Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Πρόοδος επεκτάσεων Ιουλίου 2010

0 σχόλια
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ

  • Ολοκληρώθηκε η εκσκαφή Β΄φάσης της συνδετήριας σήραγγας της Ανατολικής εισόδου με το σταθμό ΑΛΙΜΟ.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επίχωσης και αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου στους σταθμούς και τα φρέατα.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης μεταλλικών κατασκευών και ανοξείδωτων τελειωμάτων στους σταθμούς.


ΧΑΪΔΑΡΙ



  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση μεμβρανών υδατοστεγανότητας του ομώνυμου Σταθμού Μετεπιβίβασης.
  • Ξεκίνησε η τοποθέτηση ψευδοροφών στο επίπεδο διακίνησης κοινού στον σταθμό ΧΑΙΔΑΡΙ.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνωσης της οροφής του κτιρίου των υποστηρικτικών λειτουργιών του αμαξοστασίου ΕΛΑΙΩΝΑΣ.


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ


  • Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου δικτύου συλλογής ομβρίων στην περιοχή των εισόδων του σταθμού ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επαναφοράς της κυκλοφορίας, της ευρύτερης περιοχής του σταθμού ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ, στην πρότερη κατάσταση.
  • Ξεκίνησε η αποκατάσταση της πλατείας Δημοκρατίας (ή πλατεία Δημαρχείου).

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ



  • Παραδόθηκε ο σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ στο επιβατικό κοινό.
  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (δαπεδοστρώσεις, χρωματισμοί, ψευδοροφές κ.α.) στον Σταθμό, στη Νότια και Δυτική Είσοδο.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιπέδου οδού.

ΠΗΓΗ: Αττικό Μετρό Α.Ε.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Νέο πλέγμα δρομολογίων στην γραμμή Κόρινθος - Άργος/ Ναύπλιο - Τρίπολη

3 σχόλια

ΠΗΓΗ: ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.


ΝΕΟ ΠΛΕΓΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΑΡΓΟΣ / ΝΑΥΠΛΙΟ – ΤΡΙΠΟΛΗ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει πως, ύστερα από την ολοκλήρωση των επιτυχημένων δοκιμών βελτίωσης στη γραμμή Κόρινθος – Άργος / Ναύπλιο – Τρίπολη, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του νέου και ενισχυμένου πλέγματος δρομολογίων στο άνωθεν τμήμα, το οποίο και θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 1 Αυγούστου 2010.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά το δρομολόγιο Αθήνα – Ναύπλιο (με μετεπιβίβαση από τον Προαστιακό Αθήνας) από τις 2 ώρες και 43 λεπτά μειώνεται στις 2 ώρες και 7 λεπτά, ενώ το Αθήνα – Τρίπολη (επίσης με μετεπιβίβαση από τον Προαστιακό Αθήνας) από τις 3 ώρες και 44 λεπτά μειώνεται στις 2 ώρες και 57 λεπτά.

Αντίστοιχες βελτιώσεις σημειώνονται και στα επιμέρους δρομολόγια του πλέγματος:

  • Το Κόρινθος – Άργος από τα 65 λεπτά μειώνεται στα 45
  • Το Άργος – Ναύπλιο από τα 17 λεπτά μειώνεται στα 10
  • Το Άργος – Τρίπολη από τα 80 λεπτά μειώνεται στα 58 λεπτά

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συνεπής στις εξαγγελίες της για τη δημιουργία ενός πιο λειτουργικού σιδηροδρόμου, διαμόρφωσε ένα νέο, ευέλικτο και ανταγωνιστικό πλέγμα δρομολογίων για τη γραμμή Κόρινθος – Άργος / Ναύπλιο – Τρίπολη τροποποιώντας επιπρόσθετα και τις ώρες αναχώρησης και άφιξης από και προς Αθήνα – Κόρινθο, ώστε το επιβατικό κοινό να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις πρωινές και βραδινές ανταποκρίσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να εισέρχεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (www.trainose.gr) ή να απευθύνεται στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών στον αριθμό 1110.

Επισυνάπτεται πίνακας με τα νέα δρομολόγια.


Download this file (neo_plegma.pdf)Νέο πλέγμα Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο - Τρίπολη[ ]107 Kb

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΟΣΕ: Νέο δυστύχημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

1 σχόλια


Άγνωστο για πιο λόγο, ένα μικρό Ι.Χ. αυτοκίνητο, παραβίασε την φυλασσόμενη διάβαση στο Δουκάτο και συγκρούστηκε με την διερχόμενη αμαξοστοιχία ιντερσίτι με αριθμό 70, που ερχόταν από την Αθήνα και με προορισμό τον Έβρο.

Στο αυτοκίνητο βρισκόταν ένα ζευγάρι, ένας άνδρας 79 ετών και η σύζυγός του 78 ετών. Οι οποίοι διαμελίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κομοτηνής για νεκροψία και νεκροτομή.

Το τρένο δεν υπέστη σοβαρή βλάβη, αλλά έσπασε μόνο η μετώπη του. Σταμάτησε για μία ώρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις με την αστυνομία και συνέχισε το ταξίδι του στην Αλεξανδρούπολη. Το Ι.Χ. κόπηκε στα δύο και μεταβλήθηκε σε μια άμορφη μάζα σιδηρικών, ενώ το ειδικό διασωστικό όχημα της πυροσβεστικής ανέλαβε τον απεγκλωβισμό του οδηγού και του συνοδηγού, που ήταν νεκροί και διαμελισμένοι.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και αποτελεί αίνιγμα για το πώς το Ι.Χ. προσπάθησε να παραβιάσει την φυλασσόμενη διάβαση, η οποία έχει υποστεί ζημιά και τέθηκε εκτός λειτουργίας. Επί τόπου έφτασε το ΕΚΑΒ και όχημα της πυροσβεστικής το οποίο έπλυνε την άσφαλτο, ενώ η τροχαία ρύθμιζε την κυκλοφορία στο σημείο εκείνο.


Η διάβαση του Μεγάλου Δουκάτου ήταν η πιο σύγχρονη από τις φυλασσόμενες φωταγωγημένες διαβάσεις, με ειδικό πλαστικό τάπητα και αποτελούσε το καμάρι των ελληνικών σιδηροδρόμων. Πως έγινε ένα τέτοιο διπλό θανατηφόρο ατύχημα συνεπεία και πάλι του ανθρώπινου παράγοντα, πραγματικά αποτελεί ένα αίνιγμα που έχει να κάνει με την ψυχολογία του το οδηγού, ο οποίος βλέπει την μπάρα, ακούει το καμπανάκι και παίρνει την απόφαση επειδή το τρένο αργεί, να την διασχίσει…


Στον χώρο του ατυχήματος δεν υπάρχουν ίχνη φρεναρίσματος που ίσως σημαίνει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν υπολόγισε ότι ερχόταν το τρένο.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Ο ΧΡΟΝΟΣ"

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Παραδόθηκε ο σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ

0 σχόλια
23.07.2010
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
ΣΤΑΘΜΟΣ «ΧΟΛΑΡΓΟΣ»
& ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ «ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ»

Σήμερα στις 12:30 μμ ανοίγει τις πόρτες του για το επιβατικό κοινό ο Σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ο οποίος οριοθετείται σε βάθος 22 μέτρων υπογείως της Λεωφ. Μεσογείων στο ύψος της συμβολής της με την οδό Φανερωμένης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του έργου στην Αττικό Μετρό Εταιρείας Λειτουργίας ΑΕ, ο κ.Χρήστος Τσίτουρας Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ τόνισε τα εξής :

«Ένας ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός προστίθεται σήμερα στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας και αναμένεται σε καθημερινή βάση να εξυπηρετεί περισσότερους από 20.000 επιβάτες. Ο Σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ, παρά την καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του, δίνει πλέον σήμερα τη δυνατότητα στους πολίτες των Δήμων Χολαργού, Νέου Ψυχικού και Χαλανδρίου, σε χρόνο περίπου 9 λεπτών, να φθάνουν με άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα).

Μια από τις αιτίες καθυστέρησης των χρονοδιαγραμμάτων του έργου ήταν οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα (αρχαία οδός προς τα Μεσόγεια, χυτήρια, τάφοι, κλπ.) και τα οποία θα αναδειχθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του σταθμού.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τον σταθμό και ως υπόγεια διάβαση της Λεωφ. Μεσογείων και μάλιστα είναι ο μοναδικός σταθμός του δικτύου που προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί την κίνηση των συρμών από ειδικά διαμορφωμένο «διάδρομο-γέφυρα» πάνω από τις αποβάθρες.


Παράλληλα, δίδεται στο επιβατικό κοινό του Μετρό και ο 3οροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης ΙΧ οχημάτων στο ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ο οποίος διαθέτει 630 θέσεις αυτοκινήτων και συνδέεται απευθείας με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό. Οι πολίτες πλέον έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύσουν εκεί το όχημά τους, αποφεύγοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση προς το κέντρο της Αθήνας, και με το Μετρό να μεταβούν αξιόπιστα και γρήγορα στον προορισμό τους.

Η Αττικό Μετρό ΑΕ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές της προκειμένου και οι υπόλοιποι 8 σταθμοί των επεκτάσεων του Μετρό να δοθούν το συντομότερο δυνατόν στο επιβατικό κοινό, αλλά παράλληλα να ξεκινήσουν τα νέα μεγάλα έργα, όπως αυτό της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά»

Παράδοση σταθμού Μετρό Χολαργού και υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Νομισματοκοπείο

22.07. 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στο επιβατικό κοινό ο Σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ του Μετρό. Αύριο, Παρασκευή, στις 10.00’ ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας θα παραδώσει το Σταθμό στην Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ).
Προβλέπεται να εξυπηρετεί ημερησίως περίπου 20.000 επιβάτες, προερχόμενους κυρίως από του Δήμους Χολαργού και Χαλανδρίου, αλλά και Ν. Ψυχικού, οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διανύουν με το Μετρό την απόσταση μέχρι το Σύνταγμα σε μόλις εννέα λεπτά.
Παράλληλα, θα δοθεί στο επιβατικό κοινό και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στο Σταθμό Νομισματοκοπείο, που αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου Σταθμού Μετεπιβίβασης στη θέση αυτή, με τον Σταθμό Λεωφορείων του ΟΑΣΑ να λειτουργεί ήδη από τις αρχές του έτους, επιτρέποντας τις μετεπιβιβάσεις στο Μετρό από τις λεωφορειακές γραμμές.
Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, είναι τριών επιπέδων και συνδέεται υπογείως με τον Σταθμό του Μετρό και διαθέτει 630 θέσεις αυτοκινήτων.


ΠΗΓΗ: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το ιστολόγιο μας προτείνει 10 μέτρα για τα ΜΜΜ της Αθήνας που θα τα καταστήσουν ιδιαίτερα ελκυστικά...

8 σχόλια
Η αλματώδης αύξηση στην τιμή της βενζίνης, οι αυξήσεις διοδίων, η αδυναμία ρευστότητας και δανειακής κάλυψης, τα σκληρά οικονομικά μέτρα επιβάλλουν πλέον την μείωση των ΙΧ στην Αθήνα, κάτι που προσωρινώς ανακουφίζει τους συγκοινωνιολόγους που είχαν προβλέψει πλήρης ακινητοποίηση στους βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής εντός του 2010.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πωλήσεις ΙΧ έχουν μειωθεί σχεδόν 50%, ενώ αυξημένη κατά 20% βρίσκεται η απόσυρση τους... Πολλοί Αθηναίοι πλέον, αναγκάζονται να πουλήσουν ή να παρατήσουν το αυτοκίνητο τους και να κάνουν το μεγάλο βήμα γνωριμίας με τα ΜΜΜ που τόσα χρόνια πληρώνουν με τους φόρους τους, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποίησαν. Βλέπουμε κάθε μέρα τα δίκυκλα μηχανάκια ή και τα αυτοκίνητα να αντικαθίστανται με ποδήλατα. Είναι πλέον εμφανέστατη η παρουσία ποδηλατών στην Αθήνα και η τάση συνεχώς αυξάνεται... Είναι χρέος της πολιτείας να δει αυτή τη μικρή χαρά μέσα στον ωκεανό οικονομικής πίκρας και να πράξει τα δέοντα, ώστε μετά την αναγέννηση της χώρας με την έξοδο της από την οικονομική κρίση, να έχουμε μεταμορφωθεί σε πραγματικούς Ευρωπαίους, να έχουμε μετατρέψει τις πόλεις μας σε πιο κοινωνικές, πιο ανθρώπινες, πιο οικολογικές, πιο βιώσιμες...
Να μπορέσουμε να νικήσουμε όλες εκείνες τις ομάδες που θέλουν να μας κρατήσουν στον γκρίζο και μολυσμένο μας πρόσφατο παρελθόν και να προπορευτούμε μαζί σε ένα ανθρώπινο μέλλον...

Καθοριστικό ρόλο για την εδραίωση των ΜΜΜ στην συνείδηση των "υπό αλλαγή" συμπολιτών μας που αναγκάστηκαν να παρατήσουν την ιδιωτική μετακίνηση αλλά και για να κρατήσουμε αυτούς που δηλώνουν ακόμη επιβατικό κοινό και όχι οδηγοί, είναι να τους προσφέρουμε τις ποιοτικότερες υπηρεσίες που είναι δυνατό, ώστε τα ΜΜΜ να μην προβληθούν ως τα παρακμιακά, αναξιόπιστα, εκνευριστικά, βρώμικα, επικίνδυνα μέσα εναλλακτικής μεταφοράς που απευθύνονται μόνο στους φτωχότερους συμπολίτες μας των κατώτερων εισοδηματικών τάξεων και όχι σε οποιονδήποτε άλλο, άποψη που μέχρι πρόσφατα επικρατούσε στο μυαλό των Αθηναίων...

Είναι ,λοιπόν, αναγκαίο να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο υπάρχων δίκτυο ΜΜΜ Αθηνών και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι προτάσεις μας είναι λογικές και απαιτούν από μηδαμινό έως ελάχιστο κόστος.

Πρόταση 1: Συγχώνευση των εταιρειών ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΕ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ και ΤΡΑΜ ΑΕ

Οφέλη πρότασης 1:

- Σημαντική μείωση του κόστους διοίκησης και κόστους λειτουργίας
-Αύξηση ποιότητας υπηρεσιών στην Γραμμή 1 αλλά και στο τραμ
-Αποτελεσματική διοίκηση των μέσων σταθερής τροχιάς Αθηνών


Πρόταση 2: Συγχώνευση των εταιρειών ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ και ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Οφέλη πρότασης 2:

- Σημαντική μείωση του κόστους διοίκησης και κόστους λειτουργίας
-Αύξηση ποιότητας υπηρεσιών
-Αποτελεσματική διοίκηση των λαστιχοφόρων μέσων μεταφοράς Αθηνών

Πρόταση 3: Τήρηση στο ακέραιο και χωρίς καμία εξαίρεση των κανονισμών χρήσης των ΜΜΜ με αυστηρή επιτήρηση

Παρακάτω παρατίθεται η χάρτα υποχρεώσεων των επιβατών των ΜΜΜ, όπως προκύπτει από τον ΟΑΣΑ. Αν και μερικοί κανόνες είναι υπερβολικοί, στο σύνολο τους διασφαλίζουν μια ποιοτική μετακίνηση. Δυστυχώς, όλοι εμείς οι επιβάτες γνωρίζουμε πως παραβιάζονται ασύστολα, με αποτέλεσμα την υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών. Με έντονη γραφή, υπογραμμίζω τους πιο σημαντικούς.

ΧΑΡΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΜΜ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΑΣΑ

1. Να μην ταξιδεύουν ή επιχειρούν να ταξιδεύσουν χωρίς νόμιμο τίτλο μεταφοράς
(επικυρωμένο εισιτήριο, κάρτα απεριορίστων διαδρομών, κλπ.). Επισημαίνεται ότι το
πρόστιμο είναι αρκετά υψηλό, το 60-πλάσιο του εισιτηρίου.

2. Να συμμορφώνονται με τα όσον αφορά στη μεταφορά αποσκευών, ποδηλάτων, παιδικών καροτσιών και
κατοικιδίων ζώων.

3.
Να μην είναι υπό την επήρεια αλκοολούχων ποτών ή ναρκωτικών.
4. Να μην χρησιμοποιούν προσβλητική γλώσσα ή να συμπεριφέρονται απειλητικά ή άσεμνα.

5.
Να μην ξαπλώνουν σε καθίσματα, πάγκους ή οπουδήποτε αλλού και να μην κοιμούνται.

6.
Να μην καπνίζουν.

7.
Να μην καταναλώνουν φαγητά, αναψυκτικά, ροφήματα ή αλκοολούχα ποτά.

8. Να μη χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, κατά τρόπο που ενοχλεί.

9. Να μην κάνουν πολιτική, θρησκευτική ή οποιουδήποτε άλλου τύπου προπαγάνδα.

10. Να μην παραμένουν στις εγκαταστάσεις και τα οχήματα όταν και όπου αυτό δεν
επιτρέπεται για το κοινό.

11. Να μη χρησιμοποιούν άσκοπα τον εξοπλισμό εκτάκτου ανάγκης, ο οποίος προορίζεται
για χρήση από το κοινό, παρά μόνο εάν τούτο είναι απολύτως αναγκαίο.

12.
Να μην παρακωλύουν την κίνηση επιβατών μέσα στους σταθμούς και τα οχήματα.

13.
Να μην παραμορφώνουν ή καταστρέφουν οποιαδήποτε κατασκευή ή εξοπλισμό εγκαταστάσεων ή οχημάτων με γκράφιτι ή άλλο τρόπο.

14. Να μην τοιχοκολλούν ή διανέμουν ανακοινώσεις, πινακίδες ή αυτοκόλλητα.

15.
Να μην ρυπαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο οχήματα και εγκαταστάσεις.

16. Να μην εμποδίζουν το προσωπικό των συγκοινωνιακών φορέων κατά την εκτέλεση
των καθηκόντων τους.

17.
Να μην χρησιμοποιούν μουσικά όργανα.

18.
Να μην εμπορεύονται αγαθά ή υπηρεσίες, εκτός και εάν έχουν εξουσιοδοτηθεί συγκεκριμένα να κάνουν αυτό.

19.
Να μην επαιτούν.

20. Να μη φέρουν τα σακίδια στους ώμους.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: είναι διαφορετική...

Κανονισμός 1: Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η λαθρεπιβίβαση στα ΜΜΜ κόστισε το 2008 30 εκατομμύρια ευρώ ζημιές στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η λαθρεπιβίβαση σε λεωφορεία, τρόλλεϋ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ υπολογίστηκε στο 16%, στον προαστιακό 10% ενώ στο μετρό μόλις 4% (Στοιχεία 2008). Οι εταιρείες λειτουργίας με εξαίρεση την ΑΜΕΛ μάλλον έχουν ξεχάσει πως τα ΜΜΜ δεν είναι ούτε δωρεάν, ούτε φιλανθρωπικές εταιρείες, ούτε υπηρεσίες που παρέχονται "ως έχειν", χωρίς ενδιαφέρον για συνεχή βελτίωση. Η δημόσια φύση τους δεν ανησυχεί τους λογιστές τους, καθώς μπορούν να συνεχίσουν να συσσωρεύουν ελλείματα εκατομμυρίων, καλυπτόμενα από φόρους. Είναι, όμως, αυτή κατάσταση; Γιατί τα ΜΜΜ να είναι τέτοια πληγή για τον κρατικό προϋπολογισμό, σε σημείο που προμηνύει την ιδιωτικοποίηση τους, όπως η Ολυμπιακή και σύντομα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Γιατί να μην είναι υγιείς οικονομικά εταιρείες που θα μπορούσαν, αν λειτουργούσαν σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς, να αποφέρουν ακόμη και έσοδα στο κράτος από τα κέρδη τους; (Όπως η εταιρεία ΑΜΕΛ τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μετρό) Γιατί να μην προσφέρουν την ποιότητα υπηρεσιών που θα κάνει ακόμη και τον πιο απαιτητικό να τα χρησιμοποιήσει χωρίς αρνητικές εντυπώσεις;

Κανονισμός 3: Οι ναρκωμανείς και οι μεθυσμένοι συνηθίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους σε λεωφορεία με αφετηρία ή στάση περιοχές εμπόλεμη ζώνης (με την ανοχή δήμου/πολιτείας) αλλά και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Είναι εμφανές πως αυτές οι ομάδες ατόμων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για το επιβατικό κοινό, καθώς κουβαλούν σουγιάδες, μολυσμένες σύριγγες, κτλ που μπορούν να αποβούν μοιραίες για το απροστάτευτο επιβατικό κοινό, ενώ σίγουρα αμαυρώνουν τα ΜΜΜ και δημιουργούν αποστροφή στον επιβατη για αυτά.

Κανονισμός 4 και 5: Συνήθως, οι ναρκωμανείς και οι μεθυσμένοι προσβάλλουν με τα λόγια τους, τις κινήσεις του και τις πράξεις τους το επιβατικό κοινό, ενώ καταλαμβάνουν πολλαπλές θέσεις για να απλώσουν την αρίδα τους, νομίζοντας πως το ΜΜΜ είναι η λιμουζίνα τους. Επίσης, αγανακτισμένοι επαίτες μπορούν να προσβάλλουν το επιβατικό κοινό.

Κανονισμός 7: Αν και ακούγεται αυστηρός, είναι απαραίτητος ώστε οι σταθμοί και οι συρμοί/οχήματα παραμένουν καθαρά. Άλλωστε, οι μυρωδιές μερικών σνακ μπορεί να δημιοργούν αποστροφή στους υπολοίπους επιβάτες.

Κανονισμός 8: Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες από νεαρές παρέες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για αναπαραγωγή μουσικής σε δυνατή ένταση, χωρίς να ρωτάνε αν ο διπλανός τους είναι στην ίδια διάθεση με αυτούς. Εδώ να επισημάνω πως και η ΗΣΑΠ και η ΑΜΕΛ καλό θα ήταν να παρατήσουν την μόδα μουσικής σε σταθμούς από τα μεγάφωνα, που έχουν εφαρμόσει εδώ και καιρό, καθώς όντως είναι εκνευριστικό και ισοδυναμεί με παραβίαση αυτού του κανόνα.

Κανονισμός 13: Λεωφορεία, συρμοί τραμ, ηλεκτρικού και προαστιακού είναι ένας τεράστιος μουσαμάς για τα ανήσυχα-καλλιτεχνικά νιάτα που ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους πάνω σε αυτά. Είναι κάτι κατακριτέο και άσχημο, καθώς επιδίδονται σε tags και διάφορα λόγια με παράλληλη απαξίωση της δημόσιας περιουσίας και όχι σε κάποιο όμορφο τοπίο, όπως στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ που με την άδεια της εταιρείας, ζωγράφισαν δρόμους με τρόλλεϋ στους τοίχους του αμαξοστασίου. Είμαι σίγουρος πως για να ικανοποιήσουμε την δίψα τους για καλλιτεχνικά και να αξιοποιήσουμε το ταλέντο τους δημιουργικά, κάποιοι σταθμοί της Γραμμής 1 θα μπορούσαν να ζωγραφιστούν με κάποιο σχετικό θέμα, δηλαδή συρμούς ηλεκτρικού, αποβάθρες με κόσμο, ρολόγια, όμορφα τοπία, φωτεινοί σηματοδότες, σιδηροδρομικές γραμμές, λογότυπα ΑΜΕΛ/ΗΣΑΠ, μια μικρογραφία της περιοχής που διέρχονται ή κάποιου σημαντικού σημείου αυτής (πχ. Ο σταθμός της Κηφισιάς εξωτερικώς θα μπορούσε να απεικονίζει το Άλσος Κηφισιάς ή τη διατηρητέα βίλλα στην οδό Κολοκοτρώνη), κτλ που θα έδιναν μια καλλιτεχνική οψη στη πρώτη γραμμή μετρό της Αθήνας και όχι τα βανδαλιστικά αίσχη που είδαμε πρόσφατα στον σταθμό ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ. Επίσης, έχουμε δει κάποιους συρμούς της Γραμμής 1 με αυτοκόλλητα στο εξωτερικό των συρμών που υπενθυμίζουν προτεραιότητα στα ΑμΕΑ ή μια παρουσίαση όλων των σταθμών με την περήφανη ονομασία "Η Γραμμή μας - ΗΣΑΠ". Όλα αυτά κόστισαν πολλά, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν αφιλοκερδώς (ή έστω με κόστος τα σπρεϊ των γκράφιτι) ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Κανονισμός 17, 18, και 19: Όλοι γνωρίζουμε πως μουσικοί οργανοπαίκτες, επαίτες και λαθρέμποροι είναι ατραξιόν των βαγονιών των ΗΣΑΠ, εικόνα μέγιστης ντροπής που δεν αρμόζει στην πρώτη γραμμή του μετρό μας, ούτε ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της εταιρείας για ταύτιση του ηλεκτρικού με το σύγχρονο και ποιοτικό μετρό. Είναι απαραίτητο αυτά τα φαινόμενα να εξαλειφθούν από όλα τα ΜΜΜ, αλλά το κύριο πρόβλημα το έχει ο ΗΣΑΠ, καθώς οι παλιές συνήθειες δεν κόβονται. Αναφέρομαι στην προλυμπιακή περίοδο, όταν ακόμη ο ηλεκτρικός ήταν το παρακμιακό τρένο της Αθήνας, χωρίς μετρό, χωρίς τραμ, χωρίς προαστιακό, με αποκλειστικούς επιβάτες ναρκωμανείς, ναρκέμπορους, επαίτες και κάποιους αγανακτισμένους επιβάτες που εύχονταν να κερδίσουν ένα αυτοκίνητο για να γλυτώσουν από αυτή την άθλια μετακίνηση. Μετά, ήρθε η Ολυμπιάδα, άρχισαν και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και πραγματικά η Γραμμή 1 άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει πρόσωπο σε μια φιλότιμη προσπάθεια για την μετατροπή της σε μετρό. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να επιτύχει, εξαλείφοντας τέτοια προβλήματα, με οποιοδήποτε κόστος.


Πρόταση 4: Άμεση ενεργοποίηση του πράσινου κύματος σε όλο το δίκτυο του τραμ

Οφέλη προτασης 4:

-Μείωση τουλάχιστον 20% των χρονοαποστάσεων.

-Μέση ταχύτητα στο τμήμα ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΜΟΥΣΩΝ 40χλμ/ωρα και όχι 20χλμ/ωρα που είναι τώρα.

-Επιβράδυνση οχήματος μόνο όταν πλησιάζει σε στάσεις, με αποτέλεσμα την ανακούφιση του επιβατικού κοινού

-Οι συρμοί του θα σταματούν πλέον μόνο σε στάσεις και όχι σε σηματοδότες, διασταυρώσεις,κτλ

-Αυτόματη κατάρρευση του φόβου κατάργησης του και άμεση αναθεώρηση των απόψεων του επιβατικού κοινού

Πρόταση 5:
Επανεκπαίδευση του προσωπικού των εταιρειών για να γίνει ευγενές και να επιδεικνύει επαγγελματική συμπεριφορά

Πρόταση 6: Συνεχείς ελέγχους εισιτηριών σε όλα τα ΜΜΜ που θα διασφαλίσει ποιότητα και άνεση στις μετακινήσεις (φανταστείτε τα "παστωμένα" από επιβάτες λεωφορεία και συρμοί ΗΣΑΠ να μην είχαν λαθρεπιβάτες, δηλαδή σχεδόν 20% λιγότερο επιβατικό κοινό) αλλά και τα υγιή οικονομικά της εκάστοτε εταιρείας. Η επιβολή προστίμου να γίνεται επι τόπου με μετρητά ή καταγραφή των στοιχείων του λαθρεπιβάτη από κάποιο έγκυρο τίτλο αναγνώρισης (ταυτότητα, διαβατήριο) και ΠΟΤΕ προφορικά. Υπολογίζεται πως περισσότερο του 50% των προφορικών καταλογισμών, οι παραβάτες δίνουν ψευδή στοιχεία. Όπως προβλέπεται από το νόμο, ο παραβάτης που δεν μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο αλλά δεν φέρει και ταυτότητα/διαβατήριο, πρέπει να οδηγείται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για αναγνώριση στοιχείων και επιβολή προστίμου. Σε αυτό το σημείο, ίσως η συνοδεία των ελεγκτών από αστυνομικούς να έλυνε τα χέρια των πρώτων, καθώς πολύ λίγοι είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι και ικανοί να κουβαλούν ανθρώπους στα αστυνομικά τμήματα για επιβολή προστίμου.

Πρόταση 7:
Επανενεργοποίηση της πιλοτικής τηλεματικής των ΗΛΠΑΠ και επέκταση στα λεωφορεία, σε κεντρικές και τερματικές στάσεις και αργότερα σε όσο το δυνατόν περισσότερες.

Πρόταση 8:
Δημιουργία των ακόλουθων προαστιακών ηλεκτροκινούμενων γραμμών: ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ-ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΟΙΝΟΗ-ΧΑΛΚΙΔΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ-ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΟΙΝΟΗ-ΘΗΒΑ και ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΜΑΓΟΥΛΑ-ΚΙΑΤΟ με τις ακόλουθες συχνότητες:

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 15λεπτα ή 20λεπτα δρομολόγια
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΑ/ΘΗΒΑ: Δρομολόγια ανά 1 ή 1,5 ώρες
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΜΑΓΟΥΛΑ: 15λεπτά δρομολόγια
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΚΙΑΤΟ: Δρομολόγια ανά 1 ώρα και ανά 30 λεπτά τις ώρες αιχμής


Πρόταση 9:
Δημιουργία δημοτικών γραμμών που θα συνδέουν τους απομακρυσμένους σταθμούς του προαστιακού με τα κέντρα των ομόνυμων περιοχών

Πρόταση 10:
Αν και τα παραπάνω μέτρα θα εκτόξευαν την ποιότητα, την ασφάλεια και την άνεση στα ΜΜΜ, η ύπαρξη τουλάχιστον 2 αστυνομικών σε σταθμούς των 3 γραμμών και ΟΧΙ ιδιωτικών security όπως γίνεται τώρα, θα ήταν επιθυμητή και θα μείωνε το κόστος λειτουργίας των δημόσιων ΜΜΜ, αφού η φύλαξη τους θα πραγματοποιήτο από το δημόσιο. Απαραίτητη η παρουσία αστυνομικής δύναμης, στους ακόλουθους σταθμούς:

Γραμμή 1: Πειραιάς, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Βικτώρια, Αττική, Άγιος Νικόλαος, Κάτω Πατήσια

Γραμμή 2: Σύνταγμα (ήδη υπάρχουν), Πανεπιστήμιο, Ομόνοια (ήδη υπάρχουν), Μεταξουργείο, Σταθμός Λαρίσης, Αττική (ήδη υπάρχουν), Σεπόλια

Γραμμή 3: Κεραμεικός, Μοναστηράκι, Σύνταγμα

ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-----------------------------------------

Τα σχόλια δικά σας!

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 6 χρόνια Αθηναϊκό τραμ!

0 σχόλια

Σήμερα, 19 Ιουλίου 2010, το Αθηναϊκό τραμ κλείνει 6 χρόνια παρουσίας του στην πρωτεύουσα της χώρας μας! Έχοντας περάσει μέσα από πολλές διαφωνίες για την χάραξη, για την εξυπηρέτηση και την αναγκαιότητα των επεκτάσεων του, το τραμ παραμένει ένα μέσο μεταφοράς ιδιαίτερα αγαπητό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του, με εξαίρεση την ταχύτητα και το πλήθος των στάσεων. Το Υπουργείο Υποδομών ξεκαθάρισε ότι ουδεμία στάση δεν πρόκειται να καταργηθεί, όμως διαβεβαίωσε ότι σταδιακά μέχρι 31 Οκτωβρίου 2010, θα έχει αποκτήσει προτεραιότητα έναντι των ΙΧ στους φωτεινούς σηματοδότες (το λεγόμενο "πράσινο κύμα"), μειώνοντας κατά τουλάχιστον 20% τις χρονοαποστάσεις.

Μετά από αυτή τη σημαντική βελτίωση, αναμένουμε επέκταση προς Αργυρούπολη, στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό, μέσω του αμαξοστασίου. Η υπό δημοπράτηση επέκταση στον Πειραιά, χαρακτηρίζετε από το ιστολόγιο μας ως απαράδεκτη και απαιτούμε την τελική επέκταση μέσω οδού Τζαβέλλα, η αρχική πρόταση του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου η οποία θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τον Πειραιά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με καμία επέκταση του τραμ στον Πειραιά πλήν της διπλής γραμμής από Τζαβέλλα (στην φωτό με την κίτρινη συνεχή γραμμή).


Η χάραξη αυτή η οποία εξυπηρετούσε με 100% αποτελεσματικό τρόπο όλο το κέντρο του Πειραιά, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο οδικό δίκτυο που θα είχε ως αποτέλεσμα. Κάτοικοι και δήμος αντέδρασαν σε αυτή και ζήτησαν να αλλάξει για να μην ενοχληθούν τόσο πολύ τα αυτοκίνητα, όπως και έγινε.



Όμως, οποιαδήποτε άλλη πρόταση επέκτασης, είναι επιεικώς απαράδεκτη και γίνεται μόνο και μόνο για να ρεύσει το χρήμα, όπως αυτή η οποία έχει δημοπρατηθεί και είναι με μονή γραμμή, η παρακάτω.
Η προμελετημένη απαξίωση του μέσου φαίνεται από την χάραξη του. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η εξυπηρέτηση που θα προσφέρει είναι ελάχιστη αφού, για να πάει κάποιος από Ακτή Ποσειδώνος στην Πλ.Δεληγιάννη θα πρέπει να κάνει μια βόλτα από Γηπ.Καραϊσκάκη, να περάσει απέναντι στην στάση ΣΕΦ και να ξαναπάρει το τραμ! :bash: Σημειωτέον, η διαδρομή επιστροφής, δηλαδή από Πλ.Ιπποδαμίας μέχρι ΣΕΦ, θα βρίσκεται σε κοινή χρήση με τα ΙΧ :bash:



Εμείς προτείνουμε, με σειρά προτεραιότητας:

:arrow:
Να γίνει η επέκταση από Τζαβέλλα με διπλή γραμμή

αν όχι τότε

:arrow:
Να γίνει η επέκταση από ΣΕΦ μέχρι Πλ.Ιπποδαμίας με διπλή γραμμη

αν όχι τότε

:arrow:
Να γίνει η επέκταση από ΣΕΦ μέχρι Πλ.Ιπποδαμίας με μονή γραμμη και τα τραμ να πηγαινοέρχονται με δύο κατευθύνσεις πάνω στη μονή γραμμή

αν όχι τότε

:arrow:
Να ακυρωθεί η επέκταση και τα χρήματα να δοθούν για επέκταση σε Αργυρούπολη, Βουλιαγμένη, Πανεπιστημίου, Πατησίων και νέες γραμμές τραμ




Η ιστορία του αθηναϊκού τραμ

Τα πρώτα τραμ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας το 1882. Ήταν ελαφρά οχήματα, κλειστά το Χειμώνα με 16 θέσεις και ανοιχτά το καλοκαίρι με 20 θέσεις, τα οποία έλκονταν από τρία άλογα. Τα 800, συνολικώς, άλογα ήταν μικρασιάτικα, μικρόσωμα και νευρώδη, αλλά κατάλληλα για τις επικλινείς οδούς της Αθήνας και τις συνεχείς στάσεις.

Αυτές οι πρώτες γραμμές συνέδεσαν το κέντρο της Αθήνας με τα τότε προάστια, δηλαδή τα Πατήσια, τους Αμπελοκήπους και την Κολοκυνθού, καθώς και την Πλατεία Ομονοίας με το Σύνταγμα, το Γκάζι και το Κεραμεικό Δίπυλο, ενώ αργότερα, το 1902, εξυπηρέτησαν τις οδούς Ιπποκράτους, Μητροπόλεως και Αχαρνών.

Το ατμήλατο τραμ του Φαλήρου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887. Με αφετηρία μπροστά στην Ακαδημία Αθηνών, διέσχιζε τις λεωφόρους Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Θησέως, έφτανε στις Τζιτζιφιές, κι από εκεί, μέσω της παραλιακής λεωφόρου, κατέληγε στο Φάληρο, όπου υπήρχαν τότε παραθαλάσσια κέντρα αναψυχής και θαλάσσια λουτρά.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1908 κυκλοφόρησαν τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία επρόκειτο να αντικαταστήσουν σταδιακώς τα ιππήλατα. Τα επόμενα δύο χρόνια, το δίκτυο του τραμ απέκτησε 257 οχήματα -150 κινητήρια και 107 ρυμουλκούμενα- μαζί με τα παλιά, που επαναχρησιμοποιήθηκαν ως ρυμουλκούμενα.

Τα βαγόνια ήταν βελγικής κατασκευής, κλειστά, με ηλεκτροφωτισμό και πρωτοποριακώς τοποθετημένα αναπαυτικά καθίσματα, με πρόβλεψη για 16 θέσεις καθήμενων και 14 ορθίων, με δύο κινητήρες ιδανικούς για τις κλίσεις των αθηναϊκών γραμμών και με μπεζ χρωματισμό. Τόση ήταν η εντύπωση που προξένησαν τα νέα τραμ στους Αθηναίους, ώστε πολλοί ταξίδευαν ως το τέρμα και επέστρεφαν, χωρίς άλλο σκοπό, μόνο και μόνο για να απολαύσουν την άνεση της διαδρομής, η οποία άλλωστε δεν κόστιζε παρά μια δεκάρα.

Το 1939 εκποιείται μεγάλος αριθμός ρυμουλκούμενων οχημάτων βελγικής κατασκευής, ενώ όλα τα εν χρήσει τροχιοδρομικά οχήματα ανακαινίζονται και το χρώμα τους γίνεται βαθύ πράσινο, εξ ου και η ονομασία «πράσινα». Την επόμενη χρονιά παραλαμβάνονται τα 60 μεγάλα, σύγχρονα τροχιοδρομικά οχήματα που προέβλεπε η συμπληρωματική σύμβαση που είχε συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο το 1937. Τα νέα οχήματα, γνωστά ως «κίτρινα», λόγω του χρώματός τους, είχαν κατασκευασθεί από την ιταλική κοινοπραξία ΟΜ/CGE/Breda του Μιλάνου και ξεχώριζαν για τον αεροδυναμικό σχεδιασμό τους, που είχε ως πρότυπο τα τραμ του Μιλάνου.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, οι τροχιόδρομοι της Αθήνας συμμετέχουν στην επιστράτευση. Είναι κλασικές πλέον οι εικόνες των υπερφορτωμένων τραμ με τους ενθουσιώδεις επίστρατους που έσπευδαν να παρουσιαστούν και να φύγουν για το μέτωπο.

Μετά την Κατοχή αρχίζει η φθίνουσα πορεία των τραμ της Αθήνας, με την κατάργηση ορισμένων γραμμών. Η πραγματική, όμως, κατάργηση συμπίπτει με το θεαματικό ξήλωμα των σιδηροτροχιών στον κόμβο των Χαυτείων, από συνεργεία του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου 1953, και τον επακόλουθο παροπλισμό των γραμμών Πατησίων - Αμπελοκήπων και Κυψέλης - Παγκρατίου.

Το τελευταίο κουδούνισμα από καμπανάκι αθηναϊκού τραμ ακούστηκε έξω από το αμαξοστάσιο της Αγίας Τριάδας Κεραμεικού, τα μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου του 1960. Τα τραμ, πράσινα ή κίτρινα, που στα 52 χρόνια της ζωής τους διακίνησαν κάπου 3 δισεκατομμύρια άτομα, δεν επρόκειτο να ξαναδούν τους δρόμους της Αθήνας.

Παρέμενε, ωστόσο, η γραμμή του τραμ του Περάματος. Στις 4 Απριλίου 1977, Μεγάλη Δευτέρα απόγευμα, το τραμ του Περάματος, προερχόμενο από το Πέραμα και κατευθυνόμενο στον Πειραιά, στολισμένο με λουλούδια και πανό, κάνει το τελευταίο του δρομολόγιο. Φτάνει στην πλατεία Λουδοβίκου του Πειραιά, έξω από το σταθμό του Ηλεκτρικού. Οι επιβάτες κατεβαίνουν. Ο οδηγός Γιάννης Κωστόπουλος χτυπάει για τελευταία φορά το καμπανάκι και οδηγεί το όχημα 77 στο αμαξοστάσιο της οδού Κόνωνος. Εκείνη τη στιγμή γράφτηκε ο επίλογος της πρώτης περιόδου του ελληνικού τραμ.

44 χρόνια μετά, το τραμ επέστρεψε στους δρόμους της πρωτεύουσας, σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 19 Ιουλίου 2004, σχεδόν ταυτόχρονα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


Δίκτυο και υποδομές

Το δίκτυο του τραμ διαθέτει συνολικά 48 στάσεις, εκ των οποίων οι τρεις, «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΣΕΦ» και «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ», είναι τερματικές. Σε 16 στάσεις οι αποβάθρες είναι κεντρικές, σε 30 στάσεις οι αποβάθρες είναι πλευρικές, ενώ στις τερματικές στάσεις «ΣΕΦ» και «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» υπάρχουν δύο κεντρικές αποβάθρες.

Κάθε στάση διαθέτει καθίσματα και στέγαστρα αναμονής επιβατών, οπτικό και ηχητικό σύστημα πληροφόρησης, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα, οικίσκο ηλεκτρονικού εξοπλισμού, πλαίσια προβολής πληροφοριακού υλικού (π.χ. χάρτες), ρολόι, καλάθια απορριμμάτων, οικίσκο ηλεκτρονικών συστημάτων, φωτισμό και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Στις στάσεις έχει εγκατασταθεί σύστημα πληροφόρησης των επιβατών μέσω ηχητικών ανακοινώσεων και μέσω πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (τηλεματική) για τους χρόνους άφιξης των τραμ στη στάση, για τυχόν καθυστερήσεις ή αποκλίσεις στα δρομολόγια και για άλλες επιπρόσθετες πληροφορίες. Επίσης, υπάρχει τηλέφωνο επείγουσας κλήσης (emergency phone), το οποίο χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης για επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας ή σε περιπτώσεις εργασιών στο δίκτυο.

Επίσης, σε όλες τις στάσεις και σε αρκετές διασταυρώσεις έχει εγκατασταθεί σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και την πρόληψη κακόβουλων ενεργειών, την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, την παρακολούθηση και την καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας των τραμ στα σημεία εμπλοκής με τα οδικά οχήματα.

Όλες οι διοικητικές και λειτουργικές υπηρεσίες της ΤΡΑΜ Α.Ε. στεγάζονται στο Ελληνικό, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου (Αμαξοστάσιο Ελληνικού). Εκεί βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρίας (γραφεία, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κλπ), το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, το συνεργείο του τροχαίου υλικού, όπου γίνεται συντήρηση, επισκευή και καθαρισμός των οχημάτων, καθώς και ο χώρος για τη στάθμευση των τραμ.

Όχημα τραμ


Τα οχήματα του αθηναϊκού τραμ σχεδιάστηκαν από την εταιρία AnsladoBreda σε συνεργασία με το διάσημο σχεδιαστή οχημάτων της Ferrari, Sergio Pininfarina, ενός εκ των κορυφαίων σχεδιαστών πολυτελών οχημάτων στη σύγχρονη ιστορία της αυτοκίνησης.

Ο τύπος των οχημάτων ονομάζεται SIRIO, ένα σχέδιο που χρονολογείται από τα τέλη του 1997, ως αποτέλεσμα της απόφασης των ιταλικών εταιριών ANSALDO TRASPORTI και της BREDA COSTRUZIONI FERROVIARIE να αναπτύξουν ένα πρότυπο προϊόντος, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου, οικονομικού τροχιοδρομικού οχήματος.

Κατά το σχεδιασμό των οχημάτων, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε:

  • στα γενικά αισθητικά χαρακτηριστικά
  • στη λειτουργικότητα, την άνεση, την ποιότητα και τον εργονομικό σχεδιασμό της εσωτερικής εμφάνισης των οχημάτων
  • στην ορατότητα και την άνεση οδήγησης της καμπίνας του οδηγού
  • στη δομοστοιχείωση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης

Το σύγχρονο τραμ της Αθήνας είναι ένα αρθρωτό όχημα αμφίδρομης κατεύθυνσης και έχει τη δυνατότητα ζεύξης δύο οχημάτων σε λειτουργία συρμού. Το εύρος της σιδηροτροχιάς είναι 1435 mm (κανονική), με τάση ρευματοληψίας 750Vdc (-33% +20%) και μέγιστη ταχύτητα 70km/h με σύγχρονους ηλεκτρικούς κινητήρες 4 x 106 KW.
Το μήκος του οχήματος είναι 31,9 μέτρα, ενώ με τους ζευκτήρες είναι 32,31 μέτρα και το πλάτος είναι 2,4 μέτρα. Το ύψος του δαπέδου στο χώρο επιβατών είναι μόλις 350 mm, έτσι ώστε να είναι εφικτή η επιβίβαση των επιβατών χωρίς την ύπαρξη πλατφόρμας.

Η μεταφορική του ικανότητα είναι 56 καθήμενοι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικά διαμορφωμένων θέσεων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και πάνω από 200 όρθιοι επιβάτες.
Παρέχει θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό, τόσο στο χώρο των επιβατών, όσο και στις καμπίνες των οδηγών, τα οποία ρυθμίζονται εποχιακά.
Σήμερα διατίθενται 35 τραμ. Ο αριθμός των οχημάτων που εξυπηρετούν τις διάφορες γραμμές (Πλάτων, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης) διαφέρουν ανάλογα με τις ημέρες, τις ώρες και τις εποχές.
Στο όχημα έχει εγκατασταθεί σύστημα οπτικών και ηχητικών αναγγελιών για την πληροφόρηση των επιβατών, καθώς και οθόνες ενημέρωσης / διαφήμισης πολυμέσων.


Α. Επέκταση δικτύου τραμ στον Πειραιά


Μετά από επίμονες προσπάθειες πέντε ετών, το τραμ επεκτείνεται στο μεγάλο Λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά. Στις 5 Μαρτίου 2010, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, συνεδρίασε στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς η Διυπουργική Επιτροπή, με θέμα την παρουσίαση του Αναπτ. Σχεδίου για το Λιμάνι και τις υποδομές που αποτελούν προεκτάσεις του, κατά την περίοδο 2010-2020.

Μεταξύ των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνει το εν λόγω στρατηγικό αναπτυξιακό πρόγραμμα συγκαταλέγεται και η επέκταση δικτύου τραμ στο Λιμάνι του Πειραιά.

Το συγκεκριμένο έργο χωρίζεται σε 4 φάσεις υλοποίησης οι οποίες είναι:

Α’ ΦΑΣΗ : ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ – ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ
Β΄ΦΑΣΗ : ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ – ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ & ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ (2013)
Γ΄ΦΑΣΗ : ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ & ΚΑΜΙΝΙΑ
(Τα έργα κατασκευής της Γ΄Φάσης εκτιμάται ότι θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής τροχιόδρομου της Β’ Φάσης)
Δ΄ΦΑΣΗ : ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΠΕΡΑΜΑ
(Οι εργασίες κατασκευής τροχιόδρομου της Δ΄ Φάσης αναμένεται να αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της Γ΄ Φάσης)

Μετά την ολοκλήρωση των επεκτάσεων, το συνολικό δίκτυο του τραμ θα είναι περίπου 50 χιλιόμετρα (25χλμ το νέο δίκτυο και 25 χλμ το υπάρχον), η επιβατική κίνηση θα ανέρχεται καθημερινά σε περίπου 200.000 επιβάτες (65.000 σήμερα και 135.000 νέοι επιβάτες), ενώ ο συνολικός στόλος της εταιρείας θα αποτελείται από 100 οχήματα τραμ.

Το Δεκέμβριο του 2008, υπεγράφη η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) από τα συναρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος & Δημόσιων Έργων, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού) ενώ το Μάιο του 2009 δημοπρατήθηκε το έργο και ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το έργο της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά έχει την απόλυτη στήριξη της Νομαρχίας και του Δήμου Πειραιά, του Βιομηχανικού & Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και των υπολοίπων παραγωγικών φορέων της πόλης.


Β. Επέκταση τραμ προς Αργυρούπολη και Ελληνικό


Το τραμ συναντά το μετρό μέσω της νέας γραμμής ΕΛΛΗΝΙΚΟ (στάση τραμ) - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ (στάση μετρό), όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού και την επέκταση της Αττικής Οδού προς τα νότια προάστια.
Η νέα γραμμή τραμ ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ θα έχει μήκος 3 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί παράλληλα με την λ. Αλίμου (μεταξύ λ. Αλίμου και αμαξοστασίου). Θα συνδέεται με το υπάρχον παραλιακό δίκτυο και σε πρώτη φάση θα εξυπηρετεί περίπου 5.000 επιβάτες. Για την εμπορική λειτουργία της νέας γραμμής η ΤΡΑΜ Α.Ε θα προμηθευτεί 4 νέα οχήματα.
Τα πλεονεκτήματα από την παράλληλη κατασκευή οδικών και συγκοινωνιακών έργων που οριστικοποίησαν είναι σε πρώτη φάση τα εξής :

  • Η σύνδεση της παραλιακής γραμμής του τραμ από τη στάση «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» έως το νέο σταθμό του μετρό «ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ» επί της λ. Βουλιαγμένης (πρόκειται για την προτελευταία στάση της επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς το Ελληνικό),
  • Η εξυπηρέτηση σημαντικού αριθμού κατοίκων, επισκεπτών και εργαζομένων των Δήμων Ελληνικού, Αλίμου και Αργυρούπολης,
  • Η εξασφάλιση συνδυασμένων μετακινήσεων των επιβατών με Μέσα Σταθερής Τροχιάς προς το κέντρο και την παραλιακή ζώνη
  • Η μείωση της κυκλοφορίας ΙΧ
  • Η «τροφοδότηση» επιβατών από το ένα Μέσο Σταθερής Τροχιάς προς το άλλο.

ΠΗΓΗ: ΤΡΑΜ Α.Ε.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Επιστολή του ιστολογίου μας στην Πρωτοβουλία Πολιτών Μοσχάτου για τον θόρυβο της ανακαινισμένης γραμμής των ΗΣΑΠ

14 σχόλια
Ακολουθεί σε παράθεση, ανάρτηση του ιστολογίου Μοσχάτο Live!

Πρωτοβουλία πολιτών για τον θόρυβο του ΗΣΑΠ

Αναγνώστρια μας απέστειλε κείμενο Πρωτοβουλίας Πολιτών προς τον Δήμο Μοσχάτου, στο οποίο πολίτες του Μοσχάτου διαμαρτύρονται για τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργεί το τρένο, μετά τις εργασίες ανακατασκευής των γραμμών του ΗΣΑΠ.

Παρακάτω παραθέτουμε το κείμενο και όποιος ενδιαφέρεται να ενώσει τις δυνάμεις του γι' αυτήν την πρωτοβουλία, μπορεί να επικοινωνήσει στο εξής e-mail: prwtovouliapolitwn@gmail.com

Προς Δήμο Μοσχάτου

Μοσχάτο, 05.07.10


Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως είναι γνωστό, εδώ και ένα περίπου χρόνο η ΗΣΑΠ Α.Ε. διενεργεί εργασίες ανακατασκευής (ανακαίνισης) των σιδηροτροχιών της γραμμής Πειραιά - Κηφισιάς, οι οποίες σύμφωνα με προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις της ως άνω εταιρείας θα αποσκοπούσαν και στη μείωση του θορύβου κατά τη διέλευση των συρμών.
Τα έργα αυτά από και προς το σταθμό του Μοσχάτου έχουν πλέον ολοκληρωθεί και σήμερα οι συρμοί διέρχονται κανονικά από το σταθμό αυτό.

Επειδή η διέλευση των συρμών προκαλεί, σύμφωνα με την κοινή λογική και κρίση ενός μέσου συνετού ανθρώπου και παρά τις αντίθετες προσδοκίες όλων, αισθητά μεγαλύτερο θόρυβο από πριν, επιβαρύνοντας ηχητικά όχι μόνο τις παρακείμενες της γραμμής γειτονιές, αλλά και τις κατοικίες πιο απομακρυσμένων οικοδομικών τετραγώνων,

Επειδή η προκαλούμενη από τους συρμούς ηχορύπανση φρονούμε πως υπερβαίνει ακόμη και τα θεσπισμένα από την Πολιτεία σύμφωνα με την υπ' αρ. 17252/92 Υ.Α. ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 395/Β/19.06.92) ως ανώτατα όρια θορύβου και, εν τέλει,

Επειδή η ποιότητα ζωής των πολιτών του Μοσχάτου θέλουμε να πιστεύουμε πως αποτελεί κύρια μέριμνα του Δήμου μας,

Σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα στις δέουσες ενέργειες για τη διαπίστωση του μεγέθους της προπεριγραφείσας ηχορύπανσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και πάντως, όπως λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση αυτής (πχ. τοποθέτηση plexiglass κλπ)!

Μετά τιμής,
Πρωτοβουλία Πολιτών Μοσχάτου.
(ακολουθούν υπογραφές)


Κοιν/ση :
1) ΗΣΑΠ Α.Ε., Γραφείο Δ/ντος Συμβούλου
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, Γραφείο Υπουργού και Γενικού Γραμματέα.


Αγαπητή Πρωτοβουλία Πολιτών Μοσχάτου,

διαβάζοντας το διάβημα σας σχετικά με τον εκπεμπόμενο θόρυβο του δικτύου των ΗΣΑΠ στο ιστολόγιο Μοσχάτο Live! , θα ήθελα να σας πληροφορήσω για τα παρακάτω:

Το εκπεμπόμενο ηχητικό φάσμα της προηγούμενης σιδηροδρομικής γραμμής σε σχέση με τον χρόνο, παρουσίαζε μία μορφή στην οποία οι τιμές του ήχου κυμαίνονται από μία ελάχιστη έως μία μέγιστη τιμή. Η μεγιστη τιμή είναι χρονικά στιγμιαία αλλά επαναλαμβανόμενη σε μικρή χρονική περίοδο εξαιτίας της ύπαρξης αρμών στις σιδηροτροχιές.

Μετά την ανακαίνιση της γραμμής, η μορφή του ηχητικού φάσματος είναι μία ευθεία γραμμή η οποία έχει μία τιμή σταθερή σε όλη τη χρονική διάρκεια διέλευσης του συρμού. Η τιμή αυτή είναι μικρότερη από την μέγιστη τιμή της προγενέστερης κατάστασης.

Συνεργεία της ΗΣΑΠ κάνουν συνεχώς μετρήσεις του ήχου προκειμένου να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση σε όλο το δίκτυο. Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου.

Εξετάζονται οι παρακάτω τεχνικές λύσεις, προκειμένουν να μειωθούν τα επίπεδα θορύβου στο ελάχιστο δυνατό:

α) Τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών υλικών στις σιδηροτροχιές
β)Τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών υλικών στη γραμμή
γ)Λείανση της γραμμής

Η μέθοδος της σταθερής επιδομής προτιμήθηκε από τους τσιμεντένιους στρωτήρες (οι οποίοι χρησιμοποίηθηκαν σε κάποια μέρη του δικτύου- στυλ του ομολογουμένως αθόρυβου προαστιακού) λόγω των πλεονεκτημάτων της στην αντοχή στον χρόνο και των σχεδόν μηδενικών απαιτήσεων συντήρησης.

Επίσης, η νέα γραμμή πρέπει να "πατηθεί" από τους συρμούς για αρκετούς μήνες ώστε να μειωθεί ο θόρυβος χωρίς κάποια παρέμβαση των συνεργείων.

Είμαι σίγουρος πως όταν το έργο τελειώσει και μαζί με άλλες γενικές διορθωτικές παρεμβάσεις στις αστικές συγκοινωνίες, το παλιό "τρένο" ή "ηλεκτρικός" θα μπορεί να λέγεται επάξια Γραμμή 1 του μετρό της Αθήνας.

Τέλος, να σας πληροφορήσω ότι σύντομα κλείνει για ανακαίνιση κάποιο κομμάτι από το υπόγειο τμήμα της γραμμής.

Φιλικά,
το ιστολόγιο "Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αθηνών"
mmmathinon.blogspot.com

----------------------------------------------------------------------------------

ΣΧΟΛΙΟ: Το ιστολόγιο μας ήθελε να καθησυχάσει την Πρωτοβουλία Πολιτών, ότι η ΗΣΑΠ είναι πλήρως ενήμερη για την κατάσταση και θα πράξει τα δέοντα για να μην υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας αυτού του πολύ σημαντικού έργου. Σύντομα, ο "ηλεκτρικός", μαζί με τις παρεμβάσεις του υπουργείου στις συγκοινωνιακές εταιρείες (συγχώνευση ΑΜ-ΑΜΕΛ-ΗΣΑΠ) θα αυξήσει την ποιότητα του και τις ταχύτητες του σε όμοιες με αυτή του μετρό και θα λέγεται πλέον "Γραμμή 1 του μετρό της Αθήνας", κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη μέρα λειτουργίας των γραμμών 2 & 3.

"Ενωμένοι Πολίτες": Αίτημα για λειτουργία του έτοιμου κατασκευασμένου προαστιακού σταθμού ΤΑΥΡΟΣ

0 σχόλια

Οι Ενωμένοι Πολίτες για τον Προαστιακό του Ταύρου

Επίσκεψη στον Προαστιακό του Ταύρου πραγματοποίησαν οι Ενωμένοι Πολίτες με επικεφαλής τον Υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Σπανάκη και τα στελέχη του συνδυασμού Λευτέρη Χαρμπατσή και τον Σταμάτη Καζαντζή.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος με αφορμή την επίσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε στο σταθμό του προαστιακού «Ταύρος» στην περιοχή του Ταύρου. Ένας σταθμός που έχει ολοκληρωθεί εδώ και 2 χρόνια κοντά και ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Οι κάτοικοι της περιοχής του Ταύρου δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από έναν σταθμό που πραγματικά τον έχουν ανάγκη. Η δημοτική μας αρχή θα κάνει τις προσπάθειες που πρέπει ώστε το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνο να έρθει σε λειτουργία ο σταθμός, αλλά και να γίνει συνολική ανάπλαση της περιοχής γύρω από το σταθμό. Υπάρχει μια περιοχή που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των κατοίκων, να φτιάξουμε μια ζώνη πρασίνου, μια παιδική χαρά που έχει ανάγκη η γύρω περιοχή. Επίσης στις προτάσεις μας και στην παρέμβαση που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες προς τη διοίκηση του προαστιακού αλλά και προς τον Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Ρέππα, θα είναι να ονομαστεί «Ταύρος - Γήπεδο Φωστήρα».

ΠΗΓΗ: Ιστολόγιο Μοσχάτο Live!

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Amnizia Forum


--------------------------------------------------------------------------------

ΣΧΟΛΙΟ:

Δυστυχώς, ο σταθμός ΤΑΥΡΟΣ του προαστιακού ΔΕΝ είναι ο μόνος που είναι έτοιμος και δεν λειτουργεί. Υπάρχουν οι: ΤΑΥΡΟΣ, ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΧΑΡΝΑΙ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ.

Η αρμόδια για την λειτουργία τους εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε αλεπάλληλες ερωτήσεις μου, μου απαντά ξερά: "Δεν ξέρω πότε θα τους λειτουργήσουμε".

Μιλάμε για εικόνες πλήρους διάλυσης...

Αλλά και να λειτουργήσει, το ένα δρομολόγιο την ώρα δεν πρόκειται να σώσει τους κατοίκους. Πρέπει να δημιουργηθεί το εξής πλέγμα δρομολογίων:

4 δρομολόγια/ωρα ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ με το 1 από αυτά τα δρομολόγια να επεκτείνεται μέχρι τη Χαλκίδα.

4 δρομολόγια ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΜΑΓΟΥΛΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ με το 1 από αυτά τα δρομολόγια να επεκτείνεται μέχρι το Κιάτο.

Η παραπάνω πρόταση θα απέφερε μεγάλη επιβατική κίνηση και ασυναγώνιστη εξυπηρέτηση στους πολίτες, δυστυχώς όμως, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΥΠΟΜΕΔΙ δεν ακούνε, δεν ρωτάνε...

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΤΡΑΜ: «Μας ρωτάτε...σας απαντάμε!»

0 σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΡΑΜ Α.Ε.


Ελληνικό, 12 Ιουλίου 2010

«Μας ρωτάτε...σας απαντάμε!»

«Εκστρατεία» ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες η ΤΡΑΜ Α.Ε.
Η αρχή έγινε με τη διεξαγωγή έρευνας ικανοποίησης επιβατών που κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ένα από τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν η ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των επιβατών εντός των οχημάτων τραμ αλλά και στις στάσεις του δικτύου.
Έτσι σε πρώτη φάση η ΤΡΑΜ Α.Ε. προχώρησε στις αρχές Ιουνίου στη δημιουργία του πρώτου περιπτέρου πληροφόρησης (Infokiosk) στον τερματικό σταθμό του Συντάγματος. Στο περίπτερο οι επιβάτες λαμβάνουν πληροφορίες για τα δρομολόγια, τις στάσεις, τα εισιτήρια & τις κάρτες, ενώ τους διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό. Το Infokiosk λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Παράλληλα, στις στάσεις του δικτύου και στα οχήματα του τραμ οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ή να βοηθηθούν από Ομάδες Εξυπηρέτησης Κοινού της εταιρείας. Σκοπός τους είναι μεταξύ άλλων η παροχή πληροφοριών για το δίκτυο και τα δρομολόγια, η διαχείριση πλήθους στις αποβάθρες, η συλλογή παραπόνων, ο έλεγχος των στάσεων για τυχόν προβλήματα (οθόνες τηλεματικής, ακυρωτικά μηχανήματα, αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων, γενικές φθορές) και η διαχείριση θεμάτων ασφαλείας.
Η ΤΡΑΜ Α.Ε. δεσμεύεται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε επιπλέον ενέργειες για την αναβάθμιση της πληροφόρησης του επιβατικού κοινού προκειμένου να βοηθήσει τους επιβάτες να εξοικειωθούν ακόμα περισσότερο με το μέσο.

Πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου
ΤΡΑΜ Α.Ε.
τηλ. 210 9978 134

------------------------------------------------------------------------------------


ΣΧΟΛΙΟ: Ιδιαίτερα σωστό, γιατί μερικές στάσεις πλέον έχουν βλάβες στους πίνακες τηλεματικής καθώς και το επιβατικό κοινό χρειάζεται βοήθεια για την εξοικείωση του με το μέσο.

Δεν βλέπω πουθενά, όμως, να έχει προγραμματιστεί η πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για την επερχόμενη μείωση των δρομολογίων κατά τουλάχιστον 20% με το "πράσινο κύμα" που νομίζω πως είναι το πιο σημαντικό νέο για το τραμ.

Στη Γερμανία είχαν βγάλει διαφημιστικά φυλλάδια για το "πράσινο κύμα" του τραμ του Βερολίνου (σας το παραθέτω).

Εικόνα

Η διαφήμιση λέει: Πράσινο κύμα: Προτεραιότητα στο κίτρινο (γιατί οι συρμοί είναι κίτρινοι).

Γιατί να μην κάνει κάτι τέτοιο και η ΤΡΑΜ ΑΕ;

Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που τυπώνει φυλλάδια και μοιράζει στο επιβατικό κοινό (Πάμε Θέατρο με τραμ, Στόχος για τον Καρκίνο του Μαστού,κτλ).

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

The Mall Athens: Πρόσθετη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση ΕΙΡΗΝΗ-ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ

0 σχόλια
Το εμπορικό κέντρο The Mall Athens, αναγνωρίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών του μετακινείται προς και από αυτό με την Γραμμή Μετρό 1 η οποία έχει διακόψει την εξυπηρέτηση στο τμήμα ΕΙΡΗΝΗ-ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ λόγω ανακαίνισης των γραμμών, δρομολογεί μέχρι την λήξη των εργασιών στο τμήμα ειδικά λεωφορεία ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ, ενισχύωντας την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση μεταξύ των σταθμών.

Το ονομαζόμενο The Mall Bus θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο (ώρες 8:30-21:30) και θα σας δίνει την δυνατότητα να επισκεφτείτε, χωρίς καμία επιβάρυνση το εμπορικό κέντρο.

Οι αφετηρίες των λεωφορείων θα βρίσκονται έξω από τον σταθμό ΕΙΡΗΝΗ και την κεντρική είσοδο του The Mall Athens (οδός Ανδρέα Παπανδρέου - VIP Parking).

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΒΑΤΗΣ: Προαστιακός Πατρών...

1 σχόλια

Προαστιακός Πατρών

Πέμπτη, 08 Ιούλιος 2010 @ 13:26


Δημόσια Συγκοινωνία

Μετά τις τελευταίες απαράδεκτες περικοπές δρομολογίων του ΟΣΕ στο δίκτυο Πελοποννήσου, που το απαξιώνουν εντελώς, από τη Δευτέρα 05/07/2010 τέθηκε σε λειτουργία μια νέα εκδοχή του Προαστιακού Πατρών στο τμήμα Άγιος Ανδρέας – Πάτρα – Ρίο.

Η νέα υπηρεσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνει:


Ø Δρομολόγια που αναχωρούν από τον εμπορευματικό σταθμό του Αγίου Ανδρέα (οδός Παπαφλέσσα) ανά μία (1) ώρα, το διάστημα 06:30 - 22:30

Ø Δρομολόγια που αναχωρούν από τον επιβατικό σταθμό του Ρίου (οδός Σώμερσετ) ανά μία (1) ώρα, το διάστημα 07:10 - 23:10.

Ø Σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Πατρών & το Νοσοκομείο με λεωφορείο (κυκλική διαδρομή: ΣΣ Ρίου – Νοσοκομείο – Πανεπιστήμιο – ΣΣ Ρίου), με το ίδιο εισιτήριο.

Ο συνολικός χρόνος ταξιδιού ανέρχεται σε 15 λεπτά της ώρας και μέχρι ώρας πραγματοποιείται μία (1) στάση, στον κεντρικό επιβατικό σταθμό της Πάτρας (πλατεία Τριών Συμμάχων).

Το κόστος απλής μετάβασης ανέρχεται σε 1,40€ και για τους φοιτητές σε 1,00€, ενώ διατίθενται μηνιαίες κάρτες πολλαπλών διαδρομών έναντι 20,00€ και 10,00€ για τους φοιτητές. Διευκρινίζεται, ότι μέχρι ώρας, εισιτήρια και κάρτες προμηθεύεται κανείς από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Το Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ / Παράρτημα Πατρών, κατ’ αρχήν, χαιρετίζει το εγχείρημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μιας και κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια έχει θέσει το θέμα της ανάπτυξης Προαστιακού σιδηρόδρομου (“Αχαϊκό Μετρό”) στην ευρύτερη περιοχή Πατρών (Ψαθόπυργος - Κάτω Αχαΐα), για την αξιόπιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων, τη βελτίωση της κυκλοφοριακής λειτουργίας της πόλης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δεν μπορεί όμως να μην εκφράσει το σκεπτικισμό του για το χρόνο ανάληψης της δεδομένης πρωτοβουλίας, αναλογιζόμενο μήπως έγινε για επικοινωνιακούς λόγους για να επισκιάσει τις καταστροφικές περικοπές σιδηροδρομικών δρομολογίων στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη χώρα, που έπληξαν μεταξύ άλλων πετυχημένες προαστιακές συνδέσεις όπως Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και Καλαμάτας – Μεσσήνης.

Οι εντυπώσεις από το επίπεδο εξυπηρέτησης είναι εξαιρετικά θετικές, μιας και διαπιστώθηκε ότι τόσο τα δρομολόγια όσο και οι ανταποκρίσεις με το λεωφορείο είναι ακριβή στους χρόνους αναχώρησης.

Για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού διατίθεται ήδη εύχρηστο, καλαίσθητο ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου αναγράφεται το πρόγραμμα δρομολογίων και τα κόστη μεταφοράς, ενώ έχουν κολληθεί αφίσες σε χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, κλπ.

Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει προβολή της νέας υπηρεσίας στον τοπικό τύπο, η επιβατική διακίνηση, όπως διαπιστώθηκε από μέλη του Δικτύου ΕΠΙΒΑΤΗΣ στην Πάτρα, που ήδη χρησιμοποιούν τη νέα υπηρεσία, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Δεδομένου ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε υπάρξει κατά το παρελθόν και δεν τελεσφόρησε λόγω χαμηλής επιβατικής ζήτησης, επισημαίνεται η αναγκαιότητα συστηματικής προβολής της υπηρεσίας από όλα τα μέσα, θεωρείται μείζονος σημασίας η λειτουργία της υπηρεσίας καθ’ όλη τη σπουδαστική περίοδο, που ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβρη, και αναμένεται η αξιολόγησή της μετά το πέρας ενός έτους πλήρους λειτουργίας.

Για τη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Ø Αναγκαιότητα πύκνωσης των ενδιάμεσων στάσεων. Προτείνονται οι ακόλουθες: Οδός Δημ. Γούναρη, Στάδιο Παναχαϊκής, Αγυιά (οδός Αγίου Κωνσταντίνου), Κανελλοπούλου, Παραλία Προαστίου (οδός Διγενή Ακρίτα) και Καστελόκαμπο με την κατασκευή μικρών αποβάθρων, για την ασφάλεια των επιβατών.

Ø Μεταφορά ποδηλάτων.

Ø Επέκταση της σύνδεσης ως τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου.

Ø Διερεύνηση μείωσης του κομίστρου για τους επιβάτες που δεν κάνουν χρήση της λεωφορειακής εξυπηρέτησης.

Ø Διάθεση των προτυπωμένων εισιτηρίων αστικού τύπου και σε εμπορικά καταστήματα, πλησίον των στάσεων..

Ø Χρησιμοποίηση συρμών τύπου Rail-Bus (σιδηροδρομικό λεωφορείο) για τη βελτίωση του επιπέδου προσπελασιμότητας από ΑμεΑ, γονείς με παιδικά καροτσάκια και επιβάτες που μεταφέρουν ποδήλατο.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη για το επιβατικό κοινό της Πάτρας, το Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ / Παράρτημα Πάτρας, καταθέτει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ακόλουθη πρόταση, άμεσης περαιτέρω αναβάθμισης της νέας υπηρεσίας.

Νότια επέκταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης ως τα Βραχνέικα, με ενδιάμεσες στάσεις: ΕΥΔΑΠ (οδός Βορείου Ηπείρου), Οδός Ανθείας, Ιτιές, Παραλία Πατρών (θέση “Εύα”, Μιντιλόγλι, Ροΐτικα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στην προοπτική εφαρμογής του “Καλλικράτη” για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του 3ου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, με μέσο σταθερής τροχιάς, είναι απαραίτητη η περαιτέρω ανάπτυξη προαστιακού σιδηροδρόμου πάνω στην υφιστάμενη μετρική γραμμή σήμερα και αργότερα στη νέα κανονική γραμμή στην ευρύτερη ζώνη επιρροής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Πατρών, κατά μήκος του γραμμικού αστικού ιστού και των δορυφορικών κέντρων του στην παραλιακή ζώνη από το Αίγιο έως την Κάτω Αχαΐα και το αεροδρόμιο του Αράξου (αυτό που το Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ονόμασε “Αχαϊκό Μετρό”). Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προβλεφθεί η δημιουργία πρόσθετων στάσεων στην προγραμματιζόμενη νέα κανονική γραμμή Κιάτο - Πάτρα, που πρόκειται να κατασκευαστεί από την ΕΡΓΟΣΕ (σήμερα προβλέπονται στάσεις μονάχα σε Ψαθόπυργο, Άγιο Βασίλειο, Ρίο, Άγιο Διονύσιο (νέος κεντρικός ΣΣ Πατρών) και Νέο Λιμένα Πατρών, ενώ θα πρέπει να προστεθούν σε Καστελλόκαμπο, Προάστειο, Αγυιά και κεντρική περιοχή Πατρών, κοντά στο Λιμεναρχείο), ώστε και ο νέος κανονικός σιδηρόδρομος να λειτουργεί και ως αστικο-προαστιακός, εκτός από υπεραστικός, επεκτεινόμενος αργότερα και προς Κάτω Αχαΐα / Αραξο).


ΠΗΓΗ: Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ.


--------------------------------------------------------------------------------------


Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το διάβημα του δικτύου Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ για την σχεδιαζόμενη κατάργηση μεγάλου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου.


ΕΠΙΒΑΤΗΣ: Διάβημα για τον ακρωτηριασμό και την απαξίωση του σιδηροδρόμου - Αφήστε εμάς (και όχι άσχετους) να τον εξυγιάνουμε!

ΟΣΕ: Τροποποιήσεις δρομολογίων και αλλαγές στο σιδηροδρομικό πλέγμα Πελοποννήσου

0 σχόλια
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει ότι από Πέμπτη 1η Ιουλίου και μέχρι νεωτέρας, επέρχονται στα δρομολόγια του σιδηροδρόμου οι παρακάτω μεταβολές:

Μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης – Θεσσαλονίκης
Αναστέλλονται τα δρομολόγια ΙCity 91 και ICity 92

Μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών – Θεσσαλονίκης
Αναστέλλονται τα δρομολόγια 1630 και 1631

Μεταξύ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Αμύνταιου – Φλώρινας/Κοζάνης – Θεσσαλονίκης
Αναστέλλονται τα δρομολόγια 731, 732, 743, 744, 749, 750, 755, 756, 761, 762, 765, 766, 767, 768, 737, 742, 1741, 1742.

Τέλος προστίθενται προαιρετικές σταθμεύσεις στα δρομολόγια 360 και 361 στους σταθμούς Μουριές, Μανδράκι και Βυρώνια.


-------------------------------------------------------------------------------------------


Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει ότι από την Κυριακή 4 Ιουλίου 2010 στο σιδηροδρομικό πλέγμα της Πελοποννήσου σημειώνονται οι παρακάτω μεταβολές:

1. Λόγω έργων που εκτελεί η ΕΔΙΣΥ Α.Ε. και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, η διαδρομή Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με λεωφορεία, με ενδιάμεσους σταθμούς τους: Ξυλόκαστρο, Δερβένι, Αιγείρα, Ακράτα, Πλάτανος, Διακοφτό, Αίγιο και Ρίο.

2. Εκτός των υπαρχόντων λεωφορειακών διαδρόμων που θα αντικαθιστούν τις αντίστοιχες σιδηροδρομικές, για τη διαδρομή Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο δρομολογούνται νέα λεωφορεία Express, δίχως ενδιάμεσες στάσεις με το χρόνο του δρομολογίου να φτάνει τη 1 ώρα και 30 λεπτά. Επισημαίνεται πως η διαδρομή Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς διεξάγεται ήδη με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, γι’ αυτό και όλα τα λεωφορεία θα έχουν ανταπόκριση με τα αντίστοιχα δρομολόγια του Προαστιακού.

3. Για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών των Πανεπιστήμιου, των εργαζομένων και των επισκεπτών του Νοσοκομείου Πάτρας, καθώς και των κατοίκων των γύρω περιοχών καθιερώνεται η νέα υπηρεσία συνδυασμένης μεταφοράς: Αγ. Ανδρέας – Ρίο – Αγ. Ανδρέας με τρένο, το οποίο θα είναι ανταποκρινόμενο με το κυκλικό δρομολόγιο λεωφορείου Ρίο – Νοσοκομείο – Πανεπιστήμιο – Ρίο.

Επίσης στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του πλέγματος των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

1. Αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια της γραμμής Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας, ενώ παράλληλα από την Κυριακή 4 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ δύο νέα ζεύγη δρομολογίων 1350/1351 & 1352/1353 μεταξύ Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας και αντιστρόφως.

2. Τίθεται σε ισχύ νέο πλέγμα δρομολογίων Πύργου – Κατάκολου – Ολυμπίας.

3. Τα δρομολόγια στη γραμμή ΤΕΙ αναστέλλονται μέχρι την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου.

4. Στη γραμμή Καλαμάτα – Ασπρόχωμα – Μεσσήνη αναστέλλονται τα δρομολόγια: 7481, 7482, 7487, 7488, 7495, 7496, 7497, 7498, 8483, 8484, 8485, 8486, 8487, 8488. Τέλος, τροποποιούνται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης των δρομολογίων 7491, 8481, 8482.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να εισέρχεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (www.trainose.gr) ή να απευθύνεται στο τηλεφωνικό κέντρο
εξυπηρέτησης πελατών στον αριθμό 1110.

ΠΗΓΗ: ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΟΑΣΑ: Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010: 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΜ

1 σχόλια
Απεργία της ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010: Όλα τα ΜΜΜ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Τα λεωφορεία του αεροδρομίου & οι νυχτερινές γραμμές ΔΕΝ θα λειτουργούν από 05:00 της Πέμπτης μέχρι 05:00 της Παρασκευής.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Σχόλιο μας για την φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών της Αθήνας

0 σχόλια
Το σενάριο γνωστό και δοκιμασμένο...

Πρώτα, μαθαίνουμε στον κοσμάκη ότι οι παρακμιακές συγκοινωνίες (τις έχουμε καταντήσει έτσι για να τον αναγκάζουμε να αγοράζει αυτοκίνητα και να αποκτούν κέρδη και οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ασφαλιστικές εταιρείες και λοιποί ιδιώτες και το κράτος- βενζίνη, φόροι, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας, άδεια οδήγησης, τακτικά σέρβις, ΚΤΕΟ, πράσινα τέλη, πάρκινγκ, διόδια,κτλ) είναι πολύ ζημιογόνες και του δημιουργούμε μίσος προς αυτές.

Μετά, κάνουμε μια πρόταση ιδιωτικοποίησης αυτών των δημόσιων περιουσιών σε εξευτελιστικές τιμές και όλοι αντί να αντισταθούν, χαίρονται και εγκρίνουν.

Τέλος, αυτές παιρνάνε στα χέρια των ιδιωτών, καταργούνται εκατοντάδες λεωφορειακές γραμμές και δρομολόγια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής εξυπηρέτηση και ο ιδιώτης αρχίζει την κερδοφορία.

Είδαμε και το παράδειγμα των Αγγλικών σιδηροδρόμων που ιδιωτικοποιήθηκαν και κατέληξαν με ακόμη μεγαλύτερο χάλι και τώρα η νέα κυβέρνηση της Αγγλίας ετοιμάζει την επανακρατικοποίηση τους.

Οι συγκοινωνίες, ειδικά αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης μπορούν να είναι κερδοφόρες με χειριστή το κράτος αρκεί:

1)Να μηδενιστεί η λαθρεπιβίβαση που υπερβαίνει το 25% ( 1 στους 4 επιβάτες δεν έχει εισιτήριο!). Η εμπερικά εκτιμώμενη λαθρεπιβίβαση σε μερικά μέσα, όπως λεωφορεία, τρόλλεϋ και ηλεκτρικός μπορεί να υπερβαίνουν και το 40%!

2)Να δειχθεί η πόρτα της εξόδου ΑΜΕΣΑ στα ρουσφέτια που τρώνε τα σωθικά των οργανισμών λόγω υπερεπάρκειας προσωπικού και να μείνουν όσοι ΑΚΡΙΒΩΣ χρειάζονται, ούτε ένας παραπάνω!

3)Να σταματήσουν οι υπερτιμολογήσεις των έργων, στην Ελλάδα 1 χιλιόμετρο μετρό κοστίζει 100 εκατομμύρια, αν είναι δυνατόν! Στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης δεν υπερβαίνει τα 70!

Αυτή η περίοδος είναι μια άριστη ευκαιρία να αποδείξουν οι συγκοινωνίες ότι μπορούν να είναι αυτές που θα πραγματοποιούν την πλειοψηφεία των μετακινήσεων σε μία πόλη, με ποιότητα, άνεση, ασφάλεια, να την αφήνουν καθαρή ατμοσφαιρικά και να μην καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.

Μπορούμε όλοι να απεξαρτοποιηθούμε από τη μανία με τα αμάξια που έχουν καταστρέψει το περιβάλλον, την υγεία και τα πνευμόνια μας και μάλιστα σε μία χώρα που δεν έχει όχι αυτοκινητοβιομηχανία αλλά ούτε καν εργοστάσιο ανταλλακτικών!

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΒΑΤΗΣ: Διάβημα για τον ακρωτηριασμό και την απαξίωση του σιδηροδρόμου - Αφήστε εμάς (και όχι άσχετους) να τον εξυγιάνουμε!

0 σχόλια

Ακρωτηριασμός του Ελληνικού Σιδηροδρομικού Δικτύου

Δευτέρα, 05 Ιούλιος 2010 @ 21:15


Δημόσια Συγκοινωνία

MΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΜΠΟΡΕΙ

Το έξυπνο αυτό σύνθημα - ερώτημα που συνοδεύει πρόσφατη αφίσσα που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, περιγράφει εύγλωτα την πολιτική που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση της λεγόμενης «Πράσινης Ανάπτυξης» απέναντι στο πιο οικολογικό και πράσινο μέσο μεταφοράς.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ

Ολοκληρώνοντας το έγκλημα απαξίωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους τότε αρμόδιους υπουργούς Χατζηδάκη και προπαντός Στυλιανίδη, η σημερινή κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Δ. Ρέππα, ετοιμάζεται να ακρωτηριάσει το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και να αφήσει την Ελλάδα πρακτικά μονάχα με τον σιδηροδρομικό άξονα Κιάτο - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Σύνορα, συν κάτι από Προαστιακό Αθήνας (το τμήμα Κιάτο - Πάτρα, προς δόξαν των εργοταξίων της Ολυμπίας Οδού που με βάση τον Νόμο για τις Παραχωρήσεις των Αυτοκινητοδρόμων, εκτοπίζουν την ΕΡΓΟΣΕ και εγκαθίστανται αυτά στην απαλλοτριωμένη ζώνη της, αλλα και λόγω των παράλογων αξιώσεων για εκτεταμένες υπογειοποιήσεις ή και πλήρη αλλαγή χάραξης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, από πλευράς κάποιων παροδίων της νέας γραμμής στα παράλια της Αχαΐας, είναι ζήτημα αν θα εχει αποπερατωθεί ως το 2020)..


Η υπόλοιπη χώρα, προς δόξαν της αποκέντρωσης και της περιφερειακής «πράσινης» (υπ-)ανάπτυξης, δεν χρειάζεται την πολυτέλεια «σιδηρόδρομος» κατά την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, μέλους της ΕΕ κατά τα άλλα.

Ας δούμε όμως εν τάχει τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ σ’αυτόν τον τομέα:

- η μέση πληρότητα των αμαξοστοιχιών στην Γερμανία δεν ξεπερνάει το 30%, και μόνο στα δρομολόγια των υπερταχειών ICE βρίσκεται λίγο πάνω από το 50%. Εδώ ο κ. Ρέππας μας είπε ότι δρομολόγια με πληρότητες κάτω του 50% θα καταργηθούν (Σ.Σ. και σ’ αυτό όμως είπε ψέματα, όπως θα δούμε, αφού καταργούν και δρομολόγια με πληρότητες 60-80%). Με την ίδια λογική, το 80% των σιδηροδρομικών γραμμών και δρομολογίων στην Γερμανία και άλλες χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης πρέπει να καταργηθεί.

- εάν η Ελλάδα ήθελε να έχει την ίδια αναλογία πληθυσμού με σιδηροδρομική κάλυψη που έχουν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, θα έπρεπε να έχει 5.000 χλμ. σιδηροδρόμων. Όμως αυτή την στιγμή έχει μόλις 2.500 χλμ. και η κυβέρνηση με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης (διάβαζε Αφανισμού) των ελληνικών σιδηροδρόμων, που προωθεί, θέλει να αφήσει ανοιχτά μόλις 800 χλμ.

- σε όλη την πολιτισμένη Δυτική Ευρώπη που θέλουμε να ανήκουμε, το ποσοστό των εσόδων των σιδηροδρομικών εταιρειών λειτουργίας που προέρχεται από επιδοτήσεις του Κεντρικού Κράτους ή και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης φτάνει και ξεπερνάει αρκετές φορές το 60% του συνόλου των εσόδων. Εδώ η ελληνική Πολιτεία αρνείται επί σειράν ετών να επιδοτήσει τις κοινωνικές παρεχόμενες σιδηροδρομικές υπηρεσίες (άγονες γραμμές, φθηνό εισιτήριο, εκπτώσεις για λόγους κοινωνικής μεταφοράς, κάλυψη των οικονομιών που προσφέρει ο σιδηρόδρομος στην εθνική οικονομία λόγω μικρότερου εξωτερικού κόστους μεταφοράς δηλ. λιγότερων ατυχημάτων, μικρότερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ). Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια, ανάγκαζε τον ΟΣΕ να δανείζεται με υψηλότατα επιτόκια, τόσο για την κάλυψη των ανωτέρω, όσο και για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης και εκσυγχρονισμού της υποδομής του, σε αντίθεση με ότι έκανε για τα άλλα μεταφορικά μέσα, που και επιδοτήσεις αγόνων γραμμών τους δίνει και τις δαπάνες της υποδομής τους καλύπτει, χωρίς την αναλογη επιβάρυνση του προυπολογισμού των αντίστοιχων εταιρειών παροχής συγκοινωνιακών υπηρεσιών (αεροπορικών, οδικών, ακτοπλοικών). Και όλα αυτά, μολονότι η Οικονομική Συμφωνία Κράτους - ΟΣΕ προβλέπει ρητά την κρατική χρηματοδότηση αυτών των δαπανών και οι Κοινοτικές Οδηγίες προβλέπουν την επιδότηση «αγόνων γραμμών», εθνικής και κοινωνικής περιφερειακής σημασίας, ως Υπηρεσίες Γενικότερου Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ).

Γιατί λοιπόν τα αποκρύπτει όλα αυτά ο Υπουργός ; Γιατί, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του, παραπλανά την κοινή γνώμη (και το ΔΝΤ;) λέγοντας ότι ο ΟΣΕ είναι η προβληματικότερη ΔΕΚΟ στην Ευρώπη, με συσσωρευμένο έλλειμα 10 δις; Όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι το 85% αυτού του ελλείματος οφείλεται σ’αυτόν τον αδιέξοδο δανεισμό (αντί της οφειλόμενης κρατικής οικονομικής συνδρομής) και στα υψηλότατα τοκοχρεωλύσια που γεννάει; Αλλά και όταν γνωρίζει ότι και μέγα μέρος του υπολοίπου χρέους, οφείλεται στην εσκεμμένη κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις που πέρασαν, σε αγαστή συνεργασία με μερίδα συνδικαλιστών, κομματικών εγκαθέτων και οργανωμένων συντεχνιών, που ασέλγησαν από κοινού στον ελληνικό σιδηρόδρομο ; Ποιος ευθύνεται για μίζες, σκάνδαλα, μη έγκαιρη αποπεράτωση των έργων εκσυγχρονισμού, υπέρογκο μοναδιαίο λειτουργικό κόστος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, βάλτωμα των οργανωτικών και αναδιαρθρωτικών αλλαγών που είχε ανάγκη ο Ομιλος ΟΣΕ για να ανασάνει λειτουργικά και οικονομικά; Ποιος ευθύνεται που τελειωμό δεν έχουν τα κρίσιμα έργα εκσυγχρονισμού στην περιοχή Αθηνών ή η χρονίζουσα μη αποπεράτωση της ηλεκτροκίνησης, η μετατροπή του δικτύου σε ξέφραγο αμπέλι κλεφτών του υλικού της ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης (με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν), βανδάλων που ασχημονούν με ψευτογκράφιτι (και όχι μόνο) πάνω στις επιβατάμαξες και αυτοκινητάμαξες που είναι πανάκριβη περιουσία του ελληνικού λαού, λαθρεπιβατών που ταξιδεύουν τζάμπα στον Προαστιακό και όχι μόνο κ.ο.κ.

Προβληματικός λοιπόν είναι ο ΟΣΕ κύριε Υπουργέ, γιατί εσείς, η ελληνική Πολιτεία, είστε διαχρονικά ανάξιοι να προστατέψετε την περιουσία του ελληνικού λαού και να εγγυηθείτε την λειτουργία μιάς υγιούς και ανταγωνιστικής σιδηροδρομικής μεταφορικής επιχείρησης, που να παρέχει υψηλές μεταφορικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την χώρα, από την Καλαμάτα μέχρι τον Εβρο. Εκεί που ο Χαρίλαος Τρικούπης και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ανέπτυξαν πριν 120 χρόνια με ανεπαρκέστατα μέσα ένα ευρύτατο για την εποχή τους σιδηροδρομικό δίκτυο, που εσείς οι σύγχρονοι έλληνες πολιτικοί, σταθήκατε ανάξιοι να επεκτείνετε, αλλά και να εκσυγχρονίσετε έστω, όπως αποδεικνύεται από τα πενιχρά μέχρι σήμερα αποτελέσματα μετά από 20 χρόνια έργων εκσυγχρονισμού. Στο ίδιο διάστημα οι Ισπανοί και οι Τούρκοι ολοκληρωσαν νέες γραμμές υψηλών ταχυτήτων, για να μην αναφερθούμε σε άλλες χώρες.

Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΠΡΑΞΗ ΑΝΕΝΤΙΜΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κατάργηση έστω και ενός μέτρου σιδηροδρομικού δικτύου συνιστά πληγή και ανέντιμη πράξη κατά της χώρας και των πολιτών της, ειδικά σήμερα με την Οικονομική Κρίση που εξακοντίζει στα ύψη τις τιμές καυσίμων, διοδίων και λοιπών εξόδων μετακίνησης, αλλά και σε περίοδο που λόγω της κλιματικής αλλαγής, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των τροχαίων ατυχημάτων και του κυκλοφοριακού προβλήματος, τα μέσα σταθερής τροχιάς επανέρχονται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο.

Το επιστημονικό δυναμικό του Ομίλου ΟΣΕ πρόσφατα εφοδίασε το «Υπουργείο Μεταφορών» με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν αν γίνουν οι απαραίτητες από χρόνια αναδιαρθρώσεις και εξορθολογισμοί λειτουργίας του Οργανισμού (σε κανονισμούς, κυκλώματα εργασίας, διάταξη και αξιοποίηση των πόρων - προσωπικού και τροχαίου υλικού, οργάνωση εργασίας, κλπ) είναι πολλαπλάσια από την εξοικονόμηση που θα προέλθει εάν κλείσουν τα περιφερειακά δίκτυα και μείνει ανοιχτός μόνο ο (Π)ΑΘΕ. Ούτε το υπάρχον χρέος θα εξαλειφθεί, ούτε τα διαρθρωτικά προβλήματα που παράγουν το έλλειμα θα έχουν αντιμετωπιστεί.

Το έγκλημα συρρίκνωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων που σχεδιάζετε κύριε Υπουργέ, στηρίζεται σε μια πρωτοφανή εξαπάτηση της κοινής γνώμης, που αναπαράγουν τα παπαγαλάκια σας: στην διασπορά παραπλανητικών και πλασματικών στοιχείων για τα έσοδα και έξοδα του δικτύου Πελοποννήσου, ή τις πληρότητες του δικτύου της Δυτικής Μακεδόνίας κλπ.

Γνωρίζετε καλά ότι την τελευταία τριετία μεγάλο μέρος αυτού του δικτύου ήταν κλειστό λόγω εκτέλεσης έργων εκσυγχρονισμού ή ανακαίνισης και όταν επαναλειτούργησε πέρυσι μικρό τμημα αυτού, αυτό έγινε ελλιπέστατα, με ελάχιστα δρομολόγια, άνευ διαφήμισης και μεγαλύτερους χρόνους διαδρομής σε σχέση με παλιότερα, λόγω μη αποπεράτωσης στοιχειωδών έργων ανακαίνισης και ασφαλείας.

Ποιός ευθύνεται γι αυτό; Αποσιωπείτε επίσης ότι πέρυσι η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας συνεχίζετε όπως φαίνεται το καταστροφικό έργο, κατάργησε μεγάλο αριθμό δρομολογίων σ’αυτά τα δίκτυα, καθιστώντας σε αρκετές περιπτώσεις το τραίνο μαγική εικόνα, με δρομολόγια «χαπάκια» (ένα ή δύο την ημέρα και σε άσχετες ώρες).

Ποιος λοιπόν να το προτιμήσει μετά; Και από που κι ως που, όταν για τους ανωτέρω λόγους, δεν υπήρχαν έσοδα ή πλασματικά τα έσοδα ήταν μειωμένα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν γιατί μεταφέρθηκε από εκεί προσωπικό εκτός έδρας για να καλύψει κενά στην περιοχή Αθηνών, εσείς αξιολογείτε αυτά τα στοιχεία για να κρίνετε την αποδοτικότητα των γραμμών ;

Σας πληροφορούμε για παράδειγμα, ότι όταν παλιότερα στη γραμμή Πατρών - Πύργου κυκλοφορούσαν 8 ζεύγη δρομολογίων ημερησίως, η επιβατική κίνηση ξεπερνούσε τους 1.000 επιβάτες.

Ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες, ως προοίμιο του σχεδίου θανάτωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων, περαιτέρω περικοπές δρομολογίων, όταν ήδη είχαν γίνει και πέρυσι άγριες περικοπές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα ο πετυχημένος προαστιακός και περιφερειακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης - Εδεσσας - Φλώρινας (που είχε πληρότητες από 60-100%) και ο προαστιακός Καλαμάτας - Μεσσήνης και λοιπής Μεσσηνίας (που πριν τις περυσινές περικοπές διακινούσε 2.000 επιβάτες ημερησίως, αποσυμφορώντας την Καλαμάτα). Απαξιώνεται εντελώς (αντί να αναβαθμιστεί με μείωση των χρόνων διαδρομής) η γραμμή Κορίνθου - Ναυπλίου - Τρίπολης, που ανακαινίστηκε πρόσφατα με κοινοτικά κονδύλια.

Ο σιδηρόδρομος γίνεται μαγική εικόνα στην ακριτική Ανατ. Μακεδονία και Θράκη. Παραμένουν υποχρησιμοποιούμενες και άρα αναξιοπόιητες οι πολύτιμες τουριστικές γραμμές Κατακώλου - Ολυμπίας (με τους χιλιάδες επιβάτες κρουαζεροπλοίων καθημερινά να διακινούνται κυρίως οδικώς, στραγγαλίζοντας την Αρχαία Ολυμπία, προς δόξαν της «Πράσινης Ανάπτυξης» που επαγγέλθηκε ο πρωθυπουργός για την κατεστραμμένη από τις πυρκαιές Ηλεία) και Καλαβρύτων - Διακοφτού (ο μοναδικός σε ομορφιά οδοντωτός). Το Ιntercity Καλαμπάκας-Τρικάλων - Αθήνας που παρουσίαζε μόνιμα πληρότητες 60-100%, παραμένει καταργημένο από πέρυσι. Αυτές οι περικοπές στην πραγματικότητα εξοικονομούν από ελάχιστα έως καθόλου. Σε αρκετές περιπτώσεις επιβαρύνουν μάλιστα, αφού προσωπικό και τροχαίο υλικό κάθονται, ενώ οι μισθοδοσίες και οι αποσβέσεις τρέχουν. Θεωρούμε ότι οι περικοπές αυτές δεν γίνονται τυχαία. Στόχος είναι με την τρομακτική αραίωση των δρομολογίων και την δρομολόγηση σε άσχετες ώρες που δεν εξυπηρετούν τους επιβάτες (περίπτωση νέων δρομολογίων Εδεσσας, Ανατ. Μακεδονίας, Καλαμάτας - Μεσσήνης και Πάτρας - Καλαμάτας), τα τραίνα να εγκαταλειφθούν και από τους τελευταίους τους επιβάτες, προς όφελος των ανταγωνιστών τους, ώστε να βρεί πρόσχημα η κυβέρνηση να καταργήσει εντελώς το δίκτυο, όπως δεσμεύτηκε (;) στο επαίσχυντο Μνημόνιο με το ΔΝΤ.

Αλλωστε ο ΓΓ του «Υπουργείου Μεταφορών» Χ. Τσιόκας είπε χωρίς ντροπή ότι υπάρχουν και άλλα μέσα (ΚΤΕΛ, αυτοκινητόδρομοι) να εξυπηρετήσουν την επιβατική κίνηση. Αν αυτό δεν συνιστά βάναυση παρέμβαση στον υγιή ανταγωνισμό στον χώρο των Μεταφορών προς όφελος του ενός ανταγωνιστή που θα απομείνει μοναδικός παίκτης (μονοπώλιο), δεν ξέρουμε τι άλλο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε. Κάτι που θάπρεπε να απασχολήσει τον εισαγγελέα ίσως (παράβαση καθήκοντος κλπ).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σε κάθε περίπτωση το Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ καταγγέλει την επιχειρούμενη πολιτική ακρωτηριασμού του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του και δηλώνει ότι είναι στο πλευρό των ελλήνων πολιτών και των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας, που ζητούν σύγχρονες και χρηστικές σιδηροδρομικές και λοιπές συγκοινωνιακές υπηρεσίες, όπως απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Εάν τελικά η κυβέρνηση προβεί σε κατάργηση μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου, και μάλιστα εκείνου που πρόσφατα ανακαινίστηκε με κοινοτικά κονδύλια, θα καταγγείλουμε το γεγονός στα αρμόδια όργανα της ΕΕ μέσω της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Επιβατών, της οποίας είμαστε μέλος, ενώ επιφυλασσόμαστε και για ένδικα μέσα προστασίας των συμφερόντων των ελλήνων επιβατών, στο βαθμό που παραβιάζεται η εύρυθμη λειτουργία και το υγιές καθεστώς ανταγωνισμού της αγοράς επιβατικών μεταφορών.

Ζητάμε από την κυβέρνηση την ύστατη αυτή ώρα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην καταργήσει πολύτιμους στρατηγικούς και οικολογικούς-συγκοινωνιακούς πόρους εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής (όπως ακριβώς η επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής δεν οδήγησε σε καταργήσεις περιφερειακών αεροδρομίων και πτήσεων).

Να διορθώσει τα κακώς κείμενα στον Όμιλο ΟΣΕ χωρίς να τιμωρήσει αυτούς που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε, δηλ. τους έλληνες πολίτες-επιβάτες, στερώντας τους το αγαθό μιάς σωστά σχεδιασμένης σύγχρονης σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, που κατά ένα σημαντικό ποσοστό της δικαιούται να είναι επιδοτούμενη.

Να σεβαστεί την περιουσία του ελληνικού λαού και τις πρόσφατες επενδύσεις που έγιναν σε υποδομή και τροχαίο υλικό, να μην κλείσει ούτε μέτρο από το δίκτυο και να προβεί στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού των ελληνικών σιδηροδρόμων, μη υποκύπτοντας στις πιέσεις του λόμπυ των κατασκευαστών-παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων και άλλων αντιδραστικών κύκλων που δεν θέλουν την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, που είναι μέσο μαζικής μεταφοράς με πολύτιμες ιδιότητες και επιδόσεις, όταν οργανωθεί και λειτουργήσει σωστά, όπως μας δείχνει η ευρωπαική εμπειρία. Ζητάμε ακόμα να ανοίξει επιτέλους η εκμετάλλευση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και σε άλλες εταιρείες εκμετάλλευσης, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τμήμα του δικτύου με καλύτερους όρους (οικονομικούς και λειτουργικούς).

Τέλος απαιτούμε η αρμοδιότητα καθορισμού δρομολογίων, τιμολογίων και επιδότησης και ελέγχου των σιδηροδρομικών και λεωφορειακών συγκοινωνιών σε τοπική, αστική-προαστιακή και περιφερειακή κλίμακα, να μεταφερθεί από τους φορείς του Κεντρικού Κράτους, στις αιρετές πλέον περιφερειακές αρχές (Περιφέρειες) που θεσπίζει το Σχέδιο Καλλικράτης, με παράλληλη μεταφορά των κατάλληλων οικονομικών πόρων και δημιουργία ανάλογων επιτελικών οργάνων συγκοινωνιακού σχεδιασμού και ελέγχου, ώστε ο σχεδιασμός της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης να ΜΗΝ γίνεται από άσχετους γραφειοκράτες και συνδικαλιστές στην Αθήνα, αλλά από φορείς αποκεντρωμένους και πιο κοντά στον έλληνα πολίτη της Περιφέρειας και τις ανάγκες του.

Κύριοι, της κυβέρνησης ετοιμάζεστε να κάνετε ένα εγκληματικό λάθος από αμέλεια ασχετοσύνη και αλαζονεία. Κανένα ΔΝΤ δεν σας είπε να κόψετε γραμμές των τραίνων, αυτό που σας είπε ,και αρνείστε να το ακούσετε, είναι «περιορίστε τα έξοδα και το σπάταλο κράτος».

Όταν το δάκτυλο του δασκάλου έδειχνε το φεγγάρι ο ηλίθιος κοίταγε το δάκτυλο.

Για μια φορά στην ιστορία του τόπου κάντε την υπέρβαση και ακούστε αυτούς που πληρώνουν το εισιτήριο τους και αυτούς που γνωρίζουν στην πράξη την πραγματικότητα .

Οι λύσεις δεν βρίσκονται στους φακέλους των υπηρεσιακών παραγόντων, στα κομματικά στελέχη, στους εργατοπατέρες και στις υποδείξεις των εργολάβων και προμηθευτών,

Ούτε στους Γάλλους συμβούλους (της γενναία επιδοτούμενης κρατικής SNCF) που φωνάξατε για να σας πουν τι θα κάνετε με τον ΟΣΕ, και να αποκτήσετε έτσι άλλοθι στις πράξεις σας, για να γυρίζετε αύριο και να κλαψουρίζετε από κανάλι σε κανάλι «…εμείς δεν το θέλαμε μας το επέβαλλαν οι Γάλλοι» ενώ θα ετοιμάζεται το νέο σκάνδαλο προμηθειών σε συνέχεια αυτού της SIEMENS. (Στα Γαλλικά λέγεται “bon pour lorient”)

Λες και η χώρα μας δεν διαθέτει ένα απίθανα μεγάλο επιστημονικό δυναμικό με σπουδές σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αμερική, Καναδά κλπ. ( ο ΣΕΣ έχει 500 μέλη σπουδαγμένα στα πέρατα του κόσμου).

Αυτό το δυναμικό είστε εντελώς ανίκανοι να αξιολογήσετε και να κινητοποιήσετε?

Μήπως θα θέλατε να το κάνουμε εμείς?

Το Δίκτυο Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. είναι στην διάθεση της πολιτείας με εξειδικευμένους συγκοινωνιολόγους αλλά και απλά μέλη του κοινούς καθημερινούς πολίτες που νοιάζονται για τα κοινά αγαθά, γνώστες της ελληνικής και της παγκόσμιας εμπειρίας , με έμπειρους και καταξιωμένους συνεργάτες από αντίστοιχους φορείς, μέλη της EPF (European Passengers Federation) αλλά και της UITP (International Union of Public Transports), αν το θέλετε και σε συνεργασία με τους ξένους τεχνικούς συμβούλους αλλά και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της ΕΕ, να βοηθήσει στην δρομολόγηση μίας δίκαιης, τεχνικά άρτιας, οικονομικά εφικτής και τελικά βιώσιμης λύσης δίνοντας τέλος στο σημερινό μπάχαλο και χωρίς να απαιτείται η θυσία ούτε χιλιοστού πολύτιμης σιδηροδρομικής υποδομής.


ΠΗΓΗ: Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. (Ενωση Πολιτών για την Ισχυροποίηση Βελτίωση Αναβάθμιση ΤΗς Συγκοινωνίας)


Η φωτό της εβδομάδας

Η φωτό της εβδομάδας




Δημιουργός: Μάνος Σομαράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

To ιστολόγιο μας πρoσπαθεί να εξασφαλίσει την ακρίβεια των στoιχείων του, εξαντλώντας όλες τις πηγές αναφορών και με τακτική ενημέρωση στα διάφορα θέματα που ασχολείται. Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση λανθασμένων πληρoφoριών, δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη (νομική, ηθική,κτλ). Οι πληροφορίες παρέχονται "ως έχειν".
Ειδικά για τις απεργίες, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τις αποφασίζουν (και ΟΧΙ οι συγκοινωνιακές εταιρείες). Συμβαίνει συχνά να αλλάζουν συνεχώς τις ώρες απεργιών τους, για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών να καταγγείλουν τις απεργίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους.
Καθώς οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών καταγγέλουν τις εξαγγελθείσες απεργίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία αλλάζουν συνεχώς τις αποφάσεις τους για να μην προλαβαίνουν οι διοικήσεις. Ως εκ τούτου, γίνονται συνεχώς αλλαγές στο "ποιά" μέσα θα απεργήσουν, "πότε" και "πόσο". Μείνετε συνεχώς συντονισμένοι και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο!

wibiya widget