Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κυριακή 1 Μαϊου 2011: Απεργίες στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (μετρό, τραμ, προαστιακός, υπεραστικός)

Την Κυριακή 1 Μαϊου 2011, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ (γραμμή μετρό 1), την ΤΡΑΜ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συμμετέχουν σε 24ωρη απεργία που πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ. Ως εκ τούτου, κανένα δρομολόγιο της γραμμής 1 του μετρό, του τραμ, του προαστιακού και του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου δεν θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα. H απεργία του τραμ καλύπτει το χρονικό διάστημα 2:00 ξημερώματα Κυριακής μέχρι και 2:00 ξημερώματα Δευτέρας. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναστέλλονται και τα τελευταία δρομολόγια της προηγούμενης μέρας (δείτε εδώ).

Τέλος, δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των συρμών της γραμμής μετρό 3 στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου (Δ.Πλακεντίας-Αεροδρόμιο). Τερματικός σταθμός όλων των δρομολογίων της γραμμής 3 θα είναι ο σταθμός ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ.

Επίσης και οι εργαζόμενοι της ΑΜΕΛ (γραμμές μετρό 2 & 3) θα απεργήσουν μεταξύ των ωρών 5:30-9:00 και 21:00-00:20.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ: Ημέρα της Γης...

0 σχόλια

Την Παρασκευή 22 Απριλίου γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα της γης. Η φετινή χρονιά, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Ιαπωνίας, γέμισε ξανά όλη την ανθρωπότητα με ερωτήματα και ανησυχίες για το πώς πρέπει να πορευτούμε πάνω στον πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες. Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς την καταστροφή του κόσμου; Πώς θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε τα κεκτημένα της σύγχρονης εποχής και της ποιότητας ζωής στην οποία έχουμε συνηθίσει κάνοντας όχι απλά μια καλύτερη διαχείριση αλλά ενσωματώνοντας τις αρχές τις βιωσιμότητας στην καθημερινή μας ζωή και στην οικονομία;

Διαβάζουμε ξανά και ξανά για τις τεράστιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται σε μας αλλά και στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά και για τις δυσκολίες επίτευξης μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα οδηγήσει στη μείωση της εξάρτησής μας από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία, δεν υπάρχει συναίσθηση του επείγοντος της κατάστασης, δεν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν υπάρχει αρκετή πίεση και συνειδητοποίηση από τους πολίτες.

Το ποτήρι όμως είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Η Ευρώπη περισσότερο από τις άλλες μεγάλες οικονομίες του κόσμου έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις και δεν περιμένει τα γεγονότα να την ξεπεράσουν. Με τρόπο συγκροτημένο και συντονισμένο, με μικρά και μεγάλα βήματα, όχι απλά σπρώχνει τη διεθνή κοινότητα να τη μιμηθεί αλλά έχει μετατρέψει την τραγική αλήθεια της κλιματικής αλλαγής σε μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγές που αντί να σταματήσουν την οικονομική ανάπτυξη θα την ωθήσουν στην πρωτοπορία.

Ενώ στην Αμερική, προς απογοήτευση όλων των σκεπτόμενων πολιτών παγκοσμίως, σημαντική μερίδα αμφισβητεί ακόμα την ίδια την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Υποσκάπτεται η προσπάθεια απεξάρτησης από τη χρήση του πετρελαίου και ο εμπλουτισμός του ενεργειακού μείγματος με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποτιμάται η αξία της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και το όλο θέμα παρουσιάζεται ως άλυτο από συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Η Ευρώπη, αντίθετα, με τη βοήθεια όλων μας προχωράει με αποφασιστικότητα μπροστά. Βλέπει ξεκάθαρα ότι ο κόσμος αλλάζει και πως αργά ή γρήγορα, ακόμα και αυτοί που αντιστέκονται θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν. Ετσι η ΕΕ αποφάσισε να μην περιμένει.

Είναι εντυπωσιακό και παρήγορο ότι πολίτες, πολιτικοί, ΜΚΟ, επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωβουλή, τα κόμματα ανεξάρτητα των ιδεολογικών τους αποκλίσεων, όλοι δείχνουν αποφασισμένοι να ηγηθούν της προσπάθειας αλλαγής πλεύσης. Η Ευρώπη με την Στρατηγική για το 2020, παρουσιάζει μετρήσιμους στόχους για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και μείωση των ρύπων, δίνει κίνητρα για την πράσινη ανάπτυξη και την ραγδαία βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, δημιούργησε το χρηματιστήριο ρύπων, ενισχύει την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία και στοχεύει ξεκάθαρα στη δημιουργία νέων, σταθερών θέσεων εργασίας με καλύτερες αποδοχές για τους ευρωπαίους πολίτες.

Φέτος, σκεπτόμενοι το πώς πρέπει ο καθένας από μας να δραστηριοποιηθεί περισσότερο γιορτάζοντας και την παγκόσμια ημέρα της γης, αξίζει να αναθαρρήσουμε γιατί είμαστε μέλη μια οικογένειας που δεν στρουθοκαμηλίζει. Αλλά συνειδητά και με σταθερό βηματισμό και αλληλεγγύη αποδεικνύει με το παράδειγμά της πως δεν υπάρχει «δεν γίνεται» αλλά «δεν θέλω». Και πως η μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι εφικτή και σταθερά μετατρέπεται στη νέα πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Συντάκτρια: κα. Σοφία Καλαντζάκου - πρώην βουλευτής και υφυπουργός, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΟΑΣΑ: 22 έως και 26 Απριλίου 2011: Ωράριο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (αργίες του Πάσχα)

0 σχόλια

Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώνεται ότι κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής :

ΕΘΕΛ

Το Μ. Σάββατο (23/4/2011), τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά ώστε στις 23.00 να βρίσκονται στα αμαξοστάσια.

Το Μ. Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα Πάσχα (23,24 και 25/4/2011) θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα Kυριακής.

Την Μ. Παρασκευή και την Τρίτη του Πάσχα (22/4 και 26/4/2011), θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα Σαββάτου.

ΗΛΠΑΠ

Το Μ. Σάββατο (23/4/2011), τα τρόλεϊ των ΗΛΠΑΠ θα αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά ώστε στις 23.00 να βρίσκονται στα αμαξοστάσια.

Την Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα (22,23,24 και 25/4/2011), θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα Κυριακής.

Την Τρίτη του Πάσχα (26/4/2011), θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα Σαββάτου.

Η γραμμή τρόλεϊ 11, το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα (23 και 24/4/2011) δεν θα πραγματοποιεί νυχτερινά δρομολόγια.


ΑΜΕΛ

Την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο (22 και 23/4/2011) δεν θα ισχύσει το βραδινό ωράριο λειτουργίας στο Μετρό της Αθήνας.

Την Μ. Παρασκευή (22/4/2011) θα πραγματοποιούνται από την έναρξη της βάρδιας έως τις 17.00, 7λεπτα δρομολόγια και από τις 17.00 έως την λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιούνται 10λεπτα δρομολόγια.

Το Μ. Σάββατο (23/4/2011) θα πραγματοποιούνται 10λεπτα δρομόλογια, με τελευταίο δρομολόγιο από Σύνταγμα στις 23:00.

Την Κυριακή του Πάσχα (24/4/2011) θα πραγματοποιούνται στη γραμμή 2, 12λεπτα δρομολόγια και στη γραμμή 3, 10λεπτα δρομολόγια.


ΗΣΑΠ

Το Μ. Σάββατο (23/4/2011) τα τελευταία δρομολόγια των συρμών του ΗΣΑΠ θα πραγματοποιούνται ως εξής :

Από σταθμό Αττική και Κηφισιά στις 22:40, ενώ από σταθμό Πειραιά στις 22:35 και από σταθμό Μοναστηράκι στις 22:55.

Την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο (22 και 23/4/2011) θα ακολουθηθεί πρόγραμμα Σαββάτου, με δρομολόγια ανά 10’- 11’ λεπτά.

Την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα (24 και 25/4/2011) θα εκτελούνται για το τμήμα της γραμμής Μοναστηράκι – Πειραιάς δρομολόγια ανά 15’ λεπτά και για το τμήμα της γραμμής Αττική – Κηφισιά ανά 13’ λεπτά.


ΤΡΑΜ

Η συχνότητα των δρομολογίων του ΤΡΑΜ κατά τις ημέρες του Πάσχα θα είναι ως εξής:

Από Μ. Δευτέρα έως Μ. Πέμπτη (18/4-21/4/2011) καθώς και από Τετάρτη έως και Παρασκευή (27/4 -29/4/2011) η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 17΄.

Την Μ. Παρασκευή και την Τρίτη του Πάσχα (22 και 26/4/2011) η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 20΄.

Το Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα (23,24 και 25/4/2011) η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 25΄.


ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ και ΟΣΕ

Για τις αλλαγές στα δρομολόγια του προαστιακού και του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου
το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, την Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου και τη Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2011, κάντε κλίκ εδώ.

ΕΘΕΛ: Σε διαθεσιμότητα ο οδηγός που κατέβασε τους επιβάτες για να κάνει... διάλειμμα!

2 σχόλια
Σε διαθεσιμότητα τέθηκε οδηγός της ΕΘΕΛ, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας, την ώρα εκτέλεσης του δρομολογίου, αποβίβασε τους επιβάτες προκειμένου να κάνει διάλειμμα.

Ο υπάλληλος της ΕΘΕΛ εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής 210 προς το μετρό του Αγίου Δημητρίου και κατέβασε τους επιβάτες του λεωφορείου στον Αγιο Τρύφωνα, προκαλώντας την αντίδραση και την ταλαιπωρία τους. Ο οδηγός τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΘΕΛ, κ. Κ. Καραγιαννόπουλο, ενώ κλήθηκε σε απολογία.

Πάντως, συνάδελφοί του δηλώνουν έκπληκτοι από τη συμπεριφορά του, καθώς πρόκειται για άτομο που εργάζεται στην ΕΘΕΛ επί 28 έτη και ουδέποτε είχε δώσει την οποιοδήποτε αρνητική αφορμή. Τουναντίον, όπως λένε, αποτελεί υπόδειγμα υπαλλήλου.

Οι υπάλληλοι της ΕΘΕΛ προβλέπεται να έχουν διάλειμμα 40 λεπτών στη διάρκεια της βάρδιάς τους, όμως οι περισσότεροι κάνουν παύση μόνο για 20 λεπτά.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

ΕΘΕΛ: Διώροφα λεωφορεία για την γραμμή Ε22 ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΣΑΡΩΝΙΔΑ

2 σχόλια
Ενημερώνουμε ότι τέσσερα διώροφα λεωφορεία τα οποία προορίζονταν για την καταργημένη γραμμή 400 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, τελικά θα χρησιμοποιούνται στην γραμμή Ε22 ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΣΑΡΩΝΙΔΑ.

Φωτό από ιστολόγιο ΤΡΑΜΒΑΓΕΡΗΣ

ΑΜΕΛ: Ζημιές σε ακυρωτικά και εκδοτήρια από αναρχικούς

2 σχόλια
Σημαντικές υλικές ζημιές προκάλεσαν προχτές κουκουλοφόροι στους σταθμούς «Χολαργός» και «Συγγρού - Φιξ» του Μετρό.


Στις 11.15 π.μ. μία ομάδα περίπου 10 ατόμων εισέβαλε στο σταθμό Χολαργού και μέσα σε λίγα λεπτά διέλυσε όλα τα ακυρωτικά και εκδοτικά μηχανήματα. Μάλιστα, οι κουκουλοφόροι πέταξαν προκηρύξεις, με τις οποίες ζητούσαν από τον κόσμο να μην πληρώνει. Αργότερα, στις 4.15 μ.μ. περίπου 10 άτομα με κουκούλες εισέβαλλαν στον σταθμό «Συγγρού - Φιξ», όπου κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν, διαλύοντας εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα. Και στις δύο επιθέσεις δύο άτομα κράτησαν με απειλή το σταθμάρχη, προκειμένου να μην καλέσει την αστυνομία και οι υπόλοιποι τα κατέστρεψαν όλα.

ΠΗΓΗ: Τα ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΟ: Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε σταθμό του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου είναι αυτονόητο πρωτόκολλο, αλλά ποιός ασχολείται τώρα με αυτά, ε αγαπητές ΕΛΑΣ και ΑΜΕΛ; Άλλωστε, ποιός θα θέλει να βλέπει "μπάτσους" στο μετρό και ποιός θα εναντιωθεί στις πράξεις των always-right αυτοαποκαλούμενων "επαναστατών" σε μια "υπερπροοδευτική" χώρα σαν τη δική μας; Μέχρι να ξεκαθαρίσουμε το γεμάτο αφοδεύσεις μυαλό μας (όπως θα έλεγε και ο μεσιέ Ντομινίκ), ο λογαριασμός εκατομμυρίων ευρώ (καθώς πρόκειται για πανάκριβα μηχανήματα) μπορεί να επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη και οι δράστες μπορούν να λάβουν ένα γλειφιτζούρι βατόμουρο και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη (λέξι-κλειδί) από την όπως θα ήθελαν να ακούσουν "συντριπτική πλειοψηφεία των πολιτών που δίκαια βλέπει στις πράξεις και τα όνειρα της "νέας γενιάς του Πολυτεχνείου", την αυγή της επόμενης μέρας..."

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΡΟΪΚΑ: Απογοήτευση η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών - Προετοιμασία για 3η απαίτηση μείωσης του εργατικού κόστους

0 σχόλια
Μετεξεταστέο μένει το υπουργείο υποδομών από την αξιολόγηση της τρόϊκα στην πορεία αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ. "Το εργατικό κόστος παραμένει υψηλό, παρά τις όποιες προσπάθειες μείωσης του ενώ το υπερπλεονάζων προσωπικό παραμένει στις θέσεις του" παρατήρησε το κλιμάκιο αξιολόγησης και προετοίμασε το έδαφος για μια 3η απαίτηση μείωσης του εργατικού κόστους.

Η αποτυχία της αναδιάρθρωσης βαραίνει τα φοβικά σύνδρομα της κυβέρνησης. Και εξηγούμαστε:

Φήμες κυκλοφορούν και εύκολα μπορούν να γίνουν πιστευτές ότι στα προτεινόμενα μέτρα του κλιμακίου για την αρχική μείωση του εργατικού κόστους ήταν η απόλυση των περισσευούμενων εργαζομένων (οχι μόνο στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ αλλά σε όλο το Δημόσιο).


Είναι γνωστό στο κλιμάκιο αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες η ρουσφετολογική διατήρηση υπερπλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αντάλλαγμα την ψήφο και άρα την εσαεί παραμονή στην εξουσία των κυβερνόντων κομμάτων (γνωστή πράξη και ως "ρουσφέτι") - αν και οι λέξεις που έχουμε επινοήσει για να περιγράφουμε την πρωτοφανή διαφθορά της Ελλάδας δεν έχουν αγγλική μετάφραση. Το κλιμάκιο είχε καταλάβει ότι η απόλυση χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων θα είχε τερά
στιες κοινωνικές αντιδράσεις και την αλληλεγγύη του ιδιωτικού τομέα.

Στο πνεύμα της επιθυμητής κουτοπονηριάς, εικάζεται να πρότεινε να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μπει με "ρουσφέτι", ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις, να έχουν την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και παράλληλα και πιο σημαντικά να μειωθεί το εργατικό κόστος όπου ήταν και η πραγματική απαίτηση.

Η κυβέρνηση, όντας ως πολιτικός σχηματισμός ο πρωτεργάτης του "ρουσφετιού", έχοντας τεράστια εκλογική δύναμη αντλούμενη από τους δημόσιους υπαλλήλους, απορρίπτει τις προτάσεις και ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση να παραμείνουν στο σύνολο τους οι εργαζόμενοι αλλά με μειωμένες αποδοχές. Μάλιστα, εικάζεται ότι παρουσίασε το πρόγραμμα της στο κλιμάκιο ως τρόπος να μην αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία και όχι για να διατηρήσει τον "κομματικό στρατό" που ήταν και ο πραγματικός της στόχος (το σημείο στην μακροοικονομική επιστήμη όπου η ανεργία μειώνεται με ανάπτυξη και μεταναστευτική πολιτική ξεφεύγει τελείως από την κυβέρνηση).

Ως μέτρο που όντως θα μείωνε το εργατικό κόστος, λαμβάνει θετική γνώμη από το κλιμάκιο και εφαρμόζεται με διπλές και δραστικές μειώσεις. Όμως, λογάριασαν "χωρίς τον ξενοδόχο". Όποια μείωση στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων και αν γίνουν, αυτή η μείωση ποτέ δεν θα εξισορροπήσει την μείωση στο εργατικό κόστος που θα είχε επιφέρει η απόλυση των περισσευούμενων εργαζομένων (και μάλιστα συγκεκριμένα των "κοπριτών" που μπήκαν με ρουσφέτι, όπου τυγχάνουν καλύτερων μισθών από τους συναδέλφους τους -υπάλληλοι 2 ταχυτήτων- που κόπιασαν να μπουν με ΑΣΕΠ ενώ παρέα με τις άχρηστες διοικήσεις τρώνε τα σωθικά των δημοσίων οργανισμών και σφίγγουν τη θηλιά του χρέους της χώρας), πάνω στην οποία είχε υπολογιστεί και η ποσοτική απαίτηση του κλιμακίου. Για να μην αναφέρουμε την συνέχιση του άθλιου θεσμού που μόλις αναφέραμε "υπάλληλοι 2 ταχυτήτων". Έτσι, απέτυχαν.


Τώρα, το κλιμάκιο απαιτεί 3η συνεχή μείωση των αποδοχών, κάτι που θα επιφέρει τεράστιες και δικαιολογημένες εκρήξεις στην κοινωνική δομή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "οι ΔΕΚΟ έχουν την μερίδα του λέοντος για τα ελλείμματα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης αλλά και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας". Μάλιστα, αν δεν επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός στόχος, ίσως η Ελλάδα να μην μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση δανείου και να αναγκαστεί να επιστρέψει για δανεισμό στις πανάκριβες αγορές, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεράστιο χρέος.


Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την αίτηση για βοήθεια στο Διεθνώς Αποτυχημένο Νομισματικό Ταμείο (ΔΑΝΤ) με τους ακατάλληλους υπαλλήλους από τους οποίους στελεχώνεται και έχοντας πλήρως ξεχάσει τα άρθρα του καταστατικού και τους θεσμικούς του στόχους βάσει τους οποίους του επετράπη να λειτουργήσει, το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί την πτώχευση, αδειάζοντας το έλλειμμα στο ξεχειλισμένο ποτήρι του χρέους και της οργής των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας (σε μια προσπάθεια να επιτύχει εσωτερική υποτίμηση χωρίς να "πειράξει" το νόμισμα αφού δεν είναι μόνο δικό μας) αλλά κυρίως την γενική ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι (πραγματικοί) ιθύνοντες της τραγικής μας κατάστασης, όπου με τις μίζες, τα ρουσφέτια και τις διασπαθίσεις τους και τα 600 δις στην Ελβετία, έχουν καταφέρει έναν άνευ προηγουμένου βούρκο, με σκάνδαλα οφθλαμοφανή και δις δημόσιου χρήματος που μπήκαν σε ιδιωτικές τσέπες.

Και μπορεί ποντάρουν στην τάση μας να βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους
και να θέλουν να μας αποπροσανατολίζουν, δείχνοντας μας το αποτυχημένο ΔΝΤ και την αναδιοργάνωτη ΕΕ ως φταίχτες των δεινών μας, αλλά οι σώφρονες πολίτες γνωρίζουν ότι δεν ήταν το ΔΝΤ και η ΕΕ που μας κυβερνούσε 40 χρόνια για να μας φτάσει σε αυτή την κατάσταση και να μας ρίξει στους "λάκους" που υπάρχουν για κάθε σύγχρονη χώρα στο μονοπάτι της, αλλά τα ίδια πρόσωπα που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας και να ρεμβάζουν ρομαντικά στην φλεγόμενη Ελλάς...

Άλλωστε γνωρίζουν ότι ακόμη και τώρα είμαστε πρόθυμοι να ξαναπέσουμε στην παγίδα του άθλιου αναρχικού κράτους ατιμωρησίας και διαφθοράς που έχτισαν. Είμαστε πρόθυμοι να τους υποστηρίξουμε για μερικά ψίχουλα που θα πέσουν στο πάτωμα από το ψηλό τραπέζι πάνω στο οποίο θα συνεχίσουν να καταβροχθίζονται καρβέλια και φραντζόλες από αυτούς, κουρελιάζοντας τους νόμους που αποτελούν τις ασφαλιστικές δικλείδες για μια ευνομούμενη πολιτεία, η μη υπακοή όλων μας (πολιτικών και πολιτών) σε αυτούς (του νόμους) μας έστειλε στην "τάφρο των αφοδεύσεων" όπως θα έλεγε και ο μεσιέ Ντομινίκ.

Ή μήπως δεν είμαστε πλέον τόσο πρόθυμοι;...

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Εκπληκτικό διάβημα των εργαζομένων προς τη διοίκηση

0 σχόλια
Το παρακάτω ομολογουμένως καταπληκτικό διάβημα έστειλαν οι εργαζόμενοι του προαστιακού στην διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Must read! Μπράβο στους εργαζομένους!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

Έδρα: Καρόλου 1-3,Τ.Κ 10437 τηλ: 2105223478 Email:somproast@yahoo.gr

Αθήνα, Τρίτη 12 Απριλίου 2011


ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ…

Σχεδόν ένας μήνας πέρασε από την ημέρα που οι νέοι εξυγιαντές του Σιδηρόδρομου αποφάσισαν ως λύση προοπτικής για το μέλλον του Προαστιακού το κλείσιμο αρχικά 6 σταθμών του δικτύου, ενώ έπεται και συνέχεια. Διευθυντικά στελέχη με μισθούς χιλιάδων ευρώ μηνιαίως, κόντρα στους δύσκολους καιρούς που βιώνει σχεδόν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, εκπόνησαν νέο μεγαλοφυές σχέδιο σωτηρίας το οποίο και συμπυκνώνεται σε τρεις μόλις προτάσεις:


ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
ΑΠΑΞΙΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Χρειάστηκαν μόλις 6 χρόνια λειτουργίας του Προαστιακού για να αποφασίσουν κάποιοι ότι αποτελεί πλέον πολυτέλεια για το επιβατικό κοινό… Και αυτοί οι κάποιοι είναι σχεδόν οι ίδιοι που 6 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν το στήριξαν ως δημόσιο μέσο μεταφοράς, αλλά αντίθετα το πολέμησαν με λύσσα! Μερικοί εσκεμμένα για «ιδία» οφέλη και μερικοί άθελα τους λόγω ασχετοσύνης. Οι τελευταίοι μάλιστα αναβαθμίστηκαν πρόσφατα, ως επιβράβευση προφανώς για το έως τώρα καταστροφικό τους έργο…


Για ακόμα μία φορά ένα έργο που ο ελληνικός λαός πλήρωσε κυριολεκτικά χρυσάφι, πετιέται με ελαφρά την καρδιά στα σκουπίδια. Αφού πρώτα κάποιοι έξυπνοι έγιναν εκατομμυριούχοι στις πλάτες 300 εργαζομένων, εκμεταλλευόμενοι το φιλότιμο και την όρεξη τους για προσφορά και εργασία, τώρα τους αφήνουν έρμαιο στις ορέξεις κάθε μεγάλου μυαλού της εταιρείας το οποίο και εκπονεί νέα σχέδια αναδιάρθρωσης. Νεόκοποι γενικοί διευθυντές τους ταλαιπωρούν σε εκπαιδεύσεις χωρίς κανένα σχέδιο και οργάνωση, με αμφίβολα αποτελέσματα. Δίχως να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, παραπλανώντας επίτηδες τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συνδικαλιστικό, προχωράνε βήμα βήμα το σχέδιο τους, το οποίο οδηγεί και μαθηματικά στην καταστροφή!

Θλιβόμαστε ειλικρινά να βλέπουμε το τρένο που ήμασταν κάποτε μαζί του στο παρθενικό του δρομολόγιο, βρώμικο πια και ταλαιπωρημένο, να σταματά αγκομαχώντας σιγά σιγά…
Λυπόμαστε να βλέπουμε εγκαταλελειμμένους και λεηλατημένους σταθμούς, περιουσία του ελληνικού λαού, αφημένους κυριολεκτικά στο έλεος του καθενός… Μα πάνω από όλα θρηνούμε για τους νέους ανθρώπους που ξεκίνησαν να δουλέψουν με μεράκι και όνειρα και κάποιοι φρόντισαν να τους τα αρπάξουν…
Ας μην κρυβόμαστε πλέον. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο. Οι σταθμοί κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον και εγκαταλείπονται, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης για τον ελληνικό Σιδηρόδρομο γενικότερα, ενώ το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας δίνεται βορά πλέον στο δικαιολογημένα αγανακτισμένο επιβατικό κοινό που διψάει για κοινωνική εκδίκηση!

Τούτη την ύστατη ώρα, λίγο πριν το τέλος έρθει και μας συναντήσει οριστικά και αμετάκλητα, οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο ουρλιάζουν προς κάθε κατεύθυνση μήπως και ακουστούν:

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ!!!

ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΡΕΙΑ!!!

Ένα Μέσο Μεταφοράς που σε όλο τον πολιτισμένο και μη κόσμο αποτελεί όχημα ανάπτυξης, ένα Μέσο οικολογικό και φιλικό στο περιβάλλον όπου πάνω του επενδύονται εκατομμύρια ευρώ διεθνώς, αυτό το ίδιο Μέσο τελεί στην Ελλάδα υπό διωγμό…


Εμείς σαν εργαζόμενοι καλούμε αυτούς που έχουν την δύναμη, να απομακρύνουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τους επικίνδυνους από τις θέσεις ευθύνης και να επενδύσουν σε νέους ανθρώπους με προσόντα και όραμα!

Ζητάμε την άμεση επαναστελέχωση και επαναλειτουργία των σταθμών που έκλεισαν, την περαιτέρω ανάπτυξη του προαστιακού δικτύου καθώς και την άμεση επίλυση όλων των υλικοτεχνικών προβλημάτων τα οποία υφίστανται εδώ και χρόνια και ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό αδικαιολόγητα!

ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ!!!

ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΜΗΠΩΣ;;;

ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ: 1η Μαϊου 2011: 2η φάση πιλοτικής μεταφοράς ποδηλάτων στο δίκτυο της ΑΜΕΛ

0 σχόλια

Μετά την πολύ θετική ανταπόκριση, επιβατών και ποδηλατών τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του πιλοτικού μέτρου της εισόδου των ποδηλάτων στο μετρό, με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρου Βούγια, από 1ης Μαΐου 2011 ξεκινάει η Β’ φάση της πιλοτικής εφαρμογής κατά την οποία θα επιτρέπονται μέχρι 4 ποδήλατα (αντί για 2 που ίσχυε έως σήμερα) στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού.
Το νέο μέτρο θα ισχύει Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας και όλο το 24ωρο τις Κυριακές και τις αργίες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την ΑΜΕΛ, αλλά και τους ίδιους τους ποδηλάτες, κατά τη διάρκεια της Α’ φάσης, εκατοντάδες ποδήλατα μεταφέρθηκαν με τους συρμούς του μετρό τις ημέρες ελεύθερης μεταφοράς χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στους τομείς της λειτουργίας του μέσου ή της ασφάλειας των επιβατών.

Νέα αξιολόγηση του μέτρου, τόσο για τη μόνιμη εφαρμογή του, όσο και για την πιθανή περαιτέρω επέκτασή του, θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

------------------------------------------------------------------------

Επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι την Κυριακή 8 Μαϊου 2011, προετοιμάζεται Πανελληαδική Ποδηλατοπορεία από τους ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ. Περισσότερες πληροφορίες στο www.podilates.gr


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ: Τι αλλάζει η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

6 σχόλια
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Κυκλοφοριακές... αναταράξεις σε ολόκληρο το δακτύλιο θα φέρει η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, που προωθείται πλέον με γοργούς ρυθμούς από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.


Σε σύσκεψη που έγινε χθες, με την παρουσία της Τίνας Μπιρμπίλη και του Δημήτρη Ρέππα, αποφασίστηκε η συγκρότηση δεκαμελούς επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων και του Δήμου Αθηναίων.

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει μέσα στον Μάιο με την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προβλέπεται να ολοκληρωθεί ώς τα τέλη του χρόνου και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων το 2014. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την πεζοδρόμηση της Β. Ολγας, που θα ενοποιήσει το Ζάππειο με τους στύλους του Ολυμπίου Διός.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» πάντως, είναι το κυκλοφοριακό για ένα δρόμο με ημερήσια κυκλοφορία 80-100 χιλιάδων οχημάτων. Εχει αποφασιστεί η δημιουργία δύο κυκλοφοριακών βρόχων, ώστε να δημιουργηθεί μια εκτεταμένη ζώνη για πεζούς, τραμ και ποδήλατα με βασικό κορμό την Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα:

* Η κίνηση των οχημάτων προς το κέντρο θα γίνεται μέσα από τη διαδρομή Πειραιώς-Σταδίου-Φιλελλήνων, που θα παραμείνουν ως έχουν.

* Η αντίθετη κίνηση θα εξασφαλίζεται μέσω της Β. Σοφίας-Ακαδημίας-Χαλκοκονδύλη-3ης Σεπτεμβρίου. Για να εξασφαλιστεί αυτή η διαδρομή θα αλλάξουν κατεύθυνση η Ακαδημίας και η Χαλκοκονδύλη, που παράλληλα ως κάθοδοι θα βελτιώσουν και την εκπομπή καυσαερίων. Για κυκλοφοριακούς λόγους, θα αλλάξει η κίνηση στην Αγίου Κωνσταντίνου. Υπό εξέταση είναι η Αχαρνών, που ενδέχεται να παραμείνει ως έχει.

* Ξεκινούν κατά προτεραιότητα οι μελέτες για την επέκταση της γραμμής του τραμ, με ευθύνη τής Αττικό Μετρό.

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στην περιοχή του κέντρου:

* Διακόπτονται οι διαμπερείς γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ. Μάλιστα, παρά τις αρχικές σκέψεις, τα τρόλεϊ δεν θα κινούνται στη λωρίδα της Πανεπιστημίου. Θα διατηρηθούν, αλλάζοντας διαδρομές, οι ιστορικές γραμμές Πατήσια-Αμπελόκηποι και Κυψέλη-Παγκράτι, καθώς και η περιμετρική μέσω λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι υπόλοιπες γραμμές θα προσεγγίζουν το κέντρο, θα κάνουν στάση και θα επιστρέφουν στις αφετηρίες τους.

* Διατηρούνται ανοιχτές για όλα τα οχήματα οι οδοί Μπενάκη και Αμερικής, που θα διακόπτουν την πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου, ώστε να εξυπηρετούνται οι γειτονιές γύρω από τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι. Ειδικά για τα μέσα μεταφοράς θα υπάρχει διάδρομος μέσω των οδών Ομήρου και Σίνα, ενώ θα εξασφαλίζεται μικρός οδικός δακτύλιος για την εξυπηρέτηση των ξενοδοχείων και τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων.

* Διαπλατύνονται τα πεζοδρόμια προς την πλευρά του Εθνικού Κήπου κατά μήκος της Αμαλίας. Η λεωφόρος σήμερα διαθέτει οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά θα μειωθούν σε τέσσερις, αφού προβλέπεται να εξυπηρετούν μόνον το τραμ και τα λεωφορεία-τρόλεϊ. Το ίδιο θα γίνει σε ένα μικρό τμήμα της Β. Σοφίας, αφού θα πάψουν να χρησιμοποιούνται οι τρεις λωρίδες στο ρεύμα προς Ομόνοια, ανάμεσα στην Ακαδημίας και την Πανεπιστημίου.

«Δεν σχεδιάζουμε ένα πεζόδρομο-τιμωρό, αλλά έναν αστικό άξονα που θα αναβαθμίσει το κέντρο», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, που παραδέχεται ότι υπάρχουν δύσκολα σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως το ενδεχόμενο να «μεταναστεύσουν» τα προβλήματα παραβατικότητας που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Ομόνοιας και κυρίως το κυκλοφοριακό.

Για την εξασφάλιση της 24ωρης ζωής στην περιοχή εξετάζεται πρόταση να αξιοποιηθούν τα κενά ακίνητα, από τα οποία 50% ανήκουν στο Δημόσιο. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο ζωντάνεμα της πλατείας Δικαιοσύνης. Το κλειστό κτίριο ανήκει σε ασφαλιστικό ταμείο, όμως στον ελεύθερο χώρο μπορεί να λειτουργήσει αναψυκτήριο.

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΟ: Η αθλιότητα της κατάστασης της Ομονοίας και των λοιπών γκετοποιημένων συνοικιών πέριξ της όπου διαιωνίζονται από την πολιτική αδιαφορία των υπευθύνων με τις οικίες τους στην Εκάλη, κινδυνεύει να ανατινάξει ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Ρούπι δεν θα το κουνήσει η παραβατικότητα, όπως φοβάται ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας. Επειδή, δηλαδή, θα έρθει ο πεζόδρομος και το τραμ θα ντραπεί από την ομορφιά που θα κατακλύσει την περιοχή και θα φύγει; Ή θα είναι τόσο κακόγουστη η αλλαγή που θα την αηδιάσει;

Εγώ, ως καθημερινός επισκέπτης της Ομόνοιας και της Βικτώριας, φοβάμαι μήπως με την πεζοδρόμηση αυτή η τόσο επιεικά χαρακτηρισμένη ως απλά "παραβατικότητα" οχι μόνο δεν μεταναστεύσει αλλά και επεκταθεί προς Σύνταγμα. Οι ονειρώξεις τύπου "αφού πέτυχε στο Θησείο και το Μοναστηράκι θα πετύχει και εδώ" δεν έχουν εφαρμογή στην πλατεία του τρόμου.

Επίσης δεν μας απάντησαν από που θα μπαίνουν στο parking του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η είσοδος είναι από... (οδό) Πανεπιστημίου.

Τέλος, η πεζοδρόμηση μιας οδού με τόσο σημαντικά κτίρια (Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη, Τράπεζα της Ελλάδος, κτλ) είναι αδιαμφισβήτητα ελκυστική, αλλά πρέπει να γίνει με την δέουσα προσοχή για να μην μας καταντήσει, μέσω της Πλ.Ομονοίας, η προέκταση της οδού Αχαρνών (σε πεζοδρομημένο στυλ)...

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΣΤΕΙΑ: Απάντηση της ΤΡΕΛΟΣΕ σε ανάρτηση μας!

2 σχόλια
Μιας και οι απαντήσεις των εταιρειών σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις έχει γίνει πολύ της μόδας, αναρωτιόμασταν ποιά θα ήταν η απάντηση που θα έδινε η ΤΡΕΛΟΣΕ στο δημοσιευμά μας όπου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα προβλήματα του προαστιακού (εδώ). Απολαύστε:


Τετάρτη 13 Απριλίου 2011,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΡΕΛΟΣΕ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΠΡΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αγαπητέ διαχειριστή, με αφορμή το ανάλγητο δημοσιευμά σας όπου παρουσιάζεται το εμπιστευτικό επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου επιχειρησεών ΤΡΕΛΟΣΕ για τον προαστιακό σιδηρόδρομο ως ένα μπουκέτο προβλημάτων, επιτρέψτε μας να σας διορθώσουμε:

1. Η ανενεργή σηματοδότηση/τηλεδιοίκηση/τηλεπικοινωνίες στο τμήμα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΚΙΑΤΟ αποτελεί μια ευρηματική αξιολόγηση των εργαζομένων και των μηχανοδηγών του ομίλου σε επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να περιέλθουν στο δίκτυο. Εξετάζεται και αξιολογείται η δυνατότητα στενής συνεργασίας τους και η ευρηματικότητα τους στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση των σιδηροδρομικών προβλημάτων. Παράλληλα, προσφέρουμε στους λάτρεις της περιπέτειας και των μουσειακών γραμμών τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν την ανδρεναλίνη τους, εξομοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προαστιακού με την επικινδυνότητα των πρώτων σιδηροδρομικών γραμμών παγκοσμίως. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια και αρα μειώνουμε τις λειτουργικές δαπάνες. Η λειτουργία των τηλεπικοινωνίων αποτελεί το 34% των εξόδων για ηλεκτρική ενέργεια σε έναν τυπικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτό το κόστος είναι απαράδεκτο να το επομίζεται ο οργανισμός και αρα η ελληνική κοινωνία.

2. Η ανενεργή τηλεματική στο αναφερθέν τμήμα αποτελεί μια προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Απαιδείας και Δια Βιου Αποχαύνωσης για την βελτίωση της μνήμης των επιβατών και την άνοδο του δείκτη IQ. Ως γνωστόν, η πλειοψηφεία των επιβατών είναι άτομα που μετέχουν ενεργά ως μέλη σε κάποια βαθμίδα εκπαίδευσης και η εξαναγκαστική αφομοίωση των ωρών των δρομολογίων θα εγκαθιδρύσει φωτογραφική μνήμη σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες. Μάλιστα, η διεύρυνση του IQ που προαναφέρθηκε γίνεται με τον εξανγκασμό των επιβατών να υπολογίζουν μέσω στατιστικών μεθόδων, επιπέδων εμπιστοσύνης και στατιστικού σφάλματος, τις πιθανοτητές του γεγονότος "ο συρμός να αργήσει κάποια λεπτά". Η χρονική καθυστέρηση χωρίζεται σε βαθμίδες και η πιθανότητα πραγματοποίησης ενός εκ των ενδεχομένων υπολογίζεται ξεχωριστά, στην ατελείωτη ελεύθερη ωρα που θα έχει ο επιβάτης καθώς αναμένει την έλευση του δρομολογίου του. Υπο κανονικές συνθήκες, οι υπολογισμοί αυτοί θα απαιτούσαν χαρτί, μολύβι και επιστημονικό κομπιουτεράκι. Όμως, ο ελεύθερος χρόνος και η αγανάκτιση του επιβάτη για το επόμενο δρομολόγιο τον αναγκάζει να τα υπολογίσει μόνο με το μυαλό του. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια και αρα μειώνουμε τις λειτουργικές δαπάνες. Η λειτουργία της τηλεματικής αποτελεί το 15% των εξόδων για ηλεκτρική ενέργεια σε έναν τυπικό σταθμό. Αυτό το κόστος είναι απαράδεκτο να το επομίζεται ο οργανισμός και αρα η ελληνική κοινωνία.

3. Για τα χαλασμένα αυτόματα εκδοτήρια και για τα κλειστά γκισέ εισιτηρίων, δεν μπορεί να είναι παρά μια προσπάθεια αφομοίωσης του στοιχείου της προνοητικότητας στην ελληνική κοινωνία. Προνοητικότητα ώστε πριν αποφασίσουν να ταξιδέψουν, να έχουν ηδη προμηθευτεί το εισιτήριο για παν ενδεχόμενο. Υπενθυμίζουμε ότι οι δείκτες προνοητικότητας των Ελλήνων πολιτών είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Με αυτή τη στάση ευθύνης, η ΤΡΕΛΟΣΕ προσβλέπει στην συνεχή βελτίωση των νοητικών χαρακτηριστικών των επιβατών της.

4. Όσον αφορά τις ανενεργές κυλιόμενες κλίμακες και ασανσέρ, πρόκειται για άλλη μια στάση ευθύνης της εταιρίας για τη βελτίωση των σωματικών, αυτή τη φορά, χαρακτηριστικών των Ελλήνων. Όπως γνωρίζεται, ο ελληνικός λαός είναι από τους πλέον παχύσαρκους σε Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Σε έρευνα που έγινε στην Κοπενγάγη, το ανεβοκατέβασμα σκαλών στον σιδηρόδρομο μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού λίπους, κάθως αποτελεί από τις διασημότερες αερόβιες ασκήσεις. Παράλληλα, για τα άτομα με δυσκολίες κινητικότητας, η εταιρία μας προσβλέπει στην καλλιέργεια αισθήματος αμοιβαίας υποστήριξης, αλληλοβοήθειας και ευαισθητοποίησης. Στην θέα ενός αναπηρικού αμαξιδίου που ο χρήστης του δεν μπορεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας μας, οι υπόλοιποι επιβάτες θα ανελκύσουν το αναπηρικό αμαξίδιο στους ώμους τους και θα κατεβάσουν τον συνάνθρωπο μας που χρήζει βοήθειας. Όταν αυτή η ενέργεια γίνει καθημερινότητα μπροστά στα μάτια μας και μόνο με το υποσυνείδητο θα τείνουμε να είμαστε πιο ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Να μην αναφερθούμε στην αναερόβια άσκηση της μεταφοράς του αμαξιδίου, όπου τμήματα των σκελετικών μυϊκών ιστών τραυματίζονται με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν με άλλα, μεγαλύτερης διαμέτρου, όπου σε συνδυασμό με την αερόβια, αποτελεί ένα πρόγραμμα σωματοδόμησης (bodybuilding) που εφαρμόζετε χωρίς καν να το γνωρίζουν οι επιβάτες μας. Από τις οθόνες τηλεματικής, αναμένεται να αναπαράγονται και διατροφικές συμβουλές για την μεγιστοποίηση των αλλαγών.

5. Για την "απαράδεκτη", όπως αποκαλείται, συχνότητα δρομολογίων η απάντηση του οργανισμού μας είναι οτι σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, πρέπει επιτέλους οι Έλληνες πολίτες να γυρίσουν στο γνωστό ρητό της ολιγαρκείας των μακρινών προγόνων τους, τόσο ώστε να μην διαμαρτύρονται έντονα για τα ολοένα περισσότερα οικονομικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης -να συνηθίσουν στην λιτότητα- όσο και στο να μειώσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού. Άλλωστε, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων του δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα της συνοικίας των Σεπολίων η ελαχιστοποίηση της όχλησης από τα διερχόμενα τρένα. Σε πρώτο πλάνο, ο οργανισμός μας έχοντας τιμή, ευθύνη και ευαισθητοποίηση για τους κατοίκους που επέλεξαν να κτίσουν/αγοράσουν την οικία τους ακριβώς δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, μειώνει την συχνότητα της όχλησης μέσω της μείωσης των συχνοτήτων διέλευσης τρένων.

6. Για τα προβλήματα βανδαλισμού του τροχαίου υλικού με γκράφιτι, είναι απλά σύγκρουση ιδεολογιών δικών σας και της διοίκησης. Η διοίκηση πιστεύει ότι η διακόσμηση των συρμών με γκράφιτι τύπου "tag" δίνει μια νότα νεανικότητας και ομορφιάς στα τρένα χωρίς να επιβαρύνει τα έξοδα της εταιρείας, ενώ δηλώνει σθεναρά ότι η περιουσία του οργανισμού είναι περιουσία του δημοσίου, όπου δλδ κάθε πολίτης μπορεί να προβεί σε αλλαγές της εμφάνισης της περιουσίας του.

7. Για την έλλειψη ελέγχων εισιτηρίων, ο οργανισμός μας εξοικονομεί αξιόλογα εργατικά κόστη με αυτή την ενέργεια και παράλληλα στοιχηματίζει στην έννομη συμπεριφορά των πολιτών, όπως έχει καλλιεργηθεί από το πολιτικό σύστημα αλλά και στην κοινή λογική όπου ο ιδιοκτήτης-επιβάτης δεν προκαλεί ζημιές στα αντικείμενα κατοχής του, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει άδικη κατανομή των ελλειμμάτων στο σύνολο της κοινωνίας, όπου δεν χρησιμοποιεί όλη τον σιδηρόδρομο ως μέσο μετακίνησης αλλά και μελλοντική ιδιωτικοποίηση και αρα μείωση της περιουσίας του κοινωνικού αυτού συνόλου.

8. Για την "οκνηρότητα" που καταλογίζεται στην θυγατρική μας ΒΑΡΙΟΣΕ (πρώην ΕΡΓΟΣΕ), οφείλουμε να σας απαντήσουμε ότι η αντίληψη του χρόνου είναι σχετική και ποτέ απόλυτη, σύφωνα με τους κορυφαίους φυσικούς. Επομένως, είναι άτοπο να διατείνεστε ότι η εταιρεία αργοπορεί στις εργασίες της και την παράδοση των έργων, αφού από δική της και δικιά μας υποκειμενική αντίληψη του χρόνου, γίνεται εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

9. Για την "απαράδεκτη εξυπηρέτηση με υποπροαστιακό Χαλκίδας και Θήβας" οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι ενέργειες μας είναι πλήρως εναρμονισμένες με το Ρυθμιστικο Σχέδιο Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών και το Υπουργείο Πειραματιστικών Οικονομικών, όπου προβλέπεται σταδιακά να αναγκαστεί να συσσωρευθεί το σύνολο των κατοίκων της χώρας, ώστε το υπόλοιπο να πωληθεί σε θεσμικούς επενδυτές ακινήτων του εξωτερικου για την μείωση του δημόσιου χρέους.

Μετά την λεπτομερής ανάλυση του επιχειρηματικού μας σχεδίου όπου εσείς, ελπίζουμε όχι δόλια, παρεξηγήσατε, αναμένουμε τουλάχιστον μια ανακλητική ανάρτηση μετάνοιας και θετικές αναρτήσεις στο μέλλον.

Όμιλος ΤΡΕΛΟΣΕ

ΑΣΤΕΙΑ: Νόμοι του Μέρφυ για τα λεωφορεία!

0 σχόλια

  • Όσο πιο πολύ κρύο κάνει τόσο πιο πολύ θα αργήσει το λεωφορείο.
  • Αν έχεις αργήσει, θα αργήσει και το λεωφορείο.
  • Αν νομίζεις ότι έχεις αρκετή ώρα πριν φτάσει το λεωφορείο τότε έχεις διαβάσει λάθος τα δρομολόγια.
  • Αν δεν έχεις ψιλά για το εισιτήριο τότε κανείς δεν έχει για να σου χαλάσει.
  • Πολλές φορές ο χρόνος που χρειάζεται για να έρθει το λεωφορείο είναι μεγαλύτερος από τον χρόνο που χρειάζεται για να σε πάει στον προορισμό σου.
  • Αν περνάνε παραπάνω λεωφορεία στην στάση που περιμένεις, τότε θα περάσουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα και το δικό σου τελευταίο.
  • Το λεωφορείο που τρέχεις να προλάβεις έχει φύγει 5 λεπτά πριν την ώρα του και το λεωφορείο που περιμένεις θα καθυστερήσει 5 λεπτά.
  • Όσο πιο πολύ ζέστη κάνει έξω τόσο πιο σίγουρο ότι δεν θα έχει κλιματιστικό μέσα.
  • Αν νομίζεις ότι έχεις χρόνο μέχρι να έρθει το λεωφορείο κι ανάψεις τσιγάρο, τότε θα έρθει αμέσως.
  • Αν όμως θεωρήσεις δεδομένο τον προηγούμενο νόμο κι ανάψεις τσιγάρο για να έρθει το λεωφορείο, τότε αυτό θα αργήσει.
  • Το πρόγραμμα δρομολογίων των λεωφορείων μπορεί να θεωρηθεί ως διήγημα φαντασίας.
  • Αν αργήσεις να πας στην στάση το λεωφορείο θα είναι στην ώρα του.
  • Αν πας στην ώρα σου στην στάση το λεωφορείο θα αργήσει.
  • Ο αριθμός λεωφορείων σε κάθε γραμμή δεν έχει σχέση με το πόσος κόσμος είναι μέσα στο λεωφορείο. Όσα λεωφορεία και να κυκλοφορούν θα είναι πάντα γεμάτα.
  • Όσο πιο πίσω έχει προχωρήσει κάποιος, τόσο πιο σύντομα θα θέλει να κατέβει.
  • Αν την ώρα που προχωράς προς την στάση κοιτάξεις τον δρόμο πίσω σου ποτέ δεν θα δεις το λεωφορείο να έρχεται. Αν δεν κοιτάξεις αυτό θα σε προσπεράσει.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΕΛ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ: ΣΠΑΠ: Εκσυγχρονισμένο δίκτυο χωρίς τρένα

1 σχόλια
Ένα εξαιρετικό άρθρο βρήκαμε για τους ΣΠΑΠ στην εφημερίδα το Βήμα και σας το παραθέτουμε:


Του Αχιλλέα Χεκιμόγλου


Μετά από 120 συναπτά έτη λειτουργίας και αφού δαπανήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό του, ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο διαθέτει μεν σήμερα ένα πλήρες δίκτυο με χιλιόμετρα σιδηροτροχιών, αλλά όχι και τα τρένα για να τρέξουν πάνω τους.

Πλην του Προαστιακού της Πάτρας, της γραμμής Κατάκολο - Ολυμπία και του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, το υπόλοιπο δίκτυο του ΟΣΕ έχει απονεκρωθεί και σχεδόν το σύνολο του μετρικού, τροχαίου υλικού βρίσκεται αποθηκευμένο σε διάφορα αμαξοστάσια και εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Μάλιστα, τα τρένα της Πελοποννήσου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κανένα άλλο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας - πλην του Τρικουπικού της Αιτωλοακαρνανίας - καθώς φτιάχτηκαν για να λειτουργούν σε γραμμές εύρους ενός μέτρου, όπως αυτές της Πελοποννήσου. Έτσι, παίρνουν τον δρόμο τους για να γίνουν τα νέα σιδηροδρομικά φαντάσματα, μνημεία μίας άλλοτε ένδοξης εποχής.

Η τύχη του τροχαίου υλικού

Όπως αναφέρουν πηγές των Σιδηροδρόμων, 10 railbus, τα οποία κατασκευάστηκαν βάσει της προγραμματικής σύμβασης 35 μεταξύ ΟΣΕ και της Κοινοπραξίας Ελληνικά Ναυπηγεία - Bombardier Stadler και παραδόθηκαν πριν από λίγα χρόνια, βρίσκονται σε Πάτρα και Κατάκολο. Δύο εξ αυτών είναι τελείως ανενεργά, μερικά επιχειρούν στον προαστιακό της Πάτρας, ενώ κάποια εκτελούν το δρομολόγιο Κατάκολο - Ολυμπία.

Επίσης, δύο αμαξοστοιχίες MAN1 βρίσκονται ανενεργές στο αμαξοστάσιο του Αγίου Διονυσίου της Πάτρας. Αν και όλα τα μετρικά ΜΑΝ κατασκευάστηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και θεωρούνται (επιχειρησιακά) μέσης ηλικίας, εν τούτοις έχουν δουλέψει αρκετά λιγότερο, καθώς η μεν γραμμή Καλαμάτας - Κορίνθου έκλεισε το 2003, η δε Πατρών - Κορίνθου το 2006. Άρα, όπως εξηγούν σιδηροδρομικοί, κάθονται για αρκετά χρόνια, βρίσκονται δε (στο εσωτερικό τους) σε εξαιρετική κατάσταση.

Ακόμη, ένα μεγάλο κομμάτι του τροχαίου υλικού βρίσκεται στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά και στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων, μερικές μηχανές Alco θα σκορπίσουν στην Πελοπόννησο, τα μουσειακά τραίνα θα αποθηκευθούν στο μηχανοστάσιο της Καλαμάτας, ενώ εμπορικά τραίνα, σκευοφόρες και πετρελαιοφόρα θα κλειστούν στο αμαξοστάσιο της Τρίπολης.

Μία μικρή εποποιία

Όλο αυτό το διάστημα, δεκάδες σιδηροδρομικοί εργάστηκαν σκληρά, προκειμένου να μεταφερθεί το τροχαίο υλικό και να ασφαλιστούν οι εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Μάλιστα, υπήρξαν και πολλές περιπέτειες σε αυτή την τεράστια μετακίνηση τροχαίου υλικού. Πριν από λίγο καιρό, το προσωπικό μίας μεγάλης σιδηροδρομικής αποστολής, που μετέφερε με δύο μηχανές Alco περίπου 30 σιδηροδρομικές εμπορευματικές πλατφόρμες , πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές.

Την ώρα που μετακινούνταν από την Καλαμάτα προς την Τρίπολη, στα ορεινά του Ίσαρη, μία από τις δύο μηχανές σταμάτησε να λειτουργεί και το κομβόι χρειάστηκε να διανύσει το ταξίδι, κινούμενο με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου ανά ώρα (!), καθώς η Alco που δούλευε έσερνε 30 καρότσες και την δεύτερη Alco, βάρους δεκάδων τόνων.

Τελικώς, μετά από 11 ώρες (!), έφτασαν στην Τρίπολη σώοι και αβλαβείς.
Με ένδοξη ιστορία

Η γραμμή της Πελοποννήσου μαζί με το Αττικό της σκέλος (παλιά μετρική σιδηροδρομική γραμμή) και τις διακλαδώσεις της (Καβάσιλα - Κυλλήνη, Κατάκολο - Ολυμπία, Μεσσήνη, Ναύπλιο, Λεύκτρο - Μεγαλόπολη, Κυπαρισσία και Λουτράκι) αποτελεί το μεγαλύτερο μετρικό δίκτυο της Ευρώπης, καθώς φτάνει σχεδόν τα 800 χλμ, γεγονός που το καθιστά σημαντικό. Ο εκτελεστικός φορέας της εν λόγω γραμμής ήταν οι αλήστου μνήμης ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου - Αθηνών - Πειραιώς).

Αν και πέρασαν από αρκετές δυσκολίες στις πρώτες δεκαετίες από την ίδρυσή τους, το 1929 πηγές των ΣΠΑΠ δήλωναν στο «Ελεύθερον Βήμα» ότι θα επεκτείνουν το σιδηροδρομικό τους δίκτυο στην Ήπειρο και από εκεί στη Θεσσαλία, ενώνοντας την Ηγουμενίτσα με τον Βόλο. Μάλιστα, υπόσχονταν την έλευση της ντιζελάμαξας, η οποία έκαιγε τότε το 1/8 των καυσίμων και έριχνε το κόστος έλξης στο ένα τρίτο. Το φιλόδοξο σχέδιο των ΣΠΑΠ βρήκε, όμως, εμπόδιο στην γνωστή ξεροκαφαλιά του συνήθους υπόπτου, δηλαδή του κράτους.

Όπως εξιστορούν φίλοι του σιδηροδρόμου, η αντίστροφή μέτρηση για τους ΣΠΑΠ ξεκίνησε όταν έγινε συγχώνευσή τους με τους Σιδηροδρόμους του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ), το 1962. Και αυτό διότι ανεστάλησαν όλα τα σχέδια εκσυγχρονισμού που είχαν εκπονηθεί και η γραμμή πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Η τελευταία αναλαμπή ήρθε με την έλευση των αμαξοστοιχιών ΜΑΝ, που έκαναν το ταξίδι πολύ καλύτερο. Όμως ήταν μέχρι εκεί. Αργότερα, στο μεν βόρειο σκέλος της γραμμής, η ΕΡΓΟΣΕ προγραμμάτισε την δημιουργία νέας, διπλής κανονικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, ενώ στο ανατολικό της κομμάτι, ο ΟΣΕ την ανακατασκεύασε από το μηδέν. Και μετά, την έκλεισε!

Ο βασικός λόγος ήταν η έλλειψη σοβαρού επιχειρησιακού προγράμματος και η παροχή λίγων και αραιών υπηρεσιών, που απομάκρυναν το κοινό από τον σιδηρόδρομο προς το ταχύτερο αυτοκίνητο, εξέλιξη που δημιούργησε οικονομικές ζημίες στον ΟΣΕ. Επίσης, τα τελευταία χρόνια τόσο μέσα στο υπουργείο Μεταφορών όσο και μέσα στα κόμματα πλήθυναν οι φωνές που ζητούσαν «να κλείσει η Πελοπόννησος».

Θα υπάρξει αύριο;

Τα τελευταία χρόνια έχουν εκπονηθεί αρκετές μελέτες για την αξιοποίηση του παλιού δικτύου, οι οποίες πρότειναν είτε την προαστιακή και τοπική χρήση είτε την τουριστική. Το μεγάλο προνόμιο του εν λόγω δικτύου είναι ότι ενώνει αρχαιολογικά μνημεία παγκοσμίου ενδιαφέροντος, τα οποία με ένα καλό επιχειρησιακό πλάνο και με τη σύμπραξη πολλών τοπικών και ιδιωτικών φορέων , θα μπορούσε να αποτελέσει μία ενδιαφέρουσα επιχειρηματική πρόταση. Παράλληλα, όμως, τα δίκτυα, τις εγκαταστάσεις και τις εκτάσεις του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο ορέγονται πολλοί αυτοδιοικητικοί και διάφορα άλλα συμφέροντα, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται. Η προστασία αυτής της ιστορικής υποδομής αποτελεί εχέγγυο για την αξιοποίησή της, όπως εκτιμούν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο σιδηρόδρομος θα έχει και δεύτερη ευκαιρία στον Μοριά.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις γραμμών που εξακολουθούν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον, η τοπική κοινωνία τις θέλει, όπως και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία, ωστόσο, καλείται να λειτουργήσει με την ισχνή επιχορήγηση των 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος on line», η σιδηροδρομική εταιρία εξετάζει και επιθυμεί να επαναλειτουργήσει σε διάφορα σημεία του δικτύου, όμως τα οικονομικά της περιθώρια παραμένουν ασφυκτικά και, ως εκ τούτου, αναμένει τις καλύτερες ημέρες.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο σιδηρόδρομος αποτελεί την μοναδική, ίσως, περίπτωση στην ιστορία της τεχνολογίας, που μετά την παρακμή του, αναστήθηκε, εκσυγχρονίστηκε και διεκδικεί πλέον τα πρωτεία των μεταφορών διεθνώς.

ΤΡΑΜ: Πολύτιμες πληροφορίες από απάντηση σε δημοσιευμά τύπου

2 σχόλια
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ΤΡΑΜ ΑΕ απαντά σε δημοσίευμα τύπου. Θυμίζουμε την απάντηση σε δημοσιευμά της IX Auto με τίτλο: "Προσοχή στα τραμ!".

Ακολουθώντας την παράδοση, η ΤΡΑΜ απάντησε σε δημοσιευμά της Ισοτιμίας ( δημοσιευμά εδώ - απάντηση της ΤΡΑΜ εδώ), δίδοντας πολύτιμες πληροφορίες εφ όλης της ύλης, μερικές από τις οποίες παραθέτουμε:

Πράσινο Κύμα


Όσον αφορά το πράσινο κύμα του τραμ στους φωτεινούς σηματοδότες έχει υλοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του. Στο πλαίσιο των εργασιών για την υλοποίησή του, εκπονήθηκαν νέες μελέτες σηματοδότησης σε 34 διασταυρώσεις και επικαιροποιήθηκαν οι θέσεις ανίχνευσης του τραμ καθ’ όλο το μήκος του δικτύου, προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες κίνησης του οχήματος (ταχύτητα, επιτάχυνση, επιβράδυνση κλπ.).

Σήμερα η ΤΡΑΜ υλοποιεί μία εγκεκριμένη μελέτη (Κασομούλη & Σαρκοδίνου). Αναμένει την έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΜΕΟ) για την απενεργοποίηση 4 σηματοδοτών επί της οδού Διαδόχου. Παραμένουν σε εκκρεμότητα α) ο έλεγχος και η έγκριση του κόμβου Ποσειδώνος & Μεταξά (ΔΜΕΟ) και β) η έγκριση και η υλοποίηση της Αρδηττού (ΟΑΣΑ, ΔΜΕΟ), με σκοπό τη χρήση αποκλειστικής λωρίδας του τραμ.

Οι νέοι χρόνοι που έχουν μετρηθεί μετά την εφαρμογή του πράσινου κύματος είναι ήδη βελτιωμένοι κατά ένα ποσοστό της τάξης του 10% σε σχέση με το άμεσο παρελθόν. Για παράδειγμα η διαδρομή «ΣΕΦ – Σύνταγμα» είχε χρόνο διάνυσης 53 λεπτά, πριν την εφαρμογή του πράσινου κύματος, και έχει βελτιωθεί σε 43 λεπτά της ώρας (ανάλογα με τη περίοδο της ημέρας).

Ήδη από 21.12.10 έχει εφαρμοστεί η δρομολόγηση με τους νέους μικρότερους χρόνους διαδρομής.

Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πράσινου κύματος σε όλες τις διασταυρώσεις και της αποκλειστικής λωρίδας της Αρδηττού θα επιτευχθούν επιπλέον μειώσεις στους χρόνους διαδρομής του τραμ, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του στη δρομολόγηση και δίνοντας τη δυνατότητα τροποποίησης των δρομολογίων, με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής στη στάση. Πρέπει να τονιστεί ότι η καλή λειτουργία του πράσινου κύματος είναι σε συνάρτηση με την καλή λειτουργία των φωτεινών κόμβων καθώς και τη μη παραβασιμότητα των οδηγών των οχημάτων στον τροχιόδρομο και ιδιαίτερα στους κόμβους όπου διέρχεται το τραμ.

Τέλος, η ΤΡΑΜ Α.Ε. έχει ορίσει ομάδα πρασίνου κύματος που έχει τη συνολική ευθύνη επίβλεψης για την συνεχή διατήρηση και βελτίωσή του.

Επέκταση στον Πειραιά

Όσον αφορά την επέκταση του τραμ στον Πειραιά εκκρεμεί απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων της Αθήνας για τον διαγωνισμό του έργου, στα οποία προσέφυγαν οι διαγωνιζόμενοι. Η ΤΡΑΜ Α.Ε., έχει προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια σχετικά με την επιλογή αναδόχου και θα εφαρμόσει τις εκδοθησόμενες δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την εντός του προβλεπόμενου χρόνου υπογραφή της σύμβασης, μετά τη δικαστική απεμπλοκή του διαγωνισμού, προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση του Έργου. Ήδη, με επιμέλεια της ΤΡΑΜ Α.Ε., η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί εκ νέου για τον Ιούνιο 2011 μετά την ματαίωση της αρχικής συζήτησης, λόγω στάσεως εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Η επέκταση του τραμ στον Πειραιά αποτελεί έργο πνοής όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για το φορέα μας, καθώς αναμένεται να αποφέρει σημαντικότατα οικονομικά οφέλη.


ΣΧΟΛΙΟ: Το πράσινο κύμα δεν εφαρμόζεται με την στενή έννοια του όρου, το αθηναϊκό πράσινο κύμα είναι απλά μια αλληλουχία συγχρονισμένων σηματοδοτών και οχι άμεση παράδοση προτεραιότητας στον τροχιόδρομο μέσω του συστήματος εντοπισμού θέσης. Αν είχε γίνει αυτό, η βελτίωση των χρόνων θα ήταν τουλάχιστον 25% (όπως διαλαλούσε η ΤΡΑΜ όταν το πρωτοεφάρμοζε) και οχι μόνο 10% (όπως τελικά αποδείχτηκε και παραδέχεται).

Ο αποκλειστικός τροχιόδρομος στην Αρδηττού είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα εφαρμοστεί μόνο αν διαχωριστεί με κάποιου είδους διαχωριστικό από τον υπόλοιπο δρόμο και υπάρξουν τηλεχειριζόμενες μπάρες/κολωνάκια που να αποτρέπουν την είσοδο σε οχήματα.

Για την επέκταση στον Πειραιά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, είναι απαράδεκτη. Αν γίνει, θα αποτύχει και οι πολέμιοι του θα βρουν "και άλλη τροφή - λάσπη" όπως λέει και η Ισοτιμία. Η μοναδική λύση της επέκτασης στον Πειραιά όπου θα αποφέρει τεράστια κέρδη και αποτελεσματική συγκοινωνιακή κάλυψη είναι η διπλή γραμμή από Τζαβέλλα και οχι μονές γραμμές με τη μισή διαδρομή παράλληλα με τις γραμμές του ΗΣΑΠ, όπως είναι αυτή υπο δημοπράτηση!

ΑΣΤΕΙΑ: ΟΑΣΑ: Οι επερχόμενοι ελεγκτές!

0 σχόλια
12 Απριλίου 2011, Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΑΣΑ

Μετά το πρωτοφανές περιστατικό πυροβολισμού ελεγκτή από λαθρεπιβάτη, για τον οποίο ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση, ο όμιλος επιχειρήσεων ΟΑΣΑ εκκινά μια εκτεταμένη συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και τα σωματεία πολεμικών τεχνών και αθλημάτων.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τη νέα διάρθρωση του Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου (ΣΕΚ), όπου θα χωρίζεται σε 4 βασικές κατηγορίες:


Ελεγκτής-νίντζα: Αυτή η κατηγορία ελεγκτών θα
προέρχεται μετά από άριστη εντατική εκπαίδευση πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένων καράτε, ταε κβο ντo, κραβ μάγκα και κάποιες επιλεκτικές αφοπλιστικές/αυτοαμυντικές πολεμικές τέχνες και θα έχουν το δικαίωμα να σπάσουν έως 2 κόκκαλα και 4 σπόνδυλους σε κάθε λαθρεπιβάτη που θα επιχειρήσει να διαφύγει με ή χωρίς την απειλή όπλου.

Ελεγκτής-κομάντο: Η δεύτερη βασική κατηγορία ελεγκτών θα προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και πέραν των αφοπλιστικών τους κινήσεων, θα είναι εφοδιασμένοι με καλάσνικοφ και μπαζούκας για την αποτελεσματική εξουδετέρωση των σκληροπυρηνικών πολλαπλών λαθρεπιβατών που θα οπλοφορούν.

Ελεγκτής-παλαιστής: Η τρίτη βασική κατηγορία ελεγκτών θα προέρχεται από τον χώρο του kick-boxing και πάλης (wrestling), εκπαιδευμένοι από τους γκουρού του είδους (Μιχάλη Ζαμπίδη, John Cena, κτλ) και θα είναι συμπληρωματικοί των ελεγκτών-νίντζα, ώστε με την αυξημένη τους μυϊκή μάζα να εξουδετερώνουν τους υπέρβαρους λαθρεπιβάτες.

Ελεγκτής-ελεγκτής: Η 4η κατηγορία ελεγκτών θα είναι η υπάρχουσα και το δυναμικό της δεν θα ξεπερνά τους 20 εργαζομένους. Θα χρησιμοποιούνται σε λεωφορειακές γραμμές και σταθμούς όπου είναι πιθανον να μην αντιμετωπίσουν λαθρεπιβάτες, δλδ σε περιοχές υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων όπως τις λεωφορειακές γραμμές Ψυχικού, Φιλοθέης, Κολωνακίου, Εκάλης, Δροσιάς, Σταμάτας, Άνοιξης, και τους σταθμούς του μετρό ΜΑΡΟΥΣΙ, ΚΑΤ, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Μετά την αναδιάρθρωση του ΣΕΚ, ο όμιλος επιχειρήσεων ΟΑΣΑ με τον συνδυασμό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του ελεγχόμενου συστήματος επιβιβάσεων στον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο, προσβλέπει στον μηδενισμό της λαθρεπιβίβασης και καλεί τους επιβάτες να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις, για να μην αναγκαστεί να αυξήσει το εισιτήριο στα 1,6 ευρώ.

Με την παράκληση να δημοσιευθεί,
όμιλος ΟΑΣΑ

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΜΙΝΣΚ: Τρομοκρατική επίθεση στο μετρό

0 σχόλια
Το θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 100 προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της πρωτεύουσας Μινσκ της Λευκορωσίας, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, που μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.


«Έντεκα άτομα σκοτώθηκαν στην έκρηξη» δήλωσε ο κ. Λουκασένκο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ενέργεια που έχει στόχο την υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην χώρα.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν προς το παρόν άγνωστα, πάντως η αστυνομία της Λευκορωσίας προσανατολίζεται στο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, ανέφερε αστυνομική πηγή μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Κατά τους ερευνητές είναι πιθανό η έκρηξη να είναι ενέργεια τρομοκρατών. Το είδος των τραυμάτων μας οδηγεί στην υπόθεση αυτή» ανέφερε η ίδια πηγή.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη στο σταθμό του μετρό Οκτάμπρσκαγια ξεπερνούν τους 90 και δείχνει εικόνες από το σημείο της έκρηξης όπου φαίνονται πέντε πτώματα σκεπασμένα, δεκάδες ασθενοφόρα που μεταφέρουν τραυματίες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πανικόβλητοι επιβάτες του μετρό.

«Δύο πτώματα βρίσκονταν κοντά στην είσοδο του μετρό. Τα πρόσωπά τους ήταν σκεπασμένα με κουβέρτες», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA, οι υπηρεσίες παροχής βοήθειας μετέφεραν τουλάχιστον 50 τραυματισμένους πολίτες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 17:55 (ώρα Ελλάδας).

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερα στοιχεία τώρα», ανέφερε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν νωρίτερα ότι τραυματίες μεταφέρονται από το σταθμό του μετρό Οκτιάμπρσκαγια με φορεία. Πυκνός μαύρος καπνός έβγαινε από την έξοδο του σταθμού του μετρό ενώ όσοι από τους επιβάτες δεν είχαν τραυματιστεί έβγαιναν με κατάμαυρα τα πρόσωπα και τα ρούχα τους.


ΠΗΓΗ: www.newsport.gr

ΣΧΟΛΙΟ: Να είναι πάλι οι γνωστοί άγνωστοι ακροφανατικοί φασίστες θρησκόληπτοι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι που ανατινάζουν τα μετρό σε ολόκληρο τον κόσμο για να πετύχουν με τον τσαμπουκά και τις απειλές την αντικατάσταση των νόμων του κράτους με τους "νόμους" της θρησκείας τους; Ο φανατισμός είναι ό,τι πιο σιχαμένο έχει δημιουργήσει ο ανθρώπινος νους. Είδωμεν...

ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Κοινή σύσκεψη για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

0 σχόλια
Αθήνα, 11 Απριλίου 2011

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ως καθοριστική παρέμβαση για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, χαρακτηρίστηκε η ανάπλαση της Πανεπιστημίου και της ευρύτερης περιοχής, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αφού πρόκειται να αλλάξει η όψη και οι λειτουργίες του κέντρου.



Στη σύσκεψη μετείχαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο Υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μαρία Καλτσά, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Γιάννης Οικονομίδης, η Αντιδήμαρχος Τομέα Υποδομών του Δήμου Αθηναίων Νανά Σπυροπούλου, οι Πρόεδροι και Δ/ντες Σύμβουλοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Χρήστος Τσίτουρας, του ΟΑΣΑ Δημήτρης Δημητρίου, της ΕΑΧΑ Ντόρα Γαλάνη και του ΟΡΣΑ Ιωάννης Πολύζος, καθηγητές ΑΕΙ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σήμερα αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής, που ορίζεται από το άρθρο 6 του «Μνημονίου (μανία με τα μνημόνια!) για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για την πολεοδομική ανασυγκρότηση περιοχών του κέντρου της Αθήνας» που έχει υπογραφεί από τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού & Τουρισμού για τις ακριβείς δράσεις κάθε φορέα, καθώς και το χρονοδιάγραμμά τους.

Η Επιτροπή είναι 10μελής. Μετέχουν σε αυτήν εκπρόσωποι των τριών Υπουργείων και εποπτευόμενων Οργανισμών τους, καθώς και της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΕΘΕΛ: Λαθρεπιβάτης πυροβόλησε ελεγκτή!

1 σχόλια
Τσαμπατζής και πιστολέρο, έστειλε στο νοσοκομείο έναν ελεγκτή της ΕΘΕΛ, στο Κερατσίνι.

Το απίστευτο αυτό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη γραμμή "843" της ΕΘΕΛ , που πραγματοποιούσε το δρομολογιο Πειραιάς - Πέραμα.
Το όχημα είχε σταματήσει στη στάση, στη συμβολή της Γρ. Λαμπράκη με τη Δημοκρατίας. Εκεί, επιβιβάστηκε ένας ελεγκτης της ΕΘΕΛ ο οποίος ζήτησε από τους επιβάτες, τα εισιτήριά τους.

Κάποιος όμως από τους επιβαίνοντες, ο οποίος δεν είχε εισιτήριο, αρνήθηκε τον έλεγχο και κουβέντα στην κουβέντα έβγαλε ένα αεροβόλο και πυροβόλησε δύο φορές τον εμβρόντητο ελεγκτή!


Το κινητό του έσωσε τον -τυχερό μέσα στην ατυχία του- ελεγκτή, καθώς οι δύο σφαίρες εξοστρακίστηκαν πάνω σε αυτό.

Στο πανδαιμόνιο που επικράτησε ο δράστης πρόλαβε να διαφύγει, ενώ ο άτυχος ελεγκτής μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος !

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛ

ΣΧΟΛΙΟ: Που είναι η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τον ΟΑΣΑ, οεο;

Γενικά πάντως, η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνεται και οι αρμόδιοι (ΕΛΑΣ, Υπ. Προστασίας του Πολίτη) συνεχίζουν να ρεμβάζουν νωχελικά, απλά παρακολουθώντας την κατάσταση σαν τον Νέρωνα, φοβούμενοι μην χαρακτηριστούν "απάνθρωποι" από τους εγχώριους υποστηρικτές του χάους και της αναρχίας αλλά και από τον disoriented ΟΗΕ...

Για το αν φέρονται απάνθρωπα με τις παραλείψεις τους στους ανυπεράσπιστους νομοταγείς πολίτες που κάνουν απλά την δουλειά τους, δεν ασχολείται καμία οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε το θάρος να αναλάβει να μας ανακουφίσει τουλάχιστον από την αβεβαιότητα της σωματικής ακεραιότητας. ΑΙΣΧΟΣ ΠΙΑ! ΑΝΙΚΑΝΟΙ!


ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Μίζες 300.000 ευρώ με Siemens και Deutsche Βahn Ιnternational

0 σχόλια
«Μάρτυρες αναφέρουν ότι τα χρήματα μεταφέρονταν με βαλίτσες στην Αθήνα» γράφει το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, που κυκλοφόρησε σήμερα και αναφέρεται σε προμήθειες που φθάνουν και τα 300.000 ευρώ και φέρεται να πλήρωσε θυγατρική των Γερμανικών Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό στην Αθήνα.

Εκτός από την Ελλάδα, γίνεται αναφορά και σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων σε Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Αλγερία και Λιβύη.

Στην υπόθεση των προμηθειών εμπλέκεται η θυγατρική Deutsche Bahn International (DBI). Για την υπόθεση αυτή διενεργεί έρευνα η εισαγγελία της Φραγκφούρτης εναντίον τουλάχιστον 38 πρώην και νυν στελεχών της εταιρίας. Μεταξύ αυτών είναι δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της DBI. Η έρευνα διενεργείται για τις κατηγορίες της απάτης και της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με το Spiegel, οι έρευνες της εισαγγελίας, που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο σχετίζονται με προμήθειες «μονοψήφιου αριθμού» εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας δείχνουν εμπλοκή και της Siemens στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


ΠΗΓΗ: Το Θέμα

ΣΧΟΛΙΟ: Στην υγεία των κοροϊδων...

ΑΜΕΛ: Ατύχημα στον σταθμό ΣΕΠΟΛΙΑ

1 σχόλια
Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 23:45 χθες το βράδυ, στο σταθμό του Μετρό στα Σεπόλια.


Ένας άνδρας έπεσε στις ράγες του Μετρό, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι.


Στο σημείο έσπευσαν 7 άνδρες της Πυροσβεστικής με 2 οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, ενώ στη συνέχεια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο άτυχος άνδρας υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του ποδιού.


ΠΗΓΗ: newsbeast.gr και zougla.gr

ΣΧΟΛΙΟ: Είναι τραγικό... Να ήταν άλλη μια προσπάθεια αυτοκτονίας;

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Κίνδυνος ατυχήματος στο Λιανοκλάδι από την εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης

4 σχόλια
Η εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει οδηγήσει τα δρομολόγια των τρένων Αθήνα – Θεσσαλονίκη να κινδυνεύουν άμεσα με σύγκρουση!


Κάθε βράδυ, εδώ και μία βδομάδα, τα τρένα που εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο περνούν από του «Χάρου τα δόντια», γιατί στο ορεινό τμήμα της διαδρομής, από το Δομοκό μέχρι την Τιθορέα, αναγκάζονται να διέρχονται τους σταθμούς με κόκκινο!

Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει σταθμάρχης που να ελέγχει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο και έτσι, οι μηχανοδηγοί κάνουν μόνοι τους τη δουλειά, παίζοντας κυριολεκτικά «κορώνα – γράμματα» τη ζωή τη δική τους και των επιβατών, που ταξιδεύουν αγνοώντας τον κίνδυνο που διατρέχουν.

«Οι μηχανοδηγοί αναγκάζονται να σταματήσουν το τρένο, να κατέβουν κάτω και να ελέγξουν οι ίδιοι την γραμμή για να αποφύγουν τον εκτροχιασμό. Επίσης, είναι αναγκασμένοι να συνεννοηθούν με το τρένο που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, για να μην έρθουν σε μετωπική σύγκρουση μαζί του», λέει στο Newsbomb στέλεχος του ΟΣΕ με εμπειρία δεκαετιών στα τρένα. «Το γεγονός ότι ως τώρα αποφεύχθηκε ατύχημα ή εκτροχιασμός είναι θαύμα!»

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι στο σημείο, που καλύπτει 13 σταθμούς (7 για την κάθοδο και 6 για την άνοδο) μέχρι πρότινος είχε δύο σταθμάρχες. Ο ένας όμως αναγκάστηκε να αποχωρήσει με πρόωρη συνταξιοδότηση, λόγω των νέων μέτρων στον Οργανισμό και ο δεύτερος πήρε αναρρωτική άδεια, λόγω προβλήματος υγείας.

Η διοίκηση του Οργανισμού όμως σε μια απίστευτη επίδειξη καθυστέρησης και ερασιτεχνισμού, αρνήθηκε να στείλει αντικαταστάτη για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε, παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του σταθμάρχη στο συγκεκριμένο σημείο είναι κομβικός. Η γραμμή σε αυτό το τμήμα είναι μονή, σε ένα μήκος 110 χλμ περίπου και η ρύθμιση της κυκλοφορίας από τον σταθμάρχη αυξάνει την ασφάλεια του ταξιδιού, περιορίζοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, ενώ παράλληλα βοηθάει ώστε τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός πως η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι, σε ένα μεγάλο ποσοστό καινούργια, εντούτοις παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, που ξεπερνούν τη μία ώρα. Μόλις το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση την Αθήνα, περίμενε 7 ολόκληρες ώρες στον Δομοκό!

Ρεπορτάζ: Θωμάς Μώρος, Πηγή: newsbomb.gr

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Ανάρτηση δασικών χαρτών για Πεντέλη, Νεα Πεντέλη και Μαραθώνα

1 σχόλια
Ως “μικρή επανάσταση” χαρακτήρισε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη την ανάρτηση -για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους- δασικών χαρτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Μαραθώνα, σύμφωνα με το νέο δασικό χάρτη, 3.231 στρέμματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει χρήση. Ειδικότερα, με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 (σε συνδυασμό με εκείνες του 1937, 1938 και 1939) τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην περιοχή ήταν 53.206 στρέμματα ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 49.975 στρέμματα.

Στην περιοχή της Νέας Πεντέλης αλλαγή χρήσης φαίνεται μόνο στο 2% των εκτάσεων, δηλαδή σε 27 στρέμματα, ενώ στην Παλαιά Πεντέλη τα τελευταία 66 χρόνια άλλαξαν χρήση 506 στρέμματα. Συνολικά, και στις τρεις περιοχές, όπως προκύπτει από τους νέους δασικούς χάρτες, χάθηκαν 3.764 στρέμματα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα σήμερα (5/4) στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με αφορμή την παρουσίαση των δασικών χαρτών για Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε μεταξύ άλλων τα κάτωθι:

“Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, αναρτώνται οι πρώτοι δασικοί χάρτες, για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και το Μαραθώνα. Ξεκινάμε μια μικρή επανάσταση, που οδηγεί στην κατοχύρωση και διασφάλιση του τι και πού είναι δάσος στην Ελλάδα.

“Τα οφέλη από τους δασικούς χάρτες είναι καταλυτικά και για το περιβάλλον και για τους πολίτες και για τις περιοχές που αφορούν και για τη χώρα μας.

“Για το περιβάλλον, γιατί θωρακίζουμε το δάσος και τις δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Διασώζουμε και διασφαλίζουμε ό,τι έχει απομείνει.

“Για τους πολίτες, γιατί διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία. Από μια κατάσταση άναρχη, προσδιορίζουμε με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο τι είναι δάσος και τι όχι. Δεν θα χρειάζονται πλέον πράξεις χαρακτηρισμού για να γνωρίζει κάποιος τι είναι η έκταση στην οποία θέλει να δομήσει, να επενδύσει, να έχει απλά στην κατοχή του. Τέρμα οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία, η συναλλαγή.

“Για τις συγκεκριμένες περιοχές γιατί ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.

“Για την Ελλάδα γιατί επιτέλους οριοθετούμε και καταγράφουμε με διαφάνεια τι είναι δάσος και δασική έκταση ξεκινώντας από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Μετά από κάθε πυρκαγιά στο δάσος, λέγαμε δασικοί χάρτες. Τώρα τους αποκτούμε.

“Με τους δασικούς χάρτες, βάζουμε τέλος στην ασάφεια, την αδράνεια και τη συναλλαγή γύρω από τα δάση της χώρας μας. Λέμε τέλος στον φαύλο κύκλο μιας νόμιμης ή μη συναλλαγής η οποία, δεν έβγαζε πουθενά και δημιουργούσε φοβερά αναπτυξιακά αδιέξοδα και το μεγάλο αδιέξοδο της αυθαιρεσίας μέσα στα δάση και τις δασικές μας περιοχές.

“Εκφράζουν τη βούληση της πολιτείας να ξεχωρίσει την πολιτική διαχείριση των δασών μας που έχει σχέση με τη διαμόρφωση πολιτικής για τα δάση και την προστασία τους από την τεχνική διαχείριση, που θα έπρεπε να είναι υπόθεση τεχνοκρατών.

“Η χώρα μας για να βγει από την κρίση, μια κρίση πολυδιάστατη που ακουμπά και σε κακώς κείμενα άλλα και σε νοοτροπίες, πρέπει να κάνει τομές. Η κύρωση των δασικών χαρτών, είναι μια από τις τομές αυτές.

“Γνωρίζω καλά ότι οι μεγάλες τομές φαίνεται να αδικούν κάποιους ανθρώπους. Και συνήθως προκαλούν αντιδράσεις. Μπορεί πράγματι κάποιοι να αδικούνται. Ακριβώς γι’ αυτό δώσαμε προτεραιότητα και στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμού στον οποίο μπορούν να καταφύγουν όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται.

“Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση, έγνοια και φροντίδα μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος κάτοικος της περιοχής που αναρτώνται οι χάρτες μέσα από έντυπα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και μέσα από δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, μέσα από το internet, καθώς και τηλεφωνικό κέντρο.

“Σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές αντιδράσεις, τις σεβόμαστε και δημιουργήσαμε μηχανισμό υποβολής ενστάσεων απ’ όσους νομίζουν ότι αδικούνται. Οι ενστάσεις αυτές θα κριθούν από ανεξάρτητο μηχανισμό και το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι απολύτως σεβαστό. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Δεν βάζουμε τους πολίτες απέναντι. Τους θέλουμε δίπλα μας.

“Θέλω κλείνοντας να πω ότι το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο προσωπικό αλλά ένα στοίχημα συλλογικό, ένα στοίχημα για την πολιτεία και την κεντρική διοίκηση, για την αποκεντρωμένη Περιφέρεια, για τις Δ/νσεις Δασών, για την Κτηματολόγιο, για τους δασολόγους, για τους δημάρχους, για τους πολίτες. Το εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά. Αλλάξαμε και αλλάζουμε τις δομές που δεν επέτρεπαν στην ουσία την ανάρτηση και την κύρωση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα, να αλλάξουμε ό,τι διαπιστώσουμε ότι δεν πάει καλά. Σας θέλουμε δίπλα κι εσάς να εντοπίσουμε τα πιθανά μικρά ή μεγάλα προβλήματα.

“Στην υπόθεση των δασικών χαρτών, σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, αλλά πάνω απ΄ όλα σεβόμαστε το δικαίωμα αυτών που θα έρθουν μετά από εμάς να ζήσουν σε μια χώρα που θα εξακολουθεί να έχει δάση.

“Στο δίλημμα αν θα αφήσουμε τα πράγματα στην ίδια κατεύθυνση ή θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, η απάντηση μας οφείλει να είναι: Θα κάνουμε το βήμα μπροστά. Θα κάνουμε πράξη το αυτονόητο. Έστω και αργά, θα ορίσουμε τι και που είναι δάσος, προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης, των πολιτών, του περιβάλλοντος, τελικά προς όφελος της Ελλάδας”.

econews, ΥΠΕΚΑ

Ομιλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Θάνου Μωραΐτη

Φωτογραφίες από τους πρώτους δασικούς χάρτες: 1, 2, 3

To βίντεο του ΥΠΕΚΑ για τους Δασικούς Χάρτες

Παρουσίαση "Ανάρτηση Δασικών Χαρτών"

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Έντυπο του ΥΠΕΚΑ για τους Δασικούς Χάρτες

Έντυπο της Κτηματολόγιο ΑΕ για τους Δασικούς Χάρτες

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Σε αργό θάνατο καταδικασμένο το μέσο - Δεκάδες προβλήματα - Μεγάλες δυνατότητες - Μηδαμινή αξιοποίηση

9 σχόλια
Σήμερα, 5 Απριλίου 2011, το συγκρότημα ΣΚΑ άνοιξε τις πύλες του στο επιβατικό κοινό και στα δρομολόγια Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης αλλά και στον προαστιακό ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΜΑΓΟΥΛΑ-ΚΙΑΤΟ. Όπως αναμενόταν, η μετεπιβίβαση για Κιάτο συνεχίζει να γίνεται στα Άνω Λιόσια ενώ ο προαστιακός ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ δεν περνά καθόλου από το ΣΚΑ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει ενημερώσει κανένα από τα δρομολόγια στο site της αλλά ούτε και στους σταθμούς παρά μόνο στον σταθμό ΣΚΑ.


Έχοντας πολύ καιρό να χρησιμοποίησω τον προαστιακό, η αντίληψη που μου δημιουργήθηκε είναι οτι αυτό το τόσα πολλά υποσχόμενο μέσο που θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των μετακινήσεων στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου έχει υποπέσει σε μια πρωτοφανή παρακμή. Η αδιαφορία με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει το "διαμάντι" του ο ΟΣΕ είναι τραγική και αποδεικνύει την βαθιά σαπίλα του οργανισμού. Πρόσφατα, ο προαστιακός έλαβε και την μερίδα του λέοντος από τις μειωμένες επιχορηγήσεις ως ζημιογόνα υπηρεσία με αποτέλεσμα να κλείσει σχεδόν το σύνολο των ιστορικών μετρικών γραμμών της πρώην ΣΠΑΠ, ενώ ο προαστιακός ως υπηρεσία θα έπρεπε να είναι κερδοφόρα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μέσο από την αδιαφορία για την λειτουργία του είναι πολυάριθμα:

1. Ανενεργή σηματοδότηση/τηλεδιοίκηση/τηλεπικοινωνίες στο τμήμα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΚΙΑΤΟ (λόγω μίζες της SIEMENS)

2. Ανενεργή τηλεματική στο τμήμα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΚΙΑΤΟ (λόγω μίζες της SIEMENS)

3. Ανενημέρωτα ή και χαλασμένα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων από τα οποία οι επιβάτες δεν μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο για την υπεραστική ζώνη. Από την άλλη, τα εκδοτήρια με προσωπικό δεν καλύπτουν όλο το ωράριο λειτουργίας του προαστιακού.

4. Ανενεργές κυλιόμενες κλίμακες και ασανσέρ στο αστικό τμήμα (εδώ και 8 μήνες!)

5. Εκτός λειτουργίας ακυρωτικά μηχανήματα στον σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ (εδώ και 8 μήνες!)

6. Τα δρομολόγια αστικού τμήματος είναι απαράδεκτα αραιά. Ένα δρομολόγιο την ώρα ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν κακόγουστο ανέκδοτο. Ο κάθετος άξονας του προαστιακού θα μπορούσε να εξυπηρετεί πολλούς πολίτες, ειδικά αν κατασκευάζονταν και οι σταθμοί ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ και ο ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ήταν εντός του κέντρου του ομώνυμου προαστίου ως υπόγειος, από όπου περνά ούτως ή άλλως το μέσο. Αλλά και τα 3 ανα ώρα στο αστικό τμήμα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ είναι οριακά απαράδεκτο. Για μια αστική μετακίνηση τις καθημερινές, ο επιβάτης δεν πρέπει και δεν μπορεί να περιμένει παραπάνω από 15 λεπτά (δλδ ο προαστιακός ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ προ ηλεκτροκίνησης Κιάτου λειτουργούσε οριακά). Αλλά και τα υπεραστικά δρομολόγια για Κιάτο δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή. Τις ώρες αιχμής θα έπρεπε να υπάρχουν 2 ανα ώρα. Όσο για το αστικό τμήμα ικανοποιητικά θα ήταν τα 4 και ιδανικά τα 6 ανα ώρα.

7. Οι σταθμοί και το τροχαίο υλικό είναι πλέον υγειονομικού ενδιαφέροντος από έλλειψη καθαριότητας ενώ τα ανήσυχα νιάτα φροντίζουν να ξεσκίζουν τα καθίσματα με τους σουγιάδες τους και να τα αποτελειώνουν με γκράφιτι tag ενώ το τελευταίο δεν γίνεται μόνο σε κάθε πιθανή και απίθανη επιφάνεια του τρένου, αλλά πλέον και στους σταθμούς.

8. Έλλειψη συντήρησης στην τηλεματική (όπου λειτουργεί). Οι ηλεκτρονικοί πίνακες τόσο στο επίπεδο αποβαθρών όσο και στο επίπεδο εισιτηρίων είναι σε πολλούς σταθμούς σε ημιλειτουργική κατάσταση ή και τελείως χαλασμένοι. Το ίδιο και για τις τηλεοράσεις τηλεματικής στον σταθμό ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ που πλέον δεν λειτουργούν ενώ ένα παχύ στρώμα σκόνης έχει σκεπάσει κάθε επιφάνεια τους.

9. Η έλλειψη ελέγχου εισιτηρίων και τα φαινόμενα των επαιτών που εφορμούν επίμονα σε κάθε υπεραστικό δρομολόγιο του προαστιακού προκαλούν αγανάκτιση και διαπλικτισμούς με τους επιβάτες.

10. Με την διάλυση της εργολαβίας, ο σταθμός ΤΑΥΡΟΣ μένει στον αέρα, ο σταθμός ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αλλά έχει πάνω από ένα χρόνο να δει εργάτη, ενώ ο σταθμός ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ είναι έτοιμος εδώ και παραπάνω από ενα χρόνο χωρίς να δίνεται σε κυκλοφορία. Όσο για τον σταθμό ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ η κατασκευή του προχωρά ικανοποιητικά.

11. Η παγωμένη επέκταση στην Πάτρα με τις γνωστές προτεραιότητες της εθνικής οδού διαλύει τον προαστιακό που αναγκάζεται να κάνει τα δρομολόγια με λεωφορεία, ενώ το Ξυλόκαστρο ανυπόμονα περιμένει εδώ και χρόνια τον προαστιακό που του είχαν υποσχεθεί για το 2009.

12. Ο "προαστιακός" Χαλκίδας και Θήβας είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο που τόσο πολύ κοροϊδεψε τους κατοίκους των περιοχών από όπου διέρχεται η σιδ. γραμμή του ΟΣΕ. Είναι αδύνατον να στηθεί προαστιακός Χαλκίδας και Θήβας της προκοπής αν δεν κατασκευαστεί η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής εξόδου Αθηνών με νεα γραμμή υψηλών ταχυτήτων από το ΣΚΑ μέχρι τη Θήβα ώστε αυτή να χρησιμοποιούν τα υπεραστικά δρομολόγια και την παλαιά υφιστάμενη γραμμή ο προαστιακός.

Το μόνο που υπάρχει τώρα, είναι ένα υποτυπώδες δρομολόγιο Αθήνα-Χαλκίδα ενώ για τη Θήβα, μόνο όσα κατέρχονται από Βόρεια Ελλάδα. Για το αστικό τμήμα ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΑΘΗΝΑ, παρότι θα έπρεπε να καλύπτεται από το εισιτήριο του ΟΑΣΑ, οι επιβάτες θα πρέπει να αγοράσουν ειδικό του ΟΣΕ. Όσο για τον Προαστιακό Λουτρακίου και Λαυρίου είναι κάτι που προκαλεί γέλιο τόσο στους διοικούντες του ΟΣΕ, όσο και στο υπουργείο υποδομών.

13) Όσο για το περίφημο ΣΚΑ που κόστισε 132 εκ. ευρώ και άργησε 6 χρόνια να λειτουργήσει έστω και μερικώς, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια κακόγουστη μετριότητα τόσο με τα σχέδια που δημιουργήθηκε όσο και με τον τρόπο που άρχισε να χρησιμοποιείται. Βέβαια, το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ακόμη ένα απέραντο γιαπί -χωρίς να μπορούμε να προεξοφλήσουμε από τώρα την αποτυχία του αφού δεν είναι ολοκληρώμενο- όπως και ο νέος ΣΣ Αθηνών με τις ταμπελίτσες των εργολάβων, τις ελληνικές σημαιούλες και τις αφίσες στα σπασμένα και γλιτσιασμένα πάνελ των σταθμών να υποδυλώνουν ότι κάποτε αυτή η χώρα είχε κάποια σχέδια τα οποία δεν ολοκλήρωσε ποτέ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προαστιακός είναι καταδικασμένος σε αργό θάνατο από την ανικανότητα και αδιαφορία των εκάστοτε ανευθυνουπευθύνων και περιμένει σιωπηλά μια (επιτέλους!) αποτελεσματική διοίκηση -ή έναν ιδιώτη- που να ενδιαφέρεται για την ποιότητα του μέσου ή ακόμη και την ίδια την κοινωνία για να τον διασώσει και να τον αναδείξει στο βάραθρο των μεταφορών που του αξίζει να είναι...

Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget