρία Αντουανέττα, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναρωτιέται γιατί γίνονται ατυχήματα, την στιγμή που λόγω μη συντήρησης της τηλεδιοίκησης, τα τρένα κινούνται με σινιάλο και τηλεφωνήματα αντί με τα φωτοσήματα! Να υπενθυμίσουμε ότι τα φωτοσήματα υπήρχαν ήδη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα! Ο ΟΣΕ μπορεί να τα διαθέτει, αλλά δεν λειτουργούν λόγω μάρκας (SIEMENS). Ακολουθεί άρθρο από την Euro2day...


Έντονο προβληματισμό στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκαλούν τα απανωτά κρούσματα εκτροχιασμού αμαξοστοιχιών του τελευταίου διαστήματος που υποχρέωσαν την εταιρεία να αποφασίσει τη διακοπή των δρομολογίων του προαστιακού σε τμήμα του δικτύου.

Το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε ένα ακόμη κρούσμα εκτροχιασμού, το τρίτο τον τελευταίο μήνα. Σημειώθηκε κοντά στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί μεταξύ των 150 επιβατών που επέβαιναν στο τρένο.

Από την πλευρά της εταιρείας, το περιστατικό αποδίδεται σε ανθρώπινο σφάλμα του σταθμάρχη ο οποίος γύρισε το κλειδί της διασταύρωσης, την ώρα που ο συρμός περνούσε από το σημείο. Την ίδια όμως ώρα, πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων αποδίδουν μέρος της ευθύνης για τους εκτροχιασμούς στην πλημμελή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και στο γεγονός πως, παρότι έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για έργα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, αυτά δεν λειτουργούν και η κυκλοφορία διεξάγεται με παραδοσιακούς τρόπους, που... επιτρέπουν το... ανθρώπινο λάθος.

Μάλιστα, μηχανοδηγοί της εταιρείας κρίνουν απολύτως σωστή την απόφαση της διοίκησης να σταματήσει την κυκλοφορία των συρμών σε τμήμα του προαστιακού δικτύου καθώς, όπως επισημαίνουν, μπορεί προς το παρόν να πρόκειται για μικροσυμβάντα, όμως αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποιο συμβάν μεγαλύτερης έκτασης.

Με πρωτόγονο τρόπο η κυκλοφορία των συρμών

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η κυκλοφορία των συρμών στο τμήμα μεταξύ Πειραιά - Λιοσίων, δηλαδή σε ένα πολυσύχναστο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, διεξάγεται με πρωτόγονο τρόπο καθώς το σύστημα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δεν λειτουργεί και η επικοινωνία των σταθμαρχών και των ηλεκτροδηγών γίνεται με τηλεγραφήματα και σινιάλα.

Στο τμήμα από τον Πειραιά έως την Αθήνα τα φωτοσήματα δεν λειτουργούν στους σταθμούς του Πειραιά, του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στο Ρουφ και στο σταθμό της Αθήνας. Μάλιστα, σε όλο το τμήμα της εν λόγω γραμμής η κυκλοφορία γίνεται σε μονή γραμμή και περνώντας παρακαμπτηρίους (κλειδιά).

Αντίστοιχα, δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα σε πολλούς σταθμούς του δικτύου έως τον σταθμό ΣΚΑ, ενώ σε σημαντικό τμήμα του δικτύου δεν λειτουργεί ούτε και το δίκτυο ραδιοκάλυψης GSM-R, παρότι έχει χρυσοπληρωθεί. Με τη χρήση τηλεγραφημάτων διεξάγεται και η κυκλοφορία στη γραμμή του προαστιακού από τα Λιόσια ως το Κιάτο, όπου μάλιστα τα τρένα κινούνται σε υψηλές ταχύτητες.

Χρόνια αναμονής χωρίς έργα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έργα τηλεσήμανσης και τηλεδιοίκησης στο τμήμα της γραμμής από τον Πειραιά ως τις Τρεις Γέφυρες περιλαμβάνονταν στη σύμβαση 994/2005, που αφορούσε την ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον Πειραιά έως τις Τρεις Γέφυρες την οποία, πριν από έναν χρόνο περίπου χρόνο, ο ΟΣΕ αποφάσισε να διαλύσει.

Μετά από 6 χρόνια συνεχών παρατάσεων, το έργο, που προβλεπόταν να γίνει σε οκτώ μήνες, δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μη ολοκλήρωση των έργων από τη μία προκαλεί ζητήματα ασφάλειας, από την άλλη δεν επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση της γραμμής κυρίως στον τομέα των επιβατικών μεταφορών.


Μάρω Τσαντήλα Euro2day

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μπαράζ ατυχημάτων - Τεχνολογία 19ου αιώνα ακόμη και στον προαστιακό!

1 σχόλια
Στην εποχή του Τρικούπη βρίσκεται η τεχνολογία των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα τρένα του ΟΣΕ!


Η κυκλοφορία στο δίκτυο γίνεται με «σκονάκια», μέσω ασυρμάτου και χειροκίνητα, καθώς, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια...
που έχουν ξοδευτεί, τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του οργανισμού υπολειτουργούν.

Το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει ημιτελές, αν και έχει λάβει για τον εκσυγχρονισμό του 11,3 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους! Στην Ελλάδα, εδώ και 20 χρόνια δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε τη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όταν ολόκληρη η ανακαίνιση του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου κόστισε 5,5 δισ. ευρώ!

Τραγική απόδειξη, οι δυο πρόσφατοι εκτροχιασμοί τρένων -που έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα- στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ). Αν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, οδήγησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην αναστολή όλων των δρομολογίων του προαστιακού Πειραιάς - Λιόσια (πιθανότατα θα επαναλειτουργήσουν σε 5-7 ημέρες).

Τα δύο συμβάντα αποδίδονται σε τεχνικό πρόβλημα. Στο ΣΚΑ δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα, με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις των δεκάδων τρένων με κατεύθυνση τα Λιόσια, το αεροδρόμιο, τη Χαλκίδα και τη Θεσσαλονίκη να γίνονται από κλειδούχο, δηλαδή χειροκίνητα, κατόπιν εντολών μέσω τηλεγραφημάτων!

Με περισσή ευκολία όλα αυτά τα χρόνια ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέδιδαν τους εκτροχιασμούς τρένων στην παραβίαση των ισόπεδων διαβάσεων, αλλά κυρίως σε ανθρώπινα λάθη, είτε μηχανοδηγών είτε κλειδούχων.

Οποιαδήποτε αναφορά στην πανσπερμία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, που υπολειτουργούν στο δίκτυο του ΟΣΕ, απαλείφεται εντέχνως.

Αν και έχουν παρέλθει οι χρηματοδοτήσεις τριών κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Α', Β' και Γ' ΚΠΣ), το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει ημιτελές.

Το χειρότερο είναι ότι σε αρκετά σημεία του δικτύου οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λαμβάνουν την έγκριση των σταθμαρχών να διέλθουν τμήματα με κόκκινο, κάτι το οποίο αποτελεί σήμερα σύνηθες φαινόμενο, αν όχι τον κανόνα, στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

H διαχείριση της κυκλοφορίας των συρμών του ΟΣΕ δεν διεξάγεται σε όλο το δίκτυο ηλεκτρονικά (τηλεδιοίκηση), αλλά κατόπιν συνεννόησης μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών.

Υπό κανονικές συνθήκες τα παραπάνω θα ίσχυαν μονάχα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία θα είχαν «πέσει» τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα αποτελούν τον γενικό κανόνα.

Φώτης Φωτεινός

ΠΗΓΗ troleatzis.com

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ: Στα μαχαίρια η ΣΤΑΣΥ με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ!

3 σχόλια
Ερώτηση στη Βουλή για τον διαλυμένο προσομοιωτή μετρό που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) και την απένταξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΤΡΑΜ από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, που αποκάλυψε «Το Βήμα», κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, κκ. Μ. Βαρβιτσιώτης και Μιχ. Παπαδόπουλος.

Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών κ. Μ. Βορίδη οι δύο βουλευτές ρωτούν για ποιους λόγους η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ απένταξε το ΟΠΣ και τι προτίθεται να πράξει ο υπουργός αναφορικά με την υπόθεση του προσομοιωτή, «ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και καταλογισμός ευθυνών όπου υπάρχουν».

Μάλιστα, η παρέμβαση του βουλευτή Β' Αθηνών και του τομέαρχη Μεταφορών της ΝΔ έρχεται στον απόηχο της εντολής του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, κ. Αρ. Μπουρδάρα για διερεύνηση από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης των καταγγελιών περί παροχής από τη ΣΤΑΣΥ διπλάσιου εφάπαξ, ύψους 33.000 ευρώ μόνο στους εργαζομένους της πρώην ΗΣΑΠ ΑΕ, αντί των 15.000 ευρώ που λαμβάνουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι των πρώην ΤΡΑΜ και ΑΜΕΛ.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», η ΣΤΑΣΥ έχει ζητήσει από την Αττικό Μετρό, χωρίς να έχει, βέβαια, την αρμοδιότητα, την ακύρωση της επέκτασης του τραμ προς τον Πειραιά και τη μη εφαρμογή του νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες, χωρίς να εισακουστεί.

Διένεξη των κ.κ. Τσίτουρα και Βασιλειάδη

Σύμφωνα με τον νόμο Ρέππα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, όλα τα έργα σταθερής τροχιάς του Μετρό, του Τραμ και των ΗΣΑΠ πέρασαν στην αρμοδιότητα της Αττικό Μετρό (ΑΜ), δηλαδή της εταιρείας που κατασκευάζει τους πλέον σύγχρονους μητροπολιτικούς σιδηροδρόμους της Ευρώπης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ, κ. Κ. Βασιλειάδη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στις 7 Δεκεμβρίου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΜ, κ. Χρ. Τσίτουρα με την οποία απαρίθμησε τα έργα που παρέλαβε η ΣΤΑΣΥ από τις ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ και ΗΣΑΠ κι εξέθεσε τον προβληματισμό του για την πορεία των έργων σταθερής τροχιάς, τα οποία, κατά την άποψή του πρέπει να εκτελέσει η ΣΤΑΣΥ, και όχι η κατά νόμον αρμόδια, ΑΜ.

Στην επιστολή του, η οποία δεν κοινοποιείται ούτε στην μητρική εταιρία (ΟΑΣΑ) ούτε στο υπουργείο Υποδομών, ο κ. Βασιλειάδης, παρά το ότι πρόκειται για έργα, τα οποία έχουν μελετηθεί κι ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ ζητά:

- Η κατασκευή της νέας επισκευαστικής βάσης των ΗΣΑΠ στον Πειραιά (προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ) να μην γίνει από την ΑΜ, αλλά από την ΣΤΑΣΥ, διότι «δεν είναι έργο ανάπτυξης ούτε επέκτασης».

- Η υπογειοποίηση της γραμμής των ΗΣΑΠ στο κομμάτι Φάληρο - Πειραιάς και η κατασκευή του σταθμού «Κεράνης» (70 εκατ. ευρώ χωρίς τη σηματοδότηση) να μην προχωρήσουν διότι «δεν εξυπηρετούνται νέες περιοχές του λεκανοπεδίου», θα υπάρξει απώλεια εσόδων 25 εκατ. ευρώ για 15 μήνες, θα επιβαρυνθεί το κόστος λειτουργίας της εταιρίας λόγω του νέου σταθμού, θα καθυστερεί κατά 4% το δρομολόγιο Πειραιάς - Κηφισιά και δεν θα μπορεί να γίνει απόσβεση της δαπάνης.

Έτσι, προτείνει την ακύρωση της υπογειοποίησης και την δημοπράτηση της ανακαίνισης της γραμμής Φάληρο - Πειραιάς από τη ΣΤΑΣΥ και όχι από την ΑΜ.

Επίσης, ζητά την επανεξέταση της επέκτασης του τραμ προς τον Πειραιά, λόγω της επιλεγείσας κυκλικής πορείας και των πιθανών καθυστερήσεων στο έργο, ενώ τονίζει ότι η σύνδεση του αμαξοστασίου του Τραμ στο Ελληνικό με τον σταθμό Μετρό Αργυρούπολη πρέπει να εκτελεστεί με διαγωνισμό από την ΣΤΑΣΥ και όχι από την ΑΜ, καθώς η δεύτερη δεν διαθέτει «τεχνογνωσία κατασκευής κι επίβλεψης έργων τραμ».

Η απάντηση του κ. Τσίτουρα
Στις 9 Δεκεμβρίου ήρθε η απάντηση του κ. Τσίτουρα, η οποία κοινοποιήθηκε στα υπουργεία Υποδομών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στον ΟΑΣΑ. «Μας δημιουργεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ως φαίνεται κατανοητή από τη ΣΤΑΣΥ η μεταρρύθμιση που επήλθε στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Είναι σαφές από τον νόμο ότι τα έργα του δικτύου αστικού σιδηροδρόμου και Τραμ στην Αττική υλοποιούνται από την ΑΜ, ανεξάρτητα από το είδος των έργων και από την ιδιοκτησία των παγίων» σημειώνεται στο κείμενο.

«Δεν έχει νομικό έρεισμα η άποψή σας ότι η κατασκευή του έργου της νέας επισκευαστικής βάσης της γραμμής 1 πρέπει να γίνει από την ΣΤΑΣΥ. Δεν αντιλαμβανόμαστε ποια σκοπιμότητα θα εξυπηρετούσε να αναλάβει μία εταιρία λειτουργίας, όπως η ΣΤΑΣΥ, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ ή ενδεχομένως και άλλα έργα, όταν υπάρχει η δυνατότητα από τον νόμο τα έργα αυτά να γίνουν από την ΑΜ» υπογραμμίζεται στην απάντηση του κ. Τσίτουρα.

«Είναι αδιανόητο να φθάνετε στο σημείο να προτείνετε την ακύρωση στην πράξη της βούλησης του νομοθέτη. Από τον νόμο επελέγη η ΑΜ και όχι η ΣΤΑΣΥ για την αρμοδιότητα υλοποίησης των έργων του ΤΡΑΜ, ανεξάρτητα από τις δικές σας επιθυμίες, ή την αντίληψη που έχετε για τις δυνατότητες της ΑΜ να υλοποιήσει έργα ΤΡΑΜ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το έργο του ΤΡΑΜ ξεκίνησε, μελετήθηκε και δημοπρατήθηκε κατ' ουσίαν από την ΑΜ και τα στελέχη της, ιδρύοντας στην πορεία ως θυγατρική την ΤΡΑΜ ΑΕ» συνεχίζει ο κ. Τσίτουρας.

«Προτείνετε να μην υλοποιηθεί ένα έργο έτοιμο σχεδόν για υπογραφή και με διασφαλισμένη την χρηματοδότηση, όπως είναι η επέκταση του ΤΡΑΜ στον Πειραιά, παραπέμποντας ουσιαστικά το έργο αυτό στις καλένδες και στη σίγουρη απένταξή του από το ΕΣΠΑ. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι η ΑΜ σκοπεύει να προχωρήσει το έργο αυτό και θα επιδιώξει και τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία και των υπολοίπων έργων αρμοδιότητας των πρώην ΤΡΑΜ και ΗΣΑΠ» καταλήγει η επιστολή, με την οποία καλείται η ΣΤΑΣΥ να διαβιβάσει στον ΟΑΣΑ όλες τις σχετικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης των έργων ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ, «προκειμένου να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του νόμου».

Η ανταπάντηση του κ. Βασιλειάδη

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε στην επιστολή του κ. Τσίτουρα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε «προσωπικά εισηγηθεί τις διατάξεις» του νόμου Ρέππα, επιμένοντας ότι «το έργο της επισκευαστικής βάσης του Πειραιά πρόκειται για έργο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΣΤΑΣΥ και, άρα, ουδεμία σχέση έχει με την ανάπτυξη και την επέκταση του δικτύου αστικού σιδηροδρόμου». «Η Αττικό Μετρό δεν κατασκευάζει έργα με ταυτόχρονη διακίνηση επιβατών στο δίκτυο», όπως κάνει η ΣΤΑΣΥ, ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης, ενώ σχετικά την αρνητική του άποψη για την υλοποίηση των έργων των ΗΣΑΠ και του τραμ θεωρεί ότι «είναι υποχρεώσή μας να την εκφράσουμε, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία». Αυτή τη φορά η επιστολή του, όμως, κοινοποιήθηκε αρμοδίως.

Το «άδειασμα» από τον κ. Δημητρίου

Στον επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ απάντησε στις 16 Δεκεμβρίου η μητρική εταιρία, δηλαδή ο ΟΑΣΑ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Δημ. Δημητρίου εξέφρασε την έκπληξή του για την επιστολή της ΣΤΑΣΥ «προς τρίτους (εταιρία εκτός του ομίλου ΟΑΣΑ, χωρίς σχετική κοινοποίηση στον ΟΑΣΑ) αναφορικά με τις απόψεις της (χωρίς σαφή αναφορά αν είναι προσωπικές θέσεις ή αποφάσεις συλλογικού οργάνου)».

«Η έκπληξή μας είναι ακόμα μεγαλύτερη, όταν τόσο κατά την συνήθη επικοινωνία με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ όσο και κατά την πρόσφατη πρόσκληση του διευθύνοντα συμβούλου σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΣΑ δεν έγινε η παραμικρή αναφορά ή υπόδειξη στο συγκεκριμένο θέμα» σημειώνεται.

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τόσο στην κοινή λογική όσο και στη συνήθη πρακτική στην ημεδαπή και αλλοδαπή στα θέματα διοίκησης επιχειρήσεων με δομή ομίλου και διαμόρφωσης εταιρικών σχέσεων με τρίτους, απαιτείται η συνεννόηση μεταξύ θυγατρικής και μητρικής εταιρίας» σημειώνεται.

«Οι απόψεις της ΣΤΑΣΥ σε θέματα σχεδιασμού (που αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΑΣΑ) είναι χρήσιμες, ωφέλιμες και θεμιτές, όταν προκύπτουν μέσα από διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και θεμελιώνονται επαρκώς, γεγονός που κατά την άποψή μας δεν γίνεται στην συγκεκριμένη επιστολή» τονίζει ο κ. Δημητρίου.

«Ο Ν. 3920/11 περιγράφει με σαφήνεια και ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες τόσο του ΟΑΣΑ όσο και της ΣΤΑΣΥ. Κάθε άλλη ερμηνεία είναι αυθαίρετη, εκτός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ενώ παράλληλα δημιουργεί προβληματισμούς για την σκοπιμότητα και τους στόχους της» υπογραμμίζεται.

Στην επιστολή του, ο κ. Δημητρίου συμφωνεί με τον κ. Τσίτουρα και, σχετικά με την δεύτερο γράμμα του κ. Βασιλειάδη, σχολιάζει ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε το περιεχόμενό του».

«Παρακαλούμε θερμά τις θυγατρικές μας εταιρίες, σήμερα και στο μέλλον, να μας κάνουν κοινωνούς των επίσημων απόψεών τους, ιδιαίτερα όταν αυτές τροποποιούνται σε σχέση με προγενέστερες» καταλήγει η επιστολή, ζητώντας ακόμη κι ευρύτερες τοποθετήσεις, «με την αναγκαία προϋπόθεση να απευθύνονται κατ' ευθείαν στον ΟΑΣΑ (σε θέματα αρμοδιότητάς του) με σχετική τεχνοοικονομική τεκμηρίωση, χωρίς παρακάμψεις και αδήλωτες προθέσεις».


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μερικός εκτροχιασμός προαστιακού στις Αχαρνές - Με λεωφορεία η κίνηση στο τμήμα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΣΚΑ

Ανακοινώνεται ότι στις 9.40 π.μ της 21ης/1/2012 υπήρξε μερική εκτροχίαση της αμαξ. 4407 με κατεύθυνση από Κιάτο προς Αεροδρόμιο, σε αλλαγή του συμπλέγματος ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αθηνών).

Κατά το συμβάν δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Με την άμεση και συντονισμένη επέμβαση των Υπηρεσιών του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ολοκληρώθηκε η μεταφορά των επιβατών από το σημείο του ατυχήματος προς τον τελικό τους προορισμό εντός μισής ώρας περίπου.

Υπήρξαν μικρής κλίμακας υλικές ζημιές οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποκατασταθούν εντός της ημέρας.

Η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ των σταθμών ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ και ΣΚΑ - ΚΙΑΤΟ διεξάγεται κανονικά ενώ στο τμήμα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΣΚΑ η μεταφορά των επιβατών γίνεται με λεωφορεία.

Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται από αρμόδια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναστολή δρομολογίων ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ μέχρι νεοτέρας λόγω τεχνικών προβλημάτων

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω τεχνικού προβλήματος από σήμερα 18/01/2012 και μέχρι νεοτέρας, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των τραίνων των Προαστιακών γραμμών μεταξύ Πειραιά – Αγίου Ιωάννου Ρέντη – Αθήνας – ΣΚΑ – Άνω Λιοσίων και αντιστρόφως.

Οι επιβάτες με προορισμό τους σταθμούς Κιάτο ή Αεροδρόμιο & ενδιάμεσες διαδρομές είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα τραίνα των ΗΣΑΠ με ανταπόκριση στο σταθμό Νερατζιώτισσα ή από τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ με ανταπόκριση στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

ΣΤΑΣΥ: Κατέστρεψε τον προσομοιωτή της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ!

0 σχόλια

Αποτελούσε την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αττικό Μετρό που εργάστηκαν σκληρά για να φτιαχτεί ο πιο σύγχρονος Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος στην Ευρώπη. Από το λογισμικό του εκπαιδεύθηκαν δεκάδες ηλεκτροδηγοί της ΑΜΕΛ, οι οποίοι μετακινούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με ασφάλεια καθημερινά.

Και όμως, ο μοναδικός προσομοιωτής οδήγησης μετρό στα Βαλκάνια και ένας από τους ελάχιστους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο οποίος αγοράστηκε αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ το 2000, σήμερα βρίσκεται στην κυριολεξία διαλυμένος στις εγκαταστάσεις της ΣΤΑΣΥ, εν γνώσει της διοίκησης, τεθείς εκτός λειτουργίας και σε πλήρη αχρηστία!

Το θλιβερό γεγονός, που αντανακλά και την κακή πορεία της ΣΤΑΣΥ, αναφέρεται σε φάκελο με σοβαρότατες καταγγελίες κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ ΑΕ κ. Κ. Βασιλειάδη, που εστάλη πρόσφατα στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή και στον υπουργό Υποδομών κ. Μ. Βορίδη και βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος».

Ο φάκελος περιέχει βαριές κατηγορίες για κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση κατά του ισχυρού άνδρα της ΣΤΑΣΥ, ο οποίος ορίστηκε επικεφαλής της εταιρείας από τον κ. Ι. Ραγκούση τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνδέεται φιλικά με τον αδελφό του πρόεδρου του ΠαΣοΚ κ. Ν. Παπανδρέου.

«Στα τέλη Οκτωβρίου πετάχτηκαν στα σκουπίδια κυριολεκτικά μηχανήματα αξίας ενός εκατ. ευρώ που είχαν χρησιμοποιηθεί το 2000 για την αγορά ειδικού προσομοιωτή οδήγησης για το μετρό της Αθήνας. Το συγκεκριμένο μηχάνημα (από τα ελάχιστα το 2000 στον κόσμο) έδινε τη δυνατότητα εκπαίδευσης όχι μόνο για αρχάριους οδηγούς του μετρό, αλλά και για επανεκπαιδεύσεις για ειδικές συνθήκες που αφορούν ασφάλεια και έκτακτα περιστατικά. Τα μηχανήματα παρουσίασαν κάποιες ανάγκες συντήρησης και για τα τελευταία χρόνια έμειναν αχρησιμοποίητα» αναφέρεται στο κείμενο της καταγγελίας.

Οπως σημειώνεται, το συμβάν είναι ακόμη πιο σοβαρό διότι «τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι περιουσία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και όχι της ΣΤΑΣΥ, η οποία και δεν είχε ποτέ ενημερωθεί, η καταστροφή έγινε χωρίς πρωτόκολλο και έλεγχο από επιτροπή και οι ανάγκες για εκπαίδευση νέων οδηγών, αλλά και μετεκπαιδεύσεων αυτή την περίοδο είναι τεράστιες για τη μείωση των υπερωριών και την καλή λειτουργία της εταιρείας».

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο προσομοιωτής είναι ο μοναδικός στα Βαλκάνια και ένας εκ των ελάχιστων στην Ευρώπη. Εχει αποσυναρμολογηθεί βίαια, βρίσκεται διαμελισμένος και κλειδωμένος στο Αμαξοστάσιο των Σεπολίων και τα εξαρτήματά του κείτονται διάσπαρτα σε διάφορους χώρους των εγκαταστάσεων της ΣΤΑΣΥ.
Πηγές με γνώση του ζητήματος εκτιμούν ότι η επανασυναρμολόγηση και η εγκατάστασή του θα στοιχίσουν περισσότερο από ό,τι θα κόστιζε η αγορά του ίδιου εξοπλισμού σήμερα. Οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα, όταν και θα γίνει απογραφή υλικού από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, θα εντοπιστεί η απουσία του και θα ζητηθούν οι νόμιμες εξηγήσεις.

Η «παράπλευρη απώλεια» για τα οικονομικά της εταιρείας βρίσκεται στα μεγάλα ποσά που καταβάλλει για υπερωρίες, καθώς ελλείψει του προσομοιωτή, η εκπαίδευση γίνεται νυχτερινές ώρες από τους υπάρχοντες ηλεκτροδηγούς.
Ετσι, η κίνηση των συρμών αναγκαστικά κρατά σε επιφυλακή όλο το σύστημα της ΣΤΑΣΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καταβαλλόμενες υπερωρίες. Διόλου τυχαίο ότι στο κείμενο της καταγγελίας αναφέρεται ότι ο πρόσφατος νόμος 3899, που προβλέπει τη μείωση των υπερωριών, απλώς δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση εξόδων από τη μισθοδοσία, λόγω υπερωριών, που ξεπερνούν τις 6.000 ώρες μηνιαίως.

Επιβάρυνση μισό εκατ. ευρώ άνευ λόγου!

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ πέταξε στα σκουπίδια ένα υπερσύγχρονο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), το οποίο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε παραληφθεί από την ΤΡΑΜ ΑΕ και στοίχιζε συνολικά 1,6 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βασιλειάδης με επιστολή του προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών στις 28 Νοεμβρίου 2011 ενημέρωνε για την πρόθεσή του να μην προωθήσει το υποέργο 3 του ΟΠΣ (δηλαδή την προμήθεια του συστήματος αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας), το οποίο και δεν θα ολοκλήρωνε, καθώς, όπως υπογράμμισε, η ΣΤΑΣΥ δεν θα χρησιμοποιούσε τελικώς το υπερσύγχρονο ΟΠΣ του ΤΡΑΜ, αλλά το BaaN της ΑΜΕΛ, το οποίο αγοράστηκε το 2000 και θεωρείται απαρχαιωμένο. Ωστόσο, αυτό είναι το μικρό πρόβλημα, διότι υπάρχει και ένα μεγαλύτερο.

Στις 9 Δεκεμβρίου η Διαχειριστική Αρχή απάντησε στη ΣΤΑΣΥ με τη θριαμβευτική απένταξη των πρώτων υποέργων του ΟΠΣ, με το μη επιλέξιμο ποσό να προσεγγίζει το 1,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, καθ' ότι το σύστημα είχε παραληφθεί, χρησιμοποιούνταν από την ΤΡΑΜ ΑΕ και είχε πληρωθεί, τα κοινοτικά χρήματα (50% της αξίας) δεν θα δοθούν, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υποδομών να ψάχνει σήμερα να βρει πόρους ύψους μισού εκατ. ευρώ για να καλύψει την «τρύπα».

Η ΣΤΑΣΥ απάντησε στη διαχειριστική αρχή με πόρισμα επιτροπής που είχε συστήσει για το ζήτημα, η οποία ανέφερε ότι το παρωχημένο BaaN μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εταιρείας για το επόμενο διάστημα «μέχρι την τελική επιλογή του λογισμικού ΟΠΣ εκ μέρους της ΣΤΑΣΥ, αφού αξιολογηθεί και η πρόσφατη επένδυση της ΤΡΑΜ στο ΟΠΣ της ORACLE»,όπως είναι και το όνομα της εταιρείας που προμήθευσε το καινούργιο σύστημα. Το παράδοξο όμως είναι ότι το ΟΠΣ της ORACLE παρακολουθήθηκε και αξιολογήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο μάλιστα αμείφθηκε για αυτή την εργασία!

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012: Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ (ενημερωμένο)

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Εργαζομένων στα ΜΜΜ, λόγω της συμμετοχής τους στην Παναττική απεργία που προκήρυξε το ΕΚΑ, οι Αστικές Συγκοινωνίες την Τρίτη 17 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν ως εξής:

Λεωφορεία & Τρόλλεϋ από 07:30 έως 22:00 (πλήρης επαναφορά δρομολογίων 8:30, σταδιακή απόσυρση 21:00)

Γραμμή 1 του μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από 09:00 έως 21:00

Τραμ από 08:00 έως 22:00 (πλήρης επαναφορά δρομολογίων 9:30, σταδιακή απόσυρση 20:30)

Οι γραμμές 2 & 3 του μετρό θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας λόγω 24ωρης απεργίας

Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα λειτουργεί από 07:00 έως 22:00 (δείτε και εδώ).

Τα δρομολόγια προς ακύρωση είναι τα ακόλουθα:

Αεροδρόμιο - Κιάτο

05:44, 08:44, 09:44, 10:44, 11:44, 20:44, 21:44, 22:44

Κιάτο- Αεροδρόμιο

05:25, 09:25, 10:25, 11:25, 12:25, 21:25, 22:25

τα δρομολογια 06:44, 12:44 απο Αεροδρόμιο και 06:25 απο Κιάτο θα πραγματοποιηθουν μετα τη ληξη των στασεων απο τους σταθμούς αφετηρίας.

Για το τμήμα ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΟΣΙΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ δεν θα πραγματοποιηθεί το πρώτο πρωινό δρομολόγιο, τα δρομολόγια των ωρών 9:00 – 12:00, και τα δύο τελευταία δρομολόγια.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: H «τακτοποίηση» του σκανδάλου SIEMENS

0 σχόλια
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν πριν από ένα χρόνο στην Εξεταστική Επιτροπή ως ζημία του δημοσίου από τη SIEMENS 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος τα έκανε 250 εκατομμύρια και εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να διαχειριστεί το θέμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να «σπάσει» αυτό το πακέτο και μόνο να δώσει στη SIEMENS - χωρίς να πάρει...

Του Δημήτρη Παπαδημούλη

Πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της SIEMENS, σε ένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος με έντιμη και αποτελεσματική ηγεσία θα περίμενε κανείς να έχουν πάει οι κλέφτες φυλακή (ή έστω κάποιοι από τους κλέφτες), να έχουμε πάρει πίσω τα κλεμμένα (ή έστω ένα μέρος από τα κλεμμένα) και να έχουμε κάνει και βήματα για την απεξάρτηση από το μονοπώλιο της SIEMENS στην παροχή ορισμένων υπηρεσιών και ορισμένων τεχνολογιών.

Όμως, δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά, με ευθύνη τριών κυβερνήσεων: της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τις πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Η προκλητική ατιμωρησία, η προκλητική ολιγωρία και η προκλητική αναποτελεσματικότητα συνδυάζεται με την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Αθήνας που περιμένουν να επωφεληθούν από τη λειτουργία επτά σταθμών του Μετρό που παραμένουν κλειστοί, διότι η SIEMENS έχει το τεχνολογικό μονοπώλιο. Η μη λειτουργία των σταθμών συνεπάγεται τη μη εξυπηρέτηση 160.000 επιβατών. Μόλις ανοίξουν οι συγκεκριμένοι σταθμοί, θα υπάρξει εξοικονόμηση 320.000 ευρώ ημερησίως για το δημόσιο ταμείο, έκλυση 130 λιγότερων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα ημερησίως, έξι λιγότερα θανατηφόρα ατυχήματα και 110 λιγότεροι τραυματισμοί.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικτύων Υποδομών και Μεταφορών έχει αναγγείλει ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων του «Συστήματος Σηματοδότησης», διότι είναι ελεγμένες και έτσι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κατασκευασμένοι σταθμοί.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Δεν θα ήταν σωστότερο αντί να πληρώσουμε και άλλα στη SIEMENS, να πληρωθεί η SIEMENS γι’ αυτή τη δουλειά, που αποτελεί και παλιά αμαρτία, κατά ένα μέρος από την επιστροφή των κλεμμένων;

Οι σταθμοί του Μετρό πρέπει να λειτουργήσουν. Όμως, δεν θα έπρεπε οι εργασίες που θα κάνει η SIEMENS σε αυτούς τους σταθμούς του Μετρό, να πληρωθούν με φρέσκο χρήμα από άδεια ταμεία, αλλά να χρηματοδοτηθούν κατά ένα μέρος από την επιστροφή των κλεμμένων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν πριν από ένα χρόνο στην Εξεταστική Επιτροπή ως ζημία του δημοσίου από τη SIEMENS τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος τα έκανε 250 εκατομμύρια και εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να διαχειριστεί το θέμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να «σπάσει» αυτό το πακέτο και μόνο να δώσει στη SIEMENS - χωρίς να πάρει.

Ο κ. Καρατζαφέρης, στους «Νέους Φακέλους»,στην τηλεόραση του Σκάι, είπε: «αν πάρουμε 100 εκατομμύρια, 150 εκατομμύρια ευρώ από τη SIEMENS, είμαστε καλά». Τα μισά δηλαδή από όσα είναι η διεκδίκηση της κυβέρνησης. Η δημόσια δήλωση του Προέδρου του ΛΑΟΣ μάλλον δεν ωφελεί την ελληνική διεκδίκηση.

Παραμένουμε η μόνη χώρα στην οποία κανείς δεν έχει μπει στη φυλακή. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει ζητήσει έστω ένα ευρώ από τη SIEMENS. Κι αυτά, ενώ υπάρχει απόφαση από το Δικαστήριο του Μονάχου ότι μίζα από τα ταμεία της SIEMENS έπαιρναν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Η καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας των ολοκληρωμένων κατασκευαστικά σταθμών του Μετρό οφείλεται στο γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ούτε απαίτησαν ούτε πήραν λεφτά πίσω από τη SIEMENS, ενώ δεκαεπτά χώρες έχουν εισπράξει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη χώρα μας ούτε ένας έχει πάει φυλακή, όχι μόνο από αυτούς που προστατεύονται από το Σύνταγμα, αλλά και από τους «συμμέτοχους».

Πριν από λίγες μέρες, επιβλήθηκε στη SIEMENS πρόστιμο 220 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά στην Αργεντινή…


Δημήτρης Παπαδημούλης REDNotebook

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΓΟΣΕ: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ηλεκτροκίνηση Θεσσαλονική-Προμαχώνα

1 σχόλια
Εγκρίθηκαν πριν από λίγες μέρες οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας-Σέρρες. Είναι ένα από τα σημαντικά έργα για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο καθώς η σύνδεση με ηλεκτροκίνηση της Θεσσαλονίκης με τον Προμαχώνα ουσιαστικά συνδέει την Σιδηροδρομική Ελλάδα με την Ευρώπη και τα ηλεκτροκίνητα τρένα θα έχουν πρόσβαση μέχρι την Θεσσαλονίκη που ήδη διαθέτει ηλεκτροκίνηση.


Το μήκος της γραμμής είναι 140 χλμ και αποτελείται από μονή γραμμή. Είναι η απόληξη του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας) και σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τη Βουλγαρία. Στο τμήμα αυτό ολοκληρώθηκαν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Α' Ταμείο Συνοχής.

Δρομολογούνται επίσης και λοιπές παρεμβάσεις, οι οποίες ολοκληρώνουν την αναβάθμιση του τμήματος και θα συμβάλουν στην αύξηση της ταχύτητας στην άρση των βραδυπορειών και στην ασφάλεια της κυκλοφορίας. Η προβλεπόμενη δαπάνη, σύμφωνα με τον προσωρινό προϋπολογισμό, ανέρχεται στο ποσό των 40.352.000 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτροκίνησης οι ταχύτητες των τρένων θα μπορούν να φτάνουν μέχρι και 160χλμ ανά ώρα. Το έργο αυτό προς το παρόν δεν προβλέπεται να προωθηθεί γρήγορα καθώς άλλα έργα του δικτύου του ΟΣΕ προβλέπεται να πάρουν «θέση» για την κατασκευή και ολοκλήρωση τους και τα οποία ήδη έχουν καθυστερήσει να δημοπρατηθούν.

Το σιδηροδρομικό τμήμα Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας όταν ολοκληρωθεί θα φέρει πολύ κοντά την Θεσσαλονίκη αρχική και μελλοντικά την Αθήνα με τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων ενώ θα πρέπει να ενημερώσουμε πως τόσο στο δίκτυο της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας η ηλεκτροκίνηση κατέχει σχεδόν το 100% του συνολικού τους δικτύου.


ΠΗΓΗ: ypodomes.com

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Σε στάδιο τελικού ελέγχου η σύμβαση για την επέκταση στον Πειραιά, αναμένεται σύντομα να πέσουν οι υπογραφές

0 σχόλια
'Eνα από τα μεγαλύτερα νέα έργα στην Ελλάδα, αυτό της επέκτασης του Μετρό Αθήνας προς τον Πειραιά, αναμένεται να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα στους πρώτους μήνες του 2012!

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, έργο συνολικού προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η κοινοπραξία της J&P Άβαξ, της ιταλικής Ghella SPA και της γαλλικής Alstom Transport.

Η γραμμή 3 αποτελεί ένα από τα «τελευταίας γενιάς» μεγάλα έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το γεγονός αυτό τροφοδοτεί την «αισιοδοξία» για ολοκλήρωση του έργου, εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το 2017.

Αυτή τη στιγμή, το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τη σύμβαση του έργου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, και στη συνέχεια αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ του Δημοσίου και της αναδόχου κοινοπραξίας.

Η Γραμμή 3 θα περιλαμβάνει υπόγεια σήραγγα μήκους 7,6 χλμ και έξι σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) και θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το «Ελ. Βενιζέλος», εξυπηρετώντας καθημερινά 135.000 επιβάτες.

Η επέκταση του δικτύου του μετρό προς Πειραιά είναι ουσιαστικά το μοναδικό μεγάλο έργο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2012, ύστερα από πολυετή καθυστέρηση λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη. Εάν αρθεί το αδιέξοδο στους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους, όπου οι εργασίες έχουν ανασταλεί, αυτό το «πακέτο» έργων θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση για την οικονομία.

Η γραμμή 3 έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με εγκεκριμένο συγχρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό 534,8 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει συμπληρωματικά εγκεκριμένη πίστωση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έναρξη κατασκευής τη φετινή χρονιά θα ενισχύσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της J&P Άβαξ, η οποία είχε «χτυπήσει» το έργο, προσφέροντας περίπου 344 εκατ. ευρώ. Θα σημάνει επίσης, την έναρξη δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά του πολυεθνικού ιταλικού κολοσσού Ghella, ο οποίος δραστηριοποιείται, ως επί το πλείστον, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.


ΠΗΓΗ: Ypodomes.com

ΕΚΕΤΑ: Ηλεκτρονική ενημέρωση για την κυκλοφορική συμφόρηση στη Θεσσαλονίκη

0 σχόλια
Ένα επαναστατικό πρόγραμμα ελέγχου της κυκλοφορίας και της πληροφόρησης των πολιτών μέσω του internet και μέσω sms προωθείται και πρόκειται να κάνει πρεμιέρα πιθανότατα το Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά πανελλαδικά..Έτσι όλες τις ώρες της ημέρας ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ακριβείς πληροφορίες για τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει στην πόλη και να κάνει του μέρα του ευκολότερη και πιο… πράσινη.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος θα εκτιμά την κίνηση σε συγκεκριμένες διαδρομές για το επόμενο 15λεπτο ενώ θα μπορεί να προβλέψει την κινητικότητα τις επόμενες ώρες.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το οποίο, δημιουργείται ένα συνολικό σύστημα βιώσιμης κινητικότητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός “έξυπνου” κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας και της πληροφόρησης των πολιτών μέσω του internet, μέσω μηνυμάτων sms και, σε επόμενη φάση, και μέσω navigators.

Πέραν των βέλτιστων διαδρομών από πλευράς κυκλοφοριακού φόρτου, θα δίνονται συνιστώμενες ώρες μετακίνησης αλλά και το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας διαδρομής.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται στο σύστημα σηματοδότησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην πλήρη εφαρμογή του θα μπορεί να δώσει πολλαπλές εναλλακτικές μετακίνησης στον πολίτη
.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛ

Μερικές σκέψεις από έναν επιβάτη...

0 σχόλια
Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός


Προσωπικά τα τελευταία χρόνια κινούμαι (στις διαδρομές για την δουλειά μου αλλά για τις άλλες μου δραστηριότητες) με την μοτοσικλέτα μου, οπότε τα παρακάτω που γράφω προέρχονται από αφηγήσεις και συζητήσεις με φίλους και γνωστούς που κινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες και ειδικά με τα λεωφορεία!...


Το τελευταίο λοιπόν καιρό στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στην περιοχή του ενιαίου δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης παρατηρείτε το φαινόμενο της μη εύρεσης εύκολα σημείων πώλησης εισιτηρίων με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και ειδικά οι μεγαλύτεροι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα στις μετακινήσεις τους!

Επίσης λόγω μείωσης των δρομολογίων έχουμε μεγάλη αναμονή στις στάσεις και μετά “σαρδελοποίησει” με ότι κακό συνεπάγεται από αυτό δηλ. αφόρητη μπόχα, κλεψιές αλλά και άλλου είδους “παρενοχλήσεις” ειδικά στις νεαρές κοπέλες και κυρίες!

Από ότι όμως πληροφορούμαι παρόμοιες αλλά ακόμα και χειρότερες καταστάσεις συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας οπότε πιστεύω ότι οι πολιτικουπεύθυνοι αλλά και κάποιοι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές με μεθοδευμένες ενέργειες (ακριβά εισιτήρια, αραιά δρομολόγια και συχνές απεργίες) οδηγούν στην απαξίωση τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σκοπό έχουν να εξαγριώσουν τον Ελληνικό λαό δηλ. το επιβατικό κοινό (το οποίο πολλές φορές έρχεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους) για να δεχτεί και πιθανόν να απαιτήσει την ιδιωτικοποίηση του εν λόγω οργανισμού!

Γνωστά κόλπα των κρατούντων οι οποίοι εδώ και χρόνια δημιούργησαν πολλούς τέτοιους οργανισμούς (τις περισσότερες φορές με πλεονάζον προσωπικό το οποίο κρατούσαν σε κομματική ομηρία) και τους οποίους οργανισμούς εξόπλισαν (παίρνοντας και τις μίζες τους κάποιοι υπουργοί, υφυπουργοί γραμματείς και Φαρισαίοι) αλλά και τροφοδοτούσαν με χρήματα του Ελληνικού λαού!

Τώρα λοιπόν τους υποβαθμίζουν κατηγορώντας συστηματικά τους εργαζόμενους με σκοπό να τους πουλήσουν αντί πινακίου φακής στους εγχώριους και ξένους “φίλους” και σπόνσορες τους … παίρνοντας φυσικά για άλλη μία φορά … την απαραίτητη … μίζα τους!

Γιάννης Πρεβενιός e-mail: prevejohn@yahoo.gr


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛ

ΟΣΕ: Έρευνα για όργια διαφθοράς

0 σχόλια
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός


Στο στόχαστρο των εισαγγελέων έχει μπει το όργιο διαφθοράς στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος επί ημερών του πρώην υπουργού Μεταφορών, κ. Μιχάλη Λιάπη. Ο φάκελος αφορά στην πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος που εκτροχίασε, οικονομικά, τον Οργανισμό, όπως τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για άχρηστο τροχαίο υλικό, τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για τρένα που παρέχονταν… δωρεάν, αλλά και τις σκοτεινές διαδρομές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν εταιρείες «ημετέρων».

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αγαστές σχέσεις πολιτικών και επιχειρηματιών, ενώ η εισαγγελική έρευνα επικεντρώνεται και στις ημέρες και τα έργα συζύγου πρώην υπουργικού στελέχους που φέρεται να μεσολάβησε, προκειμένου να δοθεί έργο σε φιλικό της πρόσωπο.
Τι ψάχνουν οι εισαγγελείς
Στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει τα εξής θέματα:
α) η αλλαγή των προδιαγραφών για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ
β) η εγκατάλειψη από τη Διοίκηση του ΟΣΕ της συντήρησης της γραμμής και του τροχαίου υλικού και το κατά πόσο συνδέεται αυτή με την ύπαρξη ατυχημάτων
γ) η αδικαιολόγητη καθυστέρηση παράδοσης από τον ανάδοχο του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιβατικών μεταφορών του ΟΣΕ
δ) η σκανδαλώδης ενοικίαση από τον ΟΣΕ οκτώ συρμών τύπου Desiro και
ε) ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης με ανθρώπινο δυναμικό των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ για χρονικό διάστημα δύο ετών, αξίας 6.098.400 ευρώ.
«Δωρεάν» τρένα επί… πληρωμή
Από τις πλέον σκανδαλώδεις χαρακτηρίζεται η υπόθεση μίσθωσης οκτώ ντιζελοκίνητων αυτοκινητάμαξων προαστιακού τύπου DESIRO CLASSIC VT 642. Για άγνωστους ή μάλλον εύκολα εννοούμενους λόγους, ο Οργανισμός αποφάσισε να καταβάλει (εν έτει 2007) για τη μίσθωσή τους αντίτιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ τον μήνα, ενώ τα ίδια τρένα τού είχαν παραχωρηθεί δωρεάν!
Για την ακρίβεια, το 2007 ο Οργανισμός κατέβαλε 16 εκατ. ευρώ για να μισθώσει για 16 μήνες τις οκτώ αυτοκινητάμαξες, οι οποίες ωστόσο είχαν παραχωρηθεί δωρεάν (!) στον ΟΣΕ από την κοινοπραξία Siemens-Ελληνικά Ναυπηγεία, από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι και τον Απρίλιο του 2007, ως ρήτρα για τη μη έγκαιρη παράδοση του καινούργιου τροχαίου υλικού.
Το υπόλοιπο των ρητρών που εξακολουθούσε να χρωστά η κοινοπραξία Siemens- Ελληνικά Ναυπηγεία προς τον ΟΣΕ ανερχόταν στο ποσό των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ. Από την έρευνα μάλιστα προκύπτει ότι με το συγκεκριμένο ποσό τα οκτώ τρένα όχι μόνο θα μπορούσαν να παραμείνουν χωρίς καμία επιβάρυνση στη διάθεση του Οργανισμού για άλλους 78 μήνες, δηλαδή 6,5 χρόνια, αλλά το μίσθωμα το οποίο εν τέλει κατέβαλε ο ΟΣΕ αντιστοιχεί σχεδόν στην αξία της αγοράς τους.
Το άχρηστο, τροχαίο υλικό
Έτερο, υπό διερεύνηση, σκάνδαλο που ζημιώνει τον ΟΣΕ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είναι και εκείνο της προμήθειας τροχαίου υλικού συνολικού κόστους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούλιο του 2006, η αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής ενέκρινε και μάλιστα ομόφωνα το πρόγραμμα προμήθειας τροχαίου υλικού του Οργανισμού. Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Ο λόγος; Δημιουργήθηκε ανάγκη (;) για «αλλαγή των προδιαγραφών» του προς προμήθεια τροχαίου υλικού, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προδιαγραφές είχαν ήδη εγκριθεί ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την προμήθεια αγαθών σημαντικής οικονομικής ή τεχνολογικής αξίας. Δηλαδή ο Οργανισμός προσπάθησε, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, να τροποποιήσει τις ήδη εγκεκριμένες προδιαγραφές των ντιζελοηλεκτράμαξων πορείας κανονικής γραμμής, μειώνοντας τη μέγιστη ταχύτητά τους.
Οι «μεθοδεύσεις» του, όμως, απερρίφθησαν από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής και έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού επινόησε άλλο τρόπο. Αποφάσισε να προμηθευτεί -σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- άχρηστο τροχαίο υλικό και συγκεκριμένα 50 ντιζελοκίνητες μηχανές που προορίζονται για έλξη εμπορικών αμαξοστοιχιών, μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. την ώρα, τη στιγμή που οι μέχρι τότε ομόφωνες αποφάσεις αφορούσαν σε μηχανές μικτής χρήσης (για εμπορικές και επιβατικές μεταφορές) μέγιστης ταχύτητας 180 χιλιομέτρων την ώρα.
Οι καταγγελίες συνδέουν το εν λόγω σκάνδαλο με συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία προωθούσαν στον ΟΣΕ αυτές τις ντιζελοκίνητες μηχανές μικρής ταχύτητας.
Αποτέλεσμα; H μη πραγματοποίηση της προμήθειας του επίμαχου τροχαίου υλικού μέχρι και σήμερα, με τεράστια υστέρηση εσόδων για τον Οργανισμό.

ΠΗΓΗ: zougla.gr μέσω ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΓΟΣΕ: Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση για την σήραγγα Καλλιδρόμου

0 σχόλια
Τίτλοι τέλους για την εκκρεμότητα και το σήριαλ που υπήρξε εδώ και ένα σχεδόν χρόνο με την συμπληρωματική σύμβαση στο έργο της ΕΡΓΟΣΕ για τις υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της σήραγγας Καλλιδρόμου των χωματουργικών και λοιπών έργων που ανήκει στο Σιδηροδρομικό τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι.

Το σήριαλ με την συμπληρωματική σύμβαση ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο όταν αποφασίστηκε να δοθούν 44.000.000 ευρώ για να ολοκληρωθούν τα έργα. Μετά ξεκίνησε το πρόβλημα με την έλλειψη ΔΣ στην ΕΡΓΟΣΕ και η καθυστέρηση έφτασε μέχρι σήμερα που καλέστηκε η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ- J&P ΑΒΑΞ που έχει αναλάβει το σημαντικό έργο της κατασκευής της σήραγγας Καλλιδρόμου, για να υπογραφεί η νέα σύμβαση και να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο.

Το έργο της υποδομής της σήραγγας Καλλιδρόμου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013 ενώ σύντομα θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την επιδομή (γραμμές και ηλεκτροκίνηση) όχι μόνο της σήραγγας Καλλιδρόμου αλλά ολόκληρου του τμήματος από την Τιθορέα μέχρι τον Δομοκό, έργο συνολικού μήκους 106χλμ.

Όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη Σιδηροδρομική σήραγγα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια με συνολικό μήκος 9.036 μέτρα. Είναι διπλού κλάδου (δύο ξεχωριστές σήραγγες) ενώ λόγω της μορφολογίας του εδάφους κατατάσσεται στις 3 δυσκολότερες (κατά την κατασκευή) σήραγγες παγκοσμίως.

Η κατασκευή της έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ καθώς ξεκίνησε από το 1997 ενώ θα φτάσει μέχρι το 2015 για να την διατρέξουν τα πρώτα τρένα. Έχουν απομείνει περίπου 900 μέτρα για να διανοιχθεί πλήρως. Όταν αυτό επιτευχθεί θα ξεκινήσουν τα έργα επιδομής (εγκιβωτισμός των γραμμών επί σκυροδέματος, Slab-Track), εντός της Σήραγγας Καλλιδρόμου, για να επιτευχθούν υψηλότερες ταχύτητες διέλευσης και να μειωθούν οι απαιτήσεις συντήρησης της γραμμής.

Θα ακολουθήσει η ηλεκτροκίνηση, η τηλεδιοίκηση και η παράδοση της που θα φτάσει εντέλει το 2015. Η μάξιμουμ ταχύτητες στον σχεδιασμό της σήραγγας είναι για 200 χλμ/ώρα. 19 χιλιόμετρα σταθερής επιδομής (εγκιβωτισμός των γραμμών επί σκυροδέματος, Slab-Track), εντός της Σήραγγας Καλλιδρόμου, για να επιτευχθούν υψηλότερες ταχύτητες διέλευσης και να μειωθούν οι απαιτήσεις συντήρησης της γραμμής.

Πηγή:ypodomes.com

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΙΑΟΣΕ: Ο σταθμός ΚΟΡΙΝΘΟΣ της μετρικής γραμμής παραχωρήθηκε στον δήμο προς αξιοποίηση

0 σχόλια
Με σκοπό την αξιοποίηση και αναβάθμιση της περιοχής, η ΓΑΙΑ ΟΣΕ παραχώρησε στον Δήμο Κορινθίων μία έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, τα οποία περιβάλλουν τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.


Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός τόνισε ότι: «η Κόρινθος θα γυρίσει σελίδα, αξιοποιώντας έναν κεντρικό και σημαντικό χώρο στο κέντρο της πόλης, που βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση».

«Πρόκειται για μια υποβαθμισμένη περιοχή, η οποία σε πρώτη φάση θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να γίνει προσβάσιμος ο χώρος στους πολίτες. Θα απομακρυνθούν τα πολλά βαγόνια, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης καθώς και χώρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, και θα παραμείνουν αυτά που έχουν ιστορική αξία. Ο μαντρότοιχος που περικλείει τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό θα κατεδαφιστεί για να αναδείξει σε πόλο έλξης των Κορινθίων τον ενιαίο αναβαθμισμένο χώρο του σταθμού» πρόσθεσε ο κ. Πνευματικός.


ΠΗΓΗ: zougla.gr

Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget